Nyájimmunitás - bátorság, vagy botorság?

Avagy hogyan (ne) kockáztassunk világjárvány idején?

2020. március 25. - Mátyás Tamás

Bárhol ütötte fel a fejét eddig a koronavírus, mind a szakértők, mind pedig a politikusok abból a premisszából indulnak ki, hogy a közösségi érintkezések visszaszorítása a leghatékonyabb fegyver a járvány elleni védekezésben. Pár hét alatt odáig jutottunk, hogy lassan álmunkból felkeltve is feltudjuk skiccelni Carl T. Bergstrom görbéit.

                    
Kép: Esther Kim/ Carl T. Bergstrom

Amíg nem létezik a koronavírus elleni oltóanyag, addig a nyitvatartási korlátozások, iskolabezárások, kijárási tilalmak, valamint a maradj otthon hashtagek tűnnek a leghatékonyabb eszközöknek a járvány ellen. Ugyanakkor nem beszélhetünk teljes szakmai konszenzusról a korlátozások helyességéről és szükségességéről. Ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a vírus természetét még nem teljesen ismerjük.( Meg mondjuk nincs olyan tudományterület, ahol a szakmai konszenzus, mint műfaj gyakori jelenség lenne, de ez most nem ide tartozik.)

Ennek ellenére óriásit kockáztatna a magyar kormány - és itt most tényleges politikai kreditekről beszélünk - ha nem követné le teljesen a nemzetközi mainstreamet a járványügyi intézkedések tekintetében. A legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén is feltett kézzel mondhatják majd, hogy hát mi mindent úgy csináltunk, mint Ausztria. Majdnem. Annak ellenére, hogy mostanra már minden kormány beállt ugyanabba a cselekvési sémába a korlátozások tekintetében, és napról napra szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe, két héttel ezelőtt még volt pár különutas nemzet. Az Egyesült Királyság és Hollandia - habár a kormányzati kommunikációjuk igyekszik elvenni a döntés élét - más irányba indult el.

A nyájimmunitás azt jelenti, hogy minél nagyobb része fertőzött a népességnek, annál kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy egy fertőzött egyén egy egészségessel kerüljön kapcsolatba, és így sokkal nehezebben marad fenn a fertőzéslánc. Tehát ha megtudnánk védeni az idősebb generációkat, emellett ha a fiatalabb jobb immunrendszerüeken átmenne a vírus, (és ezáltal immunitást szereznének ellene) akkor sokkal gyorsabban lennénk túl a válságon. A holland kormányfő, Mark Rutte március közepén még így érvelt a szigorú korlátozások ellen: “Nem napok vagy hetek kérdése lenne. Ebben a forgatókönyvben valójában egy évre, vagy akár hosszabb időre is le kellene állítanunk országunkat, annak minden következményével együtt”. Az iskolák bezárását,  üzletek, vendéglátó helyiségek nyitvatartásának korlátozását elrendelte a kormány, de ahogy a kormányfő fogalmazott tv beszédében, nem zárkózik be az ország, nem lesz kijárási tilalom. A gazdaság állapotának megőrzése, az idősek védelme, valamint az egészségügy felkészítése a cél. 

Az azóta eltelt időszak korrekcióra kényszerítette a két államot, a fertőzöttek számának meredek emelkedése, a nyájimmunitás elméletének szűnni nem akaró társadalmi kritizálása, valamint a média nyomása megregulázta a két renitens kormányt. Egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak, és a kormányzati kommunikáció próbálja elfedni a nyájimmunitással való próbálkozást. 

Habár egyre több jel mutat arra, hogy a nyájimmunitással való próbálkozás nem tudja - nem tudta volna - segíteni a vírus elleni harcot, mégis jobb nem úgy tekinteni rá mint egy szimpla elhibázott ötletre. Kétségtelen, hogy a két ország vezetői hátrányba kerültek a koronavírussal szemben. Végső soron pedig  majd a választók hoznak majd ítéletet az urnáknál a politikusok döntései helyességéről.Ebben az esetben a politika tényleg emberéletekről dönt, nem mondjuk adózási formákról. Mindezek ellenére, a vírus utáni újjáépitésnél újra elő kell majd venni az innovatív, merész - az angol közhellyel élve - out of the box gondolkodást, hiszen a nyugati társadalmak nem kis részben a vakmerő vállalkozó kedvüknek köszönhetik fejlettségüket. Ez most lehet, hogy egy baklövés volt, hamar ki is hátráltak mögüle, ennek ellenére jó látni, hogy vannak még vezetők akik - ha csak rövid ideig is - tudnak még nem csak a biztosra játszani.

Forrás: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coronavirus-herd-immunity-meaning-definition-what-vaccine-immune-covid-19-a9397871.html https://www.government.nl/documents/speeches/2020/03/16/television-address-by-prime-minister-mark-rutte-of-the-netherlands

A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet gyakornoka, közgazdaságtan hallgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr1815552098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 13:43:36

@Ad Dio: ha mutálódik, akkor valószínű, hogy veszít fertőzőképességéből.

Larrikin 2020.03.26. 13:49:32

@Ad Dio: "Egyfelől ha a kockázati csoportot nagyon-nagyon keményen izolálod, akkor az egészségügyi ellátó rendszer már sokkal nagyobb tömegű betegre elegendő."
Ez így azért nem igaz. Nem a koron múlik, mennyire súlyos a betegség lefolyása, pusztán idős és amúgy is beteg emberek nagyobb eséllyel halnak bele, ha súlyos. A nyugdíjasok persze könnyebben megengedhetik maguknak, hogy otthon ülnek, lefogadom, többnyire ezt is teszik, de azért 1-2 évig nehéz lesz...

Larrikin 2020.03.26. 14:01:51

@Ad Dio: "Csak mondanám, hogy a mostani vírusnak 0,5%-re tehető a valós halálozási rátája."
Ez is csak tipp. Kínában ennél sokkal többen haltak meg, pedig ott nagyságrendileg ismertek a 'végleges' számok. A regisztrált+becsült fertőzések száma az exponenciális terjedés időszakában nem vethető össze az áldozatok számával, hisz akik csak most kerültek kórházba (vagy még ott sem tartanak a betegséggel) csak napokkal később halnának meg.

Ad Dio 2020.03.26. 14:40:36

@Larrikin:

Ez azért több mint tipp. Egyelőre tényleg nagyon-nagyon nehéz megmondani a halálozási arányt, de abban minden forrás egyetért, hogy a regisztrált betegek száma (ami a mortalitási ráta alapja), messze elmarad a valós fertőzöttek számától. Ráadásul sok helyen szinte kizárólag a súlyos eseteket ismerjük. Így az IFR (Infected Fatality Rate - megbetegedettek halálozási aránya) nagyon távol esik a CFR-től (Case Fatality Rate - Regisztrált betegek halálozási aránya) .

A valóság valahol 0.5% körül van szvsz.

A cikk számításának alapja a Diamond Princess hajón mért esetszám és halálozási ráta, korrigálva az életkorral.

www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20031773v2

Ad Dio 2020.03.26. 14:49:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A 0.5% a betegség valós halálozási aránya. A szalkirodalom ezt IFR-nek, vagyis infected fatality rate-nek nevezi. Vagyis ez az a valószínűség, amivel bárki aki elkapja a vírust, bele is hal.

Amit mi ismerünk és a sajtó oly lelkesen tálal, az a CFR, Case Fatality Ratio, vagyis a regisztrált betegek halálozási aránya.

Betegsége válogatja, hogy ez a két adat mennyire tér el egymástól, de ennél a betegségnél minden bizonnyal nagyon-nagy a távolság, hiszen a tünetei sokszor nagyon enyhék, összekeverhetőek a szezonális influenzával, nem kerülnek regisztrálásra. A súlyos esetek azonban igen. Ezek végződnek halállal.

Magyarán sokkal többen élik túl a betegséget, mint amit a sajtóban keringő információk alapján hiszünk.

Belinkeltem a cikket ami alapján kijött a 0.5%, de No-ban is hasonló adatokat látunk: fegyelmezett, precíz nemzet, sok szűréssel, jó egészségüggyel: 0.5%.

www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20031773v2

Ad Dio 2020.03.26. 14:54:05

@Larrikin:

"Ez így azért nem igaz. Nem a koron múlik, mennyire súlyos a betegség lefolyása, pusztán idős és amúgy is beteg emberek nagyobb eséllyel halnak bele, ha súlyos."

Annyiban van igazad, hogy a kor nem az egyetlen kockázati faktor. Vannak alapbetegségek, amik szintén magasabb kockázati besorolást eredményeznek, de 60 év alatti egészséges korosztályra statisztikai bizonyossággal kijelenthető, hogy nagyon-nagyon jók a túlélési esélyeik. Nem sokkal rosszabb számunkra ez a betegség, mint a sima influenza. Nb. ez nem jelenti azt, hogy senki nem halhhat bele fiatalon, ahogy egy combos influenza tüdőgyulladásos szövődménye is elvihet bárkit. De ha a kockázati csoport izolálva van, akkor az egészségügy SOKKKKKKKAL nagyobb tömegű fertőzött esettel is meg tud birkózni, mert sokkal kisebb arányban igényel a beteg csoport kezelést.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 14:56:47

@Ad Dio: Adjusting for delay from confirmation-to-death, we estimated case and infection fatality ratios (CFR, IFR) for COVID-19 on the Diamond Princess ship as 2.3% (0.75%-5.3%) and 1.2% (0.38-2.7%). Comparing deaths onboard with expected deaths based on naive CFR estimates using China data, we estimate IFR and CFR in China to be 0.5% (95% CI: 0.2-1.2%) and 1.1% (95% CI: 0.3-2.4%) respectively

Ebből te a legalacsonyabb értéket szűrted ki....miért nem az 1.1%-ot?
Ja, hogy a cikk azzal kezdődik, hogy ezek az adatok nem alkalmasak következtetések levonására?
Hogy egy hajón kitört járvány adatait és a kínai (márc.5.-ig) rendelkezésre álló adatokat citálja?
Sajna már nem mérvadó az olasz és spanyol adatok tükrében...de a magyar sem jobb...

Örömhernyó 2020.03.26. 14:58:10

@midnight coder: A költségeket meg fogja dobni, hogy Ázsiában rettenetesen el fognak zárkózni a jövőben. Itt szó se lehet olyan határok nélküli térségről, mint az EU. Itt már eddig is nagyon zárt volt a munkaerőpiac, lehet fapadossal repkedni, de munkavállalás nem olyan sétagalopp, mint EU tagországaiban.
Fog nőni a megfigyelés, közegészségügyi indokokra hivatkozva. A szabadságjogokat korlátozzák, végleg. Itt Ázsiában legalábbis. Az emberek le fognak mondani sok mindenről a biztonságuk érdekében.
Az a mélyen gyökerező elképzelés van itt Kelet-Ázsiában, hogy Európában azért van rengeteg áldozat, mert a demokráciában tobzódó, nem hatékony társadalmak. Persze az ázsiaiak imádnak mindent, ami francia, spanyol, olasz, német... Turistaként meg ha ott élnek, akkor benefiteket örömmel behúzzák. De alapvetően kirázza őket a hideg a sokszínűségtől, nyílt társadalmaktól. Már a migránsválság idején is hülyének tartották az európaiakat. Az európai járványhelyzettel végleg leírta a szemükben magát az öreg kontinens.
Az ázsiaiak mind a Kínát, Szingapúrt, Tajvant, Dél-Koreát tekintik példának. Tehát kommunista vagy félfasiszta diktatúrákat. Még a japán töketlenkedés előtt is értetlenül állnak. Erős államot, elzárkózást akarnak. Persze gazdaságilag érdekeltek a globalizációban, de a szabad mozgást meg fogják szüntetni egykettőre. Eddig is gyűlökte egymást a kínai és koreai, a kínai és japán, a vietnami és kínai, a thai és a kambodzsai. Most különösen ellenségesen néznek egymásra. Én tisztafajú fehér emberként is kapok viszolygó pillantásokat és összesúgnak a hátam mögött, hogy nézd egy külföldi, miért van itt, honnan jöhetett... Eddig nagyjából leszarták a fehéreket itt most mit a leprásra, úgy néznek rájuk. Eleve a fehérek közt elterjedtebb A vércsoport nagyobb fogékonyságot mutat a fertőzésre... Meg fog fordulni a világ, a globalizációnak vége, illetve csak úgy lehet majd mozogni, ha az állam és a techcégek mindent tudhatnak az emberről. Lásd kínai társadalmi kreditrendszer. Az emberekről begyűjtött adatokat ki fogják használni és aki a rendszernek nem tetszik, azt ellehetetlenítik, magasabb adót fizettetnek vele, nem engedélyezik a szaporodását vagy átnevelőtáborba zárják.
Nem holnap kerül erre sor, de 10 éven belül ez lesz.

Ad Dio 2020.03.26. 15:01:26

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A Diamon Princess esettanulmánya még szolgált egy tanulsággal. Pillanatnyilag ezt persze óvatosan kell még kezelni, de az összezárt hajón, ami ideális a betegség terjedése szempontjából, az utasok és a személyzet csupán 20%-a fertőződött meg.

Ha egy gondolat kísérlet erejéig ezt vesszük alapul, akkor egy kontroll alatt terjedő vírus mo-on 2.000.000 embert betegítene meg. 0.5%-ük halna meg, ami 10.000 ember. Mindezt az egész társadalomra vetítve és feltételezve, hogy le tudjuk annyira lassítani a folyamatot, hogy ne terheljük túl az egészségügyet. A halottak átlagéletkora 65 év felett lenne.

Ha a kockázati csoportot izolálni lehet a járvány idejére, akkor a halottak száma 3-4.000 környékére mérséklődik.

Értem hogy egy is sok, de azért ez már messze kezelhető lenne. Egy évre kivetítve havi max 300 ember.

Ad Dio 2020.03.26. 15:04:14

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Sajna már nem mérvadó az olasz és spanyol adatok tükrében...de a magyar sem jobb..."

Nézd, nem foglak győzködni. Gondold végig és higgy amit akarsz. Én is azt teszem és egy pár év múlva talán tudni fogjuk, hogy kinek volt igaza.

Örömhernyó 2020.03.26. 15:04:55

Európa ugyanazt az utat járja be, amit a bukás előtt a Római Birodalom. Előbb közel-keleti ábrahámita szekták bomlasztanak, pénzügyi válság, csökkenő születésszám, migránsok, barbárok betörése, majd járványok, elharapózó pedofília és háttérhatalmi manipulációk. A szabadok lesüllyednek jogfosztottak, jobbágyok közé, hogy a hűvéruraiktól védelmet kapjanak. A munkavállalóból lesz kölcsönzött munkaerő, a ad hoc behívható napszámos, Uber sofőrökhöz hasonlóan így-úgy fizetett jobbágy, akinek biztosítás és állami védelem nem jár. A cég (hűbérúr) ítélhet felette. Ez a jövő. Az utolsó időket éljük.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.26. 15:08:35

@nemecsekerno_007: . A FIdesz szavazóbázisa kerülhet lélegeztetőgépre. A Fidióta nyuggerek. Jajj mi lesz?!?! :))))))))))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.26. 15:09:53

@nemecsekerno_007: A FIdesz szavazóbázisa kerülhet lélegeztetőgépre. A Fidióta nyuggerek. Jajj mi lesz?!?! :))))))))))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.26. 15:12:43

@ulpius66: a külföldi magyarok jelentps része úgy van kint, hogy egy speciális munkára érkezett, például feketén dolgozik építkezésen. enélkül éhenhal, nem tud mást csinálni, nem beszéli a nyelvet, nincsenek ismerősei, rokonai. azaz megdöglik.

nemecsekerno_007 2020.03.26. 15:18:09

@math0: Akkor a DK-s nyuggereknek nem marad. Muhahahahahahahaha :))))))))))))))

Ad Dio 2020.03.26. 15:20:09

@math0: @nemecsekerno_007:

Csak én gondolom azt, hogy ez izléstelen? Ugye nem? Akkor mi lenne ha?...

ulpius66 2020.03.26. 15:22:24

@math0:

Brendel Mátyás!

Én ezt a kérdést másképp látom.

Akik kimentek dolgozni, nyilvánvalóan itthon is kaptak volna munkát, nézd meg az álláskeresési hirdetéseket.

Csak akik kimentek azoknak NEM VOLT ELÉG EZ A FIZETÉS, HANEM ENNEK KÉT-HÁROM-NÉGYSZERESÉT AKARTÁK!

Kimentek dolgozni a JÓVAL NAGYOBB BÉRÉRT!!!!!!!!!!!

Most ne jöjjenek nekem haza, hogy tartsa el őket a magyar állam, és különben is elsők akarnak lenni a lélegeztető gépen, azzal a jelszóval, hogy ők mán kinn megbetegedtek!
(és akkor arról még nem is beszéltem, hogy ők fertőzik le az egészséges magyarokat.......)

Ad Dio 2020.03.26. 15:26:42

@ulpius66:

Egy nemzet addig marad önazonos, ameddig képes legalább a tagjaival szolidáris lenni. Ha már erre sem képes, akkor értelmét vesztette teljesen.

efi 2020.03.26. 15:31:14

Pedig a nyájimmunitás lett volna a megoldás, mellette nagyon szigorú karanténnal a veszélyeztetett csoportra (65+ életkor pl alapból). Egy baromság, hogy 65 alatt 100000 ember halt volna meg nálunk. A halálozási ráta az ISMERT esetekhez viszonyít, nem az összes fertőzéshez! Abban konszenzus van, hogy kb 10x vagy 100x annyi fertőzött van/volt, mint amennyit azonosítottak, ezért a halálozási ráta sem éri el 65 alatt még az 1 ezreléket sem, vagyis kevesebb mint 5000 fő. Sőt, lehet, hogy sokkal kevesebb.
Ehelyett most kivéreztetik teljesen a gazdaságot és azt majd senki nem számolja, hogy emiatt hány beteg vagy korábbi halálozás lesz.
Meddig akarunk ezzel a heti 50 fővel bohóckodni? Másfél évig, amíg nem lesz oltás ellene? Addig se suli, se gyárak, semmi? Dilettanizmus a köbön. És akkor még kijárási tilalmat is akarnak, amivel már csak pár%-kal lehetne csökkenteni a kinti létszámot, mert úgyis mindenki bolt/meló miatt van kint már csak szinte, viszont megtiltanák vele még azt is, hogy az ember egy szál maga kimenjen az erdőbe, vagy futni, kerékpározni.

ulpius66 2020.03.26. 15:32:53

@Ad Dio:

Diókám!

Ők nem azonosak velünk!

Eddig tányért mosogattak Londonországban vagy asztalleszedők voltak Innsbruckban háromszor annyiért, mint amennyit Pesten kaptak volna.....hatalmas pofával éljenezték magukat, hogy ők milyen okosak, míg azok akik itthon maradtak mekkora barmok!

Most, hogy bezár a McDonalds és munkanélküliek lettek, és jönnek haza, NEHOGY MÁN NEKIK LEGYEN ELSŐSÉGÜK, MERT ŐK MÁN BETEGEK!!!!!!!

NEMZETI ÖNAZONOSSÁGRÓL ESETLEG ŐKET OKTASD!

efi 2020.03.26. 15:35:31

@efi:
bocsánat *napi 50 fővel.

efi 2020.03.26. 15:36:09

@efi:
bocsánat *napi 50 fővel.

ulpius66 2020.03.26. 15:37:31

A Londonban élő magyarok 98%-a Orbán ellen szavazott.

Most, hogy tízezer számra szűnik meg a munkahelyük és jönnének haza, ÉS EZEK UTÁN ORBÁNTÓL VÁRJÁK, HOGY SEGÍTSEN RAJTUK!

HOGY IS VAN AZ A MAGYAR MONDÁS?

KÖLCSÖNKENYÉR VISSZAJÁR!

ulpius66 2020.03.26. 15:38:52

@efi:

Tudom nem sokat jelent, DE TELJESEN EGYETÉRTEK VELED!

BiG74 Bodri 2020.03.26. 15:51:01

@efi:
Hát eléggé elgondolkodtató amit írtál, és bizony szerintem igen politika mentes, realisztikus.

kvadrillio 2020.03.26. 15:51:30

BOCSIKA, DE A SPANOLNÁTHA IS UGYANILYEN GYILKOS CITOKINVIHART GENERÁLT SOKMILLIÓ HALOTTAL, DE A CITOKINVIHAR MEGÁLLÍTÁSÁRA MÁR VANNAK GYÓGYSZEREK !!!  GYENGÍTENI KELL AZ IMMUNRENDSZERT !+ A SZKLERÓZIS MULTIPLEX IS TÚL ERŐS IMMUNRENDSZERT MŰKÖDTET, EZÉRT IS GYENGÍTIK SZTEROID KÚRÁKKAL !!!

A vitaminok hatástalanok a koronavírussal szemben Fődi Kittiegészségügyma 15:0587
Sokan tömikmagukba a vitaminokat, hogy megerősítsék az immunrendszerüket és ezzel nagyobbeséllyel birkózzon meg testük a koronavírussal. A szakértő szerint azonban a vitaminoktól se a betegség megelőzését, se hamarabbi gyógyulást nem érdemes várni. Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professzoraszerint hatalmas tévhitek élnek a magyar lakosság fejében a koronavírus ellenivédekezéssel kapcsolatban. Az egyik legnagyobb probléma, hogy azt gondoljuk,hogy ha „erős” az immunrendszerünk, akkor a szervezetünk jobban tud védekezni akórokozók ellen. Duda Ernő immunológusként nagyon helytelennek tartja az „erősimmunrendszer” kifejezést, a koronavírus szempontjából pedig kifejezetten rossz,ha "erős az immunrendszerünk".Erős immunrendszer=nagyobb védelem?Nem erős, hanem jól működő vagy rosszulműködő immunrendszerről beszélhetünk. Nem erősnek kell lennie, hanemszelektívnek, ha pedig jól szelektál, akkor jól működik, ha rosszul, akkorrosszul működik.„Az immunrendszer idegengyűlölő, akinem mi vagyunk, az idegen. Csak szerencsére egy jól működő immunrendszer megtudja különböztetni, hogy mi a veszélyes idegen és mi az, ami nem veszélyes.Nem veszélyes idegen például az étellel bevitt antigén, a velünk élő hasznosbaktérium, veszélyes pedig egy kórokozó. Ugyanígy a belső sejtek is lehetnekveszélyesek, például egy tumor, vagy egy vírussal fertőzött sejt. Egy jólműködő immunrendszer ezeket fel tudja ismerni és megfelelően fellépni ellenük”- magyarázza a virológus. Az erős immunrendszer kifejezés azt jelenti, hogy annyira pusztító is lehet, hogy a saját sejtjeit isképes elpusztítatni. Éppen ez történik a koronavírusos betegek egy részének szervezetében is,de ez az immunrendszer hibás válasza. A vírus hatására egyes betegeknél különösen erős gyulladás jelenik meg a tüdőben, ami a tüdő saját sejtjeit kezdiel pusztítani. Tehát a betegek, akik belehalnak a koronavírusba, valójában nemazért halnak meg, mert a kórokozók felemésztik a tüdőt, hanem mert a sajátimmunrendszerük inadekvát, nem helyes választ ad és ezzel elpusztítja a sajáttüdősejtjeit.Kínában például eredményesen kísérleteztekazzal, hogy a már nagyon beteg pácienseknél gyógyszerekkel „legyengítették azimmunrendszert”, visszafogták a gyulladásos reakciót, hogy ne pusztítsa továbba tüdő sejtjeit. Ezzel akár vissza is lehet hozni betegeket a halál széléről....

