A Paradigma Intézet blogja

Hogyan is (nem) fog megváltozni a világ körülöttünk a koronavírus járványnak köszönhetően?

Avagy, na de mostmár tényleg komolyan biztosan ezer százalék, hogy vízválasztóhoz érkezett az emberiség. Ugye?

2020. április 09. - Mátyás Tamás

Kattintás, kattintás, kattintás. Ahogyan lassan a járvány evolúciója is kirajzolódik a tudósok számára, úgy megy végbe a járvány ’média evolúciója’ a közösségi médiát használók szeme előtt is. Először még csak lassan emelkednek a kattintásszámok a koronavírus Kínában való terjedésének hírére, a címoldalak halványabb zugaiban megjelennek az ezzel foglalkozó cikkek. Majd a vírus felüti a fejét Európában, érkeznek a fenyegető olaszországi történések, szépen fokozatosan, de kellő agresszivitással kiszorítják a hírportálokon a “Még két MSZP-s önkormányzati képviselőt beszélt le Gyurcsány Ferenc a DK-ba való átigazolásról” témájú írásokat. 

Kis ugrás, két iráni fertőzöttet találnak Magyarországon (arra semelyik hírportál sem ugrik rá a pánik közepette, hogy ha már fertőzött irániból is találtak kettőt, vajon hány iráni van összesen a magyar határokon belül), a járvány kenterbe veri az ellenzéki összefogást kattintásszámban. A fertőzöttek száma napról napra több az országban, a média teljes készültségben számolja a lélegeztetőgépeket (valamilyen különös oknál fogva az ellenzéki és a kormánypárti oldalaknak akárhányszor is számolják újra, más számok jönnek ki), a kattintásszámláló már nagyon fáradt. A kormány meghozza a szükséges intézkedéseket, az április eleji mindennapok egy pár fokkal könnyedebb változatát kezdjük megélni, Olaszországban katonai járművekkel szállítják a halottakat a sokkolóan túlterhelt halottasházak egyikéből a másikba, Magyarországon is elhunytak regisztrálására kerül sor: az itthoni média soha nem látott mértékben hozza a számokat, képeket, a virtualizált traumát az emberek számára, a kattintásszámláló stroke-ot kapott, lélegeztetőgép és gyógyszer híján a szervert újraindítják. 

A médiamegjelenési evolúció itt szakaszt vált és elkezdenek megjelenni a vírus szörnyűségeit bemutató tartalmak mellett a pártpolitikai olvasatok is, illetve a “meddig lesz még a bevásárlás a napunk legjobb programja” kérdésre választ adó  vég nélküli fejtegetések. Fokozatosan, de elvesztik megjelenési lehetőségeiket a “BREAKING: Egy 12 éves gyerek is elkapta a koronavírust a XV. kerületben” című hírek (bár információtartalmuk eddig sem volt a puszta tényen kívül, hiszen azt soha senki nem állította, hogy a fiatalok nem kaphatják el a vírust), és felváltja helyüket a “Hogyan fog megváltozni a világunk” kezdetű publicisztikák, cikkek, esszék.

Kép forrás: @wallup

Mielőtt rákattintunk a hazai vagy a nemzetközi sajtóban ezzel a témával foglalkozó cikkekre (a Politico például 30, különböző tudományterületeken dolgozó szakembert kérdezett meg), érdemes azzal a kérdéssel is foglalkozni, hogy mennyire van létjogosultsága az ilyen írásoknak a koronavírus okozta egészségügyi, társadalmi és gazdasági válság alatt. 

A kérdés tehát az, hogy mennyire lehet hinni annak, hogy változás lesz. ,,Az utolsó globális válság nem változtatta meg a világot, de ez megteheti”, ,,A világjárvány örökre megváltoztatja a világot”, ilyen és ehhez hasonló kiemelésekkel találkozunk minden online felületen. Nehéz elhinni, hogy valami változni fog, hisz oly sokáig láttuk azt, hogy akármi történik, mégsem változik semmi. 

