A Paradigma Intézet blogja

Többértelmű kijelentések

2017. október 03. - ParadigmaIntézet
  1. Az MSZP fél évvel a választások előtt egyelőre nem keres új jelöltet.
  2. A párt továbbra is karakteres baloldali politikát kíván folytatni.
  3. Ugyanakkor egy politikus személye fontosabb, mint a pártprogramok.A pártok Facebook borítóképe 2017 október 3-án

A tegnapi nap margójára.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy pártja egyelőre nem keres új miniszterelnök-jelöltet, ehelyett az egyéni választókerületekben való együttműködésre kíván fókuszálni.

Most gondoljuk át, hogy ez a kijelentés miért is abszurd: a baloldal legnagyobb ellenzéki pártja tehát nem keres új arcot a kampányához, fél évvel a választások előtt. Pedig elviekben a párt választási győzelemre készül.

Ennek a nyilatkozatnak két jelentése lehet: az egyik az, hogy az MSZP teljesen elfelejtette, hogy napjaink személyközpontú politikai világában sokkal fontosabb egy jelölt megnevezése, mint a pártprogram. A másik jelentés viszont arra utalhat, hogy nem is akarnak indítani egy másik jelöltet a pártból, hanem végül támogatják egy már ismert ellenzéki kormányfő-jelölt kampányát.Ebben az esetben a legvalószínűbb lépés az lenne (már amennyiben az MSZP valóban ambícionálja a kormányváltásban való részvételt), hogy Szél Bernadett mögé sorakozzanak fel. Természetesen azért ehhez az LMP beleegyezésére is szükség van…

Ezt látszik igazolni (a magát valaha miniszterelnök-jelöltnek tartó) Lattmann Tamás múlt heti nyilatkozata, melyben az LMP politikusát tökéletes jelöltnek írta le. De miért is érdekes nekünk Lattmann Tamás véleménye? Köztudott róla, hogy a Botka László által júliusban árulónak nevezett Molnár Zsolttól kapta a felhatalmazást a közelmúltban történt médiaszerepléseire. Továbbá jelentős szerepet vállalt Botka megbuktatásában, hiszen az általa létrehozott Magyar Progresszív Mozgalom egyik fő célja éppen Botka félreállítása volt.

Molnár Gyula emellett kiemelte, hogy az MSZP továbbra is karakteres baloldali politikát kíván folytatni . Ez minden kétséget kizáróan egy “szép gondolat”, de vajon lehet-e választást nyerni ennyivel? Aligha. A személyek és a vezető politikusok sokkal fontosabb tényezők, mint az ideologikus politizálás.Gondoljuk csak végig, hogy hogyan nyerte meg a Fidesz az elmúlt két választást. Nem volt hosszú, szakpolitikai területekre fókuszáló, ideologikus kormányprogram, csupán a karizmatikus vezető és a pár szavas üzenetek (2010: Csak a Fidesz, 2014: Folytatjuk!).

Manapság a politika tehát a politikusok személye körül forog, nem pedig a pártprogramok és ideológiák körül.

Ezt az egyszerű képletet a Jobbik már régen felismerte, így a verbális és képi kommunikációjuk is erősen Vona Gáborra koncentrál. Szél Bernadett bár mindössze szeptember eleje óta az LMP miniszterelnök-jelöltje, a párt kampánya folyamatosan a személyére fókuszál. A Fidesz pedig közel 30 éve maga Orbán Viktor.

 

A hangsúly tehát a hiteles személyeken van, nem a politikai irányvonalon.Ezért is kifejezetten nehéz értelmezni, hogy mit is akarhatott Molnár Gyula a kijelentésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr9213692518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása