A Paradigma Intézet blogja

Ha biztos a mandátum milyen az imázs?

Listás politikusok a Facebookon

2018. július 17. - Torma Noemi

A 2018-as választások során is voltak olyan pártok, melyek akkora méretű szavazótáborral rendelkeztek, hogy a lista első 20 helyén való elhelyezkedés szinte biztos sikernek számított. Így volt ez a Fidesz-KDNP és a Jobbik listája esetén is. Egy ilyen biztos hely kapcsán – főleg ha a jelölt nem is indult egyéni választókerületben – a személyes népszerűség növelése nem olyan fontos cél, hiszen a parlamentbe jutást a párt népszerűsége hozza meg. Érdemes megvizsgálni, mutat-e valamilyen különbséget ezeknek a politikusoknak a médiahasználata. semjen.jpg

kép forrása: Semjén Zsolt hivatalos Facebook oldala

A Fidesz-KDNP színeiben induló Semjén Zsolt a 2. helyet foglalta el a listán, mely biztos parlamenti mandátumot biztosított számára, így egyéni választókerületben nem is indult. Ezen információ, illetve a Semjén Zsoltról való előzetes ismereteim alapján teljesen más Facebook-oldalra számítottam Feltételezéseim alapján úgy gondoltam, hogy oldalát a kampány időszakában központi tartalmakkal árasztja el, melyek legfőbb témája Soros György és a migráció, a választást követően azonban az aktivitása elmarad. A valóságban azonban meglepetés éri azokat, akik hasonlóan vélekedtek. Semjén Zsolt az egyik legaktívabb magyar politikusnak számít, szinte napi rendszerességgel oszt meg különböző tartalmakat, melyek kizárólag közéleti témákkal foglalkoznak. A kampány alatt számos alkalommal osztotta meg Echo TV-s szerepléseit, valamint a Magyar Idők írásait. A KDNP kis programfüzete is megtalálható Semjén oldalán, melyben többek között megjelennek a házasságkötések és a munkalehetőségek számának növekedése, a családi adókedvezmény, az Erzsébet-utalvány, valamint a határzár, melyeket kormányváltás esetén mind elveszítettünk volna. A választást követően is kizárólag munkájára koncentrálódik közösségimédia-szereplése, csupán ezzel kapcsolatos tevékenységéről oszt meg képeket, a Magyar Idők mellett pedig egyre nagyobb rendszerességgel jelenik meg oldalán az Origo, valamint a Demokrata írásai – utóbbinak a címlapján is szerepelt. Permanens témaként jelenik meg nála a kereszténység, mely a kampány során és azt követően is kiemelkedő tartalomnak számít Semjén Facebook-oldalán.
duro.jpg

kép forrása: Dúró Dóra hivatalos Facebook oldala

A Jobbik biztos befutói közül az egyik legérdekesebb személy a lista harmadik helyén szereplő Dúró Dóra, aki habár egyéni választókerületben is indult, mégis biztos parlamenti mandátummal rendelkezett. A kampány időszakában Dúró Dóra mind közéleti, mind magánéleti jellegű képeket és videókat is feltöltött a Facebook-oldalára, utóbbiakon férjével, Novák Előddel, valamint a három gyermekük körében szerepel, melyek mellett legtöbbször a nagycsaládos életre biztatja az embereket, még egy külön mappát is létrehozott „Nagycsaládos életünk” címmel. A családdal való kampányolásban Dúró Dóra számít az egyik legkiemelkedőbb politikusnak, a hétköznapjaik mellett még beállított műtermi képek is találhatók. A közéleti tartalmak között leginkább az oktatáspolitika jelenik meg, emellett pedig nála is kiemelt témaként szerepel a kereszténység és a nemzet védelme. Dúró Dóránál szintén jellemző a különböző portálok híreinek megosztása, legjellemzőbben az Alfahír cikkeit posztolja. Facebook-oldalán a kampány alatt többször hangsúlyozta, hogy a Jobbik a fiatalok pártja, videóban meg is szólította az első szavazókat, sőt arra is felhívta a figyelmet, hogy még Chuck Norris sem képes helyettünk szavazni. A választást követő első hónapban lényegi változások nem történtek abban a képben, melyet Dúró Dóra sugárzott a közösségi médián keresztül, továbbra is kiemelkedő téma volt az oktatás, a nagycsaládos élet és az anyaság. A Jobbikból való kizárásának itt még semmilyen jele nem volt, többször hangsúlyozta a párt egységességét, az elnökválasztás után azonban már egy olyan képet osztott meg, melyen a magyar zászló előtt Toroczkai Lászlóval áll „Egységben az erő” felirattal, de itt is kifejti, hogy mindent megtesz azért, hogy ne történjen pártszakadás. Ezt követően május végéig csupán cikkeket osztott meg, az Alfahír mellett az Index és a Femina írásai is megjelentek. Május végén azonban egy – szintén műtermi – kép mellett fejtette ki véleményét arról, hogy a platformba való belépése nem jelenti a Jobbikból való kiválását és a párt szakadását. A választóvonalnak május 29-e tekinthető, amikor is Dúró Dóra megosztotta a Kuruc.info cikkét – korábban nem osztott meg tőlük –, mely szerint elindult a pártszakadás és Dúró Dórát kizárják a pártból. A poszt mellett a döntés miatti csalódottságának adott hangot. Annak ellenére, hogy már a Jobbik helyett hivatalosan is a Mi Hazánk színeiben szerepel, Dúró Dóra Facebook-szereplését nem érték lényegi változások, továbbra is hasonló tartalmakat oszt meg magánéletét illetően, a politika tekintetében pedig elsődleges prioritása az oktatáspolitika, a Jobbik oldala helyett azonban már a Mi Hazánk Mozgalom oldalát osztja meg, valamint ismét kezd felbukkanni a Kuruc.info online platform.

A következőkben azon listás politikusokról lesz szó, akik esetén pártjuk népszerűsége és a listán elfoglalt helyük alapján kérdéses volt a parlamentbe jutás.

Torma Noémi a Szegedi Tudományegyetem politológus hallgatója, a Paradigma Intézet gyakornoka

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr2614118091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása