A találékony Együttről

2018. február 16. - Elek Dorián és Ella Orsolya

Juhász Péter pártjáról az online hírportálok szalagcímeit olvasgatva könnyen az a kép alakulhat ki a választópolgárokban, hogy releváns politikai szereplőről van szó. Hírértéke van annak, hogy visszalépteti jelöltjeit: elvhű, mivel nem szövetkezik a baloldallal, de a “közjó” érdekében mégis képes a kompromisszumra. Mondhatnánk akár azt is, hogy milyen nagylelkű, hiszen visszalépteti jelöltjeit egy közös cél érdekében. 

(Eddigi visszalépett: Mellár Tamás, Kész Zoltán, Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Szabó Sándor, Varga László, Vadai Ágnes és Ráczné Földi Judit javára.)

juhaszp.png

Forrás: Facebook

A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb: 2014 novembere óta (ekkor vált külön a PM-től) a pártot sosem mérték 5% fölé, sőt legjobb napjaiban is csak 2-3% körül mozgott. Társadalmi támogatottsága tehát hibahatáron belül van. A jószívűbb közvélemény-kutatók jelenleg (2 hónappal a választások előtt!) 1%-ra mérik.

egyuttpref.pngForrás: kozvelemenykutatok.hu

Ennek ellenére a média egészen sokat foglalkozik a párttal. A hírek jórésze arról szól, hogy bár Együtt a neve, külön indul a többi párttól; az egyéni választókerületekben viszont folyamatosan lépteti vissza jelöltjeit, napról napra csepegtetve az információkat.

Ha belegondolunk, a politikai stratégiájuk egészen zseniális, hiszen média jelenlétet generálnak maguknak anélkül, hogy ez a pártnak különösebb erőfeszítésébe kerülne. A párt nem választási programmal, vagy akciótervvel kerül be a kampányidőszakban a hírekbe, hanem azzal, hogy újra visszaléptetett egy jelöltet.

A stratégia természetesen nem véletlen: a törpepártoknak más céljuk nem nagyon lehet, minthogy bekerüljenek a médiába. Azáltal, hogy 3-4 naponta bejelentenek egy visszalépést, bent maradnak a körforgásban, beszélnek róluk; pedig az is könnyen lehet, hogy nem is volt minden választókerületre eredetileg jelöltjük. Úgy maradnak a közbeszéd részei, hogy igazából se társadalmi támogatottságuk, se tágabb párttagságuk nincsen.

Az Együtt politikai kommunikációból tehát jeles. Már csak azt kellene kitalálniuk, hogy a szavazókat hogyan lehet megszólítani, hiszen a kampányfinanszírozási törvény módosítása értelmében, ha nem érik el az 1%-ot, kötelesek visszafizetni az államtól kapott kampánypénzt.

Ebben pedig van még mit fejlődni. A nap legfontosabb kérdéseként azt feltenni, hogy a pártelnök megborotválkozzon-e (még ha a választók értékelik is az ilyesfajta iróniát), talán nem a legmegfelelőbb út...

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr3913674124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

berne 2018.02.17. 18:23:57

Nemhogy nem tényező. Igazából semmi.

Adam Gyenge 2018.02.17. 18:35:10

Ha nem lenne tényező, akkor ez a blog se foglalkozna velük. Amúgy azért szerepelnek gyakran a hírekben, mert sokat dolgoznak. Feltárják a belvárosi ingatlanpanamát, a helyi korrupciós ügyeket, tiltakoznak az Orbán kormány rombolása ellen, stb.
Juhász Péter egymaga többet dolgozik, mint más pártok összesen.

Sir Galahad 2018.02.17. 19:30:33

Juhász karrierje épp most fuccsolt be, szóval szerintem a blog csak érdekességként foglalkozik a párttal.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.17. 19:37:03

Az Együtt egyetlen célja az 1 %, hogy még lophassa 4 évig a napot Juhász és Szigetvári. erre pedig még esélyesek.

consul 2018.02.17. 19:51:08

Az igazi politikus felméri mekkora a támogatottsága és ha azt látja, hogy esélytelen (5% alatti mérés esetén ezt kijelenthetjük), akkor inkább beáll a valódi esélyes mögé. Már ha valóban kormányváltást akar. Ezzel szemben a megélhetési poltikust az motiválja, hogy a következő 4 évben se kelljen dolgoznia, a lényeg, hogy ő pozícióhoz jusson, még akkor is, ha ez meghiúsítja a kormányváltást. Ez utóbbiról nekem Fodor Gábor jut eszembe.

nem várt fordulat 2018.02.17. 19:52:12

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: hogy hogy nem elsőnek érkeztél? már teljesen megszoktam.

rallus 2018.02.17. 20:25:51

És ők nem mások, főleg idegen hatalmak pénzéből élnek, hanem a napfény segítségével megkötik a levegő nitrogénjét! És nem is élnek rosszul!
(Senki ne próbálja utánozni őket! Még profik sem!)