Azonban másfél hónappal ezelőtt azt is nehezen hittük volna el, hogy a mindennapi életmódunk ilyen drasztikusan fog megváltozni, ráadásul huzamos időre. Nem bagatellizálva a koronavírus komolyságát, de  célszerű  kellő bizonytalansággal olvasni a témában íródott publicisztikákat. Nagyon népszerű műfaj, ám legtöbb esetben az idő rácáfol, a legutóbbi világválság alatt is értelmiségiek garmadája ragadott klaviatúrát, hogy leírja, hogyan fog radikálisan megváltoznia világ. Ez természetesen nem probléma, ezért tartjuk (rosszabb esetben tartják) őket. Mindenesetre azt megállapíthatjuk, hogy a 2020-as koronavírus járványból kialakult illetve kialakuló társadalmi válság sokkal nagyobb és komplexebb mint a 2008-as, ami okot ad arra, hogy kicsit nagyobb hittel olvasgassuk politikai kommentátoraink helyzetértékeléseit, mint mondjuk 12 éve. A 2008-as válság a gazdasági számok politikájával vette kezdetét, míg a jelenlegi válság az élet és halál politikájával kezdődött, ez pedig teljesen más húrokat pendít meg az emberekben.  

A járvány a legtöbb fejlett nyugati országban a határok lezárását hozta magával, így természetesen megerősödtek a nemzetek Európáját, az országok szuverenitását propagáló hangok. Mások a globális együttműködést sürgetik, például Gyurcsány Ferenc szerint a legnagyobb probléma az, hogy  ,,közös európai epidemiológiai központ nincs”, a vírus meg ugye nem kér útlevelet.Mindenesetre ilyen szervezet létezik ma az Európai Unióban, ráadásul az első igazgatója a Gyurcsány-kormány államtitkára volt. 

A hazai politikusoknál valamivel kifinomultabban írta körül a két irányt Yuval Noah Harari izraeli sztártörténész. Szerinte a válsághelyzetek siettetik a történelmi folyamatokat és igénylik az innovációt. Nagy válaszúthoz érkezett az emberiség: a ,,nacionalista elszigetelődés” és a ,,globális szolidaritás” között kell válasszunk. Véleménye szerint a jelenlegi - egyes országokban - totális megfigyelés, emberek monitorozása, fenntartható a járvány idején, de nagyon kell vigyázzunk, hogy a válság elhaladtával ne maradjanak velünk ezek a módszerek. Szerinte a demokrácia megerősítése az út, a világos kommunikáció, a türelem, és az államban vetett bizalom. A világnak együtt kell működnie, hogy legyőzze a járványt.

Gazdasági válságok és globális problémák megjelenésekor minden esetben lehet számítani a markáns baloldali hangokra is: a The Philosophical Salon oldalán megszólalt Slavoj Žižek szlovén marxista filozófus is. Véleménye szerint a globális koordináció és kollaboráció az egyetlen, hosszú távon járható út, hogy a világ elkerülje a hasonló válságokat a jövőben. A koronavírus járvány a piac globalizáltságának és a nacionalista, szuverenista populizmus bukásának jele, a járvány elhozta az új esélyt egy modern kommunizmusnak. ,,Az általam támogatott átfogó Kommunista megközelítés az egyetlen módja annak, hogy valóban hátra hagyjuk az ilyen primitív vitalista álláspontot”, beszél szokásához híven ekézve a kapitalizmust.

A magyar médiában önállóan, nagyobb terjedelemben először Lányi András iró, filozófus foglalkozott a témával a Válasz Online-on publikált esszéjében: ”A most bevezetett rendkívüli állapotok ezentúl vissza-visszatérnek, velünk maradnak. Életünk megszokott része lesz a szájmaszk, az elzárkózás, a rettegés ismeretlen, új betegségektől. És a kárpótlás, amit a virtuális (túl)világ kínál nyomorult életünkért.“ Kiemelt mondata riasztóan hathat, bár a vakcina megjelenéséig számolni lehet hasonló körülményekkel, mindazonáltal Lányi szerint van alternatíva, nem vizionál (feltétlen) apokaliptikus jövőt az emberiség számára. Állítása, hogy a koronavírus okozta válság egy lehetőség arra, hogy végiggondoljuk azt, hogy a globalizációval kiteljesedő korszak fordulóponthoz érkezett, a fogyasztásaink növekedése nem fenntartható, hiszen már most is a jövő nemzedékek erőforrásait éljük fel.

Elkezdődött a 21. század, történelmünk legveszedelmesebb pillanatait éljük meg, ,,kormányoknak és kormányzottaknak életükben először azon kellett elgondolkodniuk, hogy mi az, ami nélkülözhető, s nem azon, hogy mi az, ami még eladható és megvásárolható.“  Lányi szerint ha tudomásul vesszük, hogy az élet nem térhet vissza a régi kerékvágásba, van lehetőség a növekedési kényszerrel fémjelzett rendszert átalakítani. A bezártság, a a globális kereskedelem jelenlegi ,,szünetelése“ ráébreszthet bennünket arra, hogy akár a régiók, országok maguk is előállíthatnák a legszükségesebb közszükségleti cikkeket, ami például a Kínától való függést nagyban csökkentené. Ennek természetes velejárója lenne bizonyos ágazatok visszaesése (járműipar, logisztika), ami viszont választ is adna arra a kérdésre, hogy mégis mennyire létezik a gyakran hangoztatott brüsszeli vagy washingtoni lobbi (félni de nem megijedni). A filozófus világszinten nem a szerves, hanem sokkal inkább egy gyors és radikális változásban hisz: ,,A mostani világrendet fenntartó erők mozgástörvényei nem változnak, ezért nem lesznek képesek megfelelően reagálni a körülmények alapvető változására..(..)..Nem Kína, Oroszország, Irán vagy az Egyesült Államok viselkedésében következik be majd látványos fordulat, hanem a köztük zajló, elhúzódó állóháború lövészárkaiban. A nagyhatalmak önzése, a nemzetközi szervezetek tehetetlensége kikényszeríti a globális ökológiai válság áldozatainak védekezését. Nem egy új világnézet jegyében, csupán az életösztöntől űzve.“ Ebben az ellenállásban lát esélyt arra, hogy a jelenlegi problematikus Európai Unió jogállami hagyományaihoz visszanyúlva és reintegrálva a kezdeményezés élére álljon, viszont ehhez mindenképp szükséges, hogy Európa vezetőinek nem szabad többé “globális nagyhatalmi szerepálmokat“ kergetniük, hanem egy alternatív Európa képét kell felrajzolniuk választóiknak. 

A filozófus szerint ,,az emberek kezdenek ébredezni“. Látják már, hogy jólétük példátlanul ki van szolgáltatva, akár a technológiának akár a gazdaságnak, és biztonságos megélhetésre, egészséges környezetre az eddigi úton nem biztos, hogy van kilátás. Félő, hogy a változáshoz szükséges kezdeményezés már nem az emberek kezében van. 

Az eddigiekben megszólaltatott gondolkodók egyben biztos egyetértenek: annak érdekében, hogy bármilyen változás történjen, nagyobb társadalmi tudatosságra van szükség. Azonban van még egy nagyon fontos tényező: az idő. Jelenleg a bolygó vírus sújtotta országainak jelentős részében hetek óta drasztikusan korlátozzák az emberek eddigi életmódját. Mind az alapvető, (személyes találkozások, sport, közösségi programok) mind pedig a kevésbé (mentális szempontból) életbevágó tevékenységeinktől (szórakozóhelyek, éttermek, kávézók, mozik, utazások, stb.) – egy szóval összefoglalva, a fogyasztástól vagyunk elvágva, jelentősen korlátozva.  

Ezt mindannyian nehezen viseljük. Természetesen a mérleg másik serpenyőjében ott van az emberi élet védelme, ami miatt a társadalom legnagyobb része képes elfogadni ezeket a korlátozásokat. Most könnyen megfogható a cél, hiszen látjuk, hogy azért maradunk otthon, azért nem vehetünk retúr Budapest-London repjegyet hatezer forintért, hogy kevesebb idős ember haljon meg. De amikor elmúlik a járvány, a mérleg átbillen. Az egyik oldalában marad fogyasztásunk visszaszorítása a másik serpenyőben viszont egy sokkal kevésbé megfogható súly kerül. Ne vegyünk olcsó repjegyet, törekedjünk hazai terméket vásárolni, álljunk át takarékosabb üzemmódba annak érdekében, hogy - ha nagyon sokan hasonlóan cselekednek -  kísérletet tegyünk megelőzni egy időben nem elhelyezhető sokak által valószínűsített, de még nem kézzelfogható katasztrófát. Ebben a dilemmában kulcsfontosságú lehet, hogy mennyi időt töltünk “elzárva”. 

Van az a karanténban eltöltött idő ami mentálisan még nem viseli meg annyira a társadalmat, hogy fogyasztási tudatosságát átültesse a karantén utáni életébe. Eltölthetünk annyi időt is elzárva, ami pont annyira fogja megviselni mentális egészségünket, hogy képesek legyünk felfogni a túlfogyasztásunk okozta kockázatokat a mindennapi cselekedeteink terén is. Valamint minden bizonnyal eltölthetünk olyan mennyiségű időt is az eddigi életmódunktól eltorlaszolva, hogy fejvesztve akarunk majd visszarohanni eddigi megszokott életünkhöz, a bolygó felőlünk robbanjon fel az unokáink idején, de mi nem tudunk szembesülni társadalmi feladatunkkal. A “jó” politikus pedig arról ismerszik meg, hogy az emberek akaratát képviseli, és akkor a visszarendeződésnek már semmi akadálya. Ebben az esetben pedig marad az olcsóbb kínai okos telefon.

Források:

1. https://www.valaszonline.hu/2020/04/03/koronavirus-magyarorszag-lanyi-andras-essze/

2. https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75

3. https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/24/coronavirus-crisis-change-world-financial-global-capitalism

4. https://www.theguardian.com/world/2020/mar/31/how-will-the-world-emerge-from-the-coronavirus-crisis

5. http://thephilosophicalsalon.com/monitor-and-punish-yes-please/

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr5715598564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magányos Farkas_ 2020.04.09. 18:19:22

Sok minden fog változni a járvány után: a fogyasztói társadalomhoz kapcsolódó szokások, bizonyos szakmák megítélése, a higiéniához való viszonyunk, a családunkhoz, barátainkhoz való viszonyulásunk ... stb.

Egy írás erről, amelyhez tartozó blogot egyelőre marginálja és blokkolja az Index: sajtoszoba.blog.hu/2020/04/08/mi_valtozik_a_jarvany_utan

RHalacska 2020.04.09. 18:38:27

Most látszódik, hogy folyamatosan lazul a fegyelem. Egyre többen vannak az utcán, tereken, a család újra együtt intézi a nagybevásárlást. Nem lesz változás, szépen minden visszaterelődik a 2019es medrébe. A politikusok által emlegetett hatalmas gazdasági visszaesés propagálása jó lesz arra, hogy miért öntenek milliárdokat a gazdaságba. Látszódik Kínában, hogy azonnal újra elkezdtek utazni. Ha ez világszerte megtörténik, akkor majd a következő pofon tereli az emberiséget normálisabb mederbe.

tireless treehugger 2020.04.09. 18:44:28

Nem gondolom hogy jelentős változás történne. Az életünket a társadalmi technikai kulturális lehetőségek határozzák meg. Ez a járvány nem hoz változást egyikben sem. Apróbb dolgok mint például, egészség/higiénia/mozgás talán még megmaradnak egy ideig de mivel csak a járvány hozta elő így később visszaáll minden.

Példaként hoznám a repüléses nyaralást, ez egy valós igény, sokmillió ember igénye sokmillió ember által kiszolgálva. Ahogy kinyílik a reptér és strand kezdődik előről. Mihez kezdjen az aki a puszta tengerparttal rendelkezik és mi más csináljon az aki szeret napfényben homokon lustálkodni?. Mi legyen a repülőkkel, a pilótákkal, a repterekkel, az alkalmazottakkal, a háttérszervízzel, az ügynökökkel, a pecsételőkkel, a helyi szolgáltatásokkal, a hotel épületekkel?, ..... Minden ott van csak a rajtjelre vár.

Reding Roli 2020.04.09. 18:44:55

nacionalista elszigetelődés” és a ,,globális szolidaritás” között kell válasszunk" Egyik út sem járható, mindkettő káros lehet hosszú távon, az arany közèputat kellene megtalálni: a nemzetallamok kölcsönös èrdekeinek elismerèse alapján lètrejött, egyenlő felek kölcsönösen hasznos együttműködèsèt. Viszont , Kína most brutális válságot , soha nem látott bukást hozott a világra...Ezt egy globális viszontválasznak , ha úgy tetszik : bosszúnak kell követni , a kínai kereskedelmi nyomulást ès kizsákmányolást globális összefogással kell megakadályozni , a kínai termèkek nem megvásárlásával reagálni az embereknek...
Kína megtörèse lehet az új , globalis equilibrium alapja!

tireless treehugger 2020.04.09. 19:00:01

Akinek pénze pozíciója jó élete van az nagyívben leszarja a nemzetállamokat de a globalizmust is. Egy élete van és azt az életet maximálisan akarja megélni. (A nemzethy hősök sem hajdúszoboszlón ücsörögnek hanem mauritiuson).

A világot most kb félmilliárd jelentős emberre bazírozzuk a többi ember jelentősége elenyésző, így az ő igényeik nem (annyira) lesznek kielégítve.

Az izolacionisták elsüllyednek a jelentéktelenségben a döntéseket a fejük felett hozzák meg és aztán rájuk kényszerítik.

Kína ellenség is meg nem is. Ha ellenségként kezeled akkor ellenség ha társként akkor társ.

A világot nézheted az érdekeiden keresztül vagy az elveiden keresztül. Ha az érdekeidet nézed akkor ellenség ha az elveidet akkor társ. Ha ezt nem érted akkor nem neked szólt, mert még a magyarázattal sem lennél előrébb. válaszolok

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.04.09. 19:05:26

Jelentős változás lesz, mert az informatikai, webes, ember nélküli, vagy az emberi közreműködést minimalizáló megoldások kerülnek előtérbe. A járvány által kikényszerített megoldások egy része megmarad.

tireless treehugger 2020.04.09. 19:11:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Ezek alapból is terjedtek, már készen/jelen voltak amikor jött a járvány. Próbálj meg olyan példát hozni ami nem lett volna a járvány nélkül (új fejlesztés, új ötlet), legfőképp mitől jelentős ez a változás?. (érdekel, ezért kérdezem)

2020.04.09. 19:34:06

Három tényező miatt semmi sem fog változni.

Az első, az évezredek alatt kialakult csordaszellem, amire van/volt és lesz példa bőven.
A második rövidtávú emlékezet, amelyre szintén van/volt és lesz példa bőven.
A harmadik, a világ összjövedelmének a 3%-át uraló gazdasági elit továbbra is a fogyasztói társadalmat fogja tolni minden szinten. Ehhez természetesen partner lesz mind a nemzeti, mind pedig a különböző államok közösségének a politikai/gazdasági/pénzügyi része is, amihez a fogyasztói társadalom fenntartása lényeges elem, hiszen így ezt a 97%-ot függőségben/rabszolgasorsban lehet tartani.

Annyiban lesz változás, hogy a most kiépített digitális/informatikai rendszerek ezentúl már nem csak a különböző civil és nem civil szervezetek/üzemek/gyárak/társadalmi csoportok/ellenséges ideológiai államok megfigyelése, hanem maga az individuum is. Minden fronton figyelni fognak minket.

nemecsekerno_007 2020.04.09. 20:26:09

Megjátjuk. Én nem fűznék vérmes reményeket a nagy változáshoz. Ahogy enyhül a vészhelyzet, visszaáll minden az eredeti állásba, pár apró változással.

Amíg a világ leggazdagabb 10% uralja az erőforrásokat, nem változik semmi.

enrikokaruszo 2020.04.09. 20:49:25

3 nap alatt elfelejtjük...legfeljebb néhányan rutinból tárolnak majd valamennyi tartós élelmiszert kb.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.09. 21:07:04

Lehet, hogy ez a járvány az ára a kártékony globalizmus leépülésének..„Istennek van humora.” :)

valaki60 2020.04.09. 21:18:10

Ha azt nézzük hogy tönkretettük a természetet. Ok nélkül gyilkoljuk az állatokat meg magunkat (embereket) is akkor semmi csodálkozni való nincs hogy most ez a vírushelyzet van. Az a csoda hogy nem volt eddig valami nagyobb járvány.
Emberiség nagy részének kellene megváltozni hogy a jövőben ne legyen ekkora gubanc.
De ahogy kinéz erre semmi esély.
Lemegy a járvány és minden megy tovább. Addig amíg bele nem döglik mindenki......

exterminador 2020.04.09. 21:23:44

Az ennél sokkal durvább spanyolnátha után talán változott bármi is a világban?

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2020.04.09. 21:36:19

Nem is olyan rég volt egy gazdasági válság. Mindenki fogadkozott, hogy: soha többet hitelre autót, lakást; nem dőlünk be a bankoknak; elkapjuk a felelősöket; nem lesznek fedezet nélküli hitelek...

Ebből mit látunk 10 évvel később? Az emberek jobban el vannak adósodva, mint korábban; a bankok hatalma még nagyobb, és már azt, hogy egy ember egy másiknak tud pénzt adni (azonnali utalás) egy hatalmas nagy technológiai vívmánynak látjuk!

Hát nem tudom, ha készpénzt használok, nekem minden "utalásom" azonnal végbe megy...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.09. 22:55:23

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: hülyeség. Ez nem egyedi járvány, csak a korábbiak nem érintették Európát.
Isten egy tehetségtelen amatőr.
Az összes visszaesés után emelkedés következik, mily meglepő, ugye?
A globalizációt egyetlen dolog veszélyezteti, a buta emberek félelmére alapozó politika. Igen, a nacionalizmus felerősödhet, ami a gazdasági problémákkal együtt elvezrthet egy jó kis háborúhoz.
A járvány arra tanít minket, hogy jobb riasztási rendszert kell üzemeltetni, hogy a globalizáció előnye a kór leküzdése, hogy a magyarországi gyógyszer a Világ bármely pontján gyógyít.
Hogy az USA bezárkózása jól detektálható rövidlátáshoz vezet, és a nacionalista redneck beledöglik a vírusba.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.09. 22:58:22

@Reding Roli: miért kell Kínán bosszút állni? A spanyolnátha sokkal súlyosabb következményekkel járt, az USA-ból indult. Álljunk bosszút Texason???

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.09. 23:45:04

@Igazamvanvagyigazamvan?: A gyártás sokkal nagyobb hányada fog visszakerülni az észak-atlanti térségbe, és ez sok mindent megváltoztat majd. Kissé leépül a konzumidiotizmus például, és a szorosabb EU integrációt is szépen el lehet felejteni. Most megmutatta az EU vezetése, hogy nem sokat ér.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.10. 00:15:17

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: miért is? A UK betlizett, Trump saját butasàga mutatja az utat a megsemmisülésbe, a központi vezérelt országok szarban. Török, belorusz, orosz retteghet.
Az egyetlen megoldás az együttműködés, mivel külön-külön az országok impotensek. Lásd, még Kína, vagy a USA sem képes meglenni segítsèg nélkül.

Egyébként biztos feltűnt, hogy a magyar kormány Kínától kap segítséget? Hogy Kínától vásárolunk, hogy Kína már újra gyárt, várja a megrendeléseket?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.10. 00:18:43

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: a konzumidiotizmus miért is épül le? Mert nem lesz olyan magyar, aki ne akarna mobilt, 5G -t, Teslát???
Gondolkodj. Még. Még...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.10. 00:21:49

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: a gyártás egy része visszakerülhet, de ez nem változtat semmin. Az árakon kívül.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.10. 18:18:40

@Igazamvanvagyigazamvan?: A kényszeres fogyasztásmániáról beszélek okoska. Drágább lesz a gyártás, nem lehet minden vacakhoz fillérekért hozzájutni. Nem lesz adott a filléres munkaerő. Mondd te olvasni is szoktál vagy csak írni??

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.10. 21:27:14

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: az a baj, hogy eszed annyi, ami látszik. Azért, mert nem tíz dolgot veszel meg, csak ötöt ugyanannyiért, nem jelent különbséget.
Te tényleg ennyire ner kompatibilis vagy?
Szerinted a mobil vásárlási láz nem az Apple és a Samsung piaci fölényét hozta? Az olcsók miatt van mindenkinek mobilja?

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.10. 22:29:23

@Igazamvanvagyigazamvan?: Seggfejkém, láthatóan azzal sem vagy tisztában, hogy az alacsony árszint feltétele az olcsó harmadik világbeli munkaerő, ami a globalizmus egyik alaposzlopa is. Olvass többet, írj kevesebbet.:D

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.10. 23:24:15

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
az olcsó munkaerő nem a globalizmus sajátja. Már az egyiptomiak is...
Te tényleg ennyire buta vagy? Azt állítottam, a kényszeres fogyasztásmánia nem fog lanyhulni azért, mert minden drágább lesz.
Tesla? Olcsó, kínai? Samsung, iPhone?
De az is jól látszik, hogy amennyiben a gazdaság összeomlik, kevesebb lesz az emberek jövedelme, és OLCSÓ árut fognak vásárolni. Mert nem futja Samsung s20-ra, de futja Honorra.

Igaz, ha a te agymenésed jönne be, akkor Magyarországon arra se lesz pénz..
Mert amit termelünk, nem lesz, aki megfizesse...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.10. 23:33:05

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: de, ha a gyártás valamiért visszakerülne ide, akkor az az Európán belüli erősebb integrációt eredményezné. Hová is adnád el a termékedet?

Példa: a kínai akkumulátor helyett a magyar gyártó akksiját vásárolja meg a.....most segíts, melyik európai gyártót említsem???
Az amerikai, a koreai nem tőlünk veszi, mert a kínai olcsóbb....tudod, a piac. Az a szemét német magának akar hasznot, amikor Kínából rendeli az olcsó alkatrészt az Audi lámpatestéhez. Nem retteg attól, hogy koronavírusos lesz a magyar dolgozó, amikor beépíti az autóba. Nem gondolkodik úgy, hogy lemond a nyereségéről, csakhogy Európában gyárthasson. Eddig sem tette.
Te nagyon naiv vagy, királylány.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.10. 23:35:14

@Alekszej Antonov: én nem vagyok ennyire optimista. Amikor emberek szegik meg tòmegesen az előírásokat? Amikor beleköhögnek a másik arcába?
Ha vége lesz, egy hét, és mindent elfelejtenek.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.04.11. 15:15:40

@Igazamvanvagyigazamvan?: Szerinted hol rakják össze a nyugati világ termékeit hülyegyerek? Azért képződhet hatalmas extraprofit, mert alacsony munkaerőköltséggel dolgoznak, és ebből lehet az idióta degenerált jóléti társadalmakat fenntartani ami vonzza a négert meg az arabot. Ugyanígy a távol-keleti munkához kötődik az eldobható filléres szirszarok tömkelege. Kiabálsz, mert félsz,és érzed, hogy megszokott, öröknek hitt kis multikulti lippschiglobalista világod a végóráit éli. Vége az aranyidőknek kisgyerek, a valóság hamarosan rád vigyorog.:)))

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.11. 15:31:20

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: miért vinnyogsz össze-vissza?
Önmagadnak mondasz ellent, miközben engem nem cáfolsz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.11. 15:35:15

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: te, ugyan mondd már meg, acélt honnan vesz majd az európai csúcsország, ami elkülönült? Ugyan, honnan lesz net, ha nem leszel képes megfizetni? Ha külön kell majd fizetned a magyar, a német, usa, brit, japán stb netért, mert bezárkózott az ország?
Te sajnos agyilag zokni vagy, ner sérült, olyanban hiszel, ami ellen Orbán dolgozik. Ja, mert ő nem hülye.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.11. 15:38:10

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: ja, csak annyit: vasat az acélgyártáshoz Kínából importálnak az európai országok. A lítium bányák kínai tulajdonban vannak.
Egyszerűen nem értem, hogyan tudsz életben maradni ennyi ésszel?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.11. 15:40:22

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: még azt sem veszed észre, hogy a valóság rád is vigyorog...annyira szimpla agyad van, hogy képtelen vagy önállóan végiggondolni valamit?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.04.11. 15:42:43

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
aztán hogy képzeled? Dél-Korea legyártja a Samsungot, de te Alcatelt vásárolsz majd, mert drágábban adják?
Hát, érted kár volt Jézusnak meghalnia.
süti beállítások módosítása