A Paradigma Intézet blogja

Jaj a legyőzötteknek! Összefogni az ördöggel?

2018. március 17. - Németh Damján

A szokásokhoz híven, idén is kampányolással telt az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk. A sok ellentét közepette világosan látszik, hogy az ellenzéki pártok kezdik elfeledni a másik által okozott múltbeli sérelmeiket, sőt egyesek még az ördöggel is összefognának, hogy ne megint egy újabb Orbán-kormány alakuljon meg tavasszal.
kép forrása: index.hu

A gyűléseken felszólalók beszédének tartalmát illetően, az ellenzéki pártok hasonlóan ünnepelték a március 15-i forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját.  Mindenki az összefogást sürgeti, a múlttal egyre kevesebben foglalkoznak, inkább a jövőbe tekintenek. Talán nem túlzás azt állítani, hogy az ellenzékben lévő pártok már mindenre hajlandóak annak érdekében, hogy Orbán Viktort és a Fideszt leváltsák. Az eddig kibékíthetetlennek tűnő ellentétek kezdenek látszólag feloldódni, a választásokhoz közeledve mindenki sokkal elfogadóbb lett a másikkal szemben.

Vona Gábor saját állítása szerint minden magyarral összefogna, akár jobb, akár baloldali érzelmű. A Jobbik elnöke Orbán Viktor szavaira is reagált: kijelentette, hogy nem fogják hagyni magukat megfélemlíteni, és szerinte a miniszterelnöknek van félnivalója, mert bukni fog. Ezt a kormányfő azon kijelentésre válaszolta, miszerint a Fidesz erkölcsi, jogi és politikai elégtételt fog venni a választások után.

Érdekes fordulat ez a kampányban, hiszen az ellenkézi pártoktól nem újkeletű, hogy elszámoltatással kampányolnak, a hatalmon lévő kormányerőtől azonban ez eddig nem volt megszokott.

Ez a kijelentés rögtön meg is emelte a választás tétjét. Míg eddig az volt a célja az ellenzékben lévő pártoknak, hogy bejussanak az Országgyűlésbe, és leváltsák az Orbán-kormányt, mostanra a pártok akár saját túlélésük érdekében kell, hogy megnyerjék a választást.

Persze lehet, hogy ez csak egy hangzatos kampányfogás, üres frázis, de ne legyenek kétségeink afelől, hogy egy esetleges Fidesz győzelem esetén, Orbán Viktor megpróbálja betartani azt, amit ígért.

Orbán szavai azért is érdekesek, mert most már nyíltan látszik, hogy Magyarországon nem elég egy pártnak, ha megnyeri a választásokat (és ezáltal döntési pozícióba kerül, hogy aztán saját elvei és nézetei szerint alakítsa a politikát), hanem kimondott célja az elszámoltatás is, de nevezhetjük akár megtorlásnak is. Nem feltétlenül a viszonyok helyreállítását kívánják szorgalmazni, hanem az ellenfél választás utáni megtaposását és megalázását is.

Hogy milyen elégtételre gondolt a miniszterelnök, azt egyelőre még nem tudhatjuk, de „Jaj a legyőzötteknek!”, ha Orbán Viktor újra kormány alakíthat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr5513748734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nick papagiorgo 2018.03.18. 13:22:33

A legfontosabb mondat:
"a pártok akár saját túlélésük érdekében kell, hogy megnyerjék a választást"

Ne legyenek illúzióink. Egy pl 2/3-os Fidesz-győzelem azt jelentené, hogy az ellenzéknek morzsák jutnak. Ugyanez fordítva, annyi különbséggel, hogy a Fidesznek vannak pénzügyi tartalékai, az ellenzéknek nincsenek.

Magyarra lefordítva ezt azt jelenti, hogy ha a Fidesz ellenzékbe jut, azt túléli, de ha az ellenzék jut megint ellenzékbe, azt nem éli túl. Az MSZP nem képes az aktivistáit "etetni", azok, akik hozzászoktak, hogy képviselők, el kell menniük akár még dolgozni is :) Együtt szintén. DK-nál más a helyzet, ott Gyurcsány pénzeli kb az egész pártot, azok így akármeddig túlélnek(amíg Gyurcsány vagyona tart), többi pártról most nem nyilatkoznék (nem mennék bele az adok-kapokba, hogy ki honnan szerzi a pénzt).

De kb ez a helyzet. Ezért "nagyon fontos" a mostani választás. Nem Orbán bukása miatt. A pénz miatt.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.18. 14:03:46

Mindenképp jó, hogy a ballibek helyére bejön a Jobbik, ez a kisebb rossz. A meg, hogy ebben a ballibek fejtik ki a legnagyobb propagandát öngyilkos, d ehasznos lépés.

NagyVonalakban 2018.03.18. 14:14:21

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Kicsit szét vagy esve Fidesz troll....

Megviselt a birka menet?

ulpius66 2018.03.18. 17:31:16

Ha a ballibsi pártok, úgymint MSZP-P, DK, LMP, Együtt, Kétfarkú Kutyusok, Momentum, Liberálisok, MoMa és egyéb aberráltak TÉNYLEG KORMÁNYVÁLTÁST AKARNAK, AKKOR AZ ÖSSZES JELÖLTJÜK LÉPJEN VISSZA A JOBBIK JELÖLT JAVÁRA ÉS AKKOR GARANTÁLT A KORMÁNYVÁLTÁS!!!!!
(és a címben jegyzettekkel ellentétben nem kell összefogni az ördöggel, egyszerűen csak minden ballibsi jelöltnek vissza kell lépni...... ami azért mégiscsak egyszerűbb, mint összefogni az ördöggel.......)

persze, ha a fentebb említett ballibsi pártok valójában NEM KORMÁNYVÁLTÁST AKARNAK, HANEM SZIMPLÁN HATALOMRA KERÜLNI, akkor jöhet az egyezkedés, a mézesbödön körüli hajcihő......

Kreml propaganda osztály bérszámfejtés 2018.03.18. 17:33:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Eléggé harmatos a mai munkája, tovaris. Az újabb ánusz varrásának tegnapi számláját nem tudjuk befogadni, és a latex ruha számlát sem tudjuk munkaruhának betudni. Azt a Bratovan utca gőzfürdőhöz közeli bárban próbálja meg a másodállásában!

morph on deer 2018.03.18. 17:49:11

@nick papagiorgo:
“ha a Fidesz ellenzékbe jut, azt túléli”

A fidesz talán, bár nem olyanként mint ma. Viszont orbán politikai álmainak akkor lőttek, és ez az, amiért megy a hiszti. Ekkora arccal ugyanis nagyon nagyot lehet (koppanni) toccsanni, - ugyanis legfeljebb egy méretes zsírpacni maradna a helyén...

Na ezért nyomja életre-halálra a leg abszurdabb baromságokat is, fogcsikorgatva... Végül is a fogorvosnak is kell élnie valamiből, nem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.18. 19:01:54

@nick papagiorgo:

"többi pártról most nem nyilatkoznék (nem mennék bele az adok-kapokba, hogy ki honnan szerzi a pénzt). "

Nem titok, hogy a Jobbikot Simicska pénzeli.

@morph on deer:

"Viszont orbán politikai álmainak akkor lőttek"

A 2002-es vereséget is túlélte. Zavart csak az okozhat, ha Lázár bejelentkezik Orbán helyére, mert ekkor a pártszakadás sincs kizárva, ami ugye Total Annihilation.

István Hámori 2018.03.18. 19:17:44

És tombol tovább a rémhír terjesztés hülyesége olyan szinten most már, hogy "jaj a legyőzötteknek" erősítése. Vagyis a szándékos félremagyarázás újabb és újabb taktikája.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.18. 19:23:55

@István Hámori:

Miközben a balliba megmondóemberek, kommentelők már hónapok óta a fideszes szavazók felakasztásával fenyegetőznek.

morph on deer 2018.03.18. 19:35:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Hasonlóra gondoltam, erre vonatkozott a pártra tett megjegyzésem is, hogy másmilyen lenne.
Sajnos a személyiség túlnőtt a pártelnökön, - szerintem már a politikuson is - úgy néz ki, hogy egymástól függ a létezésük, egyik nincs meg a másik nélkül.

ulpius66 2018.03.18. 19:39:04

Mind e közben az exit-poll-ok szerint az oroszok 73%-a akarja újra Putyint Oroszország elnökének!

kerszi 2018.03.18. 21:56:43

@ulpius66: Az semmi, Brezsnyevet anno az emberek 99.98 százaléka választotta meg!
Még van hová fejlődni.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.03.20. 15:14:10

Összefogni az ördöggel????
süti beállítások módosítása