A Paradigma Intézet blogja

Hogyan törhet ki egy világjárvány ilyen megállíthatatlanul?

Négy forgatókönyv egy világjárványra

2020. április 02. - D. Hajnal Boglárka

Hogyan reagálnak a hatóságok egy olyan világméretű járványra, amely egyik pillanatról a másikra robban be az életünkbe? Mi alapján tudnak döntést hozni egy olyan bizonytalan helyzetben, ahol még minden kimenet lehetséges és képlékeny, azonban az idő sürgető? Létezik-e olyan megoldás, amelyben a hatóságok jó döntést tudnak hozni, amelyben emberek ezrei menekülnek meg, és a gazdaság sem omlik össze teljesen? A következőkben játékelméleti alapokra helyezzük a kornavírus járványt, és megpróbálunk ezekre a kérdésekre választ adni!

Dr. Li Wenliang halálát csakis tragédiaként tudjuk értékelni. Nevezhető ő hősnek, vagy mártírnak, akit arra késztettek a kínai hatóságok, hogy elhallgassa az igazságot, akinek megtiltották, hogy megnyomja még idejében a vészcsengőt, hogy figyelmeztessen a járvány rendkívül súlyos esetleges következményeire. Ha ezt a helyzetet egy kétszereplős játéknak fogjuk fel, a hőssel szemben a másik oldalon a kínai hatóságok állnak, amelyeket egészen egyszerűen nem lehet ebben a leírt helyzetben pozitívan értékelni. Az élet alakította játékban Dr. Li a hős, míg a kínai hatóságok a gazemberek.

Chinese diplomat promotes conspiracy theory that US military ... Kép forrása: cnn.com

A szabad véleménynyilvánításhoz való jog Kínában napi szinten sérül, ugyanakkor ez idáig ez egyszer sem vezetett közvetlenül egy világméretű egészségügyi járvány kitöréséhez. Könnyű megérteni ennek a menetét, és az is világosan összeköthető, hogy ez a fajta vélemény elnyomás, hogyan vezetett egy beláthatatlan következményekkel járó világjárványhoz. 2 forgatókönyvet vázolunk fel:

  1. A betegségről nem tudnak idejében figyelmeztetni a kínai orvosok, mert nem hagyják őket szabadon beszélni-> amikor még ellenőrizhető lenne a vírus terjedése, nem állítják meg a terjedést-> emiatt a betegség gyorsan szétterjed-> emberek ezrei halnak meg
  2. Li és a többi kínai orvos figyelmeztetését komolyan veszik-> gyors és azonnali intézkedéseket vezetnek be-> emberek ezrei maradnak életben

Sajnálatos módon ez a második forgatókönyv csak egy elképzelt kimenet marad, ugyanis tudjuk, hogy ez nem így történt meg, és nem csak Kínában nem, ahol erős állami kontroll alatt állnak a hatóságok, hanem a nyugati országokban sem.

De hogyan nézhetne ki ez egy alternatív játékban végigjátszva?

Első pont az, amikor megjelenik egy vírus, amely emberéleteket kezd követelni. Azt nem lehet még tudni ezen a ponton, hogy ez egy új vírus-e, ahhoz ugyanis, hogy bizonyosak legyünk ebben, rengeteg drága tesztet kell elvégezni. Második ponton a tesztelések felfedik, hogy egy új vírussal állunk szemben. Az így kiszűrt betegeket izolálják, de ahhoz, hogy megértsük, hogyan terjed pontosan a vírus időre és folyamatos újabb megbetegedések észlelésére van szükség. A következő pont az, amikor a szakértők a bizonytalanságok ellenére felkeresik a hatóságokat és figyelmeztetik őket az esetleges veszélyekre. Ebben a helyzetben a hatóságoknak meg kell kérdezniük, hogyan milyen lépéseket foganatosítsanak. A szakértők azt tanácsolják nekik, hogy kövessék végig az az egyes megbetegedéseket, vonják karantén alá azokat, akik kapcsolatban álltak észlelt beteggel, zárassák be az iskolákat, szüntessék be a tömegrendezvényeket, és tegyenek meg minden olyan szükséges intézkedést, amely az emberi érintkezéseket a minimálisra szintre szűkítik le. A hatóságok ezen a ponton hajlamosak azt hinni, hogy a szakértők megőrültek.

Ugyanis melyik hatóság merné ezeket meglépni abban a szakaszban, amikor még nem is tudható egészen pontosan, hogy mivel állunk szemben? Hirtelenjében egy olyan helyzetben találják magukat, ahol a bizonytalan és ellentmondásos információk alapján 4 fajta kimenettel számolhatnak. A két változó pedig a vírus veszélyessége és a hatósági intézkedés mértéke:

  1. Halálos járvány, nincs lezárás: tulajdonképpen ez történt Wuhanban, ahol a hatóságok túl későn reagáltak, és túl keveset tettek. A vírus elszabadul, emberek ezreinek életét követelve, és beláthatatlan gazdasági károkat hagyva maga után. Az eredmény pedig az, hogy a hatóságokat hibáztatják és büntetik meg.
  2. Gyenge vírus, teljes lezárás: szintén emberek ezreink az életére hat ki, de nem maga a járvány, hanem a gazdasági zavarok okozta károk. Egy téves hibajelzés miatt milliók kerülnek bizonytalan helyzetbe, és ismét a hatóságok lesznek megbüntetve és hibáztatva.
  3. Halálos vírus, teljes lezárás: a járványt visszatartják és emberek ezrei menekülnek meg, de valójában semmi sem történt. Ezek az életek egy teória miatt maradnak meg, valójában a megfékezés csupán a bezárás következménye, a tényleges epidemiológiai modelleket nem vezetik végig. A gazdasági károk valósak, és nagyon súlyosak. Ismét a hatóságok a hibásak és őket büntetik meg.
  4. Gyenge vírus, nincs lezárás: a hatóságok számára az egyetlen olyan kimenet, amiben győztesek lehetnek. Nincsenek látványos akciók, kevés a halálos áldozat, és nincs gazdasági zavar sem. Ebben az elméletben a józan ítélőképességükben, és a helyzet jó megítélésében bíznak.

A hatóságok azonban akárhogyan is döntenek, valójában nincs hatásuk a soron következő eseményekre. Mindez a helyzet egy olyan világban történik éppen, ahol az emberek nincsenek hozzászokva a világméretű járványokhoz, és az ilyenfajta váratlan eseményekhez. Egy olyan világban, amelyben a hatóságok, amelyektől az emberek a megoldásokat várnák, nem tudnak megalapozott jó döntéseket hozni, és nem támaszkodnak megfelelően az egészségügyre és annak szakértőire. Most, hogy egy ilyen helyzettel állunk szemben, az egészségügyi rendszer is új kihívások elé kerül, és majd csak a jövőben kerülnek elismerésre az esetleges sikerek. Gyorsan és azonnal látszanak a költségek, de hogy mikor fognak látszódni a hasznok, arra nincs forgatókönyvünk.

És hogy mi történik ezután? Az egészségügyi rendszer sikerei csak késleltetve fognak látszani, és alig lesznek kézzel foghatóak, egyedül egy olyan furcsa mérőszám fogja majd igazolni őket, hogy hány ember nem halt meg. Amit mi magunk tehetünk, hogy elkezdünk bízni ezekben a rendszerekben, amelyek csak olyan környezetben tudnak hatékonyan működni, ahol magas a  mind a társadalmi, mind pedig az intézményekbe vetett bizalom. Nem szabad természetesnek vennünk, hogy van közegészségügy, és azt sem, hogy soha nem kerülünk szembe világméretű járvánnyal.  Meg kell tanulnunk bízni a szakértőkben, még akkor is, ha egyelőre csak a helyzet költségei látszanak, és kevésbé látjuk egyelőre a hasznokat, mert lesznek hasznok, csak legyünk türelmesek kivárni azokat.

https://medium.com/@drewsmithbco/why-the-coronavirus-outbreak-was-unstoppable-e0e85e3e9c0e

A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet gyakornoka, politológus végzettségű, jelenleg közgazdálkodás és közpolitika mesterszakon tanul.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr8215581322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2020.04.02. 10:13:05

ez egy sokszereplős fogolydilemma, ahol a kooperálás a szigorú, és a versengés az enyhe intézkedések bevezetése, minden ország próbálja a végletekig kitolni az igazán hardcore intézkedéseket hogy kímélje a gazdaságát, és arra számít, hogy majd a többiek megteszik amit meg kell, és így a versengő stratégia gazdasági előnyre tesz szert.

Aztán persze beüt a klasszik fogolydilemma szitu, mindenki kivár (verseng), és így mindenki szív.

haXXor 2020.04.02. 17:22:16

A sok buzeránsnak nyilván kellett, hogy lételeme legyen a fél világ bejárása, ahogy itthon is szinte kötelező évente háromszor idegen országokba menni nyaralni. Igazából pontosan azt kapjuk amit megérdemlünk a természettől és inkább rakjuk össze a kezünk és köszönjük meg, hogy nem egy MERS vagy más hasonló faszság szabadult el most, hanem "csak" egy COVID19

habodo 2020.04.02. 19:14:48

"Igazából pontosan azt kapjuk amit megérdemlünk a természettől"

Folyamatosan voltak és vannak járványok a világban. Ez a természet rendje. A természet nem ad nekünk semmit, hanem csak működik. A működésének az egyik megjelenési formája a járvány.

Exploiter 2020.04.02. 19:27:50

@haXXor:

Semmi baj nem lenne ezzel.
A bolygó minden lakója keresztbe-kasul utazhatná a világot, fogyaszthatna akármit és akármennyit, mindenre lehetne erőforrás és készlet, a bolygó ökoszisztémája is túlélhetné.

Csak annyi kellene hozzá, hogy ne nyolcmilliárd ember éljen itt, hanem max egy.

Na hát úgy látszik, most ezt a covid19 se oldja meg, szóval jobb nem lesz tőle semmi, csak még rosszabb.

nemecsekerno_007 2020.04.02. 20:11:57

Elindult a kommunikációs háború Kínával szemben?! :)))))

Exploiter 2020.04.02. 20:20:29

@nemecsekerno_007:

Szerintem miközben most már nagyjából a kurva bolygón élő emberek közül szinte mindegyik otthon kaparja a falat, valószínűleg jelen pillanatban is szó szerint milliárdnyi ember gondolkozik azon, hogy hogyan lehetne Kínát úgy, ahogy van, eltüntetni a föld színéről.

Ehhez nem kell túl sok kommunikáció.

Teljesen őszintén, ha holnap arra kelnék fel, hogy reggelre egy kontinens méretű füstölgő lyuk van Ázsia közepén, akkor tuti azt mondanám, hogy jajj már, ez szörnyű, aztán innék egy sört és talán még írnék is egy kommentet, hogy huhh, micsoda tragédia.

De ez utóbbi nem valószínű.

kvadrillio 2020.04.02. 20:27:46

beszéddel is terjed ! HÁÁÁÁÁ.. EZ AZ IGAZÁN NAGY SZOPÁS !!!!!

tüsszentés nélkül, kileheléssel, beszéddel is terjed koronaVÍRUS......

kvadrillio 2020.04.02. 20:30:35

@kvadrillio:
Tüsszentés vagy köhögés nélkül is fertőzhet a koronavírus
GettyImages-1215464697
nak
nak
követés
2020.04.02. 17:21 Módosítva: 2020.04.02. 20:22

Szerda éjjel küldött levelében arra figyelmeztette a Fehér Házat az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Akadémiája, hogy az új típusú koronavírus (SARS CoV-2) nemcsak úgy terjedhet, hogy a fertőzött személy ráköhög vagy rátüsszent valakire, hanem elég, ha egy légtérben tartózkodik vele, mert már a beszéd, sőt a kilégzés is kockázati tényező a vírus átadásában.

„Noha jelenleg a specifikus kutatások lehetőségei korlátozottak, a rendelkezésre álló tanulmányok szerint a vírus képes lehet a normális légzéssel is aeroszolizálódni” – fogalmazott a levélben Harvey Fineberg, a Nemzeti Tudományos Akadémia járványügyi tanácsának elnöke. Az NTA a Fehér Ház kérésére foglalt állást, elsősorban abban a kérdésben, hogy érdemes-e széles körben javasolni a lakosságnak az arcvédő maszkok viselését. Mint arról az Index is írt, ez a kérdés elég sok ellentmondást szült eddig, és folyamatos viták tárgya jelenleg is......

SZÓVAL A BESZÉD KÖZBEN KIJÖVŐ LEHELET IS FERTŐZ ! BASSZAMEG !

kvadrillio 2020.04.02. 20:32:34

nu, akkor sikálhattyuk a kezeinket.....:)

kvadrillio 2020.04.02. 20:33:15

...csak egy sóhaj...occt annyi.

kvadrillio 2020.04.02. 20:33:56

na akko...mááá megyek is a gödörbe !!!

kvadrillio 2020.04.02. 20:35:36

...A levélről hírt adó CNN emlékeztet arra, hogy az amerikai járványügyi központ (CDC) jelenleg érvényben lévő tájékoztatása szerint az új koronavírus képes tüsszentéssel és köhögéssel terjedni, két méteres távolságon belül. Fineberg levele szerint ez így is van, de szerinte most már hozzá kell írni a sima beszédet, sőt magát a kilégzést is a terjedési módokhoz.

Fineberg levelében egy másik potenciális veszélyforrásra is felhívta a figyelmet. Azt írta egy kínai és amerikai kutatásokra hivatkozva, hogy a kórházak levegőjében hosszú ideig kimutatható a vírus, ami képes sokáig lebegni. Ez pedig azért veszélyes, mert akkor is terjedhet a fertőzés, amikor a kórházi dolgozók nem viselnek védőfelszerelést, és hiába takarítanak alaposan, a fertőzöttektől távoli helyiségekbe is képes eljutni és sokáig fertőzőképes maradni a kórokozó. Az, hogy a vírus mennyi ideig képes a levegőben maradni, több tényezőtől is függ, de leginkább attól, hogy a fertőzött személy beszéd közben, kilégzéskor mennyi vírust juttat a környezetébe, és hogy a szoba szellőzése milyen, tette hozzá Harvey Fineberg: „Ha olyan szobában aeroszolizálódik a vírus, ahol nincs szellőztetés, akkor előfordulhat, hogy később valaki a szobába lépve elkaphatja a fertőzést.”

kvadrillio 2020.04.02. 20:38:58

és cilinéne asszonta, hogy ne horggyon senki maszkot..kot...kottt.!!!!!!!...
.. anyááááám ! én nem ijjjen lovat akartam !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Exploiter 2020.04.02. 20:46:52

@nemecsekerno_007:

Ez így van. Én is azzal a boldog gondolattal térek nyugovóra, hogy hátha valakinek eszébe is jut a megoldás előbb utóbb.

Részemről meg megkezdem azt a kampányt, hogy bármiért képes vagyok több pénzt fizetni, ha igazolni tudják, hogy egy rohadt alkatrész vagy alapanyag se járt soha azon a környéken.

HaD 2020.04.02. 21:16:56

mi ez a hatóságokat büntetik meg szöveg??? Azemberek számára egy vészhelyzetben éppen hogy hatóságokban vetett bizalom erősödik,hisz alapból azért van hatóság hogy tegye a dolgát...ha ehhez egy kellően lebutított kommunikációt odatesznek a népnek akkor azok még hálásak is lesznek....pont ezt látjuk. Bagatelizálják ahol még lehet a halottak számát(úgyis betegek voltak meg öregek...és persze nem a saját anyjuk meg apjuk haldoklik)ha meg sok a halott akkor meg elállnak ilyen és hasonló teóriákkal az elkerülhetetlenről. Kidumálják majd magukat és a gazdasági problémák úgy is majd feledtetik a holtakat...erre építik a kommunikációt már most. A nagy gazdasági trükk meg majd az lesz hogy a fedezetlen pénzeket infláció formájában(lásd még szuperkötvény:))lenyomják azemberek torkán...és így szépen hagyják lecsengeni a dolgot mindenféle következmény vagy "büntetés" nélkül...és az emberek mennek melózni meg moziba,meg shoppingolni és a templomban keresztet vetni vagy Mekka felé leborulni...és megnézik az esti híreket az időjárás jelentésre koncentrálva:)

Exploiter 2020.04.02. 22:12:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Valahol el kell kezdeni.

Az USA is gondolkozik azon, hogy a patriotizmus vagy a második hidegháború lenne a helyes lépés, jelzem, ha Kínát egyre többen próbálnák kihagyni a láncból, az kelet-Európa nagy lehetősége lenne egyben.
Meg Európára is ráférne úgy egészében, ha végre összekapná magát, ahelyett, hogy fényesre szopogat minden diktatúrát Kínától kezdve Oroszországon át Törökországig.

Túl sokáig hízlalta azt az inhumán szarkupacot is a fejlett világ.
süti beállítások módosítása