A Paradigma Intézet blogja

Mit nevezhetünk politikai teljesítménynek, illetve mi a mértékegysége?

2018. június 04. - Németh Damján

Az utóbbi időben több hírportál is foglalkozott az ellenzéki pártokkal, valamint a választások óta tartó folyamatos válsághelyzettel. A Fidesz harmadik kétharmados sikere után nehezen volt elképzelhető, hogy belső konfliktusoktól és önvizsgálattól mentes hónapok következnek számukra. A válság ugyanakkor természetes következménye a politikai értelemben is értékelhető teljesítményhiánynak. A kérdés, hogy van-e olyan iránya a folyamatnak, mellyel javulásnak indulhatnak az ellenzék esélyei?

kép forrása: index.hu

Az ellenzék teljesítményének hiányát jól mutatja a választási eredmény. Van ugyanakkor egy másfajta teljesítmény. A parlamentbe való bejutás, az országos listán a befutó hely kiharcolása, vagy egy nyerhetőnek ígérkező EVK-ban való indulás bebiztosítása egészen biztosan rengeteg időt és energiát emészt fel. Nem kétséges, hogy politikailag ez is értékelhető, csak éppen szavazatot nem hoz. Arra pedig szintén nem lesz elég, hogy a következő négy évben a vízfelszín fölött tartsa az ellenzéket.

Meddig tartható fenn az egyéni érdek követése, és az meddig szoríthatja a háttérbe a párt társadalmi támogatottságának növelése érdekében tett erőfeszítéseket? Hogyan változtat ezen a kialakult válsághelyzet? A személycserék csak a belső hatalmi harcok következményei, azaz a befutó parlamenti helyek újraelosztása történik, vagy a folyamat magában hordozza a változás lehetőségét?

8 éve folyamatos a „megújulás”, mégis mindig ugyanazok a szereplők váltják egymást a hatalmi pozíciókban a párton belül, pedig a választásokat követő tüntetéssorozaton is megfogalmazódott, hogy a választók nem az effajta politikai teljesítményre adták le voksukat. Azonban az ellenzéki képviselők egy-két kivétellel átvették mandátumaikat, jelezve azt, hogy további négy évig egészen biztosan nem vonulnak vissza a politikától, hiszen saját szempontjaik alapján – jogosan – megküzdöttek a képviselői mandátumért. Ha a munka nem a választók képviselete lenne, akkor ezzel nem is lenne semmi baj.

Most azonban egy éven belül kettő olyan választás, megmérettetés következik – az egyik az európai parlamenti, a másik az önkormányzati választások –, amelyek felgyorsíthatják az ellenzéki pártok számára a válaszok megtalálását.

Azonban a kampányidőszak hamarosan elkezdődik, és amennyiben – ha a választók nem is – az ellenzéki politikusok valóban azt gondolják, hogy a jelenlegi pártok alkalmasak a Fidesz leváltására, akkor a belső konfliktusokat most kell rendezni. Nem engedhetik meg azt maguknak, hogy a következő kampányidőszakban továbbra is az inkompetenciájukról szóljanak a hírek. Egészen biztos, hogy az a fajta politizálás, mely az elmúlt négy, de leginkább nyolc évet meghatározta, nem tudja megőrizni a szereplők társadalmi legitimitását.

A kérdés, hogy a válsághelyzet után mi dominál? Továbbra is az egyes politikai szereplők saját önös érdeke? Vagy a tényleges változás és összefogás lehetősége, ami ezúttal nemcsak a retorikában és szavakban jelenik majd meg, hanem akár valós tettekben is? Az EP-választás tehát itt van a pártok nyakán, és amennyiben addig nem sikerül feloldani a belső feszültségeket, akkor tovább folytatódhat az ellenzéki pártok lejtmenete.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr7514023284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincs közöttünk csicska 2018.06.06. 11:01:51

"Az utóbbi időben több hírportál is foglalkozott az ellenzéki pártokkal, valamint a választások óta tartó folyamatos válsághelyzettel. "

szerencsere a lakossagnak nem kell foglalkozni veluk remelhetoleg 2030ig

/a Damjan milyen multikulti keresztnev, alban, vagy czigany? Nem hallottam meg/

Ad Dio 2018.06.06. 11:47:16

Az EP választásról azt hiszem lecsúszott a banda. Nyári szünet következik, ami sem hibára sem előrelépésre nem teremt lehetőséget. Ami most van, az lesz nagyjából az EPV alapja.

Sokadszorra javaslom a T ellenzéknek, hogy ellenkezés meg ész nélküli populistázás helyett legyen oly szíves, hallgassa meg a választókat, nézze meg, hogy ők mit tartanak problémának és próbáljon meg megoldást kidolgozni rá. Innen kell indulni. Minden más kevés lesz. Szóltam...

Ad Dio 2018.06.06. 11:53:09

@Nincs közöttünk csicska:

Görög eredetű név... a Szent Koronán van egy ikon, ami egy bizonyos Szent Damjánt ábrázol...

chrisred 2018.06.06. 12:00:37

Az EP választáson teljesen más súlypontok uralkodnak, mint az országon belülieken. A pártok elsősorban az uniós pártcsaládjuk teljesítményéhez járulnak hozzá. Minthogy az inkább kisbetűs ellenzék pártjai számításaim szeint minimum négy EP frakcióhoz tartoznak, sokkal többet fog számítani az egymással szembeni szereplésük. Nem lesznek átszavazások, szavazhatnak az itt élő nem magyar uniós polgárok, és a kint élő magyarok is szavazhatnak a helyi pártokra. És persze a magyar euroszkeptikus, elitellenes szavazók is meg vannak lőve, hogy a Fideszen keresztül a néppárti elit politikai konglomerátumot erősítsék, vagy a halódó Jobbikon keresztül azokat, akikkel európai szinten egyetértenek.
süti beállítások módosítása