kvadrillio 2020.03.26. 15:56:02

@kvadrillio: ...„Azok, akik úgy árulják a C-vitamintmeg a Béres cseppet, tőzegáfonyát, hogy ezek immunerősítő szerek, amik védeneka vírussal szemben, azok hazudnak. Ezek nemzeti hülyeségek, Indiában a tehénhúgyról gondolják azt az emberek, hogy használ a koronavírus ellen, ez azindiai hülyeség. A magyar hülyeség meg a C-vitamin, mert azt SzentgyörgyiAlbert találta fel” - mondja Duda.Minden vitamin teljesen hatástalan akoronavírussal szemben. A virológus egyedül a D3-vitamin szedését javasolja,mert a magyar lakosság a tél végére általánosan D-vitamin hiánnyal küzd. Az influenza meg a koronavírus nem jó párosításAz, hogy kinek szelektál jól azimmunrendszere és kinek nem, alapvetően környezet által befolyásolt genetikaikérdés. „Minél idősebb valaki, annál többfertőzésen ment át, ezek pedig nyomot hagynak a szervezetben. A sok korokozómanipulálja az immunrendszert, például egy kanyaró után is hosszú ideig apáciens könnyebben kap el betegségeket” - magyarázza Duda.Például a herpeszvírus is ilyen, amitől a szervezet többé nem tud megszabadulni, ha egyszer elkapja. Az idősektehát azért is különösen veszélyeztetettek a koronavírus tekintetében, mert már többbetegséggel megküzdöttek, mint a fiatalok, ez pedig hibás válaszadásrakésztetheti az immunrendszert. A krónikus betegekre, például a szívbetegekre azértveszélyes a koronavírus, mert magas lázzal jár, az pedig túlzottan igénybeveszi a szívet, amivel egy szívbeteg nehezebben birkózik meg. Azok, akiknekbármi gond van a tüdejével vagy nagy dohányosok, azért vannak jobban kitéve,mert egy eleve rossz tüdővel nehezebb küzdeni. Ebből kifolyólag a TBC-sekre isnagyobb veszélyt jelent, de a krónikus vesebetegek sincsenek biztonságban. Azonban sajnos nem kell ahhoz se öregnek,se krónikus betegnek lenni, hogy komolyabb tüneteket produkáljunk, elég hanagyon szerencsétlenek vagyunk és épp influenzásak vagyunk, amikorelkapjuk a vírust. „Kétfajta kórokozó jelenléte egyszerre aszervezetben jobban manipulálja az immunrendszert. Sokkal nehezebben isbirkózik meg velük a szervezet" - mondja Duda.Hogyan óvjuk meg magunkat?Jó, de akkor mit tehetünk?Maradjunk otthon. Mivel a víruscseppfertőzéssel terjed, ezért senkihez ne menjünk közel, de az arcunk elfedéseis fontos lehet, hogy a kezünkkel ne jutassuk a száj- orr, szem nyálkahártyánkraa kórokozót. Azonban Duda szerint ebből nem kell pánikot csinálni.„Ha egy koronavírusos beteg megfogja úgyelőttünk a kilincset, hogy nem köhögött bele a kezébe, akkor az a kilincs nem „mérgező”.Egy beteg torkában több 100 millió vírusrészecske van, egy köhögésben ennekcsak töredéke, a kilincsen még sokkal kevesebb, ha pedig megfogjuk a kilincset,akkor a mi kezünkön még kevesebb. Persze ettől a kevéstől is meg lehetfertőződni, de kézmosással remekül megelőzhető a baj” - magyarázza.Duda szerint a lakosság védekezése mellettaz is nagyon fontos lenne, hogy az állam megfelelő védőfelszerelést biztosítsona frontvonalon dolgozóknak és megállás nélkül tesztelni kellene a lakosságotis. Ugyanis a vírus az első két-három napban még nem fertőz, utána viszont exponenciálisanszaporodik. Tehát ha még a fertőzés elején felfedeznénk teszteléssel a tünetmentesmegbetegedetteket, akkor a karantén elrendelése után már senki nem fertőződhetnemeg. Dél-Korea is ennek köszönheti, hogy vissza tudták szorítani a járványt.

A 2017-ES INFLUENZA JÁVÁNY 99 %-IG HASONLÓ TÜNETEKET OKOZOTT ! SZÖVETKÖZI VIZENYŐVEL, FULLADÁSSAL, SZÍVELÉGTELENSÉGGEL !

A SPANYOLNÁTHA IS CITOKINVIHART OKOTOTT...(TÚLPÖRGÖTT AZ IMMUNRENDSZER...., MINT AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEKNÉL...) ÉS EZÉRT ELLEPTE A VÍZ A BETEGEK TÜDEJÉT, MEGFULLADTAK !! !

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 15:57:18

@Igazamvanvagyigazamvan?: Annyit állítottam, hogy a mortalitás minimalizálásának elsődlegessége nincs ingyen.Ennek ára a ki tudja milyen mértékű gazdasági válság lesz.
Ezenkívül megváltozik a viszonyunk a globalizációhoz is.Most mutatkoznak meg előnyei mellett a kockázatai is igazán.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 16:05:04

@Bunkóné Barom Ildikó: ezzel én nem vitáztam. Teljesen igazat adok neked benne. Egyetlen dolog van csak, a nyájimmunitás egy baromság.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.26. 16:06:24

@ulpius66: itt nem az a kérdés, te elmebeteg, hogy mit miért csinálnak, és neked éppen mi a reakciód, haem az, hogy magyarok meghalnak, te meg ezzel egyetértesz, mert egy hazaáruló fasz vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.26. 16:07:08

@nemecsekerno_007: a nyuggerek kihalása után a Fidesz bukna, ez biztos

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 16:11:48

@ulpius66: ugyan, ki akarna hazamenni? Ott csak most kezdődik.

Lehet, hamarabb jutsz ellátáshoz Londonban, mint Pesten...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 16:14:57

@ulpius66: Önmagában nem sokat jelent a 2560 lélegeztetőgép, mert működtetésükhöz megfelelő infrastruktúra és humánerőforrás szükséges. Orvosi oxigén, vezetékhálózat, alapos mérnöki tervezés, szakorvosok és szakápolók speciális tudása nélkül nem sokra megyünk a respirátorokkal"

A magyar orvos meg Londonban van, ötszörös fizetésért....

kvadrillio 2020.03.26. 16:15:54

GOOGLE.....SPANYOLNÁTHA ÉS CITOKINVIHAR...

AZ AMCSIK KIÁSTÁK A SPANYOLNÁTHA (H1N1)ö VÍRUSÁT, AMELY 2008-9.BEN HALÁLT OIKOZOTT AZ EGÉSZ FÖLDÖN.....KISMAMÁK EZREI HALTAK MEG, MERT KISZABADULT A BIOLABORBÓL ! SZTEM SZÁNDÉKOSAN !
SZTÁN MÓDOSÍTHATTÁK......ÉS 2017.BEN ÚJRA ARATOTT A HALÁL VELE...., NAGYON SOKAN BELEHALTAK, SZÍVELÉGTELENSÉGET IS OKOZOTT, TÜDŐVIZENYŐT, SZÖVETKÖZTI GYULLADÁST, HÓNAPOKIG TARTÓ KURVAERŐS KÖHÖGÉST, FEKVÉSKÉPTELENSÉGET, FULLADÁST, HALÁLT.

TUDOM, MERT ÁTÉLTEM ÉS MINDEN APRÓ TÜNETÉT LEÍRTAM. ÉS RÁADÁSUL RENGETEG EMBER ELMONDÁSÁBÓL, AKIK AZONOS TÜN ETEKRŐL MESÉLTEK.

SZTEM DIREKT GYILKOLJÁK A NÉPET.

Száz éve tört ki a járvány, amiben többen haltak meg, mint a XX. század háborúiban Kolozsi Ádám követés 2018.03.10. 23:11.....Az amerikai hadseregbe a feltételezések szerint Kínából vagy Franciaországból kerülhetett át a vírus, de valójában több hipotézis is van a felbukkanásáról, Andrew Price-Smith történész azt a lehetőséget is felveti, hogy a járvány a Monarchiában kezdődhetett. Különösen rémisztő volt, hogy a legtöbb áldozat a fiatal felnőttek közül került ki. A legtöbb influenzajárvány főleg idősebbek szoktak meghalni, a spanyolnátha anomáliáját az okozta, hogy a harminc év alattiak addig nem találkoztak az 1918-as vírushoz hasonlóval, így bennük semmilyen védettség nem alakult ki. Nagy influenza világjárványok periodikusan, 30-40 évente törnek ki, ezekben az A variáns játszik szerepet. Az influenzavírus különleges evolúciós képességekkel bír: a vírus replikációja során gyors genetikai változásokon megy át: az antigénsodródás miatt az influenzavírus kivételesen gyorsan képes megváltozni. A folyamatosan kialakuló új vírusok időnként a szokásosnál virulensebbek lehetnek, és új fajokat támadhatnak meg. Fotó: Wikipedia Az 1918-as vírust 86 évvel a járvány után, 2005-ben sikerült laboratóriumi körülmények között szekvenálni egy, a fertőzésben meghalt eszkimó asszony Alaszkában eltemetett, a permafrosztnak köszönhetően épen maradt maradványaiból és katonák szöveteiből. Az analízis szerint ugyanúgy a H1N1 influenzatörzs volt a felelős, mint a legutóbbi globális fertőzésnél, a 2009-es világjárványnál. A vírus 1918-ban zoonózissal valószínűleg előbb madárról sertésre, majd sertésről emberre terjedt át. A jelek szerint valamivel veszélyesebb volt a legtöbb ismert influenzatörzsnél, ugyanis a felső légutak helyett közvetlenül a tüdőt támadta, ez pedig sokaknál gyors és végzetes lefolyást, tüdővérzést, légzési elégtelenségeket eredményezett – ezért hívták a kórt néhol háromnapos betegségnek is. Bár a vírusokat a 19. század végén már felfedezték, a virológia 1918-ban még nagyon fejletlen volt, az orvosok az influenzát többnyire még mindig bakteriális eredetűnek gondolták. A közegészségügy is gyerekcipőben jár még: ahol gyorsan lezárták a közösségi helyeket, hatékonyabban küzdöttek a vírus ellen, voltak fertőtlenítő spray-k és maszkok, de a professzionális orvoslás igazából nem volt még sokkal hatékonyabb az influenzával szemben, mint akár az alternatív gyógyászat; hirdettek is a spanyolnátha elleni csodaszerként mindent a gerincmasszázstól a homeopátiáig. Az orvosok közben nyakra-főre írták fel az aszpirint (ekkoriban járt le a Bayer szabadalma, úgyhogy egy csomó cég elkezdte gyártani, komoly reklámhadjárattal); van olyan hipotézis is, hogy sokan nem a betegségbe, hanem aszpirintúladagolásba haltak bele.
.....

kvadrillio 2020.03.26. 16:23:20

A koronavírus hamarabb tönkreteheti a szívet, mint a tüdőt
03.18. 3140 TUDOMÁNY
Balázs Z

Nemcsak a tüdő, hanem a szív működését is befolyásolja a SARS-CoV-2 vírus a fertőzöttekben, hozzájárulva ezzel a súlyos, életveszélyes tünetek kialakulásához az idősebbek és krónikus betegek körében – írták kínai kardiológusok a Nature Cardiology Review szaklapban március elején. A tanulmány szerint a SARS-CoV-2 vírus által a szervezetben kiváltott gyulladások, valamint az ezekre adott immunválasz elégtelensége miatt jelentős a kockázata annak, hogy egyes COVID-19 betegségben szenvedők esetében a szívelégtelenség és a súlyos keringési rendellenességek hamarabb vezetnek a tünetek súlyosbodásához.

Miközben az egészségügyi rendszer túlterhelődésétől félve az egészségügyi dolgozók és a laikusok egyaránt a lélegeztetőgépek hiányáról beszélnek, a Jing-Jing Cseng vezette kardiológuscsapat tanulmánya szerint a Vuhanból indult világjárvány első 41 hivatalosan is regisztrált kelet-kínai betege közül 5-öt, vagyis az első betegek mintegy 12 százalékát nem csak, vagy elsősorban nem légzési nehézségeik miatt kellett intenzív osztályon kezelni. A kardiológusok által elemzett másik adatsor 138 beteg közül vizsgálta annak a 36 fertőzöttnek a szívműködését, akik végül ugyancsak intenzív ellátásra szorultak. A legsúlyosabb szövődményektől szenvedő betegek jelentős részénél súlyos keringési zavarok, szívritmuszavar, valamint a szívizomzatuk egy részének elhalása, a szívinfarktushoz hasonló tünetek vezettek ahhoz, hogy életüket legfeljebb az intenzív osztályon tudták megmenteni, ha egyáltalán.
Szív vagy tüdő?

A szívizom-elégtelenség az esetek túlnyomó többségében ráadásul olyan mértékű volt, hogy sokszor már önmagában, a tüdő teljes összeomlása nélkül is intenzív ellátást tett szükségessé. Akiknél a COVID-19 a szívizomzat sérülését és szívelégtelenséget váltott ki, ott igen magas, 80 százalékos volt az intenzív ellátást igénylő esetek aránya. Az érintett betegek szisztolés vérnyomása jelentősen, a normális 120-125 helyett 145-re vagy magasabbra nőtt, a vérükből kimutatható biomarkerek pedig egyértelműen jelezték az általában egy szívinfarktus fennállásakor bekövetkező szívizomelhalást. A sejtek túlműködését az jelezte, hogy az érintettek szervezetében körülbelül 30 százalékkal nőtt a sejtek energiatermeléséért felelős kreatin-kináz enzim szintje.

A kínai egészségügyi bizottság jelentése szerint az utóbb SARS-CoV-2 fertőzéssel diagnosztizáltak egy része is klasszikus szívelégtelenséget jelző tünetekkel fordult orvoshoz: heves szívdobogásra, mellkasszorításra panaszkodtak. A fertőzés következtében elhunytak több mint tíz százaléka esetében utóbb kimutatták, hogy annak ellenére károsodott jelentős mértékben a szívük, hogy korábban nem volt ismert szívbetegségük.

Elképzelhető, hogy mindez annak a következménye, hogy a tüdő elégtelen működése a tüdőt a szívvel összehangoló kis vérkört is hazavágja. Miután a vizenyővel telt tüdőhólyagocskák nem képesek elegendő oxigént leadni a vérbe, a szívizomsejtek oxigénhiányos állapotba kerülnek. Ha a károsodás nagyon nagy mértékű, előfordulhat, hogy a tüdő még bírná, de a szív az oxigénhiányos állapot miatt feladja a harcot, és az érintettek keringése összeomlik. A Nature-tanulmány szerzői szerint viszont a tüneteket közvetlenül a vírus működési mechanizmusa is kiválthatja. A SARS-CoV-2 vírus ugyanis az úgynevezett ACE2-receptorokat használja arra, hogy bejusson az általa megfertőzött emberi sejtekbe. Ezek a sejtreceptorok pedig korántsem csak a tüdőben, hanem a szív- és érrendszerben is jelentős számban megtalálhatók.
A magas vérnyomás nem az egyetlen probléma

Ez akár jó hír is lehetne, hiszen például a betegek magas vérnyomását elméletileg könnyedén lehetne kezelni a vérnyomáscsökkentésre használt gyógyszerek egy csoportjával, az úgynevezett ACE-gátlókkal. A gond csak az, mondta el a Qubitnek Molnár Andrea kardiológus, hogy az ACE-gátlók az ACE2-receptorokra nem, vagy nem az elvárásoknak megfelelően hatnak. A témában egyelőre egymásnak ellentmondó tanulmányok jelentek meg. Ráadásul egy nemrégiben a Lancet brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint annak is fennáll a veszélye, hogy az ACE-gátlók hatására a szervezetben több ACE2-receptor válik aktívvá, vagyis nő a SARS-CoV-2 vírussal való fertőződés veszélye. Ezt az elméleti felvetést az Európai Kardiológusok Szövetsége cáfolta, és arra biztatta a szakorvosokat és a magas vérnyomással küzdőket egyaránt, hogy a vérnyomásuk kordában tartása érdekében folytassák a szokásos terápiát.

A krónikus magas vérnyomásban szenvedőknek már csak azért is érdemes folytatniuk a gyógyszereik szedését, mert korántsem biztos, hogy a szívben és az érrendszerben található ACE2-receptorok vagy akár az oxigénhiány a felelős az infarktushoz hasonló tünetek kialakulásáért. Egy alternatív elképzelés szerint a szervezet védekezőrendszerében fontos szerepet betöltő T-sejtek túlzott reakciója miatt úgynevezett citokinvihar alakul ki az érintettek szervezetében.

kvadrillio 2020.03.26. 16:27:42

...A citokinvihar kifejezést szakemberek nem használják ugyan, de jól kifejezi annak a rendkívül súlyos, csak krónikus gyulladásokban megfigyelhető folyamatnak a lényegét, amelyet leír – mondta a Qubitnek Falus András immunológusprofesszor. Ha a szervezetben citokinvihar alakul ki, hatalmas mennyiségben termelődnek a szervezetben olyan fehérjék, úgynevezett tumornekrózis-faktorok, amelyek lázzal, keringési és légzési nehézségekkel, de akár az egyik legfőbb hormontermelő szerv, a pajzsmirigy kóros elváltozásával együtt járó súlyos gyulladásokat okoznak. Gyógyszerek egyébként a citokinvihar, vagyis a tumornekrózis-faktor termelődésének a megfékezésére is léteznek, mondta Falus, amelyek a vírusfertőzés ellen nem hatnak ugyan, de a testszerte kialakuló, életfontosságú szöveteket roncsoló gyulladások kialakulását kordában tarthatják.
Kevés az antivirális szer és a szívet azok is hazavághatják

Miután az új koronavírus által kiváltott COVID-19 betegségről összegyűjtött tapasztalatokat egyelőre még csak nagyon kis részben sikerült feldolgozni, a szervezet fertőzésre kiváltott válaszait az ugyancsak koronavírusok által kiváltott SARS és MERS-járványok tanulságaiból is igyekeznek feltérképezni. Az ugyancsak Kínában kipattant 2003-as SARS-járvány felgyógyult fertőzöttjeinek utólagos, hosszú távú vizsgálatából például kiderült, hogy a betegek nagyjából kétharmada esetében tartósan magas maradt a vérük zsírsavszintje, több mint 40 százalékuk hosszú távon is szív- és érrendszeri rendellenességekkel küzdött, 60 százalékuk szervezetében pedig sérült a glükózlebontás mechanizmusa. Hasonló eredményekre jutottak a MERS-vírus esetében is: miközben a fertőzéssel szemben eleve kevésbé védettnek mutatkoztak a krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a súlyos tüneteket mutatók fele magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel, míg 30 százalékuk egyéb szívelégtelenséggel küzdött.

A koronavírus és általában a vírusok ellen az emberiség mindeddig többnyire meglehetősen tehetetlennek bizonyult. Léteznek ugyan antivirális szerek, de ezek hatásossága a COVID-19 megbetegedés ellen egyelőre kérdéses. A többnyire idős és többféle krónikus betegséggel küzdő szívbetegek hat-hétféle gyógyszert is szednek egyszerre, amelyeknek az összehangolt működését felborítják a szóban forgó vírusellenes gyógyszerek, így azokat nem nagyon lehet egyik pillanatról a másikra hozzáadni a már használt gyógyszerek repertoárjához.

kvadrillio 2020.03.26. 16:30:59

A TÜDŐ, A LÉHHÓLYAGOK ELKEZDENEK BAROMI SOK VÁLADÉKOT TERNELNI, ÍGY A SZÍV SEM KAP ELÉG OXIGÉNT, A VESE SEM, A TERMELŐDŐ VÍZ, VÁLADÉK ELLEPI A SZERVEKET, ÖSSZEOMLIK A MŰKÖDÉSÜK, , MEGFOJTJA A BETEGET.

kvadrillio 2020.03.26. 16:33:57

PAPÍROM VAN RLA, HOGY 2017-BEN UGYAN EZ JÁTSZÓDOTT LE VELEM, szteroidot is adtak !!!!!, hogy a gyulladás, fulladás..., megszünjön ! BASSZAMEG !!!....ÉLETBEN MARADTAM !+ :)

MÉG EGY PICIT...

kvadrillio 2020.03.26. 16:37:36

úggyhogy.....a kurvaanyját annak, aki szórakozik az emberek életével !!!!!
FŐLEG, HA MÁR 37 ÉVESEK IS MEGHALNAK !!! (BRIT NAGYKÖVET HELYETTESE...

EZ A KORONAVÍRUS NEMCSAK AZ IDŐSEKRE HALÁLOS !!!!!

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 18:09:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: A nyájimmunitás mellett nem lenne ekkora gazdasági válság. Viszont lenne több ezer halott, amit a jelenlegi médianyomás mellett egyetlen kormány sem mer bevállalni. Az ár a zuhanó gazdaság.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 18:20:43

@ulpius66: Hát a hazai munkaerőhiánynak egy időre vége, az biztos..

nemecsekerno_007 2020.03.26. 19:24:11

@math0: Ahogy 10 éve folyamatosan. Utánozhatatlanok vagytok :))))))))))))))))))

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 19:30:01

@Bunkóné Barom Ildikó: már levezettem: a rövidebb idô nem jelent kisebb kárt.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 19:41:42

@Igazamvanvagyigazamvan?: Hogyha nem lenne bezárva minden, plusz a média nem gerjesztené a hisztit, jóval kisebb kár lenne a gazdaságban. Ehhez képest mennyi halott lenne szted?
Kétszáz éve le se szartak volna egy ilyen járványt. A gyengék, öregek elhullanak. A természet rendjének tartották volna.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.26. 19:59:58

@nemecsekerno_007: a nyuggerek kihalása után a Fidesz bukna, ez biztos. ahogy októberben is.

444.hu/2018/04/10/a-fiatalok-kozott-a-leggyengebb-a-fidesz

elmebeteg, sleejted mongolFidióta vagy. ahogy a többi nyugger Fidióta társad is.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.26. 20:01:07

@Bunkóné Barom Ildikó: kétszáz éve pottyantós budira jártak, és téged a hajadnál fogva vonszolt az urad.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.26. 20:02:32

@Bunkóné Barom Ildikó: remélem, beledöglesz a járványba, te megérdemled!

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 21:32:23

@math0: Téged most vonszol a hadnál fogva az urad..:)

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 21:33:00

@math0: A hozzád hasonló gyenge génállományúak fognak beledögleni,sorry

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.26. 21:56:11

@Bunkóné Barom Ildikó: hadnál fogva? Miért kommentelsz az esti fájdalomcsillapítóra ivott pálinka után?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.26. 21:58:38

@Bunkóné Barom Ildikó: Fantasztikus génállományom van, te kis selejt!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 22:01:08

@Bunkóné Barom Ildikó: nem.
Gondolj bele, ha a harmadik hónapban telítődnek a kórházak, akkor olyanok is meghalnak, akik egyébként nem is fertőzöttek.
Igen, a fiatalok.
A másik érved pedig egyszerűen butaság. Azért haljanak meg emberek, mert a múlt században nem tudtak kezelni egy járványt???

Tudod mit? A szenteltvíz sem gyógyszer ma, de gondolom, az érvágást sem fogadnád szívesen az orvosodtól láz kezelésére.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 22:05:50

@Bunkóné Barom Ildikó: a gazdaságról meg annyit, hogy egy gyorsan lezajló fertőzéshullámban sok fiatal is meghalna, hisz nem jutna orvoshoz. Ráadásul a hullahegyek miatt senki nem menne dolgozni, mert nem akarná elkapni. Amikor lezajlana az egész, akkor viszont számon kérnék a kormányon...na ez nagyobb visszaesést okozna.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 22:18:12

@efi: ! Abban konszenzus van, hogy kb 10x vagy 100x annyi fertőzött van/volt, mint amennyit azonosítottak, ezért a halálozási ráta sem éri el 65 alatt még az 1 ezreléket sem, vagyis kevesebb mint 5000 fő"

Ezek. Bár igaz lenne, hogy százszor annyi a fertőzött...ehhez képest elég durva ami az olaszoknál, spanyoloknál megy...egy jégcsarnokot beálkítani hullaháznak????

Ha igazad lenne, akkor Spanyolországban 5.600.000 fertőzött lenne per pillanat.

Larrikin 2020.03.26. 23:39:06

@Ad Dio: "Annyiban van igazad, hogy a kor nem az egyetlen kockázati faktor."
Nem érted. Az elhunytakra igaz, hogy főleg idős emberek. A kórházi kezelésre szorulókra nem igaz. Némi feketehumorral akár a következtetésed ellenkezőjére is juthatunk: az elhunytak alól hamarabb szabadul az ágy, szóval kevésbé terhelik az rendszert.

Ad Dio 2020.03.27. 00:21:16

@Larrikin:

Te nem érted. A kockázati csoporton kívüliek sokkal alacsonyabb arányban igényelnek BÁRMILYEN kezelést, beleértve a lélegeztető gépet, amiből tényleg korlátozott számban van csak. Kórházi ágy egyébként azért akad.

A matek persze így sem korlátlan, de sokkal tágabb kereteket biztosít, mint ha kockázati csoport is benne van a merítésbe.

Larrikin 2020.03.27. 00:34:49

@Ad Dio: "Overall, 31% of cases, 45% of hospitalizations, 53% of ICU admissions, and 80% of deaths associated with COVID-19 were among adults aged ≥65 years"

Ad Dio 2020.03.27. 01:03:43

@Larrikin:

Okés. Akkor fordítsuk le:

Az összes eset 31%, a kórházi kezelések 45% (...) a halálok 80% 65 évesnél idősebb korosztályra esik.

És vajon kik mennyien vannak? Vajon a 65 év felettiek ugyan annyian lennének, mint a 65 év alattiak? naná, hogy nem. A USA egy relatíve fiatal nyugati állam. Mindössze 7%-a 65+-os. Ennek ellenére közel a FELE kórházi kezelés 65 felettiekkel történik! Mit is mondtam? Azt, hogy a 65 év alattiak sokkal ritkábban szorulnak kórházi kezelésre. Nos ez így van: 15x ritkábban.

De a dolog itt még nem áll meg. A kockázati csoportba nem csak a 65+-os emberek számítanak bele, hanem azok is, akik bár fiatalok, de valamilyen alap betegségük van.

Ha őket is kivesszük, akkor még drvább arányok jönnek ki. Akár 1:50-hez.

Tehát: az egészségügyi rendszer sokkkkal több olyan beteget tud ellátni, akik nem tartoznak a kockázati csoporthoz.

Ha nem érted, nem baj (főleg ha nem vagy döntéshozó), de én azt hiszem elmegyek aludni ;-).

Larrikin 2020.03.27. 03:29:06

@Ad Dio: Ezt benézted, a 65 éven felüliek aránya 16%, a kórházba kerülés esélye tehát négyszeres. (7% esetén is csak 10x lenne.) Amúgy a 65+ korosztály használata pusztán statisztikai konvenció, a covid-19 kockázat már 50 fölött jelentősen nő.

A pareto-elvet természetesen lehet alkalmazni a koronavírus elleni védekezésben is, de természetesen ebben az esetben sem ekkora naivitással. Az is hatalmas eredmény lenne, ha sikerülne a veszélyeztetettek körében felezni a fertőzés kockázatát a többiekéhez képest.

nemecsekerno_007 2020.03.27. 10:43:27

@math0: Ha így halad az ellenzék akkor nemsokára már a fiatalok közt is a Fidesz fog vezetni :)))))))))

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.27. 13:31:17

@nemecsekerno_007: a trend éppen az ellenkezője annak, amit te hiszel. Ha így halad a Fidesz akkor nemsokára bukni fog a Fidesz. Ahogy Budapesten már bukott.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:00:16

@math0: Természetes szelekcióóóóó! Számodra riasztóóóóóó..:DD

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:01:12

@math0: Nem gyön a migráncs. Hogy lesz így új férjed?

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:04:40

@Igazamvanvagyigazamvan?: Kevés fiatal felnőtt hal meg ebben a betegségben, ellentétben pl. a spanyolnáthával.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:09:31

@Igazamvanvagyigazamvan?: A járvány kezelése súlyos gazdasági visszaeséssel jár. Az ennek következtében előálló halottakról, egészségkárosodásokról miért nem beszélünk?
Másrészt a globalizáció nélkül közel sem lenne ennyire súlyos ez a járvány. Ha úgy tetszik globalizált fogyasztói társasalmunk következménye a jelenlegi helyzet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.27. 18:16:16

@Bunkóné Barom Ildikó: nos, amit mondasz, az úgy baromság, mint a neved. Azon már elgondolkoztál, hogy nagyon kevés ország gondolkodik úgy, mint te? Orbán is teljesen más elképzelésen van, de Putyin sem gondolja másként. Ja, a számok alapján kétszer annyi fiatal hal meg, mint az influenzában. Nagyon az elején vagyunk, a tények azt mutatják, mivel nem fogtuk meg az elején, mint Kína, sokkal valószínűbb a tömeges megbetegedés. Mostmár a fiatalokat is üti. Sajnos meghalnak olyanok is, akiknek nincs alapbetegségük.
Az pedig magáért beszél, hogy a spanyolok már sorrendet állítottak fel a lélegeztetőgépekhez való hozzáféréshez.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.27. 18:18:29

@Bunkóné Barom Ildikó: igen. A globalizáció nélkül nem lenne járvány. Szerintem maradj a barlangodban. Sokkal jobb lenne, ha a globalizáció okán nem lenne net és számítógép, nem tudnál ennyi logikátlanságot összehordani.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:39:31

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az, hogy ebben a járványban kevesen halnak meg, és ezek kis százaléka fiatal, ellentétben a spanyolnáthával , tény.
Azért választja ezt a stratégiát kevés ország vezetése, mert a jelenlegi brutális médianyomás, illetve az individualista társadalmakra jellemző azonnali mortalitás minimalizálási kényszer nem teszi ezt lehetővé a számukra.
Azt állítottam, hogy ez nem egyeztethető össze a globalizált fogyasztói társadalommal, konkrétan azzal, hogy fél évre leáll minden egy-többek között a globalizáció miatt- gyorsan terjedő alacsony mortalitású vírus miatt. Képes vagy ezt felfogni?

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:40:35

@Igazamvanvagyigazamvan?: A globalizáció nélkül közel sem terjedt volna el ennyire gyorsan.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.27. 18:45:40

@Bunkóné Barom Ildikó: képes vagy felfogni, hogy veszélyesebb, mint a sars, vagy a mers, vagy a swineflu? Mert gyorsabban terjed? Mert nehezebb karanténba helyezni? Hogy nem az a lényeg, mi a mortalitás százalékosan, hanem hányan halnak bele rövid időn belül?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.27. 18:47:45

@Bunkóné Barom Ildikó: te, a spanyolnátha, a lepra,stb is a globalizáció miatt terjedt
... ebbe belegondoltál? Hát abba, hogy a globalizáció nélkül nem jutnál hozzá maszkhoz, kesztyűhöz, gyógyszerhez?

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.27. 20:22:15

@Bunkóné Barom Ildikó: téged fog kiirtani a természetes szelekció. selejt vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.27. 20:23:21

@Bunkóné Barom Ildikó: "hadnál fogva"?! Miért kommentelsz az esti fájdalomcsillapítóra ivott pálinka után?!

efi 2020.03.27. 21:31:50

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Igen, Spanyolo-ban már több millió fertőzött van és ha eléri a kb 30 milliót, akkor durván belassul a terjedése.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 00:26:35

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ettől még alacsony a mortalitása, vagyis kevesen halnak bele. Nézd meg, hogy a világon hány halálos áldozat van, és mennyi a regisztrált fertőzött. Utóbbinak a sokszorosa a valós fertőzött. Az elhunytak döntő többsége pedig idős.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 00:32:47

@Igazamvanvagyigazamvan?: Közel se ilyen sebességgel. Az akkori terjedési sebesség mellett a mai orvosi, járványügyi, higiéniai intézkedésekkel megfékezhetőek lennének. A koronavírus gyors terjedése egyértelműen a mai globalizáció következménye. Vagyis, amikor Wang úr a pártfunkciból lett milliárdos (ismerős?:) elrepül New Yorkba, onnan Párizsba másnap, két nappal később Sidneybe, majd vissza Pekingbe. Ezt az utat a 14. században mennyi idő alatt lehetett volna megtenni?

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 00:34:18

@math0: Afrikában is terjed a korona kedvenc négereid között.Hogyan lesz így új férjed Mathilda?:D

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 00:35:31

@math0: Pff..szoktál te tükörbe nézni? Létezésed fő oka a fejlett orvostudomány..:D

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.28. 07:05:20

@Bunkóné Barom Ildikó: "hadnál fogva"?! Miért kommentelsz az esti fájdalomcsillapítóra ivott pálinka után?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.28. 07:05:52

@Bunkóné Barom Ildikó: szoktál te tükörbe nézni? Létezésed fő oka a fejlett orvostudomány.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.03.28. 07:06:34

@Bunkóné Barom Ildikó: téged fog kiirtani a természetes szelekció. selejt vagy.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:26:00

@Bunkóné Barom Ildikó: ek. A koronavírus gyors terjedése egyértelműen a mai globalizáció következménye"

És? Sose mondtam, hogy nem. Amikor az inkák hullottak, mint a legyek, az is a globalizáció eredménye volt.
Én azt mondtam, a globalizáció nem új, mióta a homo sapiens elterjedt, azóta létezik.
A SARS például nem pusztított így, holott az is a "mai globalizáció" alatt történt, és sokkal magasabb volt a halálozási rátája. A lepra viszont szépen visszaszorult, noha Európa sokkal nyitottabb a "mai globalizáció" miatt, mint a középkorban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:30:18

@Bunkóné Barom Ildikó: A pártfunkciból lett milliárdos Magyarországra jár, itt fektet be és szerez befolyást...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:34:54

@Bunkóné Barom Ildikó: közepes a mortalitása. A szezonális influenza a UK-ben 2017-18-ban 1400 áldozatot szedett. Tegnap 750 halott volt... nem egy év, két hét alatt!
És csak most kezdődött...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:36:46

@Bunkóné Barom Ildikó: de majd meglátjuk, a svédek szabadjára engedték, két hét, és értelmezhető trendeket látunk. Minden esetre én Orbán mellett érvelek, igaza van az intézkedésekkel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:40:04

@Bunkóné Barom Ildikó: avagy van egy ötletem: menj ki az utcára, fogdoss össze mindent, ha elkaptad, majd leírod a tapasztalataidat. Én ellenkezőleg teszek, aztán összevetjük.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:44:16

@Bunkóné Barom Ildikó: mellesleg ez nem természetes szelekció, ugyanis nem valamilyen pozitív tulajdonság viselői maradnak életben.
Ha immunissá válnál, akkor talán vehetnénk annak, de nem leszel immunis, csakúgy, mint az influenzára.
Sajna Math-nak igaza van.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 09:54:40

@Igazamvanvagyigazamvan?: Hát egy ebolához vagy pestithez képest kifejezetten alacsony. Néhány százalék.Többségük idős ember.
"mellesleg ez nem természetes szelekció, ugyanis nem valamilyen pozitív tulajdonság viselői maradnak életben." Az a pozitív tulajdonság, hogy valaki ellenálló a vírussal szemben..A gyenge immunrendszerűeket szelektálja ki a rendszer. Persze ebbe a fejlett orvostudományunkkal gyakran beleugatunk..

"A pártfunkciból lett milliárdos Magyarországra jár, itt fektet be és szerez befolyást... "

Jár?? Itt lakik.. Az Apró villában..:DDD

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 09:55:52

@Igazamvanvagyigazamvan?: És ez most hogy jön ahhoz, hogy a globalizáció miatt nagyibb sebességgel terjed a járvány??