A Paradigma Intézet blogja

Melyik politikus használja legjobban a facebookot?

Miniszterelnök-jelöltek

2018. július 03. - Torma Noemi

A modern kori demokráciákban arra törekednek a politikusok a választások idején, hogy minden fellehető csatornát felhasználjanak. Míg korábban a legfőbb csatornának a rádió és a televízió számított - melyek a jelöltek számára jelentős anyagi kiadásokat okoztak -, addig napjainkban a közösségi média az a felület, amelyen jelentősebb kiadások nélkül a kisebb pártok számára is ugyanannyi lehetőség nyílik a választók megszólítására. Emellett másik fontos szempont, hogy a fiatalabb generációt - akiknél a legalacsonyabb a választási részvételi arány - éppen ezeken a felületeken tudják a leghatékonyabban elérni. Így egyértelmű, hogy nemzetközi szinten és hazánkban is nagy hangsúlyt fektetnek a politikusok a közösségi médiára. 

A következő cikksorozatban ismertebb, vagy valamilyen oknál fogva kiemeltebb szerepet játszó magyarországi politikusok közösségimédia-használatát fogom bemutatni. Elsőként a 2018-as választás két legtöbb szavazatot bezsebelt párt miniszterelnök-jelöltjét mutatom be.

Orbán Viktor aktivitását a választási eredmények még tovább lendítették, már a kampány során is belekóstolt a videózásba, melyet rendületlenül folytatott a választás után is. Míg a Fidesz hivatalos oldalán Soros György, a migráció és az Európai Unió mint fokozott veszélyforrás jelent meg permanens témaként, addig Orbán saját profilján csak elvétve találkozhattunk ezekkel a tartalmakkal. Helyette a miniszterelnök két arcát ismerhetjük meg. Az egyik a kormányfő aki épületeket ad át, fejlesztéseket ellenőriz és külföldi vezetőkkel találkozik. A másik Orbán Viktor egy szerető férj, apa és nagyapa, aki közvetlen az ország összes választópolgárával. Szelfit készít, szabadidejét gyermekeivel és unokáival tölti, a választókat személyesen felhívja és kéri adják szavazatukat a Fidesz-KDNP jelöltjeinek. Annyira hétköznapi ember, mint bárki más, maga főzi a húsvéti sonkát és harmincéves közéleti szereplés után még mindig nem sikerült megtanulnia a nyakkendőkötés fortélyát, így felesége segít neki. A kampány során a nosztalgikus Orbán Viktort is megismerhettük, aki azzal buzdít, hogy "Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre" - ezt a szlogent alkalmazták az 1990-es választási kampányban, bár akkor egészen más szívek szavaztak egy egészen más Fideszre. A választást követően Orbán Viktor Facebook-használatában semmilyen változás nem figyelhető meg, a kampány során felállított imázs azt követően is napi szinten megjelenik, és ezáltal már nem is tűnik annak.

orban_nyakkendos.jpgkép forrása: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala

Facebook-oldalán mindegyik miniszterelnök-jelölt a kormányváltást prognosztizálta, de talán mégis a Jobbik volt az a párt, amely ténylegesen kormányváltó erőnek tekinthette magát, és ez Vona Gábornak a közösségi médiában megosztott tartalmaiban is jól tükröződött. Egyszer erőt és tekintélyt sugározva jelenik meg az utcákon, máskor diadalmasan vonul be a Parlament épületébe, a kép felett a szöveg "Már csak egy hónap". Ez a lendület azonban a választás másnapján megszűnt, és egy fekete-fehér kép mellett rezignált hangvételű posztjában bejelentette, hogy lemond a Jobbik elnökségi tisztségéről és listás mandátumát sem veszi át. Ez a poszt - talán éppen a drámaisága miatt - népszerűbb lett, mint bármi más azelőtt Vona Gábor Facebook-oldalán. Ezt követően egészen megváltoztak az oldalán fellelhető tartalmak, egyrészt jelen maradt a politika, bár nagyrészt ez abban merült ki, hogy folyamatosan arról biztosította az embereket, kiáll a Jobbik néppártosodása, valamint Sneider Tamás mellett. Másrészt egyre többet bukkannak fel magánéleti jellegű posztok - anyák napjáról, apák napjáról -, és talán ezek a leghitelesebb ilyen jellegű posztok a jelenlegi magyar politikusok körében, nem érződik rajtuk a beállítottság, hogy folyamatosan meg akarna minket győzni arról, milyen jó férj és családapa, a választási vereséget követően lehet nem is ez a legfőbb célja. 

vona_1.jpgkép forrása: Vona Gábor hivatalos Facebook oldala

A következő cikkben a további három parlamentbe jutott párt - MSZP-Párbeszéd, LMP és a DK - miniszterelnök-jelöltjeinek közösségimédia-használatát mutatom be. 

Torma Noémi a Szegedi Tudományegyetem politológus hallgatója, a Paradigma Intézet gyakornoka

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr7214090439

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: SOROS TERV az maga Orbán Viktor 2018.07.03. 21:00:27

Világnézetet, vallást, pártot, küzdő társakat, barátokat, politikai irányt váltani neki nem probléma. Persze sokan másoknak sem. Vona Gábornak - egykori tanítványának - például még nevet sem. (szül. Zázrivecz Gábor) Orbán Viktor szerintünk nemsokára ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

0dzsud0 2018.07.04. 09:35:47

Nekem a Gyurcsány csetbot volt a kedvencem, egyszerűen alulmúlhatatlan. :)

Torma Noemi 2018.07.04. 09:48:53

@0dzsud0: Akkor mindenképp olvasd majd el a következő részt! ☺
süti beállítások módosítása