A Paradigma Intézet blogja

Nem Schiffer az egyetlen

Pártelnökök, akik idővel kiléptek a saját pártjukból

2018. május 07. - Paradigma Intézet

Schiffer András a mai napon megszüntette tagsági viszonyát az LMP-ben. A korábbi pártvezér és alapító a facebook bejegyzésében többek között az alábbi okra hivatkozik: "Az utolsó csepp a pohárban: Szabó Szabolcs, a neoliberális Együtt képviselőjének csatlakozása az egykoron általam vezetett parlamenti frakcióhoz". 

schiffer.jpg

kép forrása: valasz.hu

Schiffer András döntése azonban nem példa nélküli a rendszerváltást követő politikai életben. Az alábbi felsorolásban azokat a politikusokat szedtük össze, akik idővel kiléptek az egykor általuk vezetett pártból:

 Kis János

  • Az SZDSZ első elnöke volt 1991 novemberéig. 
  • Távozási szándékára a Medgyessy-ügy kirobbanása után már számítani lehetett - az akkori Magyar Hírlapban azt nyilatkozta, hogy a kormányfőnek mennie kell, vagyis egészen addig marad a párt tagja, "míg van rá remény, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézménye - először a köztársaság történetében - még ezen a héten muködésbe lép". Medgyessy azonban 2004-ig maradt a kormányfői székben, így 2002. augusztus 9-én lépett ki a pártból. 

kisjanos.jpg

kép forrása: hvg.hu

Tölgyessy Péter

  • Az SZDSZ második elnöke 1991 november és 1992 novembere között vezette az akkor legnagyobb ellenzéki pártot.
  • Az egykori Ellenzéki Kerekasztal vezéregyénisége és az MDF–SZDSZ-paktum egyik megalkotója 1996-ban  lépett ki az SZDSZ-ből, többek között a Horn-kormány döntéseit kritizálta.
  • A pártpolitizálástól viszont nem vonult vissza: 1998-tól 2006-ig a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának tagjaként tevékenykedett.

tolgyessy.jpg

kép forrása: valasz.hu

Für Lajos

  • Az MDF alapítója, 1990-től 1994-ig honvédelmi miniszter volt.
  • A párt vezetését Antall József halála után vette át.
  • Az MDF pártszakadása miatt 1996-ban lépett ki a pártból, 1998-ig független képviselőként tevékenykedett.
  • 2007-ben részt vett a Jobbik által létrehozott Magyar Gárda alapításában.

fur_lajor.jpg

kép forrása: mno.hu

Kovács Dávid

  • A Jobbik első elnöke 2003-tól 2006-ig vezette a pártot.
  • 1994-ben, 18 évesen lett a MIÉP tagja; emellett 1998 és 2000 között az ELTE BTK hallgatói önkormányzata, később az egyetem valamennyi karát képviselő szervezet elnöke volt.
  • 1999-től 2002-ig a Jobboldali Ifjúsági Közösség elnökeként tevékenykedett (2003-ban ebből született meg a Jobbik).
  • 2008-ban másik két alapítóval együtt (Nagy Ervon, Fári Márton) lépett ki a pártból: „A Jobbik vezetői nem rendelkeznek, nem is rendelkezhetnek semmiféle hatékony eszközzel a Magyar Gárdába belépők megszűrésére".

kovacsdavid.jpg

kép forrása: hvg.hu (A kép jobb oldalán Csurka István látható)

Gyurcsány Ferenc

  • 2004-2009-ig az ország miniszterelnöke, 2007-2009-ig az MSZP elnöke volt.
  • 2011 októberében kilépett a pártból, majd ezzel egyidejűleg bejelentette, hogy Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alapít: "Az összes parlamenti párttól különbözni fogunk a legfontosabban: nem bódítani szeretnénk a választókat, hanem felébreszteni. Felébreszteni abból a hamis álomból, hogy erőfeszítés nélkül lehet boldogulni."

gyurcsanyy.jpg

kép forrása: hvg.hu

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr2013897464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.05.08. 09:29:30

Ezek a pártelnökök......

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.08. 16:10:07

Formálisan az elnökök léptek ki a pártokból, miután a háttérben a pártok kiléptek az elnökökből.

Elnökön remegnek térdek
S kilép, ha ez a pártérdek.
:)

szekertabor · provo.blog.hu 2018.05.08. 17:01:50

Azért Gyurcsányt ne vegyük már egy kalap alá Schifferrel. A nagy igazmondó, miután látta, hogy az MSZP-t sikerült teljesen padlóra vinni, és szerzett magának ott egy csomó jóakarót, gyorsan letiplizett, és mivel mindenki kerülte, mint a leprást, gründolt magának egy saját pártot. Schiffer ennél sokkal korrektebbül viszonyult a pártjához.
süti beállítások módosítása