A Paradigma Intézet blogja

Túléli a járványt a magyar demokrácia?

– interjú Forgács Józseffel, III. rész

2020. május 10. - Demeter.András

Populista és autoriter politikai vezetés, mely kihasználja történelmi sérelmeink, sérült csoportidentitásunk és megosztottságunk. Összeomló demokrácia, melyet tovább gyengítenek az összeesküvés-elméletek és a propaganda. Ha ennyi fenyegetés nem lenne elég, most még egy világjárvány is veszélyezteti az embereket, de talán az eddig megismert politikai berendezkedést is. Milyen változásokat hozhat a mostani válság Magyarországon? Interjúnk harmadik, záró része, az előzőek pedig itt és itt olvashatóak.

fj_szerk22.jpg

Térjünk vissza a jelenbe, hiszen történelmi időket élünk. Mennyiben valós az a felfogás, hogy általában a diktatúrák vagy a populista autokráciák kezelik jól a járványt? Mekkora arcvesztés ez a helyzet a liberális demokráciák és a liberális pártok számára?

Szerintem a járványt leginkább azok a liberális demokratikus országok kezelik jól, ahol nagy a társadalmi bizalom, az egyetértés és ahol szakszerű az információ. Így például Tajvan, Dél-Korea, Új-Zéland, Ausztrália, a skandináv országok, Németország, Ausztria mind kitűnően teljesítenek. A diktatúrák – ide tartozik Kína is – nemcsak, hogy felelősek a járvány kirobbanásáért, hanem hazugságaikkal és titkolózásaikkal felelősek a járvány nemzetközi elterjedéséért is. Az Orbán-kormány járványkezelése nagyon sok kívánnivalót hagy maga mögött. Hiányzik a kompetencia, Müller Cecília nyilvánvalóan végrehajtó, és a fegyveres erők szerepeltetése egyenesen abszurd egy ilyen helyzetben.      

Egyelőre a hatalomban lévők népszerűsége növekszik. Mi az oka annak, hogy ez a válság nem kezdte ki a kormány népszerűségét?

Krízishelyzetben általában mindenütt növekszik a vezetők elfogadottsága. Miután az átlagember sorsa a vezetőktől függ, így motiváltak vagyunk, hogy kompetensnek gondoljuk, akiktől függünk. Ez azonban egy átmeneti népszerűség.

A krízis elmúltával bekövetkezik majd a valódi, racionális kiértékelés.

Persze Magyarországon ezt felülírhatja egy esetleges újabb demagóg propaganda-kampány. Az ellenzék ellen folytatott gyűlöletkampány sajnos nem sok jót ígér. Míg demokratikus országokban a kormány és az ellenzék közösen cselekszik a krízis megoldásáért, addig Magyarországon Orbán Viktor még ezt a tragikus helyzetet is az egypárti hatalom növelésére használja ki.

Miben látja a fordulópontját annak a töretlen társadalmi bizalomnak, ami a járványkezelő kormányt népszerűvé teszi? Van az a mondás, hogy a mag-szavazói soha nem hagynák ott a kormánypártot. Ön is így gondolja, vagy tud olyan rossz lenni a helyzet, hogy ez megváltozzon?

Sajnos a történelem azt igazolja, hogy az „igazhitű” és érzelmileg megvezetett szavazó szinte a végtelenségig tud hinni. A nyilasok, vagy Hitler követői még akkor is hittek a „végső győzelemben”, amikor a szovjet hadsereg már csak pár kilométerre volt. Akik eddig hagyták magukat meggyőzni, hogy Orbán kitűnő vezető és a nemzet érdekeit képviseli, nem fogják egykönnyen feladni hitüket. Lehet, hogy csak valamilyen katartikus esemény után következhet ez be.

Vajon az eddig is magas társadalmi bizalmatlanság Magyarországon hogyan fog kinézni egy olyan pandémia után, ami egyfajta kölcsönös bizalmatlanságot követel meg mindenkitől?

Sok elemző szerint nem valószínű, hogy a világ alapjában fog megváltozni a járvány után, de a már meglévő folyamatok inkább meggyorsulnak majd. A nyugati liberális társadalmak is nagyon nehéz periódusban vannak. Az olyan hibás döntések, mint például az elmúlt évek bevándorlás-politikája nagyon meggyengítették a szavazók bizalmat.

A Magyarországon tapasztalható mély polarizáció sem fog eltűnni, sőt, a Fidesz politikája valószínűleg tovább mélyíti majd a társadalmi megosztottságot és gyűlölködést.

A kollektív társadalmi élményeknek politikailag is komoly hatásuk van. Hogy látja, milyen össztársadalmi forgatókönyvek vannak a mostani helyzet megélésére? Lehet-e ugyanabba a keretbe helyezni, hogy a történelem büntet minket, amikor mondjuk más országokban a helyzet ennél súlyosabb? Politikailag ezt vajon ki lehet-e használni?

Szerintem a járvány kimenetele Magyarországon nem az Operatív Torzs döntésétől függ majd elsősorban. A gazdasági következmények nagyon súlyosak lehetnek, itt állami támogatás híján nagyon sok ember néz majd szembe az egzisztenciális ellehetetlenüléssel, és ennek várható politikai következményei is lesznek.
A kórházak értelmetlen és embertelen kiürítését sem fogjak sokan könnyen megbocsátani. Én úgy látom, hogy a járvány olyan kihívást jelent, amely világosan fókuszba hozza az Orbán-rendszer alapvető kormányzati inkompetenciáját, ahol a párthűség többet számít, mint a szakértelem. Szégyenteljes, hogy amikor komoly, felelősségteljes és szakértői döntésekre lenne szükség, akkor is a belpolitikai hatalmi politika és rögtönzés van előtérben.

Túléli a járványt a magyar demokrácia?

Szerintem Magyarország a járvány előtt sem volt mar működő demokrácia, a NER gyakorlatilag teljhatalmú egypártrendszerként funkcionál mely sok tekintetben a késői Kádár-rendszerre emlékeztet, ultranacionalista beütésekkel. Így a járvány legfeljebb felgyorsítja majd Orbán Viktor mélyen megosztó antidemokratikus politikáját.

Hiába szavaztak többen ellenük, mint mellettük, a Fidesz az ellenzéket egyre inkább a nemzet ellenségének tekinti.

Abszurd összeesküvés-elméletekkel magyarázzák a jogos kritikát, a jogállamiságot felszámoltak, a demokratikus intézmények ellen engedelmes pártkatonák állnak, az ügyészség, a számvevőszék, és a NAV pártérdekeket érvényesít, bűnszövetkezeti szinten folyik az államilag szankcionált korrupció, a média túlnyomó részé kormánypárti ellenőrzés alatt áll, óriási a megosztottság és gyűlölködés, és még folytathatnánk. A békés rendszerváltás lehetősége így egyre valószínűtlenebbnek tűnik. Orbán Viktor óriási történelmi felelőssége, hogy személyes hatalomvágyból eljátszotta ezt az egyedülállóan kedvező lehetőséget, hogy az ország végre felzárkózhasson a fejlettebb nyugat-európai demokráciákhoz.

***

Forgács József a sydney-i University of New South Wales Scientia Professzora. Doktorátusát (D.Phil.), az oxfordi egyetemen szerezte, és fő kutatási területe a kísérleti szociálpszichológia, ezen belül is az emberek közötti viselkedés kognitív és érzelmi folyamatait tanulmányozza. Több mint 30 könyvet és több mint 250 tudományos cikket és könyvfejezetet publikált. Munkásságáért megkapta a tudományok doktora címet az oxfordi egyetemtől (DSc), az Alexander von Humboldt Kutatási Díját, a Kiváló Tudományos Munkásságért díjat, és a Rockefeller Ösztöndíjat, és tagjai közé választotta többek között az Ausztrál Tudományos Akadémia, a Magyar Tudományos Akadémia, a Pszichológiai Tudományokért Társaság, és az Amerikai Pszichológiai Társaság. Szerkesztője a nemzetközi „Frontiers of Social Psychology” könyv szériának (New York, Psychology Press), és a „Sydney Symposium of Social Psychology” szériának is. Kivételes kutatói teljesítményéért megkapta az Ausztrália Rend kitüntetést is

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr7715662014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2020.05.10. 13:49:48

Érdekes módon, minden politikus csak az ellenfele szavazóit tartja megvezetettnek, az általa megvezetetteket egy percig sem, ők mindig a felvilágosultak.

midnightcoder2 2020.05.10. 15:50:25

@civisvaros___: Gyurcsányék vérbeli balliberálisok, pont az "akadémikus" vonal mentén. Ami amúgy elég hülye ötlet mostanság, hosszú távon Európában ennek a vonalnak szvsz erősen leáldozóban van a vörös csillaga. A Jobbik kb. a cukisodási fordulat óta nem tudja, hogy ki is valójában. Kb. ugyanígy van az MSZP is, neki ráadásul a kommunisták ex helyi képviselőjeként a múltjával is szembe kellene néznie, miközben már ő maga is csak a múlt.

Belzebubo 2020.05.10. 16:40:32

@midnightcoder2: mondanál egy ilyen politikust egy demokratikus országból?

Belzebubo 2020.05.10. 16:40:32

@midnightcoder2: mondanál egy ilyen politikust egy demokratikus országból?

tireless treehugger 2020.05.11. 09:52:48

De miért kellene magyarországnak demokratikusnak lennie?
Milyen történelmi/kulturális/társadalmi/gazdasági alapunk van a demokráciára?
Egyáltalán ki akar itt demokráciát?, és a vele járó nyitott versenygazdaságot, versenykultúrát, versenytudományt, versenysportot, ideológiák versenyét, élethelyzetek versenyét, életlehetőségek versenyét, egyszóval ki az aki szívesen eldobná a "kész picsa meleg málé" életét és beszállna a világversenybe?.

Kevesen. Kevesebb mint 10% a versenyképes és ennek 1%-a sem aki hajlandó lenne versenyezni. Az egész országban nem találsz 10ezer embert aki feltenné az életét a demokráciára és vele járó VERSENYre.

clemens 2020.05.11. 16:58:35

@tireless treehugger:
"De miért kellene magyarországnak demokratikusnak lennie? "
Jó kérdés. Fel tudnál sorolni néhány fontos pozitívumot amit az elmúlt 30 év ún. demokráciája révén keletkezett?
Kéretik nem összekeverni a gazdaság szabadságából következő előnyökkel, mert az nem feltétlenül a demokrácia következménye.

G. Nagy László 2020.05.11. 17:24:47

Mi a fenéről beszél ez a szerencsétlen? Fújja a saját hülye, elfogult mantráját. A Fidesz kormányzása kapcsán sok hibát fel lehetne sorolni, azonban a járványt egészen ügyesen kezelik, s a demokrácia sem szenved különösebb deficitet. Hetek óta megy ez a vészmadárkodás, ám még egy ilyen nagyokos sem mutatott egyetlen olyan paragrafust a koronavírus törvényben, mely szembe menne az EU szellemiségével.

tireless treehugger 2020.05.11. 17:31:41

@clemens:

Miért?, volt magyarországon demokrácia?.

Szerintem nem volt, egy átmeneti állapot volt 89-09 ig, kommunizmusból a fasizmusba. Lejátszottuk a 44-55 közötti időszakot csak most fordított irányban. Már majdnem ott vagyunk ahol 44-ben kisiklottunk. Akkor a háború idő előtt véget vetett a kibontakozásnak, most viszont lesz időnk végigvinni. (hacsak a válság el nem söpri őket)

clemens 2020.05.11. 18:36:03

Látom terelsz, ezzel a "fasizmus van" szöveggel telefonálj drágajóbolgárúrnak.
Pótkérdés: sorolj fel az ún demokrácia által teremtett nélkülözhetetlen értékeket bárhonnan a világból!
Itt is kéretik nem összekeverni a gazdaság szabadságából következő értékekkel, mert az nem feltétlenül a demokrácia következménye.
Az ilyen "szólásszabadság" című maszlagtól kímélj meg, mert ami van az legfeljebb a pofázás szabadsága, az is csak addig amíg azt pofázod amit szabad.

