A Paradigma Intézet blogja

Valóban csak a szegények pártja a Fidesz?

2018. április 23. - Paradigma Intézet

Az országgyűlési választás óta eltelt 2 hétben sokan a “miért?”-eket keresték az újbóli kétharmad kapcsán, melynek eredményeként 2 fő következtetést olvashattunk:

  • A Fidesz a szegények, aluliskolázottak pártja.
    • Sok cikk és kutatás jelent meg azzal kapcsolatban, miszerint negatív összefüggés van a Fidesz eredménye és a jövedelmek között, vagyis minél kevesebbet keres valaki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a Fideszre szavazott.
    • Budapest egy külön kis szigetként értelmezhető a vidék választási preferenciájához képest.
      • A főváros választási eredményei kirívónak számítanak, hiszen a vidéki voksokkal összevetve az ellenzéki pártoknak itt több mandátumot sikerült elérniük, mint a kormánypártnak (12 vs. 6) - vidéken azonban a Fidesz nyert 85:3-ra.

      Vizsgáljuk meg  azonban jobban a budapesti választókerületeket, hiszen az első pontban vázolt tendenciának pont az ellenkezője rajzolódik ki: minél gazdagabb kerületben lakik valaki, annál nagyobb az esélye, hogy a kormánypártot támogatta szavazatával.

      varosresz-budapest-jovedelem-2015.png

      Az éves nettó jövedelmek közötti különbség, forrás: geoindex.hu

      Főként azért érdekes az összefüggés, mivel országos viszonylatban nézve Budapesten a legmagasabbak a jövedelmek, továbbá a budai választókerületekben voltak a legmagasabb választási részvételi arányok (80% feletti).

      bruttojovedelem.png

      bruttojovedelem1.png

      forrás: ksh.hu

      A kormánypárt tehát egyaránt győzedelmeskedett a vidéki, csekély keresetű állampolgárok és a budai, nagypolgári, stabil jóléti lehetőséggel rendelkezők között.

      Éppen ezért inkább azt mondhatjuk, hogy a baloldal fellegvárának számító fővárosban az alacsonyabb jövedelmi háttérrel rendelkezők az ellenzék potenciális szavazói. Sokkal árnyaltabb tehát az a kép, minthogy a Fidesz a szegények pártja.

      De miért is alakult így a választási eredmény?

      A kormánypárt mindig is inkább az agrárnépességet, míg a baloldal hagyományosan a városi munkásságot kívánta megszólítani. Vidéken azonban jócskán szétnyílt a pártok közötti olló - az ellenzék teljesen elvesztette beágyazottságát és a szavazóbázisát: a Fidesznek sikerült az alapvetően baloldali gazdaságpolitikával és jóléti juttatásokkal maga mellé állítani az állampolgárokat. Budapesten azonban megmaradtak a hagyományos felosztások - a budai, jómódú szavazók (az egykoron) polgári Magyarországot hirdető pártra, míg a főként “munkás kerületekben élők” a szociális juttatásokat ígérő pártokra szavaztak.

      Bár 2010-ben volt egy földcsuszamlásszerű választás, az eredeti erőviszonyok már a következő ciklusban kvázi visszarendeződtek a fővárosban, a vidéki kerületekben azonban maradt a teljes jobboldali győzelem.

      2006

      2006.png

      2010

      2010.png

      2014

      2014.png

      2018

      2018_1.png

      2006

      2006_v.png

      2010

      2010_v.png

      2014

      2014_v_1.png

      2018

      2018_v.png

      forrás: valasztas.hu

       

      A bejegyzés trackback címe:

      https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr9013857524

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Európai téridő 2018.04.23. 20:05:35

      Az időnként suttyó urizálók kontra zsúrpubik, ficsúrok és kékharisok versengése jelzi, hogy nem csak, sőt...!

      Zoltan Hazafi 2018.04.24. 01:28:19

      Az aluliskolázottak nem biztos, hogy szegények. :-)
      Nem nehéz akkor a fizetés emelők szerepében tetszelegni akkor, amikor az emelés a munkaerőhiányból következik.

      megamedve 2018.04.24. 04:51:26

      A magas jövedeleműek egyértelműen a fideszt támogatják az egykulcsos SZJA, meg a vállalkozásokból való kedvező osztalékkivétel miatt.
      Ők xarnak a migránsokra, a saját zsebüket nézik.

      kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.24. 08:07:53

      Nagyon összetett a probléma

      T.Jani 2018.04.24. 12:52:33

      Mondjuk lehet a szegények pártja hiszen:
      "A fasizmus tömegbázisát mindig a lecsúszott társadalmi rétegek adják. Ez az egyik oka annak, hogy a legkönnyebben a gazdasági válság idején képesek hatalomra kerülni (2008). A vezér részben állandó ellenségképpel és fenyegetettséggel, másrészt pozitív énképpel fanatizálja a tábort."

      werecke 2018.04.24. 13:05:33

      @T.Jani: Mondjuk az ellenzék is ellenségképpel riogat folyamatosan. Orbán , Mészáros Lőrinc , Rogán , Polt , stadion , választási csalás , stb. És szintén nem a magasan kvalifikált rétegnek szól mert azok vannak annyira intelligensek hogy átlássák hogy marhaság. És a vezető személye nem a Nagy Megmentő szerepében leledzik ?

      Larry Silverstein 2018.04.24. 17:52:06

      rupotlan pesti az anyitiser

      Larry Silverstein 2018.04.24. 17:54:23

      @Zoltan Hazafi: "Nem nehéz akkor a fizetés emelők szerepében tetszelegni akkor, amikor az emelés a munkaerőhiányból következik. "

      ja ezert kellet volna a szocikat valasztani mert a fizetescsokkentes meg a munkanelkulisegbol kovetkezik

      zokogjatok 2018.04.24. 17:57:54

      @Zoltan Hazafi: ja ja ha alacsony lenne a fizu, akkor itt tapsolna mindenki, hogy igen, de jó hogy alacsony a fizu, ebből látszik hogy van elég munkaerő, ez az igazi fejlődés.

      Visceroid 2018.04.24. 17:58:25

      @Larry Silverstein: Nahát ezaz! Pesten az urak laknak, nehogy már lesüllyedjen a csóró vidéki szintjére!

      zokogjatok 2018.04.24. 18:01:16

      @T.Jani: Bocs de a "szegények pártja" az azt jelenti a cikk értelmezésében, hogy a szegények közt mondjuk 10%-kal többen szavaznak a fideszre, nem pedig azt, hogy csak a szegények. A középosztályban is a legnépszerűbb párt, csak nem annyira durván, mint a szegényeknél.

      Az meg egy butaság, hogy a válság miatt jutottak hatalomra, egyrészt akkor már régóta tényező volt a fidesz mint a legerősebb ellenzéki párt + korábbi kormányzó párt, másrészt nem 2008 hanem 2006 óta legnépszerűbbek, az öszödi beszéd óta.

      pragmatika2 2018.04.24. 19:04:23

      Ez egyértelműen generációs kérdés is. (Amellett, hogy a ballibák 3 ciklusban is bizonyították, hogy a kormányzásuk alatt hogy úgy mondjam jelentősen sérült a komfortérzet, még annak dacára és éppen ezért is, hogy a 2002-2006 ciklusban felelőtlenül elkezdtek osztogatni)
      Nem lehet nem észrevenni, hogy a 2002-2006 időszakban még javában tombolt a kádári nosztalgia, csak rá kell nézni a térképekre, bányász, és munkás vidékek vas és acél stb. Dunaújvárostól Borsodig. Aktív volt még az akkor 50-60 feletti éveiket taposó szavazói réteg. (Panelprolik). Egykori szzakszervezeti bizalmik, munkásőrök, egykori mszmp pártközlegények hada.
      Baranyától Komáromig. (Számomra pokoljárás volt na.) Csak azért elmentem egy közeli szoci majálisra, hogy lássam, igazam van, és igen. Jöttek a kis Suzukikkal, (félreértés ne essék, jó autó, de jellemzően réteg autó) de előfordultak még vartburgok, trabantok, a 60-as évek elejét idéző frizurák, és feltétel nélküli zsigeri jobboldal gyűlölet, (pedig hol volt akkor még a "zorbándiktátorfasisztarabló" duma.)
      Az a réteg mára már inaktiválódott szerintem ezért vagy azért, így vagy úgy, de már zömében 70 felettiek.
      Még tartja azért magát egy két munkás centrum, némi generációs átörökléssel, Angyalföld csepel, vagy a masszív VII. kerület.

