A Paradigma Intézet blogja

Két farokkal könnyebb?

Az MKKP népszerűsége a Facebookon

2018. július 30. - Torma Noemi

Mint a korábbi cikkekben is láthattuk, a 2018-as választás során kiemelt jelentősége volt a közösségi média használatának, azonban az, hogy egy párt mennyire népszerű a Facebookon, nem fedi le a választási eredményeket. A Facebook-felhasználók köre meglehetősen zártnak számít, így nem nevezhetjük a mintát reprezentatívnak. Habár az idősebb generáció tagjai közül is egyre többen használják a közösségi médiát, azért továbbra is elsősorban a fiatalok találhatók meg nagyobb számban a Facebookon, így azok a pártok, melyek a fiatalabb generációk körében népszerűek, a Facebookon felülreprezentáltak lesznek. További torzítást okoz a népszerűségi mutatókban, hogy a Facebook-felhasználók között rengeteg a 18 év alatti személy, akik bár rendelkezhetnek pártpreferenciával és a pártokat követhetik is a Facebookon, a választásokon még nem adhatják le a preferált pártra a voksukat. Emellett pedig számos olyan szavazó is akad, aki dacára annak, hogy csak egy pártra adhatja le szavazatát, több pártot is követ a közösségi médiaplatformon.

 Összevetve a pártokra leadott szavazatok és hivatalos Facebook-oldalukat követők számait, jelentős összefüggéseket nem lehet felfedezni. Erre jó példa, hogy a Jobbik számít a parlamentbe jutott pártok közül a legtöbb Facebook-követővel rendelkező politikai formációnak. De mondhatnánk a Fideszt is, hiszen a facebookos követői és szavazói között óriási a különbség, e párt esetében tér el a legnagyobb mértékben a két érték, hiszen a szavazóinak száma a követőknek közel a tízszerese. Azonban van egy olyan párt, melynek eltéréseire érdemes külön figyelmet szentelni.
mkkp.jpg

kép forrása: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hivatalos facebook oldala

Egyrészt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt rendelkezik a második legtöbb Facebook-követővel – megelőzve ezzel a kétharmaddal kormányt alakító Fideszt, miközben még az 5%-os küszöböt sem sikerült átlépnie, másrészt az MKKP az egyetlen olyan párt, mely több követővel rendelkezik, mint amennyi szavazatot a 2018-as választáson sikerült bezsebelnie. Habár ezekre az adatokra is magyarázatot adnak a korábbiakban felsorolt okok, azonban egy ilyen mérvű népszerűséget érdemes közelebbről is szemügyre venni, hiszen ez alapján egy „Facebook-parlamentben” a Jobbik-MKKP koalíciója kormányozhatna, a Fidesz pedig ellenzékbe szorult volna.

 Alapvető népszerűséget ad az MKKP-nek a viccpárt jellege, melyből természetesen fakad, hogy rengetegen követik és érdeklődnek irántuk, azonban komolytalannak vélik a politikában való részvételüket, így a követők nagy többségének meg sem fordul a fejében, hogy a pártra adják a voksukat. Facebook-oldaluk a választást követően is nagyon aktív, napi szinten jelennek meg az iróniával átitatott képek és kiírások, valamint a parlamentbe jutott pártokat is megszégyenítő módon kiépített a vidéki szervezet hirdetése, melynek egyik kiemelkedő helyszíne Hódmezővásárhely. A párt facebookos tevékenységét, és talán a párt tevékenységét is három fő csoportba sorolhatjuk. Egyrészt jelen van a többi pártra való reagálás, mint ahogy ez minden más pártnál is megfigyelhető. Másrészt viszont – a többi párttól eltérően – egyedülálló aktivitással vettek részt a közéletben, habár nem foglalkoztak a bérunióval és a nemek közötti egyenlőséggel, de járdát festettek, utakat javítottak, fát ültettek és blokkolóprogramot készítettek az Origóhoz. Utóbbi két tevékenységük, ha eltérő módon is, mégis a párt jellegéből következik, azonban az MKKP-re egy olyan tevékenység is jellemző volt, mely inkább csak a vicc kategóriájára jellemző. A párt Facebook-oldalán olyan posztok is szerepelnek, melyek egyszerűen viccesek, azonban sokszor egyáltalán nincs közük a politikához, gondoljunk például a „Magyarország még mindig nem kapott gólt a focivébén” vagy a „Kell még ma értelmetlen poszt, vagy elég ez az egy?” kiírásra.

mkkp2.jpg

kép forrása: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hivatalos facebook oldala

Mindenesetre az MKKP meg tudta őrizni a választások után is a népszerűségét, és bár sokat tesznek is azért, a választók többsége még nem tud valódi alternatívaként tekinteni rájuk, azonban a parlamenti pártokba vetett bizalom igen erősen megbomlott a választást követően, így kérdésessé válik milyen alternatívák maradnak a szavazók számára 2022-re.

 

Torma Noémi a Szegedi Tudományegyetem politológus hallgatója és a Paradigma Intézet gyakornoka

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr6014150557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2018.07.30. 20:13:53

Az ilyen pártok a legcsodálatosabbak. Tudják, hogy soha semmit nem kell megvalósítaniuk, főleg egy ország vezetését. Felelősség 00.
Lehet bohóckodni, látszólag fontos dolgokkal is, nekik soha nem lesz gondjuk a megvalósítással.
Minden rájuk leadott szavazat azokat gyengíti, akik talán megoldást is tudnak kínálni, és esélyük is lenne.
Az ilyen pártok soha nem lesznek kormányzati pozícióban, és szerintem nem is szeretnének, mert az felelősséggel is járna.
A Facebookra hivatkozni?
Egyben ki is jelöli a valódi helyüket egy társadalomban (1,7%)

Celtic 2018.07.30. 20:25:39

Nem "viccpárt". Csak "vicces párt".
Es a csodalatos taktikai szavazas miatt lett csak ennyi a szavazatuk.
Viszont az egyetlen komolyan veheto ellenzek,. Ideznek egy passzivistatol
Es itt egy interju Gergovel, ami talan kicsit mar megvilagitasba helyezi a dolgokat:
zsurpubi.hu/cikk/2203-kovacs-gergely-ketfarku-kutya-part-a-klasszikus-
partok-kurvara-nem-csinalnak-semmit-negy-evig-csak-a-valasztasok-elott-kezdenek-dolgozni-valamit/

"Sok a duma.... Az emberek olyan profin tudnak panaszkodni a világban
és azt hiszem ez a magyarokra különösen igaz.
Nem tetszik valami? Csináld meg, tegyél érte! Ne másoktól várd a változást!
Nagyon jó kifogás, hogy nem az én dolgom lenne. Én is ezt mondom erre, nem az én dolgom lett volna, ezért nem is szedek szemetet mindig mindehol,
de néha belefér és ettől nem érzem magam kevesebbnek.
Sőt, jó érzéssel fogok elaludni, hogy ma is tettem valamit a környezetemért,
még ha kis dolgot is. Nem száradt le a kezem akármlyen meglepő is. Felvettem egy pár gumikesztyűt és ennyi.
Mi az MKKP-nál nem a szánkat, kezünket járatjuk. Az összes párt tevékenységei többnyire csak a pofázásról szól, hogy miket csinálnának, szépen hangzó ígéretek.
Mi lenne, ha helyette inkább csinálnák? Ja, hogy nincsenek meg hozzájuk a feltételek, ami kormányzás vagy a parlamenti mandátum? Olyanokkal kellene kezdeni, amikhez ez nem feltétel. Mi is panaszkodhatnánk és szidhatnánk a kormányt, az önkormányzatokat, de helyette inkább teszünk dolgokat, szép, hasznos és vicceseket.
Még ha sokszor csak ilyen "kis" dolgokat is, hogy szemetet szedünk, virágot ültetünk, padot festünk, megállót építünk vagy szappant csempészünk a kórházba. Csinálunk dolgokat, ahelyett, hogy szépen hangzó programokkal állnánk elő, hogy miként hozznánk helyre az elcseszett gazdasági, egészségügyi vagy oktatási rendszert például.
Jövőbei feltételes dolgok, szavazztok rájuk és akkor megcsinálják.
És ha nem nyernek?
Akkor miket fognak csinálni, eddig mit csináltak?
"

Az biztos, hogy engem ez a part kiszakitott abbol a letargiabol, amiben voltam. Es vegre nem kellett magam szemenkopnom a szavazas masnapjan. Pedig tenyleg csodalatos lett volna, ha meg egy DK-s bekerul es ott napirend elott felszolal, meg a "NEM" gombot nyomja, sokkal jobb lett volna, valoban.

haXXXor 2018.07.30. 21:57:44

Kedvenc sztorim roluk: jelentkeztem hozzajuk aktivistanak bar leirtam a jelentkezesben, h csak az onkentes munka miatt teszem mert segiteni szeretek de rajuk nem szavaznek. Azota is varom a visszaigazolasukat... :D

DFK 2018.07.31. 06:05:22

A gyakornok hölgy számára jobb lenne, ha mélyebben megismerkedne a való világgal. Az FB egy erősen ballib orányban eltolódott dolog, mi több, a jobbos dolgokat akadályozza. Szóval az ott látható arányok nyilván köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

Csepp a tengeriben · http://www.vasalobolt.hu 2018.07.31. 06:23:01

@DFK: Kicsit eltévedtél ebben a rengetegben.

eßemfaßom még áll 2018.07.31. 06:52:33

A viccpárt vicceskedik és többen követik a fészen mint ahánmy szavazójuk van. Ma is tanultunk valami fontosat, köszönjük a befektetett tengernyi munkát.

BiG74 Bodri 2018.07.31. 07:45:49

Két farokkal könnyebb? Lehet csak izgalmasabb!
A kétfarkúak láthatóan betöltenek egy űrt, egy rést! Most már tudom miért képesek rá!

multifarkukutya 2018.07.31. 08:48:57

@6.Lenin: Régóta a Kétfarkú Kutya Párt híve és szavazója vagyok. 2010. óta minden alkalommal rájuk szavaztam. Mikor nem indultak hivatalosan, rárajzoltam a Kétfarkú Kutyát a szavazólapra.

De most, 2018-ban, a választás előtt elbizonytalanodtam. Úgy éreztem, hogy mind a tét, mind az esély nagy, és az eddigi vicces tiltakozás felelőssége is óriási egy nyíltan és vállaltan esélytelen pártra szavazásnak. (Lám, hisz még miniszterelnök-jelöltet sem állítottak.) És bár továbbra is meg voltam győződve, hogy az MKKP az egyetlen értelmes választás, kerestem, hogy melyik esélyes ellenzéki pártra szavazhatnék helyettük, gumikesztyűben, csipesszel az orromon.

Aztán egyszer, úgy kb. három héttel a választás előtt, az ATV-n a szocialista Juhász Ferenc azt bizonygatta, hogy jópofa ez a szappanbelopás a kórházakba, meg minden, de most már azért abbahagyhatnák a Kétfarkú Kutyák ezeket az akcióuásokat, mert ez már kezd káros lenni. Holoda Attila határozottabban, Vadai Ágnes távolságtartóbban, de helyeselt.

Meggyőztek: Ez volt a végső érv, hogy az MKKP-ra szavazzak megint... Pedig ha nem indultak volba, akkor mennyi, de mennyi díszpáfrányt beültethettek volna az 1,7%-ukból még az úgynevezett "parlamentbe" az úgynevezett "ellenzéki pártjai" a Pártunkkal és Kormányunkkal Szövetséges Hazafias Népfrontnak!..

m.t. 2018.07.31. 09:12:09

@6.Lenin:
Es lam megis tobbet tettek ezidaig az orszagert mint a teljes ellenzek tobbi resze... nem az a felelossegvallalas hogy megszavazod a sajat fizetesemelesedet hanem hogy felszeded a szemetet.

Amugy meg nincs teljesen igazad. Jopar pelda van a kozelmultbol hogy viccpartok jelentos politikai erokke nottek ki magukat.
A vicc eszkoz, es nem csupan puszta jokedvbol aldoznak penzt idot energiat a tevekenysegukre.

czerka 2018.07.31. 09:14:30

@6.Lenin: nyugatabbra kormányra került már viccpárt. Amúgy pedig az, hogy viccesek, nem jelenti azt, hogy ha kormányra kerülnének, akkor rosszabbak lennének, mint a jelenleg kormányon lévő, magukat kurvára komolyan vevő, de amúgy teljesen dilettáns és képmutató pártemberek.

Söralatét kormányprogram:
Nem kéne lopni. A pénzt értelmesen kellene felhasználni. Olyan iskolák kellenek, ahonnan olyan emberek kerülnek ki, akik megállják a helyüket az európai munkaerőpiacon.
Nem kell több stadion. Nem kellenek migrik se.
Voilà!

Ezt a kétfarkúak simán keresztülvinnék.

6.Lenin 2018.07.31. 09:34:47

@multifarkukutya:

Valamikor láttam a tv-ben Mogács urat beszélgetni Kálmán Olgával, nagyon vicces volt, sok mindenre rámutatott, de .......
Aztán kovács ur nyilatkozta, ha nem érik el az 1 %-ot lefalcolnak, hohy ne kelljen visszafizetni az állami támogatást, vagyis simán meglopná a társadalmat. ennyi a felelősség érzet benne.
az ilyen kórházba belopás, vicces, de szart ér.

Volt egy blogon vita arról, hogy milyenek a wc-k a magyar vonatokon. szinte minden hozzászóló a kormány nyakába varrta.

Én meg leírtam nekik, azért mert össze-vissza szartok, pisiltek, és nem csak a vonatokon. Mi köze ehhez a kormánynak, ha otthon nem tanultátok meg a kultúrált viselkedést.
Pontosan ilyen a kórházi belopás, aztán 1 óra múlva megint kilopták valakik. Tuti nem Orbán és bandája.

Ez így nem működik. Tessék megmondani, hogy mit is szeretnének, hogyan, és erősen kaparni, hogy kormányra kerüljenek.

Kihasználnak 1esek egy piaci rést. Van igény a faszbúk generációban ilyen hülyeségekre is, ezt használják ki az ilyen viccpártok, mert azok.
( a tüntetésekre, meg mindenféle kormányellenes marhaságra több 10 ezren jelzik a részvételüket a faszbukon, aztán a helyszínen ugyanaz a 2-3 száz lökött DK-s jelenik meg)

@m.t.: @czerka:

Talán most az 5 csillag van egyedül kormányzati pozícióban, de a liga a népszerübb, éss még nagyon az elején vagyunk. Máshol nem tudom volt-e sikere viccpárti kormány.

Mellesleg legyenek viccpártok, legalább jelzik az ellenzék tehetetlen voltát, ebben látom egyedül az értelmét, de pont ellenük is van a szavazat megosztásával.
A nevükben is benne van, viccpárt, úgy is kell kezelni őket.
szerintem.

CSOKKI MÁLNA 2018.07.31. 09:36:07

Vajon ki eteti a kétfarkú kutyát..?

6.Lenin 2018.07.31. 10:21:57

@Ylim:

Az állami kampánypénz visszafizetése elöl meg lefalcolnának. Neked meg soha nem kéne visszafizetni az adományt, hisz nyújtottak neked cserébe néhány kellemes percet, amikor kiélhetted a lelki nyomorodat. Itt a kereslet -kínálat megvalósult. Ez az üzleti része teljesítve vagyon.

szepipiktor 2018.07.31. 10:23:07

Marketing és lecsengett.
A várakozásokat lovagolták, pontosabban lovagoltatták meg velük. A végén már a humor is eltünk belőlük.
Mondjuk jobban jártak, mint Sándor Mária...
.
A kétfarkúaknak azonban lenne helye a társadalomban, de nem pártként, hiszen a kedvelőik sem gondolhatják, hogy az államigazgatáshoz, az gazdasághoz, a joghoz nem konyítókra kellene az ország vezetését bízni. Annál az anarchia is előnyösebb lenne.
El kell takarítani a kamu civil szervezeteket, hiszen nem civil az, ami nem itthon, alulról épült fel!!!
És helyükre a kutyákat és hozzájuk hasonló mozgalmakat kellene bepakolni, mert ahhoz jobban értenek, és akkor hiteles lehetne a civil kontroll is.
A nemzetközi szervezetek nem mozdulnak ki az irodáikból, ők csak a parancsokat hajtják végre.
A kétfarkúak ellenben nem.

szepipiktor 2018.07.31. 10:28:48

@6.Lenin:
Remekül összefoglaltad!
A kétfarkúak valóban nem a kormányt figurázzák ki, hanem az ellenzék összes hibáját emelik ki és még a magyar átlag trógerségét is bemutatják, de ugye a butamagyar a tükröt bámulva sem ismeri fel magát.
A kutyák nem kerülhetnének hatalmi helyzetbe, így egy sokadik lmp, momentum meg más szar képződne csupán.
Ők egy mai anarchista-képződmények, akikkel egyetlen politikai erő sem állna össze.

Geza16V 2018.07.31. 10:32:35

Eletemben eloszor elmentem szavazni iden, az MKKP billentett ki a politikai apatiabol. Rendszeres tamogatojuk is vagyok, imadom a humorukat, es egyetertek a torekveseikkel.

morph on deer 2018.07.31. 10:34:12

“Két farokkal könnyebb?”

Hmmm...
Tán ki kéne próbálni!
Van aki esküszik rá ;))

CyberPunK 2018.07.31. 10:34:54

@szepipiktor: "A kétfarkúaknak azonban lenne helye a társadalomban, de nem pártként, hiszen a kedvelőik sem gondolhatják, hogy az államigazgatáshoz, az gazdasághoz, a joghoz nem konyítókra kellene az ország vezetését bízni. "

Miért, most hozzáértők vezetik?
www.youtube.com/watch?v=2A30BMD6b2I

6.Lenin 2018.07.31. 10:41:55

@szepipiktor:

Mi közöm a te hülyeségedhez? Hallgatnál rám, ha elmagyaráznám, miért is balfácán az ellenzék? Kétlem.

Akik már 3x megszavazták ezt a kormányt -egyre többen támogatják-miért is lennének a hülyék? Mert erősödik, épül az ország?

Miért nem lehet(ne) ennél még jobbat kínálni? Mert nem hiszik el az emberek, hogy képes lennél megvalósítani is? Ugye az már felelősség is egyben.

mindig könnyebb a partvonalról pofázni, főleg vicces dolgokat. A talponállók közönsége vevő az ilyenre, méltányolja is, füzet 1 sört, vagy fröccsöt.
el lehet téblábolni belőle egy darabig, aztán majd egyszer ők is megunják.

Eddig ez volt az ilyen viccpártok sorsa a legtöbb helyen. '0 % is, aztán 0%, jobb esetben 1,7 %, aztán majd lesz kevesebb, néha egy kicsit több, de meghatározó, soha.

CyberPunK 2018.07.31. 10:49:42

@6.Lenin: "Mert erősödik, épül az ország?" Lölö, te vagy az? :)

6.Lenin 2018.07.31. 10:57:28

@CyberPunK:

Nem, 1 polgár, aki sokat utazik szerte az országban, és utaztam is mindig, és látom a fejlődést.

Ja és én még ahhoz a generációhoz tartozom, aki szeret beszélgetni is más emberekkel, és nem a telómat baszogatom utazás közben, vagy reggeltől-estig.

Sőt képes vagyok különbséget is tenni, hogy melyik a jobb, ha Lölő dolgoztat, ő itt fizet, itt fektet be, vagy egy spekuláns talicskázza ki a lóvét az országból.

Celtic 2018.07.31. 11:05:30

@6.Lenin: "A nevükben is benne van, viccpárt, úgy is kell kezelni őket."

NEM viccpart. Nagyon regota nem az.
Masreszt viszont tenyleg indikatorok.

Egyebkent a Mogacsos interju 2010-es, terezvarosi polg.mesteri jelolt volt, az MKKP _tamogatasaval_ Meg a Hircsarda tamogatasaval.

Gergo sokmindent is mondott, pl. lefejezik azokat a jelolteket, akik nem erik el a 2%-ot, hogy ebbol tanuljanak. Lehet hasonlo szovegekre hivatkozni, de en inkabb arra szoktam, hoyg mutassa meg valaki, mennyivel hatekonyabb a parlamenti ellenzek....en nem latom.

multifarkukutya 2018.07.31. 11:06:15

@6.Lenin: A Kétfarkú Kutya Párt 2016-ban pl. nem csak konkrétan meg mondta, mit akar (ellentétben az összes úgynevezett "ellenzéki" úgynevezett "parlamenti" párttal), hogy mit akar, de meg is szervezett és végre is hajtott egy sikeres kampányt ennek kifejezésére (ellentétben az összes úgynevezett "ellenzéki" úgynevezett "parlamenti" párttal): Elég volt a kormányzati migeráncs-ellenes uszító kampányból!

Az 1%-os támogatásból a Kétfarkú Kutya Párt (ellentétben az összes úgynevezett "ellenzéki" úgynevezett "parlamenti" párttal) egyetlen fillért sem fizet senkinek, kizárólag a Rózsa Sándor Első Kampánytékozló Alap javára használja, amiből értelmes projekteket valósít meg. Nem mellesleg anélkül, hogy odahívja a sajtót, és népszerűsködjön vele (ellentétben az összes úgynevezett "ellenzéki" úgynevezett "parlamenti" párttal). Egyetlen fillért sem fizetnek ki ebből (se másból) személyes kiadásokra, alkalmazottak vagy tisztségviselők díjazására. Még kampányokat sem ebből, hanbem kifejezetten célzott közösségi finanszírozásból végeznek, mint a 2016-os népsavazáskor, vagy a 2015-ös óriásplakát-kampány során is.

A Kétfarkú Kutya Párt amatőr, vagyis nem a politikából akarnak megélni (ellentétben az összes úgynevezett "ellenzéki" úgynevezett "parlamenti" párttal), ezért nem is korrumpálódtak (ellentétben az összes úgynevezett "ellenzéki" úgynevezett "parlamenti" párttal).

És most elég olcsó volna visszakérdezni, hogy az összes úgynevezett "ellenzéki" úgynevezett "parlamenti" párt mit ért el azzal, hogy bejutott és beült az úgynevezett "parlamentbe" díszpáfránynak? Leszámítva persze azt, hogy legitimálják az úgynevezett "parlamentet", az ott elfogadott ordas törvényeket, és sikerült a fejenkénti havi harminc ezüstpénzüket némi zsarolásnak engedve megemelni? - Ha elmagyarázod, legközelebb én is a Pártunkkal és Kormányunkkal Szövetséges Hazafias Népfront úgynevezett "parlamenti" úgynevezett "ellenzéki" pártjainak valameilykére fogok szavazni. Hogy képviselhessen, és jelenlétével igazolhassa, mikor Orbán vagy Szijjártó féltéglával döngeti a mellét Magyarország nevében. Meg hogy az én képviseletemben is naponta megszégyenítse magát az úgynevezett "parlamentben" a Fidesz nyilvános szivatásának eltűrésével.

De nem kérdezek vissza. Beszéljünk csak arról a rengeteg politikai és közéleti tevékenységről és teljesíményről, amiket mind-mind nem csinált meg a Kétfarkú Kutya Párt (ellentétben az összes úgynevezett "ellenzéki" úgynevezett "parlamenti" párttal)...

CyberPunK 2018.07.31. 11:07:22

@6.Lenin: :) Narancsköd ellen nem vitatkozok. Konkrétan Lölö cégeivel nincs semmi kapcsolatom, de NER lovagnál már voltam alkalmazott, jelenleg egy multinál húzom az igát. Szerinted melyik jelentett be teljesen? Szóval igen, nagyon jó, hogy dolgoztat. :D

Celtic 2018.07.31. 11:09:48

@szepipiktor:
"A kétfarkúaknak azonban lenne helye a társadalomban, de nem pártként, hiszen a kedvelőik sem gondolhatják, hogy az államigazgatáshoz, az gazdasághoz, a joghoz nem konyítókra kellene az ország vezetését bízni. Annál az anarchia is előnyösebb lenne."

Valoban, tolvaj jogaszok es ezoterikus kozgaszdaszok sokkal jobbak.
Letezik olyan, hoyg "szakertoi kormany", azaz NEM politikusok ulnek a kormanyban, hanem szakertok. A politikusok ulnek a Parlamentben, a kormanyban meg a terulet szakertoi. Akik pl. nem plakatkampannyal akarjak megelozni a korhazi fertozeseket....

Ez volt az MKKP elkepzelese. Egyebkent meg nagyon sok mernok, tanar, orvos, kozgaszdasz is van a tagok kozott - csak esetleg nem errol hiresek, hanem arrol, hoyg csirkejelmezben lepnek fel. Ettol meg egy becsi bank kozgaszdasza az illeto....

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.07.31. 11:15:49

Már régóta mondom, most is megerősítem, hogy a KFKP az egyetlen komolyan vehető párt a magyar politikai életben. Az, hogy ezt a komolyságukat viccesen jelenítik meg, az más kérdés, mint ahogy az is, hogy nyilvánvalóan nincs bennük a nyerési kényszer miatti görcsösség és - valószínűleg - felkészültség sem. De a többi pártszar is csak pofa, szóval nem olyan nagy gond...

Lenin: szép próbálkozás, hogy behúzd őket a szarba ezzel a "társadalom megkárosítása" dumával, de azért még te is beláthatod, hogy gázos. Eleve ez a visszafizetésesdi egy szimpla zsarolási módszer, sőt, önmagában EZ a társadalom megkárosítása, mivel szándékosan elöli az új politikai erők színre lépésének lehetőségét. Jó duma, hogy a kamupártok ellen találták ki, csak éppen ez szimpla hazugság, főleg, amióta felemelték a visszatérítési küszöböt egy százalékra. A kamupártokhoz ennek a tizede is elég lenne.

6.Lenin 2018.07.31. 11:30:42

@multifarkukutya:

Nézd, nekem semmi bajom a kutyapárttal. Kielégít egy réteget, akiknek erre van igénye. egy politikai/piaci szegmenst.

Én értelmetlennek tartom, sőt károsnak is abban az értelemben, hogy szavazatokat oszt meg.

Az ellenzéki pártok is abban szenvednek,hogy bizonyos részlet kérdéseken-amelyek valóban még megoldásra várnak-lovagolva csak egy szűk réteget képesek megszólítani, de nyilván ők is tudják, rövidtávon ők sem tudnának átütő sikert elérni ezekben.

Hitelét vesztett pártok próbálkozása az egész. Vicces lehet macikat tenni egy kátyúba, vagy csirkejelmezben bohóckodni. Azt elérhetik vele, hogy mindennapos vendégek lesznek az ATV-ben. Reklámnak kitűnő. Semmi több- Tömegek számára érdektelen bohóckodás.

Legyenek viccpártok, lehetőleg minél több, osszák meg az ellenzéket, hajrá!

Ettől mikor lesz jobb az országnak? Mikor lesz egy elfogadható alternatíva, akik a felelősséget is vállalni tudnák azért, hogy amit kínálnak kiváló, és megvalósítható.

Egy ennyire lepukkasztott országban (hála keleti és nyugati barátainknak) azért vannak fontossági sorrendek a talpra álláshoz. Ezek 2010 óta aránylag jó irányba mutatnak.
Lehetne jobban? Mit nem? De nem mind1, hogy ezt kik kínálják, és kinek.

Csinálhatná ezeket a kutyapárt is, akár viccesen is, csak legyen 1értelmű, hogy ők ezen változtatnának is, így, és így, kikkel, mikor, és vállalják is érte a felelősséget és nem elpucolni, ha nem jön össze a bohóckodáson kívül semmi.

6.Lenin 2018.07.31. 11:38:11

@Before:

8 millió választásra jogosult polgár közül 5 millió nem a Fideszre szavazott.
Amit írsz, ebből a nézőpontból nézve értelmetlen önámítás.

A fő kérdések: mivel lehetne megszólítani ezt a réteget? Biztos, hogy akik nem a Fideszre szavaztak, mindenki ellenük is van?

1xű kérdések, és úgy látszik a válaszok nagyon bonyolultak az ellenzéknek, a kutyapártnak is.
Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az ellenzéket alkotó pártok tagjai valóban az országért aggódnak, vagy a saját megélhetésükért.

Talán erre nem is olyan nehéz a válasz, még a kutyapárt esetében sem.

eßemfaßom meg áll 2018.07.31. 11:40:09

@Celtic: "NEM viccpart. Nagyon regota nem az. "

ketfarkukutya.com/rosanekateka/

"Szerencsére mi viccpárt vagyunk"

paraszthajszal 2018.07.31. 11:41:38

@Before: Meg kell nézni, hogy nálunk mi volt a tényleges gyakorlat 2014-ben és 2018-ban: még utóbbi évben is rengeteg kamu pártocska talicskázta ki a lóvét a közösből, aztán a felelősségre vonás elől megpattannak. Ráadásul miattuk kell lepedő méretű szavazólapokat nyomtatni, amin aztán megkeresheti az ember az érdemi politikai pártokat.

Az 1%-os küszöb egyáltalán nem olyan kirívóan magas: azok a pártok, akik csak muszájból kampányoltak, persze nem érik el, de pl. a MKKP is ennek a bő másfélszeresét, az új pártként induló Momentum a háromszorosát hozta (dacára annak, hogy a nolimpia kampány óta hibát hibára halmoztak).

A komoly politikai pártok közül talán a Munkáspárt és az Együtt nem érte ezt el, de ez mindkét alakulat esetében leginkább a pártok vezetőit minősíti: az Együtt politikusai képtelenek voltak a DK-tól és az MSZP-től eltérő, markáns arculattal jelentkezni, pedig 4 évig bent ültek a parlamentben, a választásokon még a párt vezetője is csak megfutamodott a versenytől (ez nyilván nem segítette a szereplésüket). A Munkáspárt meg évek óta gyakorlatilag láthatatlan, az üzeneteik el se érték az embereket. (Persze ebben benne volt a visszafizetési kötelezettség miatti óvatoskodás is, pedig a lejtmenetben lévő MSZP-ből viszonylag sok baloldali szavazó ábrándult ki az utóbbi években, náluk lett volna mit keresni.)

Szóval jó az az 1%-os küszöb: aki ilyen ellenzéki felhozatal mellett se képes ezt elérni, az ne gondolkodjon az OGY-választáson való induláson.

eßemfaßom meg áll 2018.07.31. 11:41:57

@Celtic: "Letezik olyan, hoyg "szakertoi kormany", azaz NEM politikusok ulnek a kormanyban, hanem szakertok" Tudsz pár ilyen kormányt fejből felsorolni mondjuk az EU elmult 25 évéből?

BiG74 Bodri 2018.07.31. 11:56:04

A komolykodó politizálkodóknak annyira nem tetszik a kétfarkú, közben nem látják milyen pozíciót foglal, és hogyan működik a párt. Egyre jobban tetszenek, pláne 2018 után.

Celtic 2018.07.31. 11:59:18

@eßemfaßom meg áll: Ironia...Nehez eszrevenni, hiszen olyan komoly arccal mondanak mindent. Olvasd tovabb a mondatot

"Szerencsére mi viccpárt vagyunk, megengedhetjük magunknak, hogy értelmes dolgokra költsük a kampánypénzünket."

multifarkukutya 2018.07.31. 12:06:54

@6.Lenin:

Nézd, nekem az úgynevezett "parlamenti" úgynevezett "ellenzéki" pártokkal nem csak az a bajom, hogy megosztják a szavazatokat, és elveszik az egyetlen értelmes választástól, a Kétfarkú Kutya Párttól. A Pártunkkal és Kormányunkkal Szövetséges Hazafias Népfront ennél sokkal-sokkal károsabb.

A Kétfarkú Kutya Párt nagyon sokmindent csinálhatna, de (ellentétben az összes úgynevezett "parlamenti" úgynevezett "ellenzéki" párttal) még csak nem is azt csinálja, ami népszerű(sködés), hanem azt, amit akar. Ezt hívják "elvi politizálásnak", ha érted, hogy a kollaboráns látszat-ellenzék szavazat- és államiapanázs-számlálása mellett ez mit jelent...

énisfélek 2018.07.31. 12:11:31

Olaszországban az Öt csillag Mozgalom szinte kizárólag a humor segítségével került be a parlamentbe és a magyarok valószínűleg még inkább vevők a jó humorra (ki vannak éhezve egy kis nevetésre). Kár, hogy az MKKP az olykor valóban jó humor pozitív hatását ugyanannyi rossz humorral kompenzálja. Lásd pl a párt humorosnak szánt, de a lakosság nagy része számára visszataszító elnevezését, de még lehetne sorolni a baklövéseket.

multifarkukutya 2018.07.31. 12:21:06

@énisfélek: Látod, mennyire nem értenek a népszerűsködéshez?... És akkor még nem is említetted, hogy szembemennek a migeráncsozással. Pedig az aztán tényleg baklövés, népszerűsködésileg...

A "Kétfarkú Kutya" elnevezésnek, pontosabban a pártlogónak külön története van, amit most nem mesélek el, terjedelmi okokból. Csak emlékeztetnélek a "dadaizmus" nevű művészeti irányzatra, ami állítólag úgy kapta a nevét, hogy a mozgalom megalapítói találomra felütötték a szótárt a "lovacska" szócikkelynél. A Kétfarkú Kutya Párt eredetileg, és lényegében most is egy politikai-művészeti csoport, mozgalom.

De a kifogásoddal telibe találtál. 2014-ben ugyanis például arra hivatkozással kaszálta el a pártként való bejegyzésüket a Kúria, hogy a "Kétfarkú" név erkölcstelen és megbotránkoztató képzettársításra adhat alapot. (Ezt mondta róluk a "Kúria". Érted? - A "Kúria", bazmeg!...)

Celtic 2018.07.31. 12:38:19

@énisfélek: Az a vicc, hogy amig fel nem vetette egy testulet, hoyg "erkolcstelen" az elnevezes, addig nekem fel sem tunt. Nem tudom, miert, de a "ket farokrol" veletlenul sem himvesszore asszocialok. Foleg ugy nem, ahogy a logon van.

Egyebkent egy genetikai kutatointezet mellett lattak ilyen allatot. Viszont vna egy angol mondas is, "orul, mint kutya a ket farkanak", mert amikor a kutya boldog, olyan gyorsan csovalja, mintha ketto lenne.

De ha valaki csak a part neve miatt valaszt - vagy nem valaszt - egy partot...hatize.

énisfélek 2018.07.31. 12:45:19

@multifarkukutya: Ismerem a dadaizmust. Ezek szerint pusztán a véletlenen múlt, hogy a párt neve most nem "lógó belű kiscica", vagy "mozgássérültet rugdosó kislány"? Ez a nagy művészkedés egy párt esetében szerintem erősen önsorsrontó tevékenység, amennyiben a célcsoport tágabb, mint a magyarországi hipszter közösség.

6.Lenin 2018.07.31. 12:54:52

@multifarkukutya:

Az elvi politizálással kitörölheted a hátsód. Gyakorlatban működő politika a nyerő.
Ma már az oldalak mentén politizálni is mókás.
Kapitalista baloldali pártok.
Kirekesztő liberálisok.

Ha így nézzük a kétfarkúakat, tulajdonképpen nem is mókásak, csak értelmetlenek a nagyközönség számára.

énisfélek 2018.07.31. 13:02:34

@Celtic: "De ha valaki csak a part neve miatt valaszt - vagy nem valaszt - egy partot...hatize. "

Egy párt alapítói, vezetősége lehet humoros és okos és lehet humoros és nem okos. A Két Farok párt neve ez utóbbit sugallja számomra.

Az LMP neve például a kétszínűséget sugallja. Megalapították a Liberálisok Magyarországi pártját, majd (az első évekre, ideiglenes használat céljából) a betű-rövidítésre ráerőltettek egy másik, szavazóbarátabb szó-kombinációt, hátha a magyarok többsége nem veszi észre időben, hogy kilóg a liberális lóláb.

énisfélek 2018.07.31. 13:07:55

@6.Lenin: "Az elvi politizálással kitörölheted a hátsód. "

Ennyire buta és amatőr ellenzék mellett a mai Magyarországon tisztán elvi politizálással simán be lehet jutni a Parlamentbe. Ott aztán lehet átváltani gyakorlati politizálásra.

6.Lenin 2018.07.31. 13:17:52

@énisfélek:

"Egy párt alapítói, vezetősége lehet humoros és okos és lehet humoros és nem okos. "

A támogatói/hívei is.

Egy párt alapítói lehetnek spekulánsok is. Mire van kereslet alapon.
Van egy egész nap a mobilját baszogató zombi réteg. Nekik bármi lehet érdekes, ami eltér a megszokottól. Az értelem sokadlagos kérdés a számukra.
A lényeg, hogy legyen eltérő, és felejthető.

Lehetnek kétfarkúak, vagy Momentum, akik számonkérik a másik elkötelezettségét, erőszak alkalmazásával. Arra is van egy vevőkör.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.07.31. 15:04:51

@paraszthajszal: Szerintem az egy százalék borzasztóan sok, főleg, ha a dolog mögé nézel. Az is elég beszédes, hogy egy százalékra az mszp javaslatára emelték fel az eredeti fél százalékról. Ez egyszerűen arról szól, hogy féltik a koncot.

@6.Lenin: Rögtön egy csúsztatás az elején. NEM szavazott nyolcmillió választópolgár, a "nem a fideszre szavazott" megfogalmazás viszont egyértelműen aktivitást sugall. A szavazópolgárok ilyen erősen távol maradó rétegét nem lehet megszólítani, hacsak valami robbanásszerűen új dologgal nem. A politikai apátia nem egykönnyen kerülhető meg. Én például az elmúlt kb 3 választáson nem voltam szavazni, végül idén elmentem, bár nem meggyőződésből. A politikai élet szereplői megkülönböztethetetlenek, maximum annyi látszik, hogy éppen ki lop többet, illetve, hogy egyik hülyébb gyökér, mint a másik. Nagyon-nagyon kevés kivételtől eltekintve.
A kutyák ebből a közegből kiemelkedve - számomra - egyértelműen az egyetlen józan hangot képviselik, nem feltétlenül komoly(kodó) hangvételben.

6.Lenin 2018.07.31. 15:26:22

@Before:

"8 millió választásra jogosult polgár közül 5 millió nem a Fideszre szavazott."-ezt írtam.

Nem sugalltam semmit azon kívül, hogy lenne 1meggyőzhető réteg. ezek között vannak, akik elkötelezettek valamelyik párt mellett, és van egy inaktív réteg, akik nem szavaznak. Nem tudjuk az okát, azt sem, hogy ez egy stabil réteg, vagy változik.
A Te eseted is ezt igazolja, van, hogy szavazol, máskor nem. Ki, mikor, miért, ki nem, és miért ez nem tisztázott.
De van egy nagyobb meggyőzhető réteg a Fideszre szavazók ellenében.

Már csak amivel, kivel tisztázandó.

Az is egyértelmű, hogy a Fidesz jelenleg egy komoly bázissal rendelkezik. Őket legyőzni csak egy hasonló nagyságú, szervezettségű valami (párt, pártszövetség) lenne képes váltani. Egy főnök, egy vízió, 106 képviselő, egy lista. (ez lehetne viccpártokból álló szövetség is). A többi a választók dolga.

Minden más variáció értelmetlen, ahogy ápr. 8 világosan megmutatta.

Mi a meggyőződésed-magányügy. Lehetsz híve a kutyapártnak, támogathatod anyagilag is, bohóckodhattok is. Beleférhet 1-5%-ba. Ennyi van benne PONT, a Te ügyed.

eßemfaßom meg áll 2018.07.31. 18:47:46

@Celtic: ez mit változtat azon a tényen, hogy meguk magukat viccpártnak nevezik (meg kb mindenki más is rajtad kívül)?

Celtic 2018.07.31. 21:22:46

@eßemfaßom meg áll: Nem nevezik magukat viccpartnak...
"a mindenki mas" ? Arrol en nem tehetek. Sokszor elmondom, hogy nem viccpart, de az embereknek igy egyszerubb felfogni. Mint neked is pl.

CheeBass 2018.08.01. 07:30:06

@haXXXor: küldj má mégegy mailt lécci

eßemfaßom meg áll 2018.08.01. 12:36:31

@Celtic: akkor nem is a saját weboldalukról idéztem (ja de). Egyébként tudnál idézni legalább egy mondatot a hivatalos weboldalukról ami nem netto poén?

eßemfaßom meg áll 2018.08.01. 12:40:20

@Celtic: ""a mindenki mas" ? Arrol en nem tehetek."

Nem tehetsz viszont a világ úgy müködik, hogyha az állatot ami olyan alakú mint egy ló csak fekete fehér csikos mindenki zebrának nevezi rajtad kívűl akkor az a zebra, akkor is ha te macskának hívod és ezt rendszeresen ismételgeted.

Celtic 2018.08.01. 20:23:47

@eßemfaßom meg áll: Az a gond, hogy az emberek nagyresze (koztuk te is), nem latjatok, hogy az igazabol tenyleg macska, csak a csikok miatt egyszerubb zebranak hivni. Ami csikos, az zebra, slussz, a vilag egyszeru.

paraszthajszal 2018.08.01. 21:10:43

@Celtic: Igazából nincs olyan nagy jelentősége, hogy viccpárt-e a kutyapárt vagy sem. A humor a figyelemfelkeltés eszköze is lehet, a kérdés az, hogy a megszerzett figyelemmel mit kezd a párt: valami hasznosat csinál (pl. valós problémákra irányítja rá a figyelmet) vagy csak „önkifejez” és/vagy megbotránkoztat?

@6.Lenin: Kormánypártról nem tudok, de izlandon 2010-2014 között a „Legjobb párt” (Besti flokkurinn) adta a polgármestert a főváros Reykjavíknak Jón Gnarr humorista személyében. Arrafele inkább Gnarr személye volt a siker kulcsa, de csak egy cikluson keresztül tartott a csoda. A párt 2014-ben feloszlatta magát, Gnarr meg szeriőz baloldali politikus lett.

Celtic 2018.08.01. 23:32:20

@paraszthajszal:
Azert enyhen dehonesztalo "viccpart" kifejezes. Mintha csak a vicc miatt lennenk. Nem azert vagyunk.

Megintcsak idezni tudok (linket valahol feljebb irtam)

"K.G.: Mi alapvetően úgy működünk, hogy próbálunk valamit tenni is, nem csak pofázni. A megoldandó problémáknak három fő típusa van. Az első az általunk megoldható: fel tudjuk újítani a padot, tudunk tetőt készíteni a buszmegállóra, illetve virágokat ültetni, mert ezek nem kerülnek sokba.

Vannak azután a reménytelen dolgok, amikkel nem lehet semmit se kezdeni. Na, ezekkel szoktak a pártok foglalkozni. Elmondják, hogy ne épüljön meg Paks2, legyen viszont kétszer akkora a minimálbér meg a nyugdíj, mint most, ilyenek. Végül vannak azok az ügyek, amiket valószínűleg mi magunk nem tudnánk megoldani, ám el tudjuk érni, hogy az önkormányzat megtegye, ami amúgy is a feladata lenne, mert annyira ciki lesz nekik a szitu, a mi közbenjárásunknak köszönhetően.
Azt hiszem, Zuglóban volt ilyen először, amikor elkezdtük felújítani a helyi szemetet.

ZSPB.: Ez volt az, amikor egy pofás kis szeméthegyet építettetek?

K.G.: Aha. Mire eljött a választás, az önkormányzat annyira megrémült, hogy valaki a szeméten pörög, hogy végül elszállították az egészet, amit mi tényleg nem bírtunk volna megszervezni saját erőből, mert a sínek mentén rengeteg szemét volt. Másik nagy élményem, amikor Szentendrén egy jobbikos képviselő gyűjtögetett egy ideje már egy kilométeres szeméthegyet, mi pedig addig csesztettük, hogy végül bemondták, hogy elviszik, mire beijedt és elkezdte ő elvinni a cuccot. Szerintem ezek király akciók voltak, mert tényleg el tudtunk érni valami nagyobb dolgot. Ami pedig a tüntetéseket illeti, a legjobb szerintem a Békemenet volt."

Vagy most itt van a zugloi bicikliut epitese. Megepult nagyreszt - de egy szazmeteres szakasz kimaradt. Megcsinaltuk a felet, de a MAV a masik felehez oroket allitott...
index.hu/kerekagy/2018/08/01/mav_mkkp_rakosrendezo_kerekparut/

Egyebkent igazad van, Izlandon kerultek be az onkormanyzatba, meg az EU-ban van egy kepviselo, mar nem emlekszem, melyik nemzetnek.

Nyugaton mondjuk tenyleg leginkabb "viccpart"-ok vannak, bar a Die Partei itt jart kepviseloi multor kicsit tapasztaltak a nagy abszurd valosagbol is, szoval azt, hogy errefele nem csupa mulatsag az elet. De ugyanez a mostani kerekparut-epites is....

paraszthajszal 2018.08.02. 08:02:18

@Celtic: „Vannak azután a reménytelen dolgok, amikkel nem lehet semmit se kezdeni. Na, ezekkel szoktak a pártok foglalkozni. Elmondják, hogy ne épüljön meg Paks2, legyen viszont kétszer akkora a minimálbér meg a nyugdíj, mint most, ilyenek”

Mindezek alapján meg mondhatnánk, hogy az MKKP nem egy ténylegesen kormányzati többségre aspiráló párt, hanem legfeljebb egy mégoly szimpatikus közösségi kezdeményezés.

Tudniillik ezekben az ügyekben egy kormánynak ténylegesen döntenie kell (Paks2 esetében kellett): a minimálbér és a nyugdíjak mértékét törvény határozza meg, egy nagy projekt (mint amilyen Paks2 is) lebonyolításához meg minimum kormányhatározatok kellenek, de pl. a finanszírozáshoz már törvény (költségvetési tv.) is. Mitől reménytelenek ezek az ügyek? Paks2 azért volt az, mert az ellenzői nem jutottak kormányra; a minimálbér és a nyugdíjak esetén meg igazából az a kérdés, hogy milyen ütemben (hány év alatt) növelhetők a kétszeresükre úgy, hogy ez a magyar gazdaság versenyképességét, a foglalkoztatást, az árstabilitást, a költségvetés fenntarthatóságát ne veszélyeztesse. Kiemelném, hogy ha egy kormánytöbbség ezekről nem dönt, annak is van következménye, hiszen akkor a minimálbér vásárlóereje az infláció miatt szép lassan csökken.

A szemét elszállítását megszervezni meg a járdahibákat kijavítani alapvetően önkormányzati feladat lenne – egy kormánynak, kormányzó pártnak (koalíciónak) ezeknél magasabb szintű, országos jelentőségű ügyekben kell felelős döntéseket hoznia, ezért kapják a felhatalmazást a választóktól. Ha az MKKP kormányképes erővé szeretne fejlődni, akkor olyan szakpolitikusokat kell felvonultatnia, akik ezekről az ügyekről is gondolnak valamit, olyat, ami a választók számára hiteles, meggyőző.

Visszatérve a minősítésre, ha egy párt fő kampányígéretei az „örök élet, ingyen sör”, akkor világos, hogy nem azt várják, hogy a választók ezeket az üzeneteket szó szerint értelmezzék; hanem ezzel más pártok irreális, populista ígéreteit gúnyolják ki (vagy csinálnak belőle viccet). Magyarországon az ilyesmire a viccpárt terminust szokták használni,* angolul használják a „satirical party” (kb. gúny-/szatirikus párt) kifejezést is, de ez magyarul nem igazán használatos.
*Egy régi (2010-es) HVG-cikk: Viccpártok a világban hvg.hu/itthon/201038_viccpartok_a_vilagban_demokratikus_szatiriz

Celtic 2018.08.02. 09:12:37

@paraszthajszal:
"Mindezek alapján meg mondhatnánk, hogy az MKKP nem egy ténylegesen kormányzati többségre aspiráló párt, hanem legfeljebb egy mégoly szimpatikus közösségi kezdeményezés."

Ez igy van, teljesen jol latod. Abszolut nem volt cel a kormanytobbseg (kulonben a miniszterelnok-jeloltunk nem a partelnok kutyaja :) Realis cel volt az 5% elerese - sajnos nem jott ossze. Legalabb az 1% megvan.
En magamban "civil part"-nak hivom. Voltakeppen engem ( es sok mast) kiemeltek a depressziobol, az "itt nem lehet mit csinalni, minden tokmindegy"-erzesbol. Voltakeppen "polgar"-okat nevelnek. Olyan embereket, akik nemcsak egy fotel melyen karomkodnak es duhongenek, hanem olyanokat, akik allampolgarok, tudnak es mernek donteni, nagyjabol tisztaban vannak a kotelessegeikkel es a jogaikkal, nem mindig mast hibaztatnak. EZ mellett pl. egy-egy ilyen megmozdulas nagyszeru kozosseg-szervezo ero, benne van az "alkottam valami hasznosat"-erzes is.

Ne felejtsd el, hogy az MKKP "megugrasa" 2016-tol (azaz cca. ket eve) datalhato. Elotte volt 20 ember - most van 2000. Durva novekedes. Nagyon nehez is volt annyi jeloltet osszeszedni, mert azert nem artott, ha az ember valamennyire is ismerte az aspiranst. Ezert nem is volt mindenhol jelolt, pl Kaposvaron sem vagy a szulovarosomban, Dombovaron sem. De egyre tobb helyen vannak helyi szervezodesek, lehet, hogy csak parkban levo padokat ujitanak fel - de azt egyutt, a kozosseg hasznara. En sokkal jobban erzem magam, miota nemcsak depisen duzzogok es szorom az atkot a kormanyra es az ellenzekre egyutt, hanem valamit csinalok. Nem nagy dolgokat, de valamit megis.

2010-es: ebben benne is van a valasz. Akkor meg viccpart volt. 2016-ban alakult at, a kvotanepszavazas nyoman. Azota "vicces part". Sajnos, a media sem veszi ezt figyelembe igazan :(

"Ha az MKKP kormányképes erővé szeretne fejlődni, akkor olyan szakpolitikusokat kell felvonultatnia, akik ezekről az ügyekről is gondolnak valamit, olyat, ami a választók számára hiteles, meggyőző."

Erre meg van negy evunk. Most nem az volt a cel. Persze kijelolhettunk volna rendes miniszterelnok-jeloltet es irhattunk volna "komoly" programot, mint pl. a Momentum. Latszik, hova jutottak a komoly programmal. n+1. part, ami ugyanazt mondja, a nep szerint.

Egyebkent sztem mar most is lehetne boven szakpolitikusunk, ha barmilyen realis esely lenne a kormany kozelebe kerulni. Nagyon vegyes a kep: mernokok, orvosok, kozgaszdaszok, pincerek, autoszerelok - ez mind megfer az MKKP-ban. Es mindig lehet kulsosoket hivni szakertonek, nem kotelezo, hogy a kormanypart adja a kormany tagjait is :)
Nekem pl. nem tetszik, amikor egy jogasz mindenhez IS ert. Hat, itt elvileg nem lenen ilyen, persze ki tudja, mit hoz a jovo....

6.Lenin 2018.08.02. 10:12:07

@Celtic:

Most szépen leírtad, hogy mi is a cél. Max 5 %, bejutni, megélni néhánynak, mint a többinek is. Ezért is vannak ott, ahol.
Nagyon hangzatos-és látszólag dicsérendő is lehetne-valamit legalább tettünk, szöveg.

Igen, tettek, felismerve egy piaci rést, és ráültetek, mint a többiek is.

Ez kevés, nagyon kevés, és ezt tudják a választók is.
Az 1-5 %-ra meg bármikor lehet találni vevőket, még 10-15%-ra is (Jobbik, volt), de ezekben nincs több. És mivel féltik a megélhetésükit is, koalíció képtelenek is, ahogy a gyakorlat is mutatta. Féltik az "arcukat"

Természetesen a kísérő szövegek olykor rendkívül nagy ívet húznak, de a gyakorlat szerint kamu.
Szerintem

egy politikai pártnak egyetlen célja lehet csak, hogy az adott országot a kormányzásával, vagy egy erősebb kormánypárt segítésével élhetőbbé tegye.

A kutyapárt amit jelenleg tesz, egy támogatandó civil szervezetben lehetne hasznos. adott helyen, adott probléma megoldására összefogni a polgárokat, politikai hovatartozástól függetlenül.

Minden más rizsa, szerintem.

eßemfaßom meg áll 2018.08.03. 08:18:08

@Celtic: Ami akkora mint egy ló és fekete-fehér csikos az nem lehet macska csak te szeretnéd annak látni. Hogy miért szeretnéd a zebrát macskának látni azt esetleg a kezelőorvosod tudná megmondani.

eßemfaßom meg áll 2018.08.03. 08:24:14

@Celtic: "Azert enyhen dehonesztalo "viccpart" kifejezes. Mintha csak a vicc miatt lennenk. Nem azert vagyunk."

Szóval az egész a sértett egód miatt van.

" Az első az általunk megoldható: fel tudjuk újítani a padot, tudunk tetőt készíteni a buszmegállóra, illetve virágokat ültetni, mert ezek nem kerülnek sokba."

Egy igazi pártnak nem feladata padfelujitás, tetőkészítés meg virágültetés meg 100m kockakő lebontottaszfaltozása. Ez kis helyi civil szervezetek vagy szimpla magánemberek feladata.

eßemfaßom meg áll 2018.08.03. 08:26:55

@Celtic: "Realis cel volt az 5% elerese "

Ezt leírod és közben kikéred magadnak a viccet :)

Celtic 2018.08.03. 08:28:13

@eßemfaßom meg áll: Igen. Hadd ne kelljen elmagyaraznom a "realis" szo jelenteset.

Celtic 2018.08.03. 08:29:31

@eßemfaßom meg áll: Az igazi partok feladata a Parlamentben a sehova sem vezeto (mert ugyis lesoprik) vitak letrehozasa. Kurvara nem latom, hogy az ellenzek barmit tenne. Mi legalabb teszunk, annyit, amennyit tudunk.

Egyebkent ahogy elnezem, az "igazi" partok csak onmagukat kepviselik, senki mast.

Celtic 2018.08.03. 08:30:48

De mindegy, latom, nehez kilepni a keretek kozul. Nem is eroltetem.

eßemfaßom meg áll 2018.08.03. 18:45:52

@Celtic: Na lécciléácci magyarázd meg hogy lesz reális cél egy 1%körülre mért csoportnak 5% elérése

Bár lehet, hogy a viccesszótárban a "reális" azt jelenti, hogy "irreális".

eßemfaßom meg áll 2018.08.03. 18:48:27

@Celtic: "Mi legalabb teszunk, annyit, amennyit tudunk."

A szomszéd bá épp tesz valamit, kimalterezi a levert sarkot a házán. Ez nem valami sok, de ennyit tud tenni. Ezek szerint a szomszádbá egy párt.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2018.08.04. 10:59:34

@eßemfaßom meg áll: ha ez egy komoly próbálkozás volt, siralmas vagy.
Mondjuk akkor is, ha szándékosan írsz ekkora hülyeséget.
süti beállítások módosítása