A Paradigma Intézet blogja

Mikor jön a forró ősz vége?

2017. november 29. - ParadigmaIntézet
  1. Az MSZP vezetése egy ellenzéki összefogásban látja a lehetőséget arra, hogy a párt érdemben növelje támogatottságát.
  2. A szavazók azonban ennél többet várnak. Összefogást és miniszterelnök-jelöltet, azaz valamiféle politikailag értékelhető cselekvést.
  3. Egy esetleges kisbaloldali” koalíció megoldást nyújthat az MSZP mindkét problémájára.forroosz.png

Tavasszal még a szakértők többsége és a politikusok is „forró őszt” vizionáltak, ám mostanra már biztosan kijelenthető, hogy ez elmaradt. A Fidesz teljes sebességgel folytatja a Soros kampányt, míg a Jobbik a politikai centrum felé húzódik, abban bízva, hogy a teljes világnézeti fordulat majd meghozza eredményét az áprilisban esedékes választásokon.

A forró őszt maximum a szocialisták háza táján lehetett tapasztalni, hiszen a Botka László visszalépése előtt is csökkenést mutató támogatottság teljes zuhanórepülésbe csapott át. Ezt tovább rontja, hogy a párt semmilyen értékelhető eredményt nem tudott felmutatni az elmúlt időszakban. Ahogy a párt vezetése, a szavazói is egy ellenzéki összefogásban látják a lehetőséget arra, hogy az MSZP érdemben növelje szavazóbázisát.

Az biztosra vehető, hogy a Demokratikus Koalícióval az egyéni körzetekben való koordinált induláson kívül nem lesz nagyobb volumenű összefogás. A szavazók azonban ennél többet várnak. Összefogást és miniszterelnök-jelöltet, azaz valamiféle politikailag értékelhető cselekvést. A kettő közül legalább az egyiket már rég fel kellett volna mutatniuk Molnár Gyuláéknak annak érdekében, hogy elkerüljék a teljes marginalizálódást. Valószínűsíthető, hogy ezen a ponton a szocialisták érdeke egybeesik azon kis pártokéval, akiket nehéz helyzetbe hozott az állami kampánytámogatás szigorítása.

Az említett érvek tükrében szinte biztosra vehető, hogy a szocialisták a közeljövőben be fogják jelenteni a DK-mentes baloldali összeborulást. Gyurcsány Ferenccel szemben még jövedelmező is lehet egy ilyen koalíció, hiszen sok választó szemében ő testesíti meg a baloldal legnagyobb problémáját.

Felmerül tehát a kérdés, hogy kik lehetnek benne egy ilyen formációban? Az szinte elképzelhetetlen, hogy a Liberálisok, az Együtt, vagy a Párbeszéd önerőből jut majd be a parlamentbe. Ebből kifolyólag biztosra vehető, hogy keresik a szocialistákkal való együttműködés lehetőségét. Jelen pillanatban nem látni akadályát egy ilyen típusú kooperációnak.

Ez a „kisbaloldali” koalíció pedig megoldást nyújthat az MSZP legnagyobb problémájára: a miniszterelnök-jelölt hiányára. Az Iránytű Intézet legutóbbi kutatásában a politikusok népszerűségét és ismertségét igyekezett feltérképezni. Ezen a népszerűségi skálán a kormánypárti politikusok között mindössze egyetlen olyan baloldali jelölt található, aki valamennyire rokonszenves a választók számára. Ő pedig nem más, mint a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely, aki egy októberi interjúban már kifejtette, minél kevesebb ellenzéki lista van, annál több esélyt lát a kormányváltásra.

Karácsony akkor még a Momentummal és az LMP-vel vizionálta az együttműködést, azóta viszont nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a pártok egyedül fognak nekivágni a választásoknak. A közvélemény-kutatások alapján az MSZP választói leginkább egy „szakértő” jelöltet tartanának megfelelőnek, ennél fogva Karácsony Gergely alkalmas lehet a pozícióra, legfőképp egyetemi és oktatói múltja miatt. Mindemellett, a zuglói polgármesterség is komoly sikerként kommunikálható, hiszen kevés szocialista politikus tudott hasonló eredményeket felmutatni. Vajon az MSZP képes lesz felismerni a kínálkozó lehetőséget, vagy folytatja egyenes útját a marginalizálódás felé?

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr3713692134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása