A Paradigma Intézet blogja

A szavazásra ösztönöz Gulyás Márton?

2018. március 05. - ParadigmaIntézet

A Gulyás Márton által életre hívott Közös Ország Mozgalom elkezdte a 2018-as választással kapcsolatos közvélemény-kutatásait, melynek szlogenje: “A Fidesz legyőzhető a választókörzetekben!”. A  mozgalom egyik fő küldetése, hogy megmérjék az egyes EVK-kban, hogy ki számít a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek, buzdítva ezzel az ellenzéki pártokat arra, hogy lépjenek vissza, és álljanak be a legpotensebb jelölt mögé.

gulyasmarton.jpg

kép forrása: hvg.hu

A Közös Ország Mozgalomnak eddig 4 kutatási eredménye jött ki:

  • Baranya megye 1. számú OEVK – Pécs
  • Budapest 4. számú OEVK – II.kerület és a III. kerület hegyvidéki része
  • Budapest 18. számú OEVK – XXII. kerület
  • Pest megye 2. számú OEVK – Budakeszi és Budaörs

 A kutatások eredménye azonban arra enged következtetni, hogy ha az ellenzéki pártok vissza is lépnek a legesélyesebb jelölt javára, akkor sem fogják tudni legyőzni a Fideszt.

  • A Budapest 18. választókerületben például Molnár Gyula MSZP elnök a legesélyesebb jelölt a kutatás alapján, azonban még így is 14%-kal kapna ki a fideszes Németh Zsolttól (tehát 57-43-ra).
  • A Baranya megye 1. számú EVK-ban a fideszes jelölt, Csizi Péter szintén 17%-kal verné meg a független Mellár Tamást.

Az ellenzéki szavazatok tehát nem fognak automatikusan összeadódni, hiába vannak esetleg többen a kormányváltást akarók táborban.

De vajon ezek az mérések hogy csapódnak le a kormányellenes választóknál? Vajon arra készteti őket, hogy menjenek el szavazni, mert még rajtuk is múlhat a választási eredmény?

Aligha.

A választási előrejelzéseknek nagy befolyásoló ereje van, kezdve például a győzteshez húzás modelljével: a bizonytalan szavazók többsége arra szavaz, akit az esélyesebb jelöltnek állítanak be. Az eredmények továbbá nagy mértékben csökkenthetik a részvételi hajlandóságot, hiszen azt sugallják, hogy a választás már előre lefutott, nincs is nagyon értelme, hogy az ember elmenjen szavazni.

A mérések tehát valószínűsíthetően a mozgalom eredeti céljával ellentétes hatást keltenek majd. Holott a kezdeményezés alapvetően hasznos, hiszen a választási rendszer egyfordulóssá válása óta nem igazán van más lehetőség az erőviszonyok előzetes felmérésére az egyes EVK-kban.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr6213717646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.05. 17:50:54

Kiderült, Gulyás tisztességes felmerést készített, erre támadod őt?

2018.03.06. 11:36:40

Nem csak ez a baj ezzel, hanem hogy ezek is csak ugyanolyan közvéleménykutatáson alapulnak mint a Hódmezővásárhelyiek és hiába vannak belekalkulálva a feltételezett átszavazási hajlandóságok, azok is csak közvéleménykutatásokon alapulnak, amik most teljesen hibás képet festenek. Ráadásul ezek a mérések Vásárhely előttt készültek.

Ktinka 35 2018.03.06. 11:39:39

A jó példa terjed.
Pest megye 3 vk-ben független jelöltet inditanak arra ösztönözve a pártot, hogy állapodjanak meg közös jelölt indításában, ami után visszalép.

www.youtube.com/watch?v=SARyf38LLvI

Kivlov 2018.03.06. 11:52:30

tenyérbemászó kis csicska gyerek...

nem várt fordulat 2018.03.06. 12:58:58

ez tényleg nagyon gáz. egyrészt azért, mert láttuk mi történt Hódmezővásárhelyen.

ezen kívül a közvéleménykutatók is elmondták már nem egy fórumon, hogy teljesen értelmetlen most mérni, mert 10-ből 1 ember válaszol kb. én sem értem teljesen, minek nyomatni ilyen cikkeket olyan sajtóorgánumoknak, akik bevallottan kormányváltást akarnak.

rallus 2018.03.06. 13:49:26

Az a baj, hogy Gyuri bácsi elaprózza a pénzét és a sok hülye támogatott nem érti meg, hogy nem személy szerint az ő pártjuk győzelme a fontos neki, hanem Orbán eltávolítása a derék migránsok importja elől. Csak akkor kell az ellenzéki pártoknak pénzt adni, ha előbb seggrepacsival eldöntik, hogy ki a legalkalmasabb közülük, aztán teljes erővel ígérni, ígérni, ígérni... Ez már egyszer bejött...
süti beállítások módosítása