Andy73 2020.05.11. 19:07:42

Még szerencse, hogy ez az utolsó része a sorozatnak, mert ezt már nehéz lenne alulmúlni. Sajnos meredeken zuhant a három rész színvonala. Csak az lehet a mentsége, hogy nem Magyarországon él, és nagyon hiányosak az ismeretei az országról és Európáról általában, vagy erősen félretájékoztatták.

"a skandináv országok, Németország, Ausztria mind kitűnően teljesítenek."

Ezzel szemben valójában: "a 10 milliós Svédországban a halottak száma 3225, miközben Norvégia, Dánia és Finnország összesen 15 millió lakosa közül csupán 1015-en haltak meg a fertőzésben."

És ezek még a tegnapi adatok, azóta sajnos nőttek ezek a számok.
A szintén 10 milliós Magyarországon a legfrissebb adat: 421 halott, kb. negyede a svédországinak.

Attilajukkaja 2020.05.12. 12:26:30

@Andy73:
"A szintén 10 milliós Magyarországon a legfrissebb adat: 421 halott, kb. negyede a svédországinak."
Negyede a 3225-nek? Ez hogy jött ki?

Andy73 2020.05.12. 16:36:06

@Attilajukkaja: tényleg, inkább a nyolcada. A skandináv országok durván negyede, de a lényeg, hogy ebben mi állunk jobban, az angolokrol és az amerikaiakrol nem is beszélve.

Attilajukkaja 2020.05.12. 16:58:08

@Andy73:
"mi állunk jobban"
Igazad van. Érdekes lenne megtudni, hogy miért. És nem csak mi állunk "jól", hanem több k-európai ország is. Vajon csak a tesztelések számán múlik?

Andy73 2020.05.16. 13:24:05

@Attilajukkaja: Biztosan nem, hiszen az áldozatok, vagyis a halottak számáról van szó, nem a fertozottekerol. Az utóbbi időben egyébként a tesztelések száma is megnőtt.

Andy73 2020.05.16. 13:30:37

Orbán közben bejelentette, hogy május végén lemond a rendkívüli felhatalmazasrol. Tehát alaptalan volt ez a hangulatkeltés, ami teljesen méltatlan egy neves professzorhoz.

Attilajukkaja 2020.05.17. 00:50:06

@Andy73:
Miért lenne hangulatkeltés egy helyzet elemzése?

Andy73 2020.05.18. 09:19:58

@Attilajukkaja: a cikk a hangulatkeltés, mert az indexet sokan olvassák. Az elemzés pedig nem sokban különbözik az un. politikai elemző musoroktol, ahol az egyik szekertabor un. elemzői ekezik a másikat.

Andy73 2020.05.18. 09:19:59

@Attilajukkaja: a cikk a hangulatkeltés, mert az indexet sokan olvassák. Az elemzés pedig nem sokban különbözik az un. politikai elemző musoroktol, ahol az egyik szekertabor un. elemzői ekezik a másikat.

Andy73 2020.05.18. 09:30:55

@Andy73: bár ez még rosszabb, mert ők legalább értenek valamennyire a politikához.

Attilajukkaja 2020.05.23. 17:06:13

@Andy73:
"a cikk a hangulatkeltés, mert az indexet sokan olvassák."
Ergo? Ami az Indexen megjelenik, az már eleve hangulatkeltés?

"Az elemzés pedig nem sokban különbözik az un. politikai elemző musoroktol, ahol az egyik szekertabor un. elemzői ekezik a másikat."
És? Forgács József nézeteivel lehet vitatkozni, de megbélyegezni érte felesleges. Igaz, ma már azon sem csodálkoznék, ha hajnalban érte ment volna a nagy kék autó.
süti beállítások módosítása