A Paradigma Intézet blogja

Brüsszelből Soros, Sorosból ENSZ

Tényleg ennyire egyszerű lenne?

2018. március 01. - Elek.Dorián

Ahogyan Orbán Viktor évértékelője után számítani lehetett rá, a kormány új kommunikációs frontot nyitott az Egyesült Nemzetek Szervezete ellen - ma bejelentette, hogy tájékoztató kampányba kezd az ENSZ migrációs csomagjáról. Összehasonlításként megnéztük, hogy a „Soros” és az „ENSZ” szavakat milyen kontextusban használta az online média a február 18-i beszéd óta.

A szófelhőkben azokat a mondatelemeket láthatjuk, melyekkel együtt említették a hírportálok a két kifejezést. A hasonlóság eléggé szembetűnő.

screen_shot_2018-03-01_at_14_24_58.png

De mit is jelent ez?

A szövegkörnyezet szinte teljes mértékben megegyezik a két szó esetében, vagyis az elmúlt másfél hétben az ENSZ-t ugyanúgy pozícionálta a kormánypárti online média, mint Sorost. Tehát mindössze a negatív kampány tárgya lett megváltoztatva.
(Soros->ENSZ)

Mi lehet a célja, és mennyire lehet sikeres egy ENSZ ellenes tájékoztató kampány?

A negatív kampány folytatása, vagyis a migráció napirenden tartása a kormánypárt kampányának kulcseleme. A választási stratégák ettől várják, hogy majd elviszi az urnákhoz a kormánypárt szavazóbázisát. Ez az ellenségkép volt első körben Brüsszel, amelyből lett Soros György, majd az ENSZ. A Brüsszelről Sorosra váltás is egyik napról a másikra történt, de végső soron a Fidesz számára pozitív hozadékkal, hiszen a Soros személye köré kreált mítoszt könnyebb volt formálni, vagyis feltötleni negatív tartalommal. Még októberben tettük fel a kérdést, hogy lehet-e túlzásba vinni a “sorosozást”. Erre a kérdésre úgy tűnik, megkaptuk a választ.

Várható fejlemény volt, hogy a hódmezővásárhelyi időközi vereség, és az azt követő “sorosozással” kapcsolatban elhangzó belülről jövő kritika cselekvésre készteti a Fideszt. Könnyen lehet, hogy a választások utánra tervezett „enszezést” előre kellett hozni, hogy megőrizzék a szavazóbázis egységességét. Míg az ellenségkép gyors lecserélése, vagyis inkább a hangsúlyok eltolása érthető döntés a kormánypárt részéről, az ENSZ-t támadó kampány hatékonysága már nem annyira biztos.

Korábban már írtunk róla, hogy miért érdemes arcot adni a (csak kommunikációs szempontból értelmet nyerő) ellenségnek. Ez azonban nyilván csak az egyik vetülete a problémának.

Összességében elmondhatjuk, hogy már nem feltétlenül a “sorosozás” a probléma, hanem az, hogy az ellenségképpel együtt kommunikált tét hitelessége sokat kopott. Az, hogy a kampány alapelemei és a kommunikációs panelek lényegében változatlanok maradnak, vagyis csak az ellenség neve változik, már nem biztos, hogy a várt eredményeket fogja hozni a kampányidőszakban.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr6613707670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zoltan Hazafi 2018.03.01. 18:32:23

Tehát a keresztényekhez igazán nem nagyon illő gyűlölködés ezennel folytatódik, némi névcserével. :-)

werecke 2018.03.02. 07:39:46

@Zoltan Hazafi: Jézus is kiverte a kufárokat a templomból pedig mindig azt tanította hogy szeressétek egymást. Ha muszáj , akkor ütni kell !

werecke 2018.03.02. 07:42:30

Mindegyik ugyanazt a liberális , szabadkőműves ( most zsidót nem akarok írni )biztonsági burkot szolgálja csak különböző szinteken. Akinek szeme van az látja.

cleanwater 2018.03.02. 10:59:54

Akinek szeme van az biztos látja, de akinek agya nincs az mihez kezdjen?Szavazzon a fideszre!Igaz Werecke?

szemétpasi 2018.03.02. 11:33:52

Azért az ENSZ kommunikációs betámadása igen érdekes döntés. Tény, hogy valóban nem tudják az emberek, hogy mit csinál az ENSZ, elég kevés közvetlen érintkezése van az országnak a szervezettel.
De ami van az tulajdonképpen mi is? Milyen sajtója volt az ENSZ-nek az elmúlt 20 évben? Humanitárius segélyek, békefentartás háborús zónákban, civilek segítése, orvosi segítség katasztrófák esetén, béketárgyalások szervezése...

Persze az ENSZ csak nem ez, de ami egy átlagembernek lejön az igen csak pozitív. Innentől tulajdonképpen miből is gondolja a fideszes agytröszt hogy ez sikerrel átmegy? Ez kb olyan, mintha azzal kezdenének kampányolni, hogy a WHO, vagy a helyi mindenki kedvenc nagymamája mekkora sátán szolgája...

putris72 2018.03.02. 11:54:20

Hát,hogy mit csinál az ENSZ, hát kb csak ennyit:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Ruandai_népirtás

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.02. 12:01:27

@szemétpasi:
Nem az ENSZ-ről, hanem annak egy szervezetéről, a Menekültügyi Ügynökségről (UNHCR) van szó

Aki emléxik még a görög-macedón határon lejátszódó tömegjelenetekre talán arra is emléxik, hogy az UNHCR feliratú világoskék trikót viselő aktívisták hogyan vezették át a migráns nőket és gyerekeket a macedón kordonon, akiket a pasik követtek, aztán végül összeomlott az egész kordon. Csak hab a tortán, hogy ezzel a biztonságos EU-ból egy nem biztonságos EU-n kívüli országba vitték át a migránsokat

Amit az UNHCR csinál az embercsempészet egy másik formája, ugyanúgy büntetni kellene

Sir Galahad 2018.03.02. 12:07:54

A szerző objektív szemmel igyekszik végiggondolni, mennyire tud működőképes lenni az ENSZ elleni kampány. Nagyjából egyet lehet érteni a megállapításaival: a negatív kampány a saját tábor megszólítására alkalmas több-kevesebb sikerrel. Ugyanakkor Vásárhelyen kiderült, hogy ez nem elég a győzelemhez. Vagy az történt, hogy a Fidesz stratégái arra jutottak, az országos politikára nem húzható rá a vásárhelyi séma és megnyugodtak, tolják tovább az eltervezett kampányt, vagy a pozitív üzeneteket későbbre tartogatják. Utóbbi esetben kérdés, erre lesz-e elég idő.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.02. 12:08:04

Egy kommunikációs gurunak lehet hogy csak papírok lebegnek a szeme előtt, de itt migrincsek tömegeiről van szó, nem pedig aktákról.

Ebben az ügyben nem lesz soha világkonszenzus. Sokszorta annyi ENSZ tagállam fog szavazni a szabad migrációra, mint ellene. Minden pásztor, akinek kiszáradt a legelője megszavazza hogy a nyáját a dús füvű európai legelőkre kell irányítani. Ilyen egyszerű a képlet

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.02. 12:10:32

@putris72:
Arról is érdemes említést tenni, amikor az ENSZ békefenntartók végigasszisztálták a srebrenicai mészárlást

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.02. 12:13:53

Az ENSZ, Soros, s Brüsszel ugyanonnan vezérelt entitások.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.02. 12:16:35

@szemétpasi:

Az egyik kedvenc liberális figurám a “külföldi szakértő”. Ha nem láttam volna a valóságban, el se hinném. Ezzel a figurával először még a kommunizmusban találkoztam, apám egyik ismerőse volt ilyen. Akkor azt hittem, ez egyedi dolog, azóta rájöttem: ellenkezőleg, ez egyre gyakoribb.

Különösen a 90-es években szaporodott el a külföldi szakértők populációja.

Különos ismretetőjelei:
- nem ország vagy cég, hanem valamilyen sóhivatal alkalmazottja, pl. IMF, ENSZ, EU, UNICEF, stb.,
- havi fizetése minimum az 5-szöröse, mint az átlagfizetés a leggazdagabb nyugati államokban,
- kizárólag első osztályon utazik és csak ötcsillagos szállodában lakik,
- korlátlan reprezentáció kerete van, s azt se kell elszámolnia soha sehol,
- 50 ezer dollár érték alatti autóba nem ül,
- heti valós munkaideje 3-4 óra.

Jellemző tevékenység: megérkezik x országba, ahol kijelenti, hogy a helyi 45 dolláros havi átlagnyugdíj iszonyúan magas, azonnal csökkenteni kell 35 dollárra, mert veszélyben a versenyképesség és a költségvetési egyensúly.

Majd miután ezt elmagyarázta, elmegy fél órára rákos árvákat simogatni, aztán nagylelkűen átad egy 1000 dolláros adományt az intézmény vezetőjének (nem a saját pénzéből).

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.02. 12:19:48

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:

Az ENSZ-aktivistákkal való egyetlen helyes bánásmód az internálás. Persze csak egy kiadós verés után.

nemecsekerno_007 2018.03.02. 12:27:30

- Ha a határontúli magyarok szavazása probléma mert nem itt élnek, kivülállók etc...
- Akkor a Soros befolyásolási kíséreletei is. Főleg ha azt nézzük, hogy a finanszírozása gyakorlatilag adóelkerülés miatt lehetséges.

rallus 2018.03.02. 13:16:57

"Ugyanis a migránsok mind a befogadó, mind a származási országaik működéséhez nagymértékben hozzájárulnak. Olyan munkákat is elvállalnak, amelyeket helyi munkaerővel nem lehet betölteni. Sok feltaláló és vállalkozó van közöttük..."
Ezt mondatta a gonosz Orbán António Guterresel, az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkárával, csak azért, hogy legyen mi ellen harcolni...
Régóta gyanítom, hogy ez az Antonio Habony zsebében van....

nu pagagyí 2018.03.02. 14:41:06

A magát (jogtalanul) nemzettel azonosító oligarchakormány elgondolkodhatna rajta, mi az oka, hogy totálisan elszigetelődött a világban. Nem lehet véletlen, hogy a pápától kezdve az ENSZ-ig mindenki baszogatja őket. Szerintem a stílus miatt sem veszik komolyan őket, mert mégis, ki szereti az arrogáns bunkókat?

nu pagagyí 2018.03.02. 14:44:10

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A bukta után, azt hiszem, veled nem kellene könyörületesnek lenni. Mindenki azt a sorsot érdemli, amit másnak szánna.

nu pagagyí 2018.03.02. 14:45:47

@nemecsekerno_007: Valószínűleg a CÖF finanszírozására gondolhattál, amikor adóelkerülésről elmélkedtél.

nemecsekerno_007 2018.03.02. 15:00:29

@nu pagagyí: Ebbe ne keverjük bele a CÖF-öt. Nem értetted a felvetést.

Ha a határontúli magyar nem szólhat bele a Mo.-i közügyekbe, akkor Soros is pont annyira befolyásolhat. Tudod, fékek és ellensúlyok. Ez nem a jó és a rossz harca ahogy próbálják beállítani. Annyi csak, hogy ne csak a Róka nyomozhasson a tyúkólban.

Egyébként furcsállom, hogy a magukat "demokratáknak" "liberálisnak" nevezők nem értik a fékek és ellensúlyok rendszerét. Pont akkor nem működik ez amikor csak a Róka nyomozhat a tyúkólban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.02. 15:10:36

@nu pagagyí:

Velem nehezen lehet kifogni. A hiteles embereket nehézkes támadni.

putris72 2018.03.02. 22:53:44

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: Igazad van,bocsánat ezt el is felejtettem!Pedig tudták,hogy mi fog történni!

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.03.03. 15:57:31

@putris72:
Mindenki tudta mire elehet számítani a szerbek részéről. A város védői csak azért adták meg magukat, mert arra számítottak, hogy az ENSz békefenntartók megvédik őket. Senkit nem védtek meg, minden halott az ENSz lekén szárad

Álszent pofázáson kívül semmire nem jó az egész sóhivatal
süti beállítások módosítása