      Alapjaiban azért le lehet szögezni, pragmatikusabb lett a szavazói attitűd. Új generációk léptek be, a jobbik megtalálta a saját bázisát, (amit most szerintem részben el is veszített (csak az átszavazások miatt nem volt érezhető)) Mondom ezt annak ellenére, hogy az ellenzék gyűlöletkampánya is eredményes tudott lenni, főleg azokban a rétegekben, amelyek nem közvetlenül érezhették az előnyöket. (Családi adókedvezmény, vállalkozóként több munka, kissé élénkülő piac, egykulcsos adó stb.)
      Megremegett sokaknak a keze szavazáskor, de nem sokáig. A legtöbben belegondoltak, milyen ellentmondásos és labilis helyzet alakulhat ki, ha az ellenzéknek kéne koalícióra lépnie, így bizony a mérleg nyelve ismét a kormány párt felé billent. A régi Kádári munkásréteg, meg már lemorzsolódott, inaktiválódott, drasztikusan súlyt veszített.

      pragmatika2 2018.04.24. 19:18:57

      Van még egy érdekes körülmény, az egyre népesebb cigány közösségek, amelyeknek preferenciáit mondjuk nem ismerem, de vannak olyan cigány többségű falvak, ahol a szavazók nagy része a Fideszre adta voksát. Miért ? Hiszen ennek a rétegnek, már csak a társadalmi beágyazódottságuk és érdekeik miatt is, alapból baloldalinak kéne lenniük. Persze az ellenzék ezzel is bizonyítottnak látja, hogy a nem iskolázott réteg a Fideszé. Ennél a dolog azonban még egyszerűbb. Hála az ellenzéknek, közismertté vált, Orbán cigány származása (igaz, vagy nem, de ez ebből a szempontból mindegy is. Viktor miért is ellenkezett volna ? Annál gyakorlatiasabb.) Újabb nagy stratégiai pofon az ellenzéktől saját maguknak. (Már szinte rutin szerűen.) Simán el tudom képzelni, hogy a cigány népességen belül ez emeli Orbánék presztizsét inkább, és nem a kiosztott krumpli, 10000-es, vagy a t.köm tudja.

      easy mango 2018.04.24. 19:22:09

      Bizonyosan érdemes párhuzamot vonni a keresetek és voksok közt, de nálunk nehéz definiálni az egyes rétegeket külön-külön. Ennek évszázados okai vannak (monarchia ideje, tanácsköztársaság, horthy korszak, kádár) ami alatt társadalmi kategóriák mosódtak össze, tűntek el, vagy állami intézkedések során nőtt meg a számuk és a társadalomban elfoglalt helyük. Szerintem élesebb képet mutat, hogy ki függ a rendszertől és ki nem. Kit láncol magához a kormány erzsébet utalvánnyal (adóból) rezsicsökkentéssel (majd az energiacégek fejlesztésén keletkezett veszteséget konszolidálja adóból). Kit delejez a lehengerlő kormánymédia és ki lát a színfalak mögé. Ki az aki hajlandó maga kézbevenni a sorsát, és ki az aki igényli az állam patriarchális “gondoskodását”.
      Van az a réteg, aki függ a kormánytól, nálunk ez tradíció már. És vannak azok, akik elég erősek és meg tudják védeni magukat és a jövőjüket. Vagy legalábbis erre van igényük. Na az ő szemük nyílt ki most jobban, mert megértették, hogy csak az a saját tőkével bíró, jövővel rendelkező, szkeptikus de nyitott magatartás képes olyan társadalmi erőt formálni ami képes megvédeni az állampolgárokat az állam radikálisabb intézkedéseitől.

      easy mango 2018.04.24. 19:27:31

      @Voznyák Pista: de elhibeted. Ma a magyar többség 5-10.000 forintért feladja a szabadságát simán. Négy évre.
      Pár éve csinált a tárki egy átfogó társadalmi elemzést. Ennek egyik utánkövető közvéleménykutatása azt firtatta, hogy mit választanál, ha kéne:
      -egy kicsit kevesebb bevétel havonta, de teljes demokrácia, vagy
      -stabil, vagy növekvő bevétel, de csökkentett jogok.
      Nohát, a válaszadok háromnegyede (több is valamivel) a másodikat választotta. Tehát pénzért lemond a szabadságáról.
      Csak ez nagyon durván veszélyes, amikor egy egész társadalom ilyen apatikus helyzetben áll saját magával szemben.
      Egyén szintjén ez nettó hazaárulás.

      pragmatika2 2018.04.24. 19:29:15

      @megamedve:

      "A magas jövedeleműek egyértelműen a fideszt támogatják az egykulcsos SZJA, meg a vállalkozásokból való kedvező osztalékkivétel miatt.
      Ők xarnak a migránsokra, a saját zsebüket nézik."

      Nem mondanám hogy csak a magas jövedelműekre vonatkozik ez. Hiszen nem minden vállalkozó milliomos. (Magam sem) Maradjunk abban, hogy a társadalom egy jelentős, és fontos szegmensét érinti ez a dolog. Ez a többnyire családos, aktív, mikro, kis és közép vállalkozói réteg.

      Larry Silverstein 2018.04.24. 19:30:51

      @easy mango: Szoros összefüggés van a reálkeresetek emelkedése meg az újraválasztás között...

      2006ban így nyert hajszállal az MSZP, igaz ebben az volt a szemétség, hogy akkor már emelkedőben volt az adósság, tehát túlköltekeztek és öszödön még a választás évében kibukott hogy nagy a córesz, bukó lesz...

      Ennél a Fidesz okosabban csinálta, egyelőre nincs jele olyan gazdasági visszaesésnek a kormány hibájából, ami 2007ben a válság előtt bekövetkezett. Se adósság növekedésnek, pedig hitelből könnyebb fizetést emelni mint hiteltörlesztésből.

      Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.24. 19:32:30

      @T.Jani:

      Nem zavar, hogy a poszt IS épp ezt cáfolja?

      Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.24. 19:36:36

      @Voznyák Pista:

      Na ja, így üt vissza, amikor a rasszizmust szívből és mélyen elítélő lánglelkű ballibek cigányoznak.

      pragmatika2 2018.04.24. 19:37:59

      @easy mango:

      "Nohát, a válaszadok háromnegyede (több is valamivel) a másodikat választotta. Tehát pénzért lemond a szabadságáról."

      Csodálkozol rajta, a destruktív 2002-2010 kormányzati ciklus után ?
      Az emberek véleményét nem csak úgy magában, hanem történelmi tapasztalataik alapján is kell vizsgálni.
      Én 3 gyereket nevelek. Nem mindegy, hogy pl. tudom e őket iskoláztatni, meg tudok e nekik minden szükségeset adni, vagy otthon szűkölködve, örömködni, hogy milyen f.sza, milyen haladó szellemiségű sajtónk van, akik faszán megmondják, hogy a Zorbán milyen genya, (pedig már 8 éve nem is ő kormányoz).
      Az embereknek biztonság kell !!! Nem a liberálidióta sematizmusra épülő válságba kormányzás.

      pragmatika2 2018.04.24. 19:42:44

      @Kovacs Nocraft Jozsefne:

      "Na ja, így üt vissza, amikor a rasszizmust szívből és mélyen elítélő lánglelkű ballibek cigányoznak."

      Gyanítom, azért idiótázzák most annyira a magyart, mert így akarják saját hülyeségüket elsikálni .

      Larry Silverstein 2018.04.24. 19:54:20

      @easy mango: "Ma a magyar többség 5-10.000 forintért feladja a szabadságát simán. Négy évre."

      Mindenhol ilyen a többség. A németek a nyomoruk miatt szavaztak Hitlerre, előtte demokrácia volt.

      S az emberek 90%-a alkalmzott, ők mind lemondanak a szabadságukról az anyagi biztonságért, ez teljesen normális és emberi.

      pragmatika2 2018.04.24. 19:55:43

      "A régi Kádári munkásréteg, meg már lemorzsolódott, inaktiválódott, drasztikusan súlyt veszített."

      Mondtam feljebb, és nekem úgy tűnik a szocik, még mindig őket keresik, és akarják megszólítani.
      Halóóó !!! Nem csak hogy az a generáció tűnt el, de hatalmasat változott a világ is !!! Ott van mindjárt pl. Kína, ami szocialista, de mégsem . Egyszerűen rálépett a pragmatizmus ösvényére, és már régóta ott halad. A szocializmusból, már csak a korlátozott demokrácia maradt meg. Az alap, azonban a "mindegy milyen színű a macska, csak fogja meg az egeret" gyakorlatiassága.
      Hiányzik már az ipari munkás tömeg is. Az automatizáció átalakította a fejlett társadalmak szerkezetét is. Másak már a szempontok, mint akár 50 éve.
      A mi szocialistáink, meg még mindig úgy viselkednek, mintha csak most lett volna a rendszerváltás.

      eßemfaßom meg áll 2018.04.24. 19:59:09

      @easy mango: "Ma a magyar többség 5-10.000 forintért feladja a szabadságát simán. Négy évre."

      és nem tudott az ellenzék beigérni 15ezer Ft kpt ami ezek szerint bőven elég lett volna egy fölényes győzelemhez.

      vagy tévedsz (vagy méginkább direkt hazudsz mert ez a feladatod)

      élhetetlen 2018.04.24. 19:59:41

      Nem olyan bonyolult ez. Kis falvakban simán benne lehet, hogy a polgármester elmondta, hogy, ha nem a FIDESZre szavazunk, akkor itt pénz nem lesz a falunak. (Lehet, hogy így sem lesz, de úgy biztosan nem). Az Erzsébet utalvány csak hab a tortán. Vidéki városok? Mi ment? Odalátogatunk, és, ha tetszik a vezetés, beígérünk akármit. Mint egy hülye amerikai nagybácsi. Semmi rendszer nincs a pénzek elosztásában, csak a szervilizmus jutalmazás, ahol szeretik aptyukot, ott kapnak apanázst. A gazdagabb kerületek meg röhögnek a markukba, kapnak háromezer forintos rezsikedvezmény helyett harmincezreset, plusz az egykulcsos. Mikor fogja őket érdekelni, hogy a minimálbérestől is vonják az SZJA-t, hogy kijöjjön a rezsicsökkentésük. Ügyes, egyébként, csak nem tisztességes, de milyen hülye fogalmakat használok! Egy réteg megzsarolva, (és még ijyesztgetve is), egy réteg behülyítve (jó neki a rezsicsökkentés), egy rétegnek nagyon megéri, hát, a maradék kevés.

      pragmatika2 2018.04.24. 20:13:34

      "Bin Laden volt testőre Németországban él, 360 ezer forintos állami segélyen"

      Hmm. Vajon mennyit kapnék havonta én, aki nem is voltam terrorista testőr ? Biztosan sokkal többet. Ki kéne mennem jelentkezni :)))

      Larry Silverstein 2018.04.24. 20:25:23

      @élhetetlen: 2008 óta vidéken nincs semmi csak Fidesz, nem tegnaptól.....na jó néhol Jobbik

      easy mango 2018.04.24. 21:37:32

      @eßemfaßom meg áll: was? Megkérhetlek, hogy, vagy érvekkel cáfolj, vagy ne szólj hozzá a témához?
      Köszi!

      Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.24. 21:44:55

      @easy mango:

      Már sokezer bocsika, de ki vagy te, hogy utasítgatsz másokat? Még ha admin lennél, akkor is pofátlanság lenne így beszélned.

      easy mango 2018.04.24. 21:50:48

      @Voznyák Pista: igen értem, a demokrácia az egyik legnehezebb műfaj, mert minden idiótának nem lehet megfelelni, és a sokrétű egyeztetés, az ellenérvek visszhangja zavaros lehet egy átlagpolgárnak. De a mai napig a fejlett, liberális demokráciákban a legmagasabb az életszínvonal, a keresetek, a leghosszabbak a várható élettartamok, a legmagasabb szintűek a nyugdíjak, a legjobbak az állami szolgáltatások, az utak, a kórházak, iskolák, a legkönnyebb és legszéleskörűbb magaskultúra ott érhető el, ezekben az országokban a legnagyobb a jogbiztonság. És pont ezért, nem is foglalkoznak az emberek napi szinten a politikával. Mert nincs folyamatos plakátkampány az országukban, nem rettegnek egy 88 éves pasas fotójától, és úgy általában tojnak rá, mert van ügyészség, és amit a rendőrség felderít, meg az oknyomozó sajtó felszínre hoz, azt megoldják a rendszerben automatikusan. Megtárgyalják bizottságokban, meg úgy a politika terepén. Szóval biztonságban érzik magukat, mert nem érezteti velük a rendszer minden nap a jelenlétét.
      Hidd el, élhetnél jobban is, de főleg a gyerekeid ha végre megpróbálnánk saját lábára állítani ezt a népet, és nem erzsébetrezsicsökkentéssel megvenni. Szerintem ez megalázó és egyben szomorú, mert tudom sokaknak 15.000 forint sokat jelent.

      easy mango 2018.04.24. 21:53:29

      @Kovacs Nocraft Jozsefne: kovácsné kérem, olvasson vissza!
      Felháborodásom és illedelmes kérésem jogos! Aki lehazugoz és valami szervezet bérencének hív, azt megkérem, hogy ne tegye, vagy tartsa távol magát a témától.
      Főleg, hogy szerintem egy pártállástól független felmérés eredményén lamentáltam!

      Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.24. 22:00:09

      @easy mango:

      "was?"

      Aha, germánnak teccik lenni?

      Damit du's besser verstehst: Für wen hältst du dich eigentlich? Mit welchem Recht erteilst du Anweisungen? Und wenn du der Großmogul wärst:

      www.youtube.com/watch?v=isJkFTTcxS8&feature=youtu.be&t=1m17s

      Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.04.24. 22:01:20

      @easy mango:

      "szerintem egy pártállástól független felmérés eredményén lamentáltam!"

      A gyereket meg a gólya hozza. :D

      easy mango 2018.04.24. 22:02:52

      @Kovacs Nocraft Jozsefne: szerintem itt az elején szögezzük le, hogy zsidómigránscigánysorosbérencballibhippitudjukik vagyok, és akkor sok felesleges faszságot megspórolunk most!

      easy mango 2018.04.24. 22:11:00

      @Kovacs Nocraft Jozsefne: ja és drogosbuzirománcelebbölcsészbolsevik

      Geo_ 2018.04.24. 23:55:53

      Mondjuk, a poszt címe eleve hamis - ilyen állítással nem találkoztam.

      eßemfaßom meg áll 2018.04.25. 07:13:23

      @élhetetlen: "Kis falvakban simán benne lehet, hogy a polgármester elmondta, hogy, ha nem a FIDESZre szavazunk, akkor itt pénz nem lesz a falunak. "

      Vagy simán emlékeznem arra, hogy demokráciában fentről jön a pénz, a legdemokratábbak már megmondták korábban (tudod a Lampert Mónika klasszikus szavai) és a választó képes a tanulásra.

      eßemfaßom meg áll 2018.04.25. 07:16:25

      @easy mango: Majd ha valós érveket írsz nem agitprop bullshitet akkor kezdjünk el beszélgetni arról, hogy ki mit mivel cáfol. Okádás ellen nem járnak kifinomult érvek.

      eßemfaßom meg áll 2018.04.25. 07:20:21

      @easy mango: "Főleg, hogy szerintem egy pártállástól független felmérés eredményén lamentáltam"

      Tudnál egy linked dobni arra a "pártállástól független felmérésre" aminek ez az eredménye: "Ma a magyar többség 5-10.000 forintért feladja a szabadságát simán. Négy évre."
      süti beállítások módosítása