A Paradigma Intézet blogja

Kinek a momentuma?

2017. november 08. - ParadigmaIntézet
  1. A Momentum ismét népszavazást kezdeményez, most éppen a civiltörvény visszavonásáról.
  2. Az ügy sikere erősen kérdéses, kivéve, ha a Momentum hatékonyan írja felül az aláírásgyűjtés tétjét.
  3. A Fidesz számára úgy tűnik, csak pozitív kimenetele lehet a javaslatnak.civil.png

Népszavazást rendezhet a Momentum Mozgalom a külföldről támogatott szervezetekről szóló törvény visszavonásáról. Ezt a Kúria jogerős döntéssel hitelesítette. A párt a politikába való betörését is egy népszavazási kezdeményezés tematizálásával kezdte, így egyértelmű, hogy hasonló javaslatoktól várja népszerűségi mutatóinak emelkedését. A NOlimpiás kampány sikerét azonban biztosan nehéz lesz megismételni.

A tavaszi – a párt szempontjából – nagysikerű aláírásgyűjtés óta a Momentum több referendum javaslatot is kezdeményezett, azonban ezeket vagy visszadobta a Választási Bizottság, vagy a Fidesz hatástalanította azzal, hogy beállt az indítvány mögé (korrupciós bűncselekmények büntethetőségének elévülési ideje).

A népszavazás természetesen rendkívül fontos demokratikus intézmény, továbbá arra is kitűnően alkalmas, hogy egy párt érdekeit előre mozdítsa. Képes mobilizálni az embereket, továbbá a választópolgárok úgy érezhetik, hogy ők is részesei az életüket érintő döntéshozatali folyamatnak.

Könnyen lehet azonban, hogy a Momentum nem fog olyan jól kijönni az aláírásgyűjtéséből. Érdemes végiggondolni, hogy az elmúlt hónapok kezdeményezései közül miért pont ez jutott el eddig a pontig.

Először is kezdjük azzal, hogy a civiltörvény tartalmával az átlag választópolgár valószínűleg nincsen tisztában. A NOlimpiás kampánynál a kérdés egyértelmű volt: akarunk-e Magyarországon 2024-ben Olimipát rendezni, vagy sem? Emellett pedig az aláírás olyan jelentéstartalommal lett felruházva, ahol a kezdeményezés támogatói úgy érezhették, hogy saját kezűleg állítják meg a kormányzati korrupciót.

A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságának témája azonban már egy sokkal megfoghatatlanabb kérdés. Sőt, az az ember, aki életében először találkozik a kérdéssel, akár rá is csodálkozhat, hogy miért akarna bárki is egy átláthatósággal kapcsolatos törvényt hatálytalanítani. Ezt a gondolatot pedig egészen biztosan a kormánypárt is erősíteni fogja. A mobilizálás tehát erősen kérdéses ennél az ügynél, kivéve, ha a Momentum sikeresen alakítja át/írja felül az aláírásgyűjtés tétjét. Akkor lesz sikeres a kezdeményezés, ha az emberek lélekben nem a civiltörvényről fognak majd szavazni, hanem Orbán Viktor ellen.

Érdekes azt a szempontot is megvizsgálni, hogy a Kúria vajon miért engedte át pont ezt a kezdeményezést. A kormánypárt előzetesen már biztosan bemérte, hogy az embereket mennyire érdekli a téma, mennyiben veszélyezteti a párt érdekeit egy esetleges referendum. Feltehetőleg nem nagyon.

A Fidesz igen sokat profitálhat abból, ha kézzel fogható bizonyíték lesz arra, hogy a Momentum nem tudja mobilizálni az embereket. Sőt ez azt is bizonyíthatja, hogy az emberek jelentős többsége ebben az ügyben is a kormány oldalán áll. Arról nem is beszélve, hogy a téma adja magát, mint a “Soros-terv” része.

A Fidesz számára tehát úgy tűnik, hogy csak pozitív kimenetele lehet a kezdeményezésnek. Ha azonban az emberek mégis vevőek lennének a Momentum üzenetére, a kormánypárt még mindig meglépheti ugyanazt, amit a NOlimpiás kampány során tett: visszavonulót fúj, vagyis hatálytalanítja a törvényt, így nem is kerül sor a népszavazásra. Meghallgatja a nép szavát, odafigyel az emberek véleményére. Az ügyre pedig 2 hét múlva már senki sem emlékszik.

De akkor mi a javaslat hozadéka a Momentum számára? Egyelőre egy hír erejéig bekerült a napi sajtóba.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr2213692180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása