A Paradigma Intézet blogja

A királycsináló Együtt

2018. április 04. - ParadigmaIntézet

A 2000-es évek elején a választásokat a második fordulóban visszalépő jelöltek szavazói döntötték el. A 176 EVK-ból 2002-ben 24, 2006-ban 16 olyan körzet volt, ahol a két forduló között a második helyen álló jelöltnek sikerült fordítania.

juhasz_onfeledt.jpg

kép forrása: index.hu

  • A 2. forduló eredményét tehát mindkét választás során nagyban befolyásolták  a visszalépő képviselőjelöltek, valamint az első fordulóban a kis pártokat támogató szavazók.
  • A versenyt a 2. fordulóban a már nem induló kis pártok támogatói döntötték el.
  • A kis pártok tehát rendelkeznek egyfajta zsarolási potenciállal, hiszen bár kis szavazóbázissal rendelkeznek, a szavaztáboruk sokszor pont elég ahhoz, hogy átbillentse a választás eredményét.

2014 óta azonban már nincsen 2. forduló, így a pártoknak a bizonytalan választási eredmények előtt kell alkut kötniük egymással. Az idei választáson ez különösen igaz, hiszen a közvéleménykutatók alig tudják bemérni a sok bizonytalan és válaszmegtagadó szavazópolgárt.

Ma, április 4-én, 4 nappal a választások előtt még mindig újabb és újabb visszalépéseket jelentenek be, pedig a magyar választók minimális szavazatmegosztási hajlandósága, és a töredékszavazatoktól való elesés is rendkívül rosszul érinti pártokat.

A visszaléptetéseknek azonban biztosan lesz egy abszolút győztese, aki jobban talán nem is járhatott volna: ez pedig az Együtt. A maximum 1%-os társadalmi támogatottságú párt elérte, hogy 2 EVK-ban is az ő jelöltje javára lépjenek vissza a baloldali politikusok.

Persze ehhez a törpepártnak is be kellett jelentenie 11 visszalépést (mellyel összességében már 76-nál jár), emiatt azonban semmilyen bántódása nem eshet, hiszen az 5% küszöb megugrása - mely az országgyűlésbe való bejutáshoz szükséges - régóta nem reális cél.

A töredékszavazatok az Együtt számára tehát csak szimbolikus jelentősséggel bírnak. Egy félnivalója lehet maximum: elérni az 1%-ot, hogy a kampánypénzeket ne kelljen majd visszafizetnie.

Összességében az Együtt gy olyan térben tudott tényező maradni, ahol mind az MSZP, mind pedig a DK - vagy akár a baloldalra nyitó LMP is - igényt formál a vezető szerep betöltésére. A kispártok zsarolási potenciálja, vagyis királycsináló szerepe tehát még mindig működőképesnek tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr5513810064

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy meg nem valósult bojkott margójára 2018.04.05. 11:09:24

Az újrendies rendszer bebetonozódott. Nincs jelentősége, hogy 100%, 67% vagy 51% az állampárt többsége. Álságos a számolgatás. Főként ilyen alaptörvénnyel, ennyire kiürült parlamentarizmussal, ilyen médiával és ilyen intézményi pártállami struktúráv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zenitó 2018.04.05. 10:47:23

Régen azért ez is jobban működött...
Annak idején az elvtársaknak a zsarolás mellett egymás kiirtására is jutott idejük.

csorsza 2018.04.05. 11:07:11

Légypiszok az Együtt, nem királycsináló. Aránytévesztésben van ez a sok wannabe "baloldali" pártocska.

flamer 2018.04.05. 11:13:09

Tehát az Együtt, aminek az ellenzéki szavazók körében van kb. 2%-nyi támogatottsága, a szavazókörzetek kb. 2%-ban kapott esélyt a többi párttól.
Ez miért lenne aránytalan?

Kivlov 2018.04.05. 11:29:53

együtt...gittegylet...

flamer 2018.04.06. 07:39:58

@Medgar: Ha az összes szavazó körében 1%, akkor ha kivesszük a Jobbik- és a Fidesz-szavazókat, akkor az jön ki, hogy a maradék körében 2%.
süti beállítások módosítása