A Paradigma Intézet blogja

Nyájimmunitás - bátorság, vagy botorság?

Avagy hogyan (ne) kockáztassunk világjárvány idején?

2020. március 25. - Mátyás Tamás

Bárhol ütötte fel a fejét eddig a koronavírus, mind a szakértők, mind pedig a politikusok abból a premisszából indulnak ki, hogy a közösségi érintkezések visszaszorítása a leghatékonyabb fegyver a járvány elleni védekezésben. Pár hét alatt odáig jutottunk, hogy lassan álmunkból felkeltve is feltudjuk skiccelni Carl T. Bergstrom görbéit.

                    
Kép: Esther Kim/ Carl T. Bergstrom

Amíg nem létezik a koronavírus elleni oltóanyag, addig a nyitvatartási korlátozások, iskolabezárások, kijárási tilalmak, valamint a maradj otthon hashtagek tűnnek a leghatékonyabb eszközöknek a járvány ellen. Ugyanakkor nem beszélhetünk teljes szakmai konszenzusról a korlátozások helyességéről és szükségességéről. Ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy a vírus természetét még nem teljesen ismerjük.( Meg mondjuk nincs olyan tudományterület, ahol a szakmai konszenzus, mint műfaj gyakori jelenség lenne, de ez most nem ide tartozik.)

Ennek ellenére óriásit kockáztatna a magyar kormány - és itt most tényleges politikai kreditekről beszélünk - ha nem követné le teljesen a nemzetközi mainstreamet a járványügyi intézkedések tekintetében. A legrosszabb forgatókönyv bekövetkezése esetén is feltett kézzel mondhatják majd, hogy hát mi mindent úgy csináltunk, mint Ausztria. Majdnem. Annak ellenére, hogy mostanra már minden kormány beállt ugyanabba a cselekvési sémába a korlátozások tekintetében, és napról napra szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe, két héttel ezelőtt még volt pár különutas nemzet. Az Egyesült Királyság és Hollandia - habár a kormányzati kommunikációjuk igyekszik elvenni a döntés élét - más irányba indult el.

A nyájimmunitás azt jelenti, hogy minél nagyobb része fertőzött a népességnek, annál kisebb lesz a valószínűsége annak, hogy egy fertőzött egyén egy egészségessel kerüljön kapcsolatba, és így sokkal nehezebben marad fenn a fertőzéslánc. Tehát ha megtudnánk védeni az idősebb generációkat, emellett ha a fiatalabb jobb immunrendszerüeken átmenne a vírus, (és ezáltal immunitást szereznének ellene) akkor sokkal gyorsabban lennénk túl a válságon. A holland kormányfő, Mark Rutte március közepén még így érvelt a szigorú korlátozások ellen: “Nem napok vagy hetek kérdése lenne. Ebben a forgatókönyvben valójában egy évre, vagy akár hosszabb időre is le kellene állítanunk országunkat, annak minden következményével együtt”. Az iskolák bezárását,  üzletek, vendéglátó helyiségek nyitvatartásának korlátozását elrendelte a kormány, de ahogy a kormányfő fogalmazott tv beszédében, nem zárkózik be az ország, nem lesz kijárási tilalom. A gazdaság állapotának megőrzése, az idősek védelme, valamint az egészségügy felkészítése a cél. 

Az azóta eltelt időszak korrekcióra kényszerítette a két államot, a fertőzöttek számának meredek emelkedése, a nyájimmunitás elméletének szűnni nem akaró társadalmi kritizálása, valamint a média nyomása megregulázta a két renitens kormányt. Egyre szigorúbb intézkedéseket hoznak, és a kormányzati kommunikáció próbálja elfedni a nyájimmunitással való próbálkozást. 

Habár egyre több jel mutat arra, hogy a nyájimmunitással való próbálkozás nem tudja - nem tudta volna - segíteni a vírus elleni harcot, mégis jobb nem úgy tekinteni rá mint egy szimpla elhibázott ötletre. Kétségtelen, hogy a két ország vezetői hátrányba kerültek a koronavírussal szemben. Végső soron pedig  majd a választók hoznak majd ítéletet az urnáknál a politikusok döntései helyességéről.Ebben az esetben a politika tényleg emberéletekről dönt, nem mondjuk adózási formákról. Mindezek ellenére, a vírus utáni újjáépitésnél újra elő kell majd venni az innovatív, merész - az angol közhellyel élve - out of the box gondolkodást, hiszen a nyugati társadalmak nem kis részben a vakmerő vállalkozó kedvüknek köszönhetik fejlettségüket. Ez most lehet, hogy egy baklövés volt, hamar ki is hátráltak mögüle, ennek ellenére jó látni, hogy vannak még vezetők akik - ha csak rövid ideig is - tudnak még nem csak a biztosra játszani.

Forrás: https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/coronavirus-herd-immunity-meaning-definition-what-vaccine-immune-covid-19-a9397871.html https://www.government.nl/documents/speeches/2020/03/16/television-address-by-prime-minister-mark-rutte-of-the-netherlands

A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet gyakornoka, közgazdaságtan hallgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr5215552098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi1.8VTI 2020.03.26. 08:12:03

Azok a vezetők, akik 2 hete még a nyájimmunitás megszerzésének elvét követték, nem 2-3 hétre előre terveztek az elméletükkel, hanem 6-12 hónapra előre. Tehát két hét után még semmilyen következtetést vagy ítéletet nem alkothatunk arról, hogy jól döntöttek volna-e, ha kitartanak az elméleteik mellett. A brit és a holland vezető úgy gondolkodott, hogy ha a társadalom hamar átesik a fertőzésen, akkor az ország győztesen jöhet ki a válságból, mert ők kezdenek a leghamarabb teljes gőzzel termelni. "Aki a járt úton elhagyott, azt a járatlanon még utolérheted" Kezdetben ők bevállalták a járatlan utat.

Persze, mint mindennek, ennek is ára van. Konkrétan az a rengeteg halott, akit a járvány csúcsának idején nem bír ellátni az egészségügy. És ez bizony igen súlyos ár, mert a saját szeretteinek élete tényleg mindenkinek fontos.

midnight coder 2020.03.26. 08:25:26

Jelen pillanatban azt sem tudjuk, hogy aki egyszer megfertőződött, az meg tud-e fertőződni megint. Vannak jelek arra hogy igen, ergo lehet hogy a szép kis nyájimmunitási elmélet egy kalap szart sem ér.

Utó Pista 2020.03.26. 08:30:28

Minden idős meghal a fertőzésben?

2020.03.26. 08:45:26

@Tomi1.8VTI:

"Persze, mint mindennek, ennek is ára van. Konkrétan az a rengeteg halott, akit a járvány csúcsának idején nem bír ellátni az egészségügy. És ez bizony igen súlyos ár, mert a saját szeretteinek élete tényleg mindenkinek fontos. "

Ahogy annak is ára lesz, hogy a globális termelési lánc összeomlik. Ne felejtsük el, hogy már most gondok vannak alkatrész, és nyersanyag ellátás területén. És mint tudjuk, az egészségügyet, és az élelmiszer ágazatot is egy termelési láncnak kell ellátnia, amely közvetlen, és áttételes hatásokon keresztül is, összeomolhat, ha időben elhúzódik a rendkívüli állapot. Bármelyik forgatókönyvet nézzük is, ez egy orosz rulett.
A nyájimmunitás forgatókönyvében ott van a horrorisztikus állapot, amit az egészségügyi ellátórendszer képtelen lesz kezelni, lásd lombardia, a másik forgatókönyvre pedig kína a példa, ahol már visszaszorulni látszik a járvány, a korlátozó intézkedések azonban még mindig érvényben vannak.
A korlátozások milliárdok életét lehetetleníthetik el. Elbocsátások, recesszió, ezzel együtt állami bevételek csökkenése, kiadások növekedése, lefelé vezető spirálba torkollnak majd. Amelynek a végén megint csak ott lehet az egészségügyi rendszer összeomlása.
Az egyedüli megoldás a problémára, nyilván az oltóanyag mielőbbi kidolgozása, és forgalomba helyezése lenne. Erre kéne nemzetközi összefogás keretében koncentrálni.

isapur 2020.03.26. 08:50:05

Svédországról miért nem beszél senki? Ott még ma is kitart a koncepció.

isapur 2020.03.26. 08:51:43

@Utó Pista: Szerinted pl. Károly herceg meg fog halni?

qwertzu 2020.03.26. 08:56:31

@isapur: Benne van a pakliban teljesen.

midnight coder 2020.03.26. 09:01:20

@Utó Pista: Nem, elvben úgy 15%. De 0.2% a fiatalok közül is meghal. Már persze amennyire pontosak a számok.

midnight coder 2020.03.26. 09:04:30

@inteligens elenzéki: Igen, az egyetlen esély a gyógyszer. Ha viszont ez megvan, akkor szerintem viharos sebességgel fog visszaállni minden. Nemigen lesz deglobalizáció, mert a cégek továbbra is versenyben vannak, és az a cég ami nem a legoptimálisabb költségekkel termel előbb-utóbb csődbe megy.

Tomi1.8VTI 2020.03.26. 09:05:14

@Utó Pista: "Minden idős meghal a fertőzésben?"

Nem. Pl. egy 103 éves kínai nő meggyógyult belőle.

forrás: index.hu/kulfold/2020/03/11/egy_103_eves_kinai_no_felepult_a_koronavirusbol/

De ez kb. akkora ritkaság, mint, hogy egy 5 éves belehaljon. Én a sajtóhírekből azt látom, hogy kb. 2 db. lényeges faktor van, ami eldönti, hogy valaki meghal vagy nem:

1. A beteg immunrendszerének és tüdejének az általános állapota. Emiatt éli túl a fiatalok nagy része, mert nagy általánosságban jobb egészségi állapotban vannak.

2. Milyen egészségügyi ellátást kap a beteg. Pl. lélegeztetőgép, oxigén és immun erősítés. Van, aki kap lélegeztetőgépet, de mégis meghal, mert rossz volt az immunrendszere és már nem tudta leküzdeni a vírust, de a lélegeztetőgép mindenképpen segítség annak, aki már nagyon súlyos állapotban van. Gyakorlatilag megnöveli az életben maradás esélyét, de nem tudja 100%-ra növelni.

Hangsúlyozom, nem vagyok orvos, csak nekem ez szűrődött le abból a rengeteg cikkből, amit ezzel kapcsolatban olvastam.

Belzebubo 2020.03.26. 09:53:51

@midnight coder: ami Magyarországra lefordítva, ahol a lakosság 30%-a 60 év feletti, vagyis kb. 3 milló embert számolva 450.000 halott. Ez még gondolatkisérletnek is elborzasztó. Egyébként egy osztrák járványügyi szakember szerint a nyájimmunitás védekezés Ausztriában 60.000 halálesettel járna. (Heute.at) Szintén ennek a lapnak a mai vezető híre, hogy hogy Kurz minden osztrákot teszteltetni akar, feltételezem az ehhez hasonló elemzések miatt

különvélemény 2020.03.26. 10:16:57

A lapos görbe is a nyájimmunitásra alapoz, csak elosztva, hogy minden rászorulónak legyen orvosi ellátás, így csökkentve az elkerülhető haláleseteket.
Úgy kell játszani a korlátozásokkal, hogy kezelhető legyen, míg nem lesz gyógyszer, vagy mindenki meg nem kapta.
Ameddig nincs gyógyszer/vakcina, addig ez az egyetlen járható út.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 10:21:27

@inteligens elenzéki: egy fontos dolgot elfelejtesz. Aki kigyógyul, az is sérült tüdővel kerül ki belőle. A munkavégző képessége hogyan változik , ha elveszti tüdőkapacitásának 80%-át, és ez hogyan hat az ország gazdasági termelőképességére?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 10:25:14

@különvélemény: ennyi. Ne felejtsük, a hirtelen felfutás olyan terhet ró az egészségügyre, ami nem kizárólag az eszközhiányban, az ellátatlan betegek számában, hanem a dolgozók kapacitáscsökkenésében is megnyilvánul. Magyarul: kevesebb orvosnak, nővérnek kell ellátni több beteget.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 10:31:01

@Tomi1.8VTI: nos, nem mindenki kapja el. Az összes vírusfertőzés lecseng bizonyos idő után. A vírusok mutálódnak, a leggyakoribb eset, hogy végül már veszélytelenek az emberre.
Védőoltást fejlesztünk ki, amihez időt kell nyernünk. A vírus visszatérhet, kétszer, háromszor, vagy akár minden évben, mutálódva.
Megannyi érv pro és kontra...

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 10:35:39

Ha a 14. században lett volna WHO, a mai napig birkóznánk a pestissel.:)

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 10:38:18

@Tomi1.8VTI: azt ne feledd, hogy a nyájimmunitás olyan halálozást hozott volna hirtelen, amit nem lehet lekommunikálni. A betegek a folyosókon, orvosok betegszenek, halnak meg, a mentősök nem viszik be a beteget, mert nincs rá kapacitás, mentősök halnak meg, kitör a pánik, az emberek nem mennek dolgozni, viszont kirámolják a boltokat, mivel a kormányzat képtelen kezelni a helyzetet, fosztogat a csürhe, és nem lesz eltemetve sok-sok halott!
Gondolj bele, már most is jégpályát használnak a halottak tárolására.
Nos, melyik kormányzat vállalná fel? Észak-Koreán kívül? Még Irán sem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 10:41:08

@Bunkóné Barom Ildikó: a WHO nem gyakorol semmilyen befolyást Észak-Koreára. Mégis terjed a járvány.

Larrikin 2020.03.26. 10:48:39

@Igazamvanvagyigazamvan?: "Aki kigyógyul, az is sérült tüdővel kerül ki belőle."
Akad olyan is. De kb. 50-60% tünetmentes, a legfrissebb becslések szerint 10% szorul orvosi ellátásra. A súlyos egészségkárosodással végződő felgyógyulás az esetek elenyésző része lehet, persze ha az egész országon átmegy a vírus, összességében elég sokan járhatnak így.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 10:50:54

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az ükapám nem a 14. században élt, te hülye..:)

clemens 2020.03.26. 10:51:41

Ez az az eset amikor a vezetőknek van egy tudományosan is igazolható elképzelése, de a demagóg sajtó által felhergelt nép nyomására visszakozni kényszerül.
Ne adja Isten hogy 1-2 év múlva azt kelljen mondanunk hogy jobb lett volna 100 ezer halott Mo-n mint az akkorra meredeken bezuhant gazdaság, pörgő inflációval.
De idióta korunkban már nem lehet ilyet mondani, mert "az ember a legfőbb érték",
PEDIG DEHOGY, SIMA FOGYÓESZKÖZ...

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 11:02:37

@clemens: Pontosan így van.Mára a sajtó az ötödik hatalmi ág, és elképesztő nyomás alá képes helyezni a megválasztott kormányokat.Ezenkívül a mai fejlett társadalmak már-már perfekcionista módon kockázatminimalizáló individualista társadalmak, amelyekben a halál rendkívüli történés, és bármilyen áron elkerülendő. Esetünkben az ár a gazdaság bezuhanása lesz..

nemecsekerno_007 2020.03.26. 11:17:08

@különvélemény: Jaja, teljesen egyetértek. Ez ilyen középutas módszer, van egy ezresem rá, hogy ez a leginkább jó. Ha teljes karanténban lennénk, az eltartana augusztusig. A nulla karantén meg kiütné az egészségügyet.

nemecsekerno_007 2020.03.26. 11:20:38

@clemens: Fosnak, hogy a DK szavazóbázisa lélegeztetőgépre kerül :)
Amúgy telhesen igazad van, egy okból vezetném be a teljes zárlatot: korlátozni lehessen a pánikkeltő médiát és az internetet.

Almandin 2020.03.26. 11:25:12

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ez így van. Ezért én se helyeslem a nyájimmunitás-elméletet. A tapasztalatok szerint sokan meghaltak a fiatal, teljesen egészséges csoportból is. Megjósolhatatlan, hogy kin hogy megy át. Van, hogy belehal az erős, egészséges fiatal is és túléli az öreg, vagy a sok alapbetegséggel küzdő fiatalabb. Ha szabadjára engedjük a vírust, akkor sok áldozata lesz. Ha lassítjuk a terjedést, akkor eleve kevesebb lesz a beteg és a halott is, viszont a gazdaság szenved el nagyobb károkat. Úgy látszik, ebből nem tudunk semmiképpen se jól kijönni. Szerintem az a fontosabb, hogy kevesebb ember haljon bele.

Larrikin 2020.03.26. 11:25:15

@különvélemény: "A lapos görbe is a nyájimmunitásra alapoz, csak elosztva, hogy minden rászorulónak legyen orvosi ellátás"
Na igen. Ha mondjuk Magyarországon 6 milló fő kell a nyájimmunitáshoz és a fertőzöttek 5%-a szorul kórházi kezelésre, akkor addig állj fél lábon, amíg a lapos görbe átengedi a kórházi keresztmetszeten azt a 300.000 beteget.

Almandin 2020.03.26. 11:26:57

@nemecsekerno_007: A teljes karantén szerintem három-négy hét alatt lezajlana. Azalatt kiderülne, ki a koronás és kezelnék. Továbbfertőzni nem tudnának. Lehet, hogy nem úszható meg a bevezetése.

Almandin 2020.03.26. 11:31:13

@Bunkóné Barom Ildikó: Nem mindegy, hányan halnak meg. A halál valóban természetes jelenség, de ha van lehetőség arra, hogy megelőzzük a betegségekből adódó eseteket, akkor ez kötelességünk. Karanténokat már a középkori járványok idején is alkalmaztak, pedig akkor sokkal többen haltak meg a járványokban és egyéb betegségekben is. Akkor se akartak az emberek belehalni, akkor is védték a társadalom egészségesen maradó részét a ragálytól.

Larrikin 2020.03.26. 11:33:38

@Bunkóné Barom Ildikó: ez igazán érdekes, mert ugye a járvány megfékezése gazdasági hátrányok vállalása árán kifejezetten szolidáris, kollektivista magatartásnak tűnik. Talán ezért is megy annyival jobban az ázsiaiaknak, mint az amerikaiaknak.

nemecsekerno_007 2020.03.26. 11:38:01

@Almandin: Kínában se zajlott le. Ott most külföldről jön vissza. Az meg szimpla jóslás, hogy 3-4 hét alatt lefutna. Mi van ha nem?! 6-8 hétig ülnek az egészséges emberek a karanténban?! A fékezése az egyetlen konkrét megoldás, az megoldható és mérhető. 2-3 hét múlva már azt kéne tesztelni, hogy ki lehet az aki már átesett rajta, mert azt ki lehet engedni.

Almandin 2020.03.26. 11:45:32

@nemecsekerno_007: Kínában meg lehetne előzni a második hullámot, ha lezárnák a határokat addig, amíg a világ többi részén le nem zajlik. Így a visszahurcolást meg lehetne akadályozni.
Sőt, ha nálunk január végén lezárták volna a határokat, se ki, se be, akkor itt se lenne ez a nyavalyás vírus. Országon belül vígan jönnénk-mennénk, kivárnánk a végét és akkor kinyitnánk a határokat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 11:55:00

@Larrikin: Akad olyan is. De kb. 50-60% tünetmentes, a legfrissebb becslések szerint 10% szorul orvosi ellátásra
Nem vagyok biztos a számok szavahihetőségében.
Azt tudom, hogy a regisztrált betegek száma ( ez ugye nem biztos, hogy ellátásra szorult), és a halottak száma mennyi.
Ezekben is akkora eltérések vannak országonként, hogy számomra megbízhatatlanok.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 12:00:20

@Larrikin: @Almandin: Globalizált, pénzpiacokon alapuló fogyasztói társadalmunk nem összegyeztethető azzal, hogy egy alacsony halálozási rátájú vírustól minden leáll. A kettő együtt nem megy.

Barkalot 2020.03.26. 12:04:51

A Dél-Koreai modell a legjobb. Tesztelnek agybafőbe, aztán azonnali elkülönítés. Ez amit Európa meg Amerika csinál az lófasz. Lesz egy csomó halott nyárra.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 12:05:48

@Larrikin: nézzük a másik megoldást! A lakosok 70%-a betegszik meg, 3 hónap alatt lezajlik. Az utolsó hónapban lesz a megbetegedések és halálozások 80%-a, tehát várhatóan (1%-os halálozási rátával számolva) 60-80 ezer halott egyetlen hónap alatt. Azért az durva az éves 13 ezer halotthoz képest.

Barkalot 2020.03.26. 12:06:09

A nyájimmunitás elve geci sok halottal járna. Pszichopata megoldás.

Barkalot 2020.03.26. 12:08:24

@clemens:

Mert elmebeteg vagy. Az ember a legfőbb érték nem a GDP te állat.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 12:09:07

@Bunkóné Barom Ildikó: igazad van, pusztuljon a lakosság! Ez ma Magyarországon mennyi is? 3-4 fő százból?
Minden harmincadik ember. Kezdjük veled!

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 12:20:54

@Igazamvanvagyigazamvan?: Próbáld értelmezni, amit leírtam. Két össze nem egyeztethető dologról beszéltem.

Tomi1.8VTI 2020.03.26. 12:26:48

@Igazamvanvagyigazamvan?: "az a baj, hogy az ükapád túlélte."
A Te hozzászólásod volt a 18. a sorban. Az előtted lévő 17 komment írója közül egy sem süllyedt le a személyeskedés szintjére. Te nem bírtad ki, hogy ne támadd valamelyik komment íróját személyesen, ahelyett, hogy a poszt témájához kapcsolódó hozzászólást írtál volna. 5 kérdésem van hozzád:

1 Mit kompenzálsz azzal, hogy mást támadsz?

2. Meg tudod magyarázni logikusan érvelve, hogy mi volt a célod ezzel a hozzászólásoddal?

3. Elérted a fenti célt?

4. Ha igen, mi támasztja ezt alá?

5. Ha nem, miért nem?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 12:28:17

@clemens: a tényeken ez mit sem változtat. Ha három hónap alatt zavarod le, avagy 6 hónapra nyújtod el, olymindegy. A nyájimmunitásos elképzelés több halottal jár. Több fiatal hal meg, hisz a kórházak túlterheltek.
A gazdaságnak meg tökmindegy, hisz más országokban ugyanez a helyzet.
Szerinted a győri Audi gyártana autókat, ha piacai nem engednék be az árut?
Avagy a kereslet visszaesne a karantén miatt?
Szerinted mennyi autót adnak el Olaszországban a tavalyi év azonos időszakához képest?

Burgermeister 2020.03.26. 12:33:32

A kinai infokat nem kell elhinni! Hazudnak lopnak megtevesztenek.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 12:34:25

@Tomi1.8VTI: feltetted ezt a kérdést Bunkóné Barom Ildikónak is?
Ha nem, miért nem?
Egyetértesz vele?
Megkérdezted, miért választotta pont ezt a nicket?
Elgondolkodtál azon, hogy nem a válasz a provokatív, mert az reakció valamire?
Elgondolkodtál azon, hogy aki ilyen nicket választ, aki provokatív témát hoz fel, az bizony személyében provokál, nem a témával?
Na, szállj magadba, és most baszd le a másik felet is, Igazságosztó!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 12:39:16

@Tomi1.8VTI: "1 Mit kompenzálsz azzal, hogy mást támadsz?

2. Meg tudod magyarázni logikusan érvelve, hogy mi volt a célod ezzel a hozzászólásoddal?

3. Elérted a fenti célt?

4. Ha igen, mi támasztja ezt alá?

5. Ha nem, miért nem?"

Te megválaszoltad magadnak?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 12:42:06

@Bunkóné Barom Ildikó: te a nyájimmunitás helyességéről beszéltél.
Szerinted nem gond, ha sokan halnak meg, csak legyen gyors.
Mi a másik, amivel keverem???

Tomi1.8VTI 2020.03.26. 12:43:53

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"feltetted ezt a kérdést Bunkóné Barom Ildikónak is?" -Nem

"Ha nem, miért nem?"

Ő nem személyeskedett. Senkit nem támadott meg amiatt, mert más vémeénye van, mint az övé

"Megkérdezted, miért választotta pont ezt a nicket?"
-Nem, mert tudom a választ. Mindenki olyan nicket választ, amilyet szeretne, senki nem szólhat bele.

"Elgondolkodtál azon, hogy nem a válasz a provokatív, mert az reakció valamire?"
-A válaszod nem provokatív volt, hanem személyeskedő.

"Elgondolkodtál azon, hogy aki ilyen nicket választ, aki provokatív témát hoz fel, az bizony személyében provokál, nem a témával?"

-A nick névvel kapcsolatban leírtam az álláspontomat, a téma pedig miért ne lehetne provokatív? Nem muszáj egyetérteni vele. A provokatív hozzászólás nem rombolja a fórum színvonalát, a személyeskedés viszont igen.

Kérlek, válaszold meg a korábbi hozzászólásomban feltett kérdéseket! Én is megválaszoltam a tieidet. Ha van még kérdésed, tedd fel őket nyugodtan, nagyon szívesen válaszolok rájuk, most rengeteg időm van.

Ad Dio 2020.03.26. 12:47:54

A demokratikus rendszerekben élő politika ma kényszerpályán mozog. A lakosság pánikja a szemmel látható veszélyre fókuszál: a vírus jön és megöld mindannyiunkat!!!!!!!!!!!!!!!!!!444!!!!!! Ergo: kijárási tilalmat de azonnal!! Minden hatalmon levő politikus igyekszik a lehető legbiztonságosabb játékot játszani, mert nagyon-nagyon könnyen ragad rajta a most hatalmon levőkön az, hogy ők ölték meg a azt a sok embert, meg döntötték be a gazdaságot.

Más kérdés, hogy a közhangulat forgandó lehet. Aki ma pánikol, az amikor azt látja, hogy mégsem haltunk meg mind, esetleg unatkozni fog... frusztrált lesz a "maradjotthon" tablettától... netán rájön, hogy nincs munkája és akkor majd azon fog pánikolni, hogy mit fog enni.

Viszont a vírussal szembeni stratégiát nem lehet rövid távra tervezni. A nyájimmunitás az idősek védelmével sokkkkkkkal jobb ötlet lett volna, de nagyon-nagyon kockázatos politikailag. maradt a b-terv: elfojtjuk a vírust szigor intézkedésekkel, majd engedünk, újralobban, megint szigorítunk et cetera... egészan addig míg a. a vírus megáll (mondjuk ha lassan is, de kialakul a nyájimmunitás), b. ha elkészül az oltás és mindenkit leoltanak.

A recesszió mo-on ezzel a stratégiával 5-10% közt lesz... ja, én is örülnék ha tévednék...

A lefutás 1-1.5 év... ebben is tévedjek...

A gazdasági károk ellapátolása: 5 év... ditta tévedhetnék...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 12:52:46

@Tomi1.8VTI: szerintem ne játssz pszichológust.
A válaszom pedig roppant egyszerű: a nick, a téma arra utal, hogy provokál. Ez pedig felbosszant. A kérdés felhozatala , megfogalmazása ugyanezt támasztja alá.
Lásd , teljesen más módon, stílusban válaszoltam clemens-nek, aki szintén a nyájimmunitás híve.

Lehet prekoncepció, lehet túlreagálás, avagy túl sok hülyével találkoztam már.

És most kérlek, térj vissza a cikk témájához.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 12:59:47

@Ad Dio: több vírusnál az figyelhető meg, hogy nem alakul ki nyájimmunitás, mert mutálódik, míg végül már nem fertőz embert.

Szezonális influenza. Nem kell elkapnod, hogy megússz egy járványt. Ezzel szemben minden évben új változata támad, amire nem vagy immunis.

Tomi1.8VTI 2020.03.26. 13:00:47

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Rajtad kívül itt eddig mindenki tiszteletben tartotta mások saját véleményhez való jogát. A véleménye mindenkinek lehet különböző, nem kell egyetértened velük, de a személyeskedés káros a közösségre, ráadásul gyakran újabb személyeskedést szül válaszként és ezzel elindít egy lefelé tartó spirált a fórum színvonalában.

flydomi 2020.03.26. 13:03:40

@inteligens elenzéki: Ahogy annak is ára lesz, hogy a globális termelési lánc összeomlik. Ne felejtsük el, hogy már most gondok vannak alkatrész, és nyersanyag ellátás területén. És mint tudjuk, az egészségügyet, és az élelmiszer ágazatot is egy termelési láncnak kell ellátnia, amely közvetlen, és áttételes hatásokon keresztül is, összeomolhat, ha időben elhúzódik a rendkívüli állapot. Bármelyik forgatókönyvet nézzük is, ez egy orosz rulett.
A nyájimmunitás forgatókönyvében ott van a horrorisztikus állapot, amit az egészségügyi ellátórendszer képtelen lesz kezelni, lásd lombardia, a másik forgatókönyvre pedig kína a példa, ahol már visszaszorulni látszik a járvány, a korlátozó intézkedések azonban még mindig érvényben vannak.
A korlátozások milliárdok életét lehetetleníthetik el. Elbocsátások, recesszió, ezzel együtt állami bevételek csökkenése, kiadások növekedése, lefelé vezető spirálba torkollnak majd. Amelynek a végén megint csak ott lehet az egészségügyi rendszer összeomlása.
Az egyedüli megoldás a problémára, nyilván az oltóanyag mielőbbi kidolgozása, és forgalomba helyezése lenne. Erre kéne nemzetközi összefogás keretében koncentrálni.

--1929-1933 idoszak is veszterhes volt.Pluszban meg az utana kovetkezo evek.De termeszetesen ez fugg az adott kormany hozzaallasatol is,h mennyire akarja azt,h "gyorsan" visszaterjen az elet a normalis kerekvagasba.Marmint ha akarja es erdeke.Mert az ilyen esetekbol nagy "toket" tud kovacsolni szazezer-millio ember halala aran is sajat hatalma erdekeben.Amit kepes ezalltal megtartani es kiterjeszteni a kiralysaga erdekeben.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 13:03:44

@Tomi1.8VTI:
Kérlek, válaszold meg alábbi kérdésemet: ha a 14. századi járvány és a WHO működése van összevetve egy kérdésben, mennyire vonatkoztatható az az adott cikk témájáraFigyelem! A cikk a nyájimmunitást vizsgálja.
A WHO a tesztelést kommunikálja...

Ad Dio 2020.03.26. 13:10:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ez is iga, viszont ezzel a logikával már most eláshatnánk magunkat, mert a védőoltás sem lesz hatékony, ráadásul majd jön egy durvább verzió és tényleg mind megdöglünk :-P.

Azért ilyen esetben nem hiszem hogy ki szabad indulni a legrosszabból. Az immunitás lehetősége nélkül tényleg nem érdemes tenni semmit.

Azért a dolog szerencsére nem is ilyen kifutással a legvalószínűbb. Ugyan teljes nyájimmunitás nem alakul ki az influenza esetén (ahogy más vírusokkal szemben viszont igen), de még az influenzára is általában gy reagál a szervezet, hogy ha mutálódott is kicsit, azért ismerősként kezeli, rövidebb, enyhébb lefolyással.

nemecsekerno_007 2020.03.26. 13:11:01

@math0: Ja, bocs pontosítok. A DK szavazóbázisa kerülhet lélegeztetőgépre. A DK-s nyuggerek. Jajj mi lesz?!?! :))))))))))

Larrikin 2020.03.26. 13:12:13

@Igazamvanvagyigazamvan?: "nézzük a másik megoldást!"
Nincs "a" másik megoldás, mivel egyelőre az sem biztos, hogy nem lehet a vírust többször elkapni, akár rövid időn belül. Eddig egyedül a kínai megoldás mutatkozik működőképesnek, de egy egész kontinensre egyszerre értelemszerűen az sem alkalmazható. Továbbá, az élet ott sem térhet vissza a járvány előtti állapotba addig, amíg csak fizikai védekezésre van lehetőség a vírus ellen.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 13:13:20

@Tomi1.8VTI: akkor szűrd át az egészet, én nem hülyéztem le, viszont kapásból van három, aki igen.
Tehát, vagy mindenkit, vagy engem sem. Miért személyeskedsz?

unkóné Barom Ildikó
2 órája
@Igazamvanvagyigazamvan?: Az ükapám nem a 14. században élt, te hülye..:)

Mert elmebeteg vagy. Az ember a legfőbb érték nem a GDP te állat

math0
23 perce
@nemecsekerno_007: a Fidesz a legnépszerűnn az öregek körében.

szopás szerint semmi közöd a valósághoz.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 13:15:36

@Larrikin: igazad van, de attól még van másik megoldás, ahogy lehet harmadik, negyedik...
A másik megoldás a cikkben szereplő két megoldás egyikére utalt. Nyájimmunitás, vagy karantén.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 13:18:33

@Tomi1.8VTI: tehát a bántó, sértő hozzászólás nem rombolja a szìnvonalat???

Matyika Ápolója 2020.03.26. 13:20:02

@Tomi1.8VTI: Megválaszolta má igazamvan kartács. Ha valaki pl. "dögöljön meg minden fideszes" nickkel kommentelne, ott ne hivatkozz már arra, hogy de ő nem személyeskedett.Kár ezen rugózni. Pedig igazamvan kartács amúgy nem a szívem csücske.

ulpius66 2020.03.26. 13:21:11

Teljesen nyilvánvalóan egy héttel ezelőttig halvány lila fingom sem volt arról, hogy mi a tököm az a "nyájimmunitás".

Viszont az tetszik, hogy néhány ország ezzel a taktikával akarta legyőzni a koronát.

Sajnálom, hogy feladták. (illetve a svédek még most is bíznak benne...)

Brendel Matyit én totál idiótának tartom, de most egy jó kérdést tett fel.
"A kint rekedt egymillió magyar (nem határontúli) meg dögöljön meg, mi?"

Tényleg.

Velük mi lesz a nyájimmunitásban?
(haza nem tudnak jönni, mert nem járnak a repülők, szárazföldön meg nem tudnak átjönni a határokon.....Ausztriából az egyik haverom az utolsó pillanatban jött haza az ottani karantén előtt.....)

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 13:23:36

@Ad Dio: ismerősként kezeli, rövidebb, enyhébb lefolyással.

Ez a mutáció mértékétől függ.

Ad Dio 2020.03.26. 13:28:44

@flydomi:

"A nyájimmunitás forgatókönyvében ott van a horrorisztikus állapot, amit az egészségügyi ellátórendszer képtelen lesz kezelni"

Ez korántsem biztos. Egyfelől ha a kockázati csoportot nagyon-nagyon keményen izolálod, akkor az egészségügyi ellátó rendszer már sokkal nagyobb tömegű betegre elegendő. Ráadásul a lefutás sebessége még mindig finomhangolható az egyéb megszorításokkal.

Szerinted meddig lehet karanténban tartani mindenkit? Egy hónap? Másfél? Sajna a lassú lefutással (esetleg a vakcinával) egy, másfél ÉVRŐL beszélünk.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 13:31:19

@ulpius66: tudod, a nyájimmunitás ott működhet, ahol kicsi a népsűrűség.
Amúgy nagyon veszélyes. Olyanok is meghalnak, akiket egy működő EÜ simán megmentene. Például, mert nem kap kezelést, az orvos nem elérhető, és elviszi egy tök más betegség. Vagy a mentôk haldokló koronásokkal járnak, ezért nincs kocsi, hogy kijöjjön.

Saját tapasztalat: két hete hívtam az Ambulance-t. Azt ígérték, 4 órán belül visszahívnak, amikoris az orvos eldönti, küld-e mentőt....

Ad Dio 2020.03.26. 13:33:05

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Kétségtelen. De nem lehet egy lefutott meccset eleve feladni. Azt a problémát majd akkor kezeljük ha odaértünk. Most az van, hogy a vírus még valószínűleg nem mutálódott. Egyelőre ezzel foglalkozunk.

ha mutálódik és mondjuk felmegy a mortalitása mondjuk (valódi) 10-15%-ra hasonló fertőzőképesség mellett, akkor a civilizáció felbomlik. Csak mondanám, hogy a mostani vírusnak 0,5%-re tehető a valós halálozási rátája.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 13:34:23

@Ad Dio: nincs kockázati csoport, csak a halálozás szempontjából. Az is ellátásra szorul, aki 20 éves.
Most halt meg egy 21 éves lány, egy 38 éves diplomata, 45 éves doktor...nem ismert korábbi betegséggel.

ulpius66 2020.03.26. 13:39:29

A "kinti magyarokra" visszatérve, és továbbgondolva sorsukat.....

Szerencsére nem tudnak hazajönni.

Ha hazajönnének, jó nagy részük koronavírusos lenne, jól lefertőzné a saját környezetét, PLUSZBAN A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁST TERHELNÉK, KINN MEGBETEGEDTEK, ITTHON GYÓGYÍTSUK ŐKET!
(a "hazai magyaroknak" meg NEM LENNE HELY MIATTUK)

INKÁBB MARADJANAK KINN, AHOL EDDIG VOLTAK!!!!!

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 13:41:53

@Ad Dio: honnan a 0,5%? Minek a fél százaléka?
De legyen: az ország 70%-a átesik a betegségen .
Ennek a fél százaléka meghal.
Három hónap alatt lezajlik.
Akkor csak a koronavírus miatt meghal 35 ezer ember. Az éves halálozás 130 ezer. Havonta egy bő tizes.
Lesz egy olyan hónap, amikor négyszer annyian halnak meg, mint általában!

És nem beszéltünk a járulékos esetekről.
Szerinted a gazdaság nem állna le, ha minden második ember betegen volna?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 13:43:36

@Ad Dio: ha mutálódik, akkor valószínű, hogy veszít fertőzőképességéből.

Larrikin 2020.03.26. 13:49:32

@Ad Dio: "Egyfelől ha a kockázati csoportot nagyon-nagyon keményen izolálod, akkor az egészségügyi ellátó rendszer már sokkal nagyobb tömegű betegre elegendő."
Ez így azért nem igaz. Nem a koron múlik, mennyire súlyos a betegség lefolyása, pusztán idős és amúgy is beteg emberek nagyobb eséllyel halnak bele, ha súlyos. A nyugdíjasok persze könnyebben megengedhetik maguknak, hogy otthon ülnek, lefogadom, többnyire ezt is teszik, de azért 1-2 évig nehéz lesz...

Larrikin 2020.03.26. 14:01:51

@Ad Dio: "Csak mondanám, hogy a mostani vírusnak 0,5%-re tehető a valós halálozási rátája."
Ez is csak tipp. Kínában ennél sokkal többen haltak meg, pedig ott nagyságrendileg ismertek a 'végleges' számok. A regisztrált+becsült fertőzések száma az exponenciális terjedés időszakában nem vethető össze az áldozatok számával, hisz akik csak most kerültek kórházba (vagy még ott sem tartanak a betegséggel) csak napokkal később halnának meg.

Ad Dio 2020.03.26. 14:40:36

@Larrikin:

Ez azért több mint tipp. Egyelőre tényleg nagyon-nagyon nehéz megmondani a halálozási arányt, de abban minden forrás egyetért, hogy a regisztrált betegek száma (ami a mortalitási ráta alapja), messze elmarad a valós fertőzöttek számától. Ráadásul sok helyen szinte kizárólag a súlyos eseteket ismerjük. Így az IFR (Infected Fatality Rate - megbetegedettek halálozási aránya) nagyon távol esik a CFR-től (Case Fatality Rate - Regisztrált betegek halálozási aránya) .

A valóság valahol 0.5% körül van szvsz.

A cikk számításának alapja a Diamond Princess hajón mért esetszám és halálozási ráta, korrigálva az életkorral.

www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20031773v2

Ad Dio 2020.03.26. 14:49:01

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A 0.5% a betegség valós halálozási aránya. A szalkirodalom ezt IFR-nek, vagyis infected fatality rate-nek nevezi. Vagyis ez az a valószínűség, amivel bárki aki elkapja a vírust, bele is hal.

Amit mi ismerünk és a sajtó oly lelkesen tálal, az a CFR, Case Fatality Ratio, vagyis a regisztrált betegek halálozási aránya.

Betegsége válogatja, hogy ez a két adat mennyire tér el egymástól, de ennél a betegségnél minden bizonnyal nagyon-nagy a távolság, hiszen a tünetei sokszor nagyon enyhék, összekeverhetőek a szezonális influenzával, nem kerülnek regisztrálásra. A súlyos esetek azonban igen. Ezek végződnek halállal.

Magyarán sokkal többen élik túl a betegséget, mint amit a sajtóban keringő információk alapján hiszünk.

Belinkeltem a cikket ami alapján kijött a 0.5%, de No-ban is hasonló adatokat látunk: fegyelmezett, precíz nemzet, sok szűréssel, jó egészségüggyel: 0.5%.

www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20031773v2

Ad Dio 2020.03.26. 14:54:05

@Larrikin:

"Ez így azért nem igaz. Nem a koron múlik, mennyire súlyos a betegség lefolyása, pusztán idős és amúgy is beteg emberek nagyobb eséllyel halnak bele, ha súlyos."

Annyiban van igazad, hogy a kor nem az egyetlen kockázati faktor. Vannak alapbetegségek, amik szintén magasabb kockázati besorolást eredményeznek, de 60 év alatti egészséges korosztályra statisztikai bizonyossággal kijelenthető, hogy nagyon-nagyon jók a túlélési esélyeik. Nem sokkal rosszabb számunkra ez a betegség, mint a sima influenza. Nb. ez nem jelenti azt, hogy senki nem halhhat bele fiatalon, ahogy egy combos influenza tüdőgyulladásos szövődménye is elvihet bárkit. De ha a kockázati csoport izolálva van, akkor az egészségügy SOKKKKKKKAL nagyobb tömegű fertőzött esettel is meg tud birkózni, mert sokkal kisebb arányban igényel a beteg csoport kezelést.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 14:56:47

@Ad Dio: Adjusting for delay from confirmation-to-death, we estimated case and infection fatality ratios (CFR, IFR) for COVID-19 on the Diamond Princess ship as 2.3% (0.75%-5.3%) and 1.2% (0.38-2.7%). Comparing deaths onboard with expected deaths based on naive CFR estimates using China data, we estimate IFR and CFR in China to be 0.5% (95% CI: 0.2-1.2%) and 1.1% (95% CI: 0.3-2.4%) respectively

Ebből te a legalacsonyabb értéket szűrted ki....miért nem az 1.1%-ot?
Ja, hogy a cikk azzal kezdődik, hogy ezek az adatok nem alkalmasak következtetések levonására?
Hogy egy hajón kitört járvány adatait és a kínai (márc.5.-ig) rendelkezésre álló adatokat citálja?
Sajna már nem mérvadó az olasz és spanyol adatok tükrében...de a magyar sem jobb...

Örömhernyó 2020.03.26. 14:58:10

@midnight coder: A költségeket meg fogja dobni, hogy Ázsiában rettenetesen el fognak zárkózni a jövőben. Itt szó se lehet olyan határok nélküli térségről, mint az EU. Itt már eddig is nagyon zárt volt a munkaerőpiac, lehet fapadossal repkedni, de munkavállalás nem olyan sétagalopp, mint EU tagországaiban.
Fog nőni a megfigyelés, közegészségügyi indokokra hivatkozva. A szabadságjogokat korlátozzák, végleg. Itt Ázsiában legalábbis. Az emberek le fognak mondani sok mindenről a biztonságuk érdekében.
Az a mélyen gyökerező elképzelés van itt Kelet-Ázsiában, hogy Európában azért van rengeteg áldozat, mert a demokráciában tobzódó, nem hatékony társadalmak. Persze az ázsiaiak imádnak mindent, ami francia, spanyol, olasz, német... Turistaként meg ha ott élnek, akkor benefiteket örömmel behúzzák. De alapvetően kirázza őket a hideg a sokszínűségtől, nyílt társadalmaktól. Már a migránsválság idején is hülyének tartották az európaiakat. Az európai járványhelyzettel végleg leírta a szemükben magát az öreg kontinens.
Az ázsiaiak mind a Kínát, Szingapúrt, Tajvant, Dél-Koreát tekintik példának. Tehát kommunista vagy félfasiszta diktatúrákat. Még a japán töketlenkedés előtt is értetlenül állnak. Erős államot, elzárkózást akarnak. Persze gazdaságilag érdekeltek a globalizációban, de a szabad mozgást meg fogják szüntetni egykettőre. Eddig is gyűlökte egymást a kínai és koreai, a kínai és japán, a vietnami és kínai, a thai és a kambodzsai. Most különösen ellenségesen néznek egymásra. Én tisztafajú fehér emberként is kapok viszolygó pillantásokat és összesúgnak a hátam mögött, hogy nézd egy külföldi, miért van itt, honnan jöhetett... Eddig nagyjából leszarták a fehéreket itt most mit a leprásra, úgy néznek rájuk. Eleve a fehérek közt elterjedtebb A vércsoport nagyobb fogékonyságot mutat a fertőzésre... Meg fog fordulni a világ, a globalizációnak vége, illetve csak úgy lehet majd mozogni, ha az állam és a techcégek mindent tudhatnak az emberről. Lásd kínai társadalmi kreditrendszer. Az emberekről begyűjtött adatokat ki fogják használni és aki a rendszernek nem tetszik, azt ellehetetlenítik, magasabb adót fizettetnek vele, nem engedélyezik a szaporodását vagy átnevelőtáborba zárják.
Nem holnap kerül erre sor, de 10 éven belül ez lesz.

Ad Dio 2020.03.26. 15:01:26

@Igazamvanvagyigazamvan?:

A Diamon Princess esettanulmánya még szolgált egy tanulsággal. Pillanatnyilag ezt persze óvatosan kell még kezelni, de az összezárt hajón, ami ideális a betegség terjedése szempontjából, az utasok és a személyzet csupán 20%-a fertőződött meg.

Ha egy gondolat kísérlet erejéig ezt vesszük alapul, akkor egy kontroll alatt terjedő vírus mo-on 2.000.000 embert betegítene meg. 0.5%-ük halna meg, ami 10.000 ember. Mindezt az egész társadalomra vetítve és feltételezve, hogy le tudjuk annyira lassítani a folyamatot, hogy ne terheljük túl az egészségügyet. A halottak átlagéletkora 65 év felett lenne.

Ha a kockázati csoportot izolálni lehet a járvány idejére, akkor a halottak száma 3-4.000 környékére mérséklődik.

Értem hogy egy is sok, de azért ez már messze kezelhető lenne. Egy évre kivetítve havi max 300 ember.

Ad Dio 2020.03.26. 15:04:14

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"Sajna már nem mérvadó az olasz és spanyol adatok tükrében...de a magyar sem jobb..."

Nézd, nem foglak győzködni. Gondold végig és higgy amit akarsz. Én is azt teszem és egy pár év múlva talán tudni fogjuk, hogy kinek volt igaza.

Örömhernyó 2020.03.26. 15:04:55

Európa ugyanazt az utat járja be, amit a bukás előtt a Római Birodalom. Előbb közel-keleti ábrahámita szekták bomlasztanak, pénzügyi válság, csökkenő születésszám, migránsok, barbárok betörése, majd járványok, elharapózó pedofília és háttérhatalmi manipulációk. A szabadok lesüllyednek jogfosztottak, jobbágyok közé, hogy a hűvéruraiktól védelmet kapjanak. A munkavállalóból lesz kölcsönzött munkaerő, a ad hoc behívható napszámos, Uber sofőrökhöz hasonlóan így-úgy fizetett jobbágy, akinek biztosítás és állami védelem nem jár. A cég (hűbérúr) ítélhet felette. Ez a jövő. Az utolsó időket éljük.

nemecsekerno_007 2020.03.26. 15:18:09

@math0: Akkor a DK-s nyuggereknek nem marad. Muhahahahahahahaha :))))))))))))))

Ad Dio 2020.03.26. 15:20:09

@math0: @nemecsekerno_007:

Csak én gondolom azt, hogy ez izléstelen? Ugye nem? Akkor mi lenne ha?...

ulpius66 2020.03.26. 15:22:24

@math0:

Brendel Mátyás!

Én ezt a kérdést másképp látom.

Akik kimentek dolgozni, nyilvánvalóan itthon is kaptak volna munkát, nézd meg az álláskeresési hirdetéseket.

Csak akik kimentek azoknak NEM VOLT ELÉG EZ A FIZETÉS, HANEM ENNEK KÉT-HÁROM-NÉGYSZERESÉT AKARTÁK!

Kimentek dolgozni a JÓVAL NAGYOBB BÉRÉRT!!!!!!!!!!!

Most ne jöjjenek nekem haza, hogy tartsa el őket a magyar állam, és különben is elsők akarnak lenni a lélegeztető gépen, azzal a jelszóval, hogy ők mán kinn megbetegedtek!
(és akkor arról még nem is beszéltem, hogy ők fertőzik le az egészséges magyarokat.......)

Ad Dio 2020.03.26. 15:26:42

@ulpius66:

Egy nemzet addig marad önazonos, ameddig képes legalább a tagjaival szolidáris lenni. Ha már erre sem képes, akkor értelmét vesztette teljesen.

efi 2020.03.26. 15:31:14

Pedig a nyájimmunitás lett volna a megoldás, mellette nagyon szigorú karanténnal a veszélyeztetett csoportra (65+ életkor pl alapból). Egy baromság, hogy 65 alatt 100000 ember halt volna meg nálunk. A halálozási ráta az ISMERT esetekhez viszonyít, nem az összes fertőzéshez! Abban konszenzus van, hogy kb 10x vagy 100x annyi fertőzött van/volt, mint amennyit azonosítottak, ezért a halálozási ráta sem éri el 65 alatt még az 1 ezreléket sem, vagyis kevesebb mint 5000 fő. Sőt, lehet, hogy sokkal kevesebb.
Ehelyett most kivéreztetik teljesen a gazdaságot és azt majd senki nem számolja, hogy emiatt hány beteg vagy korábbi halálozás lesz.
Meddig akarunk ezzel a heti 50 fővel bohóckodni? Másfél évig, amíg nem lesz oltás ellene? Addig se suli, se gyárak, semmi? Dilettanizmus a köbön. És akkor még kijárási tilalmat is akarnak, amivel már csak pár%-kal lehetne csökkenteni a kinti létszámot, mert úgyis mindenki bolt/meló miatt van kint már csak szinte, viszont megtiltanák vele még azt is, hogy az ember egy szál maga kimenjen az erdőbe, vagy futni, kerékpározni.

ulpius66 2020.03.26. 15:32:53

@Ad Dio:

Diókám!

Ők nem azonosak velünk!

Eddig tányért mosogattak Londonországban vagy asztalleszedők voltak Innsbruckban háromszor annyiért, mint amennyit Pesten kaptak volna.....hatalmas pofával éljenezték magukat, hogy ők milyen okosak, míg azok akik itthon maradtak mekkora barmok!

Most, hogy bezár a McDonalds és munkanélküliek lettek, és jönnek haza, NEHOGY MÁN NEKIK LEGYEN ELSŐSÉGÜK, MERT ŐK MÁN BETEGEK!!!!!!!

NEMZETI ÖNAZONOSSÁGRÓL ESETLEG ŐKET OKTASD!

efi 2020.03.26. 15:35:31

@efi:
bocsánat *napi 50 fővel.

efi 2020.03.26. 15:36:09

@efi:
bocsánat *napi 50 fővel.

ulpius66 2020.03.26. 15:37:31

A Londonban élő magyarok 98%-a Orbán ellen szavazott.

Most, hogy tízezer számra szűnik meg a munkahelyük és jönnének haza, ÉS EZEK UTÁN ORBÁNTÓL VÁRJÁK, HOGY SEGÍTSEN RAJTUK!

HOGY IS VAN AZ A MAGYAR MONDÁS?

KÖLCSÖNKENYÉR VISSZAJÁR!

ulpius66 2020.03.26. 15:38:52

@efi:

Tudom nem sokat jelent, DE TELJESEN EGYETÉRTEK VELED!

BiG74 Bodri 2020.03.26. 15:51:01

@efi:
Hát eléggé elgondolkodtató amit írtál, és bizony szerintem igen politika mentes, realisztikus.

kvadrillio 2020.03.26. 15:51:30

BOCSIKA, DE A SPANOLNÁTHA IS UGYANILYEN GYILKOS CITOKINVIHART GENERÁLT SOKMILLIÓ HALOTTAL, DE A CITOKINVIHAR MEGÁLLÍTÁSÁRA MÁR VANNAK GYÓGYSZEREK !!!  GYENGÍTENI KELL AZ IMMUNRENDSZERT !+ A SZKLERÓZIS MULTIPLEX IS TÚL ERŐS IMMUNRENDSZERT MŰKÖDTET, EZÉRT IS GYENGÍTIK SZTEROID KÚRÁKKAL !!!

A vitaminok hatástalanok a koronavírussal szemben Fődi Kittiegészségügyma 15:0587
Sokan tömikmagukba a vitaminokat, hogy megerősítsék az immunrendszerüket és ezzel nagyobbeséllyel birkózzon meg testük a koronavírussal. A szakértő szerint azonban a vitaminoktól se a betegség megelőzését, se hamarabbi gyógyulást nem érdemes várni. Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professzoraszerint hatalmas tévhitek élnek a magyar lakosság fejében a koronavírus ellenivédekezéssel kapcsolatban. Az egyik legnagyobb probléma, hogy azt gondoljuk,hogy ha „erős” az immunrendszerünk, akkor a szervezetünk jobban tud védekezni akórokozók ellen. Duda Ernő immunológusként nagyon helytelennek tartja az „erősimmunrendszer” kifejezést, a koronavírus szempontjából pedig kifejezetten rossz,ha "erős az immunrendszerünk".Erős immunrendszer=nagyobb védelem?Nem erős, hanem jól működő vagy rosszulműködő immunrendszerről beszélhetünk. Nem erősnek kell lennie, hanemszelektívnek, ha pedig jól szelektál, akkor jól működik, ha rosszul, akkorrosszul működik.„Az immunrendszer idegengyűlölő, akinem mi vagyunk, az idegen. Csak szerencsére egy jól működő immunrendszer megtudja különböztetni, hogy mi a veszélyes idegen és mi az, ami nem veszélyes.Nem veszélyes idegen például az étellel bevitt antigén, a velünk élő hasznosbaktérium, veszélyes pedig egy kórokozó. Ugyanígy a belső sejtek is lehetnekveszélyesek, például egy tumor, vagy egy vírussal fertőzött sejt. Egy jólműködő immunrendszer ezeket fel tudja ismerni és megfelelően fellépni ellenük”- magyarázza a virológus. Az erős immunrendszer kifejezés azt jelenti, hogy annyira pusztító is lehet, hogy a saját sejtjeit isképes elpusztítatni. Éppen ez történik a koronavírusos betegek egy részének szervezetében is,de ez az immunrendszer hibás válasza. A vírus hatására egyes betegeknél különösen erős gyulladás jelenik meg a tüdőben, ami a tüdő saját sejtjeit kezdiel pusztítani. Tehát a betegek, akik belehalnak a koronavírusba, valójában nemazért halnak meg, mert a kórokozók felemésztik a tüdőt, hanem mert a sajátimmunrendszerük inadekvát, nem helyes választ ad és ezzel elpusztítja a sajáttüdősejtjeit.Kínában például eredményesen kísérleteztekazzal, hogy a már nagyon beteg pácienseknél gyógyszerekkel „legyengítették azimmunrendszert”, visszafogták a gyulladásos reakciót, hogy ne pusztítsa továbba tüdő sejtjeit. Ezzel akár vissza is lehet hozni betegeket a halál széléről....

kvadrillio 2020.03.26. 15:56:02

@kvadrillio: ...„Azok, akik úgy árulják a C-vitamintmeg a Béres cseppet, tőzegáfonyát, hogy ezek immunerősítő szerek, amik védeneka vírussal szemben, azok hazudnak. Ezek nemzeti hülyeségek, Indiában a tehénhúgyról gondolják azt az emberek, hogy használ a koronavírus ellen, ez azindiai hülyeség. A magyar hülyeség meg a C-vitamin, mert azt SzentgyörgyiAlbert találta fel” - mondja Duda.Minden vitamin teljesen hatástalan akoronavírussal szemben. A virológus egyedül a D3-vitamin szedését javasolja,mert a magyar lakosság a tél végére általánosan D-vitamin hiánnyal küzd. Az influenza meg a koronavírus nem jó párosításAz, hogy kinek szelektál jól azimmunrendszere és kinek nem, alapvetően környezet által befolyásolt genetikaikérdés. „Minél idősebb valaki, annál többfertőzésen ment át, ezek pedig nyomot hagynak a szervezetben. A sok korokozómanipulálja az immunrendszert, például egy kanyaró után is hosszú ideig apáciens könnyebben kap el betegségeket” - magyarázza Duda.Például a herpeszvírus is ilyen, amitől a szervezet többé nem tud megszabadulni, ha egyszer elkapja. Az idősektehát azért is különösen veszélyeztetettek a koronavírus tekintetében, mert már többbetegséggel megküzdöttek, mint a fiatalok, ez pedig hibás válaszadásrakésztetheti az immunrendszert. A krónikus betegekre, például a szívbetegekre azértveszélyes a koronavírus, mert magas lázzal jár, az pedig túlzottan igénybeveszi a szívet, amivel egy szívbeteg nehezebben birkózik meg. Azok, akiknekbármi gond van a tüdejével vagy nagy dohányosok, azért vannak jobban kitéve,mert egy eleve rossz tüdővel nehezebb küzdeni. Ebből kifolyólag a TBC-sekre isnagyobb veszélyt jelent, de a krónikus vesebetegek sincsenek biztonságban. Azonban sajnos nem kell ahhoz se öregnek,se krónikus betegnek lenni, hogy komolyabb tüneteket produkáljunk, elég hanagyon szerencsétlenek vagyunk és épp influenzásak vagyunk, amikorelkapjuk a vírust. „Kétfajta kórokozó jelenléte egyszerre aszervezetben jobban manipulálja az immunrendszert. Sokkal nehezebben isbirkózik meg velük a szervezet" - mondja Duda.Hogyan óvjuk meg magunkat?Jó, de akkor mit tehetünk?Maradjunk otthon. Mivel a víruscseppfertőzéssel terjed, ezért senkihez ne menjünk közel, de az arcunk elfedéseis fontos lehet, hogy a kezünkkel ne jutassuk a száj- orr, szem nyálkahártyánkraa kórokozót. Azonban Duda szerint ebből nem kell pánikot csinálni.„Ha egy koronavírusos beteg megfogja úgyelőttünk a kilincset, hogy nem köhögött bele a kezébe, akkor az a kilincs nem „mérgező”.Egy beteg torkában több 100 millió vírusrészecske van, egy köhögésben ennekcsak töredéke, a kilincsen még sokkal kevesebb, ha pedig megfogjuk a kilincset,akkor a mi kezünkön még kevesebb. Persze ettől a kevéstől is meg lehetfertőződni, de kézmosással remekül megelőzhető a baj” - magyarázza.Duda szerint a lakosság védekezése mellettaz is nagyon fontos lenne, hogy az állam megfelelő védőfelszerelést biztosítsona frontvonalon dolgozóknak és megállás nélkül tesztelni kellene a lakosságotis. Ugyanis a vírus az első két-három napban még nem fertőz, utána viszont exponenciálisanszaporodik. Tehát ha még a fertőzés elején felfedeznénk teszteléssel a tünetmentesmegbetegedetteket, akkor a karantén elrendelése után már senki nem fertőződhetnemeg. Dél-Korea is ennek köszönheti, hogy vissza tudták szorítani a járványt.

A 2017-ES INFLUENZA JÁVÁNY 99 %-IG HASONLÓ TÜNETEKET OKOZOTT ! SZÖVETKÖZI VIZENYŐVEL, FULLADÁSSAL, SZÍVELÉGTELENSÉGGEL !

A SPANYOLNÁTHA IS CITOKINVIHART OKOTOTT...(TÚLPÖRGÖTT AZ IMMUNRENDSZER...., MINT AZ AUTOIMMUN BETEGSÉGEKNÉL...) ÉS EZÉRT ELLEPTE A VÍZ A BETEGEK TÜDEJÉT, MEGFULLADTAK !! !

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 15:57:18

@Igazamvanvagyigazamvan?: Annyit állítottam, hogy a mortalitás minimalizálásának elsődlegessége nincs ingyen.Ennek ára a ki tudja milyen mértékű gazdasági válság lesz.
Ezenkívül megváltozik a viszonyunk a globalizációhoz is.Most mutatkoznak meg előnyei mellett a kockázatai is igazán.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 16:05:04

@Bunkóné Barom Ildikó: ezzel én nem vitáztam. Teljesen igazat adok neked benne. Egyetlen dolog van csak, a nyájimmunitás egy baromság.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 16:11:48

@ulpius66: ugyan, ki akarna hazamenni? Ott csak most kezdődik.

Lehet, hamarabb jutsz ellátáshoz Londonban, mint Pesten...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 16:14:57

@ulpius66: Önmagában nem sokat jelent a 2560 lélegeztetőgép, mert működtetésükhöz megfelelő infrastruktúra és humánerőforrás szükséges. Orvosi oxigén, vezetékhálózat, alapos mérnöki tervezés, szakorvosok és szakápolók speciális tudása nélkül nem sokra megyünk a respirátorokkal"

A magyar orvos meg Londonban van, ötszörös fizetésért....

kvadrillio 2020.03.26. 16:15:54

GOOGLE.....SPANYOLNÁTHA ÉS CITOKINVIHAR...

AZ AMCSIK KIÁSTÁK A SPANYOLNÁTHA (H1N1)ö VÍRUSÁT, AMELY 2008-9.BEN HALÁLT OIKOZOTT AZ EGÉSZ FÖLDÖN.....KISMAMÁK EZREI HALTAK MEG, MERT KISZABADULT A BIOLABORBÓL ! SZTEM SZÁNDÉKOSAN !
SZTÁN MÓDOSÍTHATTÁK......ÉS 2017.BEN ÚJRA ARATOTT A HALÁL VELE...., NAGYON SOKAN BELEHALTAK, SZÍVELÉGTELENSÉGET IS OKOZOTT, TÜDŐVIZENYŐT, SZÖVETKÖZTI GYULLADÁST, HÓNAPOKIG TARTÓ KURVAERŐS KÖHÖGÉST, FEKVÉSKÉPTELENSÉGET, FULLADÁST, HALÁLT.

TUDOM, MERT ÁTÉLTEM ÉS MINDEN APRÓ TÜNETÉT LEÍRTAM. ÉS RÁADÁSUL RENGETEG EMBER ELMONDÁSÁBÓL, AKIK AZONOS TÜN ETEKRŐL MESÉLTEK.

SZTEM DIREKT GYILKOLJÁK A NÉPET.

Száz éve tört ki a járvány, amiben többen haltak meg, mint a XX. század háborúiban Kolozsi Ádám követés 2018.03.10. 23:11.....Az amerikai hadseregbe a feltételezések szerint Kínából vagy Franciaországból kerülhetett át a vírus, de valójában több hipotézis is van a felbukkanásáról, Andrew Price-Smith történész azt a lehetőséget is felveti, hogy a járvány a Monarchiában kezdődhetett. Különösen rémisztő volt, hogy a legtöbb áldozat a fiatal felnőttek közül került ki. A legtöbb influenzajárvány főleg idősebbek szoktak meghalni, a spanyolnátha anomáliáját az okozta, hogy a harminc év alattiak addig nem találkoztak az 1918-as vírushoz hasonlóval, így bennük semmilyen védettség nem alakult ki. Nagy influenza világjárványok periodikusan, 30-40 évente törnek ki, ezekben az A variáns játszik szerepet. Az influenzavírus különleges evolúciós képességekkel bír: a vírus replikációja során gyors genetikai változásokon megy át: az antigénsodródás miatt az influenzavírus kivételesen gyorsan képes megváltozni. A folyamatosan kialakuló új vírusok időnként a szokásosnál virulensebbek lehetnek, és új fajokat támadhatnak meg. Fotó: Wikipedia Az 1918-as vírust 86 évvel a járvány után, 2005-ben sikerült laboratóriumi körülmények között szekvenálni egy, a fertőzésben meghalt eszkimó asszony Alaszkában eltemetett, a permafrosztnak köszönhetően épen maradt maradványaiból és katonák szöveteiből. Az analízis szerint ugyanúgy a H1N1 influenzatörzs volt a felelős, mint a legutóbbi globális fertőzésnél, a 2009-es világjárványnál. A vírus 1918-ban zoonózissal valószínűleg előbb madárról sertésre, majd sertésről emberre terjedt át. A jelek szerint valamivel veszélyesebb volt a legtöbb ismert influenzatörzsnél, ugyanis a felső légutak helyett közvetlenül a tüdőt támadta, ez pedig sokaknál gyors és végzetes lefolyást, tüdővérzést, légzési elégtelenségeket eredményezett – ezért hívták a kórt néhol háromnapos betegségnek is. Bár a vírusokat a 19. század végén már felfedezték, a virológia 1918-ban még nagyon fejletlen volt, az orvosok az influenzát többnyire még mindig bakteriális eredetűnek gondolták. A közegészségügy is gyerekcipőben jár még: ahol gyorsan lezárták a közösségi helyeket, hatékonyabban küzdöttek a vírus ellen, voltak fertőtlenítő spray-k és maszkok, de a professzionális orvoslás igazából nem volt még sokkal hatékonyabb az influenzával szemben, mint akár az alternatív gyógyászat; hirdettek is a spanyolnátha elleni csodaszerként mindent a gerincmasszázstól a homeopátiáig. Az orvosok közben nyakra-főre írták fel az aszpirint (ekkoriban járt le a Bayer szabadalma, úgyhogy egy csomó cég elkezdte gyártani, komoly reklámhadjárattal); van olyan hipotézis is, hogy sokan nem a betegségbe, hanem aszpirintúladagolásba haltak bele.
.....

kvadrillio 2020.03.26. 16:23:20

A koronavírus hamarabb tönkreteheti a szívet, mint a tüdőt
03.18. 3140 TUDOMÁNY
Balázs Z

Nemcsak a tüdő, hanem a szív működését is befolyásolja a SARS-CoV-2 vírus a fertőzöttekben, hozzájárulva ezzel a súlyos, életveszélyes tünetek kialakulásához az idősebbek és krónikus betegek körében – írták kínai kardiológusok a Nature Cardiology Review szaklapban március elején. A tanulmány szerint a SARS-CoV-2 vírus által a szervezetben kiváltott gyulladások, valamint az ezekre adott immunválasz elégtelensége miatt jelentős a kockázata annak, hogy egyes COVID-19 betegségben szenvedők esetében a szívelégtelenség és a súlyos keringési rendellenességek hamarabb vezetnek a tünetek súlyosbodásához.

Miközben az egészségügyi rendszer túlterhelődésétől félve az egészségügyi dolgozók és a laikusok egyaránt a lélegeztetőgépek hiányáról beszélnek, a Jing-Jing Cseng vezette kardiológuscsapat tanulmánya szerint a Vuhanból indult világjárvány első 41 hivatalosan is regisztrált kelet-kínai betege közül 5-öt, vagyis az első betegek mintegy 12 százalékát nem csak, vagy elsősorban nem légzési nehézségeik miatt kellett intenzív osztályon kezelni. A kardiológusok által elemzett másik adatsor 138 beteg közül vizsgálta annak a 36 fertőzöttnek a szívműködését, akik végül ugyancsak intenzív ellátásra szorultak. A legsúlyosabb szövődményektől szenvedő betegek jelentős részénél súlyos keringési zavarok, szívritmuszavar, valamint a szívizomzatuk egy részének elhalása, a szívinfarktushoz hasonló tünetek vezettek ahhoz, hogy életüket legfeljebb az intenzív osztályon tudták megmenteni, ha egyáltalán.
Szív vagy tüdő?

A szívizom-elégtelenség az esetek túlnyomó többségében ráadásul olyan mértékű volt, hogy sokszor már önmagában, a tüdő teljes összeomlása nélkül is intenzív ellátást tett szükségessé. Akiknél a COVID-19 a szívizomzat sérülését és szívelégtelenséget váltott ki, ott igen magas, 80 százalékos volt az intenzív ellátást igénylő esetek aránya. Az érintett betegek szisztolés vérnyomása jelentősen, a normális 120-125 helyett 145-re vagy magasabbra nőtt, a vérükből kimutatható biomarkerek pedig egyértelműen jelezték az általában egy szívinfarktus fennállásakor bekövetkező szívizomelhalást. A sejtek túlműködését az jelezte, hogy az érintettek szervezetében körülbelül 30 százalékkal nőtt a sejtek energiatermeléséért felelős kreatin-kináz enzim szintje.

A kínai egészségügyi bizottság jelentése szerint az utóbb SARS-CoV-2 fertőzéssel diagnosztizáltak egy része is klasszikus szívelégtelenséget jelző tünetekkel fordult orvoshoz: heves szívdobogásra, mellkasszorításra panaszkodtak. A fertőzés következtében elhunytak több mint tíz százaléka esetében utóbb kimutatták, hogy annak ellenére károsodott jelentős mértékben a szívük, hogy korábban nem volt ismert szívbetegségük.

Elképzelhető, hogy mindez annak a következménye, hogy a tüdő elégtelen működése a tüdőt a szívvel összehangoló kis vérkört is hazavágja. Miután a vizenyővel telt tüdőhólyagocskák nem képesek elegendő oxigént leadni a vérbe, a szívizomsejtek oxigénhiányos állapotba kerülnek. Ha a károsodás nagyon nagy mértékű, előfordulhat, hogy a tüdő még bírná, de a szív az oxigénhiányos állapot miatt feladja a harcot, és az érintettek keringése összeomlik. A Nature-tanulmány szerzői szerint viszont a tüneteket közvetlenül a vírus működési mechanizmusa is kiválthatja. A SARS-CoV-2 vírus ugyanis az úgynevezett ACE2-receptorokat használja arra, hogy bejusson az általa megfertőzött emberi sejtekbe. Ezek a sejtreceptorok pedig korántsem csak a tüdőben, hanem a szív- és érrendszerben is jelentős számban megtalálhatók.
A magas vérnyomás nem az egyetlen probléma

Ez akár jó hír is lehetne, hiszen például a betegek magas vérnyomását elméletileg könnyedén lehetne kezelni a vérnyomáscsökkentésre használt gyógyszerek egy csoportjával, az úgynevezett ACE-gátlókkal. A gond csak az, mondta el a Qubitnek Molnár Andrea kardiológus, hogy az ACE-gátlók az ACE2-receptorokra nem, vagy nem az elvárásoknak megfelelően hatnak. A témában egyelőre egymásnak ellentmondó tanulmányok jelentek meg. Ráadásul egy nemrégiben a Lancet brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint annak is fennáll a veszélye, hogy az ACE-gátlók hatására a szervezetben több ACE2-receptor válik aktívvá, vagyis nő a SARS-CoV-2 vírussal való fertőződés veszélye. Ezt az elméleti felvetést az Európai Kardiológusok Szövetsége cáfolta, és arra biztatta a szakorvosokat és a magas vérnyomással küzdőket egyaránt, hogy a vérnyomásuk kordában tartása érdekében folytassák a szokásos terápiát.

A krónikus magas vérnyomásban szenvedőknek már csak azért is érdemes folytatniuk a gyógyszereik szedését, mert korántsem biztos, hogy a szívben és az érrendszerben található ACE2-receptorok vagy akár az oxigénhiány a felelős az infarktushoz hasonló tünetek kialakulásáért. Egy alternatív elképzelés szerint a szervezet védekezőrendszerében fontos szerepet betöltő T-sejtek túlzott reakciója miatt úgynevezett citokinvihar alakul ki az érintettek szervezetében.

kvadrillio 2020.03.26. 16:27:42

...A citokinvihar kifejezést szakemberek nem használják ugyan, de jól kifejezi annak a rendkívül súlyos, csak krónikus gyulladásokban megfigyelhető folyamatnak a lényegét, amelyet leír – mondta a Qubitnek Falus András immunológusprofesszor. Ha a szervezetben citokinvihar alakul ki, hatalmas mennyiségben termelődnek a szervezetben olyan fehérjék, úgynevezett tumornekrózis-faktorok, amelyek lázzal, keringési és légzési nehézségekkel, de akár az egyik legfőbb hormontermelő szerv, a pajzsmirigy kóros elváltozásával együtt járó súlyos gyulladásokat okoznak. Gyógyszerek egyébként a citokinvihar, vagyis a tumornekrózis-faktor termelődésének a megfékezésére is léteznek, mondta Falus, amelyek a vírusfertőzés ellen nem hatnak ugyan, de a testszerte kialakuló, életfontosságú szöveteket roncsoló gyulladások kialakulását kordában tarthatják.
Kevés az antivirális szer és a szívet azok is hazavághatják

Miután az új koronavírus által kiváltott COVID-19 betegségről összegyűjtött tapasztalatokat egyelőre még csak nagyon kis részben sikerült feldolgozni, a szervezet fertőzésre kiváltott válaszait az ugyancsak koronavírusok által kiváltott SARS és MERS-járványok tanulságaiból is igyekeznek feltérképezni. Az ugyancsak Kínában kipattant 2003-as SARS-járvány felgyógyult fertőzöttjeinek utólagos, hosszú távú vizsgálatából például kiderült, hogy a betegek nagyjából kétharmada esetében tartósan magas maradt a vérük zsírsavszintje, több mint 40 százalékuk hosszú távon is szív- és érrendszeri rendellenességekkel küzdött, 60 százalékuk szervezetében pedig sérült a glükózlebontás mechanizmusa. Hasonló eredményekre jutottak a MERS-vírus esetében is: miközben a fertőzéssel szemben eleve kevésbé védettnek mutatkoztak a krónikus szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, a súlyos tüneteket mutatók fele magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel, míg 30 százalékuk egyéb szívelégtelenséggel küzdött.

A koronavírus és általában a vírusok ellen az emberiség mindeddig többnyire meglehetősen tehetetlennek bizonyult. Léteznek ugyan antivirális szerek, de ezek hatásossága a COVID-19 megbetegedés ellen egyelőre kérdéses. A többnyire idős és többféle krónikus betegséggel küzdő szívbetegek hat-hétféle gyógyszert is szednek egyszerre, amelyeknek az összehangolt működését felborítják a szóban forgó vírusellenes gyógyszerek, így azokat nem nagyon lehet egyik pillanatról a másikra hozzáadni a már használt gyógyszerek repertoárjához.

kvadrillio 2020.03.26. 16:30:59

A TÜDŐ, A LÉHHÓLYAGOK ELKEZDENEK BAROMI SOK VÁLADÉKOT TERNELNI, ÍGY A SZÍV SEM KAP ELÉG OXIGÉNT, A VESE SEM, A TERMELŐDŐ VÍZ, VÁLADÉK ELLEPI A SZERVEKET, ÖSSZEOMLIK A MŰKÖDÉSÜK, , MEGFOJTJA A BETEGET.

kvadrillio 2020.03.26. 16:33:57

PAPÍROM VAN RLA, HOGY 2017-BEN UGYAN EZ JÁTSZÓDOTT LE VELEM, szteroidot is adtak !!!!!, hogy a gyulladás, fulladás..., megszünjön ! BASSZAMEG !!!....ÉLETBEN MARADTAM !+ :)

MÉG EGY PICIT...

kvadrillio 2020.03.26. 16:37:36

úggyhogy.....a kurvaanyját annak, aki szórakozik az emberek életével !!!!!
FŐLEG, HA MÁR 37 ÉVESEK IS MEGHALNAK !!! (BRIT NAGYKÖVET HELYETTESE...

EZ A KORONAVÍRUS NEMCSAK AZ IDŐSEKRE HALÁLOS !!!!!

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 18:09:57

@Igazamvanvagyigazamvan?: A nyájimmunitás mellett nem lenne ekkora gazdasági válság. Viszont lenne több ezer halott, amit a jelenlegi médianyomás mellett egyetlen kormány sem mer bevállalni. Az ár a zuhanó gazdaság.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 18:20:43

@ulpius66: Hát a hazai munkaerőhiánynak egy időre vége, az biztos..

nemecsekerno_007 2020.03.26. 19:24:11

@math0: Ahogy 10 éve folyamatosan. Utánozhatatlanok vagytok :))))))))))))))))))

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 19:30:01

@Bunkóné Barom Ildikó: már levezettem: a rövidebb idô nem jelent kisebb kárt.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 19:41:42

@Igazamvanvagyigazamvan?: Hogyha nem lenne bezárva minden, plusz a média nem gerjesztené a hisztit, jóval kisebb kár lenne a gazdaságban. Ehhez képest mennyi halott lenne szted?
Kétszáz éve le se szartak volna egy ilyen járványt. A gyengék, öregek elhullanak. A természet rendjének tartották volna.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 21:32:23

@math0: Téged most vonszol a hadnál fogva az urad..:)

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.26. 21:33:00

@math0: A hozzád hasonló gyenge génállományúak fognak beledögleni,sorry

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 22:01:08

@Bunkóné Barom Ildikó: nem.
Gondolj bele, ha a harmadik hónapban telítődnek a kórházak, akkor olyanok is meghalnak, akik egyébként nem is fertőzöttek.
Igen, a fiatalok.
A másik érved pedig egyszerűen butaság. Azért haljanak meg emberek, mert a múlt században nem tudtak kezelni egy járványt???

Tudod mit? A szenteltvíz sem gyógyszer ma, de gondolom, az érvágást sem fogadnád szívesen az orvosodtól láz kezelésére.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 22:05:50

@Bunkóné Barom Ildikó: a gazdaságról meg annyit, hogy egy gyorsan lezajló fertőzéshullámban sok fiatal is meghalna, hisz nem jutna orvoshoz. Ráadásul a hullahegyek miatt senki nem menne dolgozni, mert nem akarná elkapni. Amikor lezajlana az egész, akkor viszont számon kérnék a kormányon...na ez nagyobb visszaesést okozna.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.26. 22:18:12

@efi: ! Abban konszenzus van, hogy kb 10x vagy 100x annyi fertőzött van/volt, mint amennyit azonosítottak, ezért a halálozási ráta sem éri el 65 alatt még az 1 ezreléket sem, vagyis kevesebb mint 5000 fő"

Ezek. Bár igaz lenne, hogy százszor annyi a fertőzött...ehhez képest elég durva ami az olaszoknál, spanyoloknál megy...egy jégcsarnokot beálkítani hullaháznak????

Ha igazad lenne, akkor Spanyolországban 5.600.000 fertőzött lenne per pillanat.

Larrikin 2020.03.26. 23:39:06

@Ad Dio: "Annyiban van igazad, hogy a kor nem az egyetlen kockázati faktor."
Nem érted. Az elhunytakra igaz, hogy főleg idős emberek. A kórházi kezelésre szorulókra nem igaz. Némi feketehumorral akár a következtetésed ellenkezőjére is juthatunk: az elhunytak alól hamarabb szabadul az ágy, szóval kevésbé terhelik az rendszert.

Ad Dio 2020.03.27. 00:21:16

@Larrikin:

Te nem érted. A kockázati csoporton kívüliek sokkal alacsonyabb arányban igényelnek BÁRMILYEN kezelést, beleértve a lélegeztető gépet, amiből tényleg korlátozott számban van csak. Kórházi ágy egyébként azért akad.

A matek persze így sem korlátlan, de sokkal tágabb kereteket biztosít, mint ha kockázati csoport is benne van a merítésbe.

Larrikin 2020.03.27. 00:34:49

@Ad Dio: "Overall, 31% of cases, 45% of hospitalizations, 53% of ICU admissions, and 80% of deaths associated with COVID-19 were among adults aged ≥65 years"

Ad Dio 2020.03.27. 01:03:43

@Larrikin:

Okés. Akkor fordítsuk le:

Az összes eset 31%, a kórházi kezelések 45% (...) a halálok 80% 65 évesnél idősebb korosztályra esik.

És vajon kik mennyien vannak? Vajon a 65 év felettiek ugyan annyian lennének, mint a 65 év alattiak? naná, hogy nem. A USA egy relatíve fiatal nyugati állam. Mindössze 7%-a 65+-os. Ennek ellenére közel a FELE kórházi kezelés 65 felettiekkel történik! Mit is mondtam? Azt, hogy a 65 év alattiak sokkal ritkábban szorulnak kórházi kezelésre. Nos ez így van: 15x ritkábban.

De a dolog itt még nem áll meg. A kockázati csoportba nem csak a 65+-os emberek számítanak bele, hanem azok is, akik bár fiatalok, de valamilyen alap betegségük van.

Ha őket is kivesszük, akkor még drvább arányok jönnek ki. Akár 1:50-hez.

Tehát: az egészségügyi rendszer sokkkkal több olyan beteget tud ellátni, akik nem tartoznak a kockázati csoporthoz.

Ha nem érted, nem baj (főleg ha nem vagy döntéshozó), de én azt hiszem elmegyek aludni ;-).

Larrikin 2020.03.27. 03:29:06

@Ad Dio: Ezt benézted, a 65 éven felüliek aránya 16%, a kórházba kerülés esélye tehát négyszeres. (7% esetén is csak 10x lenne.) Amúgy a 65+ korosztály használata pusztán statisztikai konvenció, a covid-19 kockázat már 50 fölött jelentősen nő.

A pareto-elvet természetesen lehet alkalmazni a koronavírus elleni védekezésben is, de természetesen ebben az esetben sem ekkora naivitással. Az is hatalmas eredmény lenne, ha sikerülne a veszélyeztetettek körében felezni a fertőzés kockázatát a többiekéhez képest.

nemecsekerno_007 2020.03.27. 10:43:27

@math0: Ha így halad az ellenzék akkor nemsokára már a fiatalok közt is a Fidesz fog vezetni :)))))))))

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:00:16

@math0: Természetes szelekcióóóóó! Számodra riasztóóóóóó..:DD

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:01:12

@math0: Nem gyön a migráncs. Hogy lesz így új férjed?

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:04:40

@Igazamvanvagyigazamvan?: Kevés fiatal felnőtt hal meg ebben a betegségben, ellentétben pl. a spanyolnáthával.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:09:31

@Igazamvanvagyigazamvan?: A járvány kezelése súlyos gazdasági visszaeséssel jár. Az ennek következtében előálló halottakról, egészségkárosodásokról miért nem beszélünk?
Másrészt a globalizáció nélkül közel sem lenne ennyire súlyos ez a járvány. Ha úgy tetszik globalizált fogyasztói társasalmunk következménye a jelenlegi helyzet.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.27. 18:16:16

@Bunkóné Barom Ildikó: nos, amit mondasz, az úgy baromság, mint a neved. Azon már elgondolkoztál, hogy nagyon kevés ország gondolkodik úgy, mint te? Orbán is teljesen más elképzelésen van, de Putyin sem gondolja másként. Ja, a számok alapján kétszer annyi fiatal hal meg, mint az influenzában. Nagyon az elején vagyunk, a tények azt mutatják, mivel nem fogtuk meg az elején, mint Kína, sokkal valószínűbb a tömeges megbetegedés. Mostmár a fiatalokat is üti. Sajnos meghalnak olyanok is, akiknek nincs alapbetegségük.
Az pedig magáért beszél, hogy a spanyolok már sorrendet állítottak fel a lélegeztetőgépekhez való hozzáféréshez.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.27. 18:18:29

@Bunkóné Barom Ildikó: igen. A globalizáció nélkül nem lenne járvány. Szerintem maradj a barlangodban. Sokkal jobb lenne, ha a globalizáció okán nem lenne net és számítógép, nem tudnál ennyi logikátlanságot összehordani.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:39:31

@Igazamvanvagyigazamvan?: Az, hogy ebben a járványban kevesen halnak meg, és ezek kis százaléka fiatal, ellentétben a spanyolnáthával , tény.
Azért választja ezt a stratégiát kevés ország vezetése, mert a jelenlegi brutális médianyomás, illetve az individualista társadalmakra jellemző azonnali mortalitás minimalizálási kényszer nem teszi ezt lehetővé a számukra.
Azt állítottam, hogy ez nem egyeztethető össze a globalizált fogyasztói társadalommal, konkrétan azzal, hogy fél évre leáll minden egy-többek között a globalizáció miatt- gyorsan terjedő alacsony mortalitású vírus miatt. Képes vagy ezt felfogni?

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.27. 18:40:35

@Igazamvanvagyigazamvan?: A globalizáció nélkül közel sem terjedt volna el ennyire gyorsan.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.27. 18:45:40

@Bunkóné Barom Ildikó: képes vagy felfogni, hogy veszélyesebb, mint a sars, vagy a mers, vagy a swineflu? Mert gyorsabban terjed? Mert nehezebb karanténba helyezni? Hogy nem az a lényeg, mi a mortalitás százalékosan, hanem hányan halnak bele rövid időn belül?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.27. 18:47:45

@Bunkóné Barom Ildikó: te, a spanyolnátha, a lepra,stb is a globalizáció miatt terjedt
... ebbe belegondoltál? Hát abba, hogy a globalizáció nélkül nem jutnál hozzá maszkhoz, kesztyűhöz, gyógyszerhez?

efi 2020.03.27. 21:31:50

@Igazamvanvagyigazamvan?:
Igen, Spanyolo-ban már több millió fertőzött van és ha eléri a kb 30 milliót, akkor durván belassul a terjedése.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 00:26:35

@Igazamvanvagyigazamvan?: Ettől még alacsony a mortalitása, vagyis kevesen halnak bele. Nézd meg, hogy a világon hány halálos áldozat van, és mennyi a regisztrált fertőzött. Utóbbinak a sokszorosa a valós fertőzött. Az elhunytak döntő többsége pedig idős.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 00:32:47

@Igazamvanvagyigazamvan?: Közel se ilyen sebességgel. Az akkori terjedési sebesség mellett a mai orvosi, járványügyi, higiéniai intézkedésekkel megfékezhetőek lennének. A koronavírus gyors terjedése egyértelműen a mai globalizáció következménye. Vagyis, amikor Wang úr a pártfunkciból lett milliárdos (ismerős?:) elrepül New Yorkba, onnan Párizsba másnap, két nappal később Sidneybe, majd vissza Pekingbe. Ezt az utat a 14. században mennyi idő alatt lehetett volna megtenni?

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 00:34:18

@math0: Afrikában is terjed a korona kedvenc négereid között.Hogyan lesz így új férjed Mathilda?:D

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 00:35:31

@math0: Pff..szoktál te tükörbe nézni? Létezésed fő oka a fejlett orvostudomány..:D

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:26:00

@Bunkóné Barom Ildikó: ek. A koronavírus gyors terjedése egyértelműen a mai globalizáció következménye"

És? Sose mondtam, hogy nem. Amikor az inkák hullottak, mint a legyek, az is a globalizáció eredménye volt.
Én azt mondtam, a globalizáció nem új, mióta a homo sapiens elterjedt, azóta létezik.
A SARS például nem pusztított így, holott az is a "mai globalizáció" alatt történt, és sokkal magasabb volt a halálozási rátája. A lepra viszont szépen visszaszorult, noha Európa sokkal nyitottabb a "mai globalizáció" miatt, mint a középkorban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:30:18

@Bunkóné Barom Ildikó: A pártfunkciból lett milliárdos Magyarországra jár, itt fektet be és szerez befolyást...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:34:54

@Bunkóné Barom Ildikó: közepes a mortalitása. A szezonális influenza a UK-ben 2017-18-ban 1400 áldozatot szedett. Tegnap 750 halott volt... nem egy év, két hét alatt!
És csak most kezdődött...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:36:46

@Bunkóné Barom Ildikó: de majd meglátjuk, a svédek szabadjára engedték, két hét, és értelmezhető trendeket látunk. Minden esetre én Orbán mellett érvelek, igaza van az intézkedésekkel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:40:04

@Bunkóné Barom Ildikó: avagy van egy ötletem: menj ki az utcára, fogdoss össze mindent, ha elkaptad, majd leírod a tapasztalataidat. Én ellenkezőleg teszek, aztán összevetjük.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.03.28. 08:44:16

@Bunkóné Barom Ildikó: mellesleg ez nem természetes szelekció, ugyanis nem valamilyen pozitív tulajdonság viselői maradnak életben.
Ha immunissá válnál, akkor talán vehetnénk annak, de nem leszel immunis, csakúgy, mint az influenzára.
Sajna Math-nak igaza van.

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 09:54:40

@Igazamvanvagyigazamvan?: Hát egy ebolához vagy pestithez képest kifejezetten alacsony. