A Paradigma Intézet blogja

A Népszövetség szelleme és a WHO

Avagy Trump büntetése amiért az Egészségügyi Világszervezet nem vette elég komolyan a demokrata fake newst

2020. április 16. - Mátyás Tamás

A kínai hatóságok előzetes vizsgálatai nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az új típusú koronavírus emberről emberre terjedne - írta a WHO január 14-én Twitter oldalán. Minden bizonnyal kínai orvosok már decemberben tudtak arról, hogy a koronavírus emberről emberre is terjed. Kína hozzáállása a szólásszabadsághoz és a nem kontrollált információterjedéshez jól ismert, ahogyan az is, hogy Peking rég ambicionálja a Washington dominálta világrend újratárgyalását.

 

Fotó: Alex Wong / Getty Images Hungary

 

Így nem is lepődünk meg azon, hogy miért sikerült oly sokáig elaltatni a világ figyelmét a lehetséges pandémiáról. A probléma viszont az, hogy a koronavírus komolyságával kapcsolatos ködösítés nem Kína belügye, amit szomorú tekintettel, de passzívan szemlélhetünk, mint ahogy a nyugati világ teszi azt a különféle vallási és etnikai kisebbségeket ért rendszerszerű atrocitások esetében.

Az Egészségügyi Világszervezet viszont nem egy autoriter szerveződés, hanem az ENSZ nemzeti közegészségügyet koordináló hatósága. A WHO késlekedése kétségkívül hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírussal folytatott küzdelmet  csak komoly lemaradással tudta megkezdeni a világ. Az ok, amiért a szervezet késlekedett kihirdetni az egészségügyi vészhelyzetet (január 30.) majd a pandémiát (március 11.) a lényegen nem változtat.

Egyre inkább körvonalazódik, hogy a kínai vezetés lobbija döntő tényezőként volt hatással az eseményekre, hiszen a kínai gazdaságra drasztikusan hatottak volna a határok lezárásával bekövetkező kereskedelmi, szállítmányozási fennakadások. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben sikerült volna lassítani a vírus kijutását Kínából, a világpiac többi szereplője lépéselőnyben lett volna a “lezárt” Kína előtt. Mindenesetre a szakmai mulasztás, hiba is fennáll, bármi vezetett is a WHO reakciójához, ez egy jó lehetőség arra, hogy újra szembenézzünk azzal a problémával, amit a nemzetközi szervezetek bürokratikus, lassú, gyakran korrumpálható működése okoz időről időre.

A nemzetközi szervezetek atyjának a Népszövetség inkompetenciájának szelleme gyakran felüti a fejét a különböző országok közötti hatóságoknál, az utóbbi években talán a legtöbb kritikát az Európai Unió kapta.

 A WHO, ahogy az ebola járvány alatt is, most is egy legitimitási válságba került. Országok közötti koordinációra járványok idején óriási szükség van, kérdés, hogy ha ezt egy korrupt, lobbitevékenységeknek halmozottan kitett szervezet teszi, az mennyire hatékony. A hibáit már nehezen tudja javítani, de a működési mechanizmusain a jövőben javíthat az Egészségügyi Világszervezet, kérdés, hogy Trump költségvetési megvonása motiválóan hat, avagy még jobban kiszolgáltatja Kína pénzének a szervezetet. 

Az biztos, hogy azzal, hogy egy pár jobb képességű diplomatát küldünk nem oldjuk meg a szervezeti problémákat. Trump kemény, harcos fellépése - köszönhetően annak, hogy a világ legerősebb gazdasága áll mögötte - akár még jól is elsülhet. Mindazonáltal kérdéses, hogy ebben a témában hány kredite maradt egy olyan vezetőnek aki nem is olyan rég még demokrata hoaxnak nevezte a koronavírust, azóta pedig az általa vezetett ország “lazán” előzte meg az összes többi országot mind a fertőzöttek, mind a halálozások számában.

Forrás:

https://www.theguardian.com/world/2020/apr/15/against-humanity-trump-condemned-for-who-funding-freeze?fbclid=IwAR0DsuUurUx9v9H4T96gWfhkkRespH4EXwoVDkpCh0MNAT5-7T0MY2sgaPI

 

A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet gyakornoka, közgazdaságtan hallgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr5015617146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vkindustrial 2020.04.17. 17:58:28

"...amennyiben sikerült volna lassítani a vírus kijutását Kínából, a világpiac többi szereplője lépéselőnyben lett volna a “lezárt” Kína előtt."

A világpiac többi szereplője a saját mohóságuk után annyira függ Kínától, hogy szinte semmilyen lépéselőnybe nem került volna. Mint ahogy az be is bizonyosodott.

miért 2020.04.17. 19:01:13

@vkindustrial: Azért arra érmes lett volna figyelni, mikor március végén a német gazdasági miniszter az nyilatkozta: át kellene gondolni a jelenlegi beszállítói struktúrát, mert nagyon kiszolgáltatottá teszi Nyugat-Európát. És láss csodát, másnap Kína gyorsan bejelenti: vége a járványnak!

szobatars 2020.04.17. 19:23:39

Az autoriter rezsimek lényegi eleme a hazudozás. De miért is lep meg ez bárkit Magyarországon????

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2020.04.17. 19:58:40

A nap, mikor az index beállt Trump mögé. Csodálatos. Csak nehogy utánanézzen bárki is, mikor mit fogalmazott meg a WHO, mert még a végén kiderülne az igazság. Például, hogy január 12-én elérhetővé tették a vírus génszekvenciáját. Meg hogy Trump február 28-án még átverésnek nevezte a járványt. Meg azt is meg kell etetni az emberekkel, hogy egy egyre növekvő számú vírusos eredetű tüdőgyulladásról senki sem gondolta volna, hogy ez egy emberről emberre terjedő valami. Meg még azt sem kéne firtatni, hogy Kína Irántól vett olajat tavaly.
Szarháziak.

sóhegy049 2020.04.17. 20:32:01

@rockseiaXLL:
Minden anyag hozzáférhető, én sem értem...
Trump elbohóckodta az elején, mert ugye az USA? Nehogymár...
Nem tudom, hogy az a "társadalom" megköszöni-e neki, de addig hisztizhet és tépheti a saját haját, hogy konkrétan lenullázta a saját országát egy időre. Addig is valakin el kell verni a port és keresni ey ellenséget, ez már máshonnan is ismerős.

tireless treehugger 2020.04.17. 20:38:55

Az usa már mindegyik nemzetközi szervezetbe belekötött. (még az IMF-be is) Elég nehezen viselik el hogy csökken a szerepük, sértődötten kivonják magukat és nem fizetnek, ezzel mégjobban kimaradnak.

Attól még előfordulhat hogy WHO korrupció és politikai manipuláció van a háttérben, ez a járvány sokbillió (sokezermilliárd) dolláros gazdasági kárt és gazdasági változást hoz. De az eddigi nyertes viszont pont az usa és az únió, mert mindenki tőlünk várja a segítséget ($,€) és a megoldást (gyógyszerek).
Ha kína lenne a háttérben mint manipulátor akkor nagyon merész húzás lenne tőlük, szemben az egész világgal, nem hiszem, nem logikus, nem kivitelezhető.

A véletlen víruslabor hiba előfordulhat, a kínaiak még mindig adósok az első beteg és további korai betegek előadásával, (kellenek a genetikai vizsgálatokhoz hogy a vírus mutációja alapján vissza lehessen következtetni az eredetére) ez pedig nagyon gyanússá teszi őket. A britek nagyon ki vannak akadva rájuk, régóta kapnak hamis adatokat és nem engedik őket vizsgálódni, márpedig járványügyben a britek a fő szakértők, az egész világ megbízik bennük (ebben az esetben még az oroszok is!!!)

nemecsekerno_007 2020.04.17. 21:27:47

Kommunikációs háború. Nekünk csak azokat az infókat mondják el a felek amelyik az érdekük.

Exploiter 2020.04.17. 21:54:16

Kína egy kibaszott, gyakorlatban megvalósított disztópia.
Mindegy, hogy ki mit gondol, ki mit utál, aki bármilyen okból támogatja, az egy ostoba barom.
Minden fronton szét kellene szopatni, amíg a saját népe fel nem köti a fára a vezérkart.

sóhegy049 2020.04.17. 22:38:09

@Exploiter:
Én egy bő évet éltem kint, ott soha és semmi nem lesz, ezt borítékoljuk.
Nem védem az államapparátusukat, mielőtt félre lennék értve. A sz@rkeverések mértékét a világra kivetítve (a vírust vegyük ki a képletből) még mindig az USA vezet.
Nem véletlen utálják őket annyian, mint a sz@rt.

Exploiter 2020.04.17. 23:15:12

@sóhegy049:

Ez egy nagyon divatos nézőpont és én sem szeretem az USA-t, se amit képvisel, se ahogy élnek, se a külpolitikájukat, se semmit.
De az tény, hogy ha nem az oroszok szabadítanak fel, egy pár generáció magyar értelmesebb életet élhetett volna.
Ha Kína lenne az USA pozíciójában a vezető hatalom a világon, akkor a sok kis divatos antiglobalista nagy gondolkodó sírva rohanna vissza letérdelni Trump elé, hogy nem így akarták.
Mindig van rosszabb. A kettőt összehasonlítva nincs verseny, melyik a kisebb rossz.
süti beállítások módosítása