A Paradigma Intézet blogja

Kína feladta a leckét, mi pedig róluk másolunk

De kell ez nekünk?

2020. március 26. - Buka Dávid

A Kínai Népköztársaság megítélése rengeteget változott az utóbbi három hónapban. Bár a kezdetekben a bűnbak szerepét töltötték be, azóta sikerült egy 180 fokos csavart belevinniük a saját nemzetközi megítélésükbe és úgy látszik, hogy jelenleg ők diktálják a világnak a válság kezelésének mikéntjét. Hogyan volt képes az 1,4 milliárd lakossal bíró ízig-vérig XXI. századi diktatúra megfékezni a koronavírust, és mennyire hatékonyan tette mindezt? Melyek azok az intézkedések, amiket célszerű eltanulnunk és melyek azok, amikből csak tanulnunk érdemes?

wuhan-street.jpg

kép forrása: Holly Secon

A COVID-19 globális vírussá nőtte ki magát az utóbbi hónapokban. Ennek köszönhetően a Kínához hasonló helyzetben lévő országok kénytelenek felmérni, hogy az ott alkalmazott intézkedésekkel képesek-e hatékonyan csökkenteni a fertőzésveszélyt. Egyelőre több ország is a Kínában megfigyelt módszerek szerint jár el.

A kínai hatóságok soha nem látott szigorításokat vezettek be: karantén alá vonták Wuhant és még 15 várost, illetve több mint 60 millió embert korlátoztak az utazásukban. A kormány további utasításaira a kínai lakosság több mint fele maradt otthon, amely körülbelül 760 millió embert feltételez. Ezek az intézkedések több szakértő szerint is meghozták az eredményüket, a járvány eszkalálódása után két hónappal jelentős visszaesésről beszélhetünk, mind a fertőzöttek számát, mind pedig a növekedésük mértékét tekintve. A prevenció nélküli fertőzésveszély 2,5 körül mozgott, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött legalább két másik embernek adta tovább. A szigorítások után ez az arány 1,05-re esett vissza.

Amennyiben ezek az intézkedések ennyire hatékonyan működtek, akkor mégis mi volt a probléma korábban? Hiszen a járvány ezektől függetlenül világméretűvé vált. A hiba minden bizonnyal az lehetett, hogy túl későn reagált a kínai kormány és a külvilág irányába való kommunikációja a vírus terjedésének kezdeti szakaszában tele volt csúsztatásokkal, félinformációkkal. Már decemberben lehetett tudni egy ismeretlen betegségről, ám erről nem számoltak be, vagyis inkább nem számolhattak be a helyi lapok, a veszélyre figyelmeztető orvosokat pedig elhallgattatta kommunista rezsim. Egyes becslések szerint, hogyha csak egy héttel korábban vezetik be a karantént akkor 67%-kal kevesebb megfertőződés történik, ha pedig három héttel korábban, akkor a megbetegedések száma csupán az 5%-a lenne a tényleges adatnak.

Ugyanakkor a Hupej tartományt érintő kiutazási korlátozások hatékonysága nem teljesen egyértelmű. Az elemzések alapján ezzel csupán pár napot nyertek a betegség tömegessé válása előtt a kínai fertőzések esetében, viszont nemzetközi szinten akár két-három hetet is. Mivel a többi régiót nem érintették hasonló szigorítások, a később megfertőződő tartományokból könnyen eljutott a vírus Kína határain túlra is. Megjegyzendő, hogy kutatások szerint az utazások 90%-ának korlátozása is csak minimális eredményt tud elérni más egyéb intézkedések nélkül, tehát ez önmagában semmiképpen sem elég.

A hiányosságok ellenére az utazás és az emberek interakciójának radikális korlátozása még így is relatíve hatalmas előrelépést jelentett a vírus megfékezésében. Ezek nélkül a fertőzöttek száma valószínűleg 8 millió lett volna február végén, ami az ötszöröse a tényleges adatnak. A kínai kormány nem titkoltan hozzáfér állampolgárai okostelefonjaihoz és egy sor más személyes adathoz. A kinyert információkból kiderült, hogy drasztikusan lecsökkentek a személyes találkozások száma is. Nagyon valószínű, hogy a kínai emberek nem csak a betegség terjedésétől tartottak, hanem az állam figyelő tekintetétől is. Ebből következhetett az, hogy viszonylag könnyen rábírták a lakosságot az otthonmaradásra. Ehhez mondjuk egy diktatúrának jóval hatékonyabb eszközkészlet áll rendelkezésére, mint egy európai demokráciának.

A legeredményesebb járványügyi intézkedésnek a betegek minél előbbi diagnosztizálása és az izolálása bizonyult. Szingapúr volt az egyik leggyorsabb az esetek felismerésében, ahol a nagy népsűrűség ellenére rendkívül alacsony a fertőzöttek száma. Amint megjelentek az első esetek, az orvosok elkezdték az elkülönítést és a lehetséges érintkezési pontok, kapcsolatok felkutatását.

Kérdéses, hogy a vírust sikerült-e végleg megfékezni Kínában, annak ellenére, hogy bejelentették, hogy náluk véget ért a koronavírus-járvány. Nyilvánvaló okokból a karantént és a többi korlátozást előbb-utóbb kénytelenek feloldani. Félő lehet viszont, hogy ezek ellenében a vírus ismét elszabadulhat a nagyhatalom határain belül, különösen a beutazási szabályok enyhítése által. Amíg a világban tombol a járvány a kínai szuperhatalom figyelme sem lankadhat saját lakosainak biztonsága és hatalmi törekvéseinek érdekében. És ne legyenek illúzióink, nem is fog. 

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-020-00741-x?fbclid=IwAR1tUzdrFFAlDTajOoDtHxGuo9KEOWsmvmEj0h2fTJRYzcHy0a73LWDrhMA 

A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet gyakornoka, politológus hallgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr9015558214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2020.03.27. 00:28:56

A kínaiak az intézkedéseikkel gondosan létrehozták a válságot, majd ügyesen "kezelték" azt. Aztán most bemesélik mindenkinek, hogy ők milyen jó gyerekek, miután rászabadították a világra a bajt és nagy kegyesen mindenkinek segítenek a rendrakásban, beédesgetve magukat mindenhová, hogy növeljék a befolyásukat. A XX. század az USA hatalmáról szólt. A XXI. század Kína hatalmáról szól. Köszönjük szépen a kakivihart, de nem kérünk a nagy népi hurrából.
Csak aztán nehogy visszafelé süljön el a giga szemfényvesztés és a végén a hóhért akasszák föl a saját kötelével. Mert ha ők lógni fognak, mi is együtt himbálózunk velük. Hisz az egész világ kína csecsén lóg a globalizációnak nem hála.

Ad Dio 2020.03.27. 00:32:57

Kína javára írandó az is, hogy ők tényleg egyedül voltak a vírussal. Sem információ, sem segítség. Ma ellenben mindenhonnan dől az információ és eszközök is akadnak. Európa viszont nagyon nem jól vizsgázik. Kritika nélkül, de legalább lomhán és tompán másolja a kínai módszert, holott ma már sokkal több információnk van, amiből jobb stratégia is kikerekedhetne.

fekete_kápó 2020.03.27. 02:35:53

Ebben a cikkelben nem volt információ, de még velemeny se.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.27. 06:06:37

Kína a jövő egy verzióját mutatja, mely képes leváltani a szétrohadó liberális elnyomó rendet.

Exploiter 2020.03.27. 07:05:30

@MAXVAL bircaman közíró:

A szó amit keresel, az az inhumán disztópia.

Egyébként a világszintű tapasztalatok alapján én a kínai számokból semmit se hiszek el.

Se a felfutást, se a lefutást, se a csúcsot, se a mostani teljes eltűnést, semmit. Abszolút irreális ekkor a populáció és népsűrűség mellett.

Amit meg eljátszottak, az konkrétan emberiség elleni bűntett.

röf 2020.03.27. 07:08:48

Érdekes ez, amikor a fejlett nyugat fikázza a kínai diktatúrát...
Sőt az is, amikor a baloldalunk eleve a fejlett nyugathoz sorolja önmagát.
(Éhes disznó, makk, stb....)
Csakhogy azt látjuk, a fejlett nyugat épp a szemünk láttára dől össze, nyilván abbéli meggyőződésének következtében, hogy nekik ne beszéljen senki, majd ők tudják....

midnightcoder2 2020.03.27. 07:32:55

@steery: Miért, szerinted ha ez a járvány mondjuk az olaszoknál vagy a spanyoloknál tör ki, mennyivel reagáltak volna gyorsabban ? A taljánok már pontosan tudták hogy járvány van, hónapokkal előre tudták hogy jönni fog, akkorra már voltak Pl. tesztek, mégis legalább akkora járvány lett ott is mint a kicsi kínaiaknál, ahol eleinte azt sem tudták hogy valami új járvány van (a tünetek azért eléggé hajaznak a sima megfázásra, és az, hogy egy kórházban valamivel többen halnak meg mint egy sima influenzában, nem biztos hogy azonnal elindítja a vészriadót). Ráadásul nekik tényleg semmijük nem volt akkor.

Moin Moin 2020.03.27. 07:35:15

Kína koronavírus-járványra adott reakcióiban ugyanazt láthatjuk, amit minden diktatúra produkál vészhelyzetben: először megpróbálják elleplezni a dolgot, aztán bevezetnek erőszakosan néhány látványos, ám kétséges hatékonyságú intézkedést – és ha idővel valahogy „megoldódik” a válság (mivel semmi sem tart örökké, a baj sem), akkor beindul a diktatúra propagandája, hogy „Nagy, Bölcs Vezérünk és mi magunk milyen jól csináltuk, minden ember a világon legyen hálás neki/nekünk!”

Ennek a viselkedésnek az oka az, hogy egy diktatúrában mindenki a központnak akar megfelelni: nem akarja, hogy a központ őt tartsa bármiért hibásnak, az egyéni felelősségvállalás készsége ezért „tart nullához”. Jellegzetesek ennek fázisai:
- Amikor megjelenik a probléma és annak híre (többnyire informálisan) eljut a helyi vezetéshez, akkor azok részben bagatellizálni igyekeznek, részben (kifelé és felfelé) tagandnak, lepleznek.
- Igyekeznek elhallgattatni – „jobb belátásra bírni” – a hírforrásokat.
- Amikor már egyértelmű a baj és annak helyi erők általi kezelhetetlensége, akkor (kényszerből és rettegve a kikerülhetetlen és súlyos retorziótól) „jelentenek a Központnak” – de még ebben is igyekeznek kisebbíteni a bajt, valamint hangsúlyozni, hogy „urai a helyzetnek” és 2a rémhírterjesztőkkel szemben a legkeményebben lépnek fel”, de azért „nem ártana esetleg némi központi segítség…”
- Aztán a Központ odavág: elzavarja a helyi apparátcsikokat, odaküld valakit a Központból, aki brutális intézkedésekkel „kezeli a válságot” – eközben persze kevéssé lesz tekintettek 2a frontvonalban harcolók” egészségére-életére, „önfeláldozást várva el”.
- A szakértőket csak ekkor – és ekkor is csak korlátozottan, szigorúan a saját szűk területükön belül – engedik a probléma kezeléséhez. A kifejé menő híreket cenzúrázzák és persze kozmetikázzák – ugyanakkor ebben a fázisban már a Központ pontos jelentéseket követel és kap is. Minden lényeges információ közzétételéről a Központ dönt.

Ez volt Csernobilnál, ez volt Vuhanban. A rendszer saját belső logikája nem enged másként cselekedni.

midnightcoder2 2020.03.27. 07:36:13

@Exploiter: Az emberiség elleni bűntett az volt, amikor a Trump fel akarta vásárolni a német kutatóintézettől az általuk majdan kifejlesztett védőoltás licenszét, hogy csak az amcsik kapják meg. Ezek után simán kinézem azt is, hogy a virnyák mégiscsak egy amcsi kutatóintézetből származik, és fantáziadús amcsi ügynökök engedték el a kicsi kínaiaknál.

midnightcoder2 2020.03.27. 07:47:15

@Moin Moin: Ehhez képest mégiscsak az európaiak döglenek a leginkább halomra, pedig ők hónapokkal előbb tudták hogy mi lesz mint a kínaiak. Ok, a kínaiaknál volt úgy másfél-két hónap a járvány első gyanúja és az intézkedések között: decemberben tört ki, és úgy január közepén már itt is tudtál róla. Ehhez képest itt Európában még márciusban is azon vakarózunk hogy hogy tudunk maszkot venni a kicsi kínaiaktól, pedig ez igazán nem egy high-tech termék amit ne lehetne legyártani tömegesen még itt az öreg Európában is.

VT Man 2020.03.27. 07:50:58

@midnightcoder2:
"Ehhez képest mégiscsak az európaiak döglenek a leginkább halomra"

Most még. De hamarosan az USA lehet a #1.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.27. 08:00:54

@Exploiter:

Megvédték magukat, ez persze bűn nyugati szempontból.

Disztópia leginkább a liberális demokrácia.

Exploiter 2020.03.27. 08:14:35

@midnightcoder2:

Akkor kurva nagy balfaszok, hogy a németekhez kell menni kuncsorogni ellenszerért, az usaban jövő héten több fertőzött lesz, mint kínában és a helyi gazdaság ezermilliárd dolláros optimista veszteségekkel számol.
Azért a konteóknak is van belső logikája jó esetben.

Exploiter 2020.03.27. 08:16:55

@MAXVAL bircaman közíró:

Mitől védték meg magukat?
Konkrétan még most is visszatartanak minden infót, amit lehet, tovább rontani a helyzetet.

A világ söpredéke.

midnightcoder2 2020.03.27. 08:28:46

@Exploiter: Nem ez lenne az első eset a történelemben, amikor az amcsik tökönlövik magukat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.27. 08:30:31

@Exploiter:

Fújj, csúnya kínaiak, nem adták át országukat a rablóbefektetőknek és a filantrógereknek.

Célkereszt 2020.03.27. 08:40:51

A vírus azt mondja, hogy jövő télen újrakezdjük.

midnightcoder2 2020.03.27. 09:18:21

@Célkereszt: Addigra talán a kuruzslók is összekotyvasztanak valamit. Most szerintem kivételesen versenyhelyzetben vannak, így nem fogják 10 évig húzni-halasztani a dolgot.

midnightcoder2 2020.03.27. 09:22:30

@math0: Azért vicces lett volna, ha ez a bubó Európában jelenik meg, vagy mondjuk a kies Afrikából hozza be egy migri. Nem vagyok biztos benne, hogy az európai egészségügyi rendszer jobban reagált volna a dologra mint a kínai, és az első betegektől a karanténig eljutott volna két hónapon belül. Pláne akkor nem, ha a bubó tünetei többé-kevésbé átfedésben vannak az ilyenkor szokásos megfázásos-influenzás tünetekkel. Ahogy amúgy abban sem, hogy mondjuk a spanyolok le tudnának úgy zárni egy nagyvárost mint a kínaiak.

midnightcoder2 2020.03.27. 09:24:31

@math0: Mert az olaszok, spanyolok, amcsik olyan faszául reagáltak hogy csak na!
Valahogy azért mégsem nálunk vannak tele a kórházak betegekkel.

Ad Dio 2020.03.27. 09:35:21

@math0:

Ezt is megéltük Matyika: ugyan kevesebb trágársággal, de egyetértek veled. A kínai példa csupán annyi. egyelőre, hogy kemény és határozott intézkedésekkel el lehet nyomni a vírust. Ezzel nincs sajnos még vége a táncnak.

Ad Dio 2020.03.27. 09:40:03

@math0:

A nyugathoz globális értelemben mi is hozzá tartozunk. És mis em vagyunk jottányit sem kreatívabbak. Annyival vagyunk beljebb az átlagtól, hogy a kormány (aki a WHO ajánlásával ugyancsak a kínai receptet másolja) határozottan hoz döntéseket és viszonylag időben (nem, nem kell ezt lájkolnod, de velem vitatkozni erről nem fogsz tudni: ez TÉNY). Ettől még kérdés hogy ez-e az egyetlen jó stratégia - én azt hiszem nem.

Célkereszt 2020.03.27. 09:43:49

@midnightcoder2: Szerintem már van homeopátiás szer egymilliószoros hígításban.

midnightcoder2 2020.03.27. 09:45:25

@math0: Na látod, te magad is milyen szépen látod, hogy miért is nincs az ellenszer legyártva 300 milliós adagban és szétküldve a szövetségeseknek. Ha ezt csinálják, az minimum atomháború. Ennyire az amcsik sem hülyék. És valószínűleg úgy gondolták, hogy ezen a dolgon ők bukják a kisebbet. Végül is, ez nem egy Ebola, ha a népesség 60 feletti részének meghal a 15%-a az túl nagy GDP kiesést nem okoz. Trumpék nem hiszem hogy a kardjukba dőlnének emiatt, viszont ez egy jó érv a deglobalizációra. És az elnökválasztáson jól jön az ezt hirdető Trump bácsinak.

midnightcoder2 2020.03.27. 09:49:14

@math0: A kicsi kínaiaktól már január óta tudjuk hogy hogy járvány van. A pont annyi idejük lett volna reagálni, ahogy mindenki másnak is Európában.

midnightcoder2 2020.03.27. 09:50:20

@math0: Azt, hogy Orbán egy idióta mindannyian tudjuk. Ahogy azt is, hogy vakok közt a félszemű a király.

steery 2020.03.27. 10:59:47

@midnightcoder2: Szerintem semennyivel nem reagáltak volna se gyorsabban, se jobban. A világ már csak ilyen. Minden dologgal szemben így viselkednek az emberek. Mindenki tudja, hogy ártérbe nem szabad építkezni. Mégis oda építenek egyesek házat, aztán sírnak, ha jön az ár. Mindenki tudja, hogy a hurrikánok, tornádók elviszik az ócska házakat, mégis olyanokat építenek, aztán meghalnak a romjaik közt. Mindenki tudja, hogy időnként kitörnek a vulkánok, mégis a lejtőikre építkeznek, meg a tövükbe, aztán futnak ha morogni kezd. Járványok is rendszeresen vannak, mégis felkészületlenül állunk hozzájuk. A franciák Sárközi alatt felhalmoztak 1.770 millió db védőmaszkot, felkészülve a járványra. Majd a következő kormány leépítette a készleteket, azaz kidobták a nagyját a szemétre, mondván, hogy ej, nem kell ez a sok szar. Most meg zokognak bele a világba. Hát ilyen az emberiség. Az Isten úgy szégyenli magát miattunk, hogy le se meri venni a kezét az arcáról.

midnightcoder2 2020.03.27. 11:03:28

@math0: A titkosszolgálati akciók részleteit annyira nem szokták az amcsik reklámozni. Snowden ritka kivétel volt.
süti beállítások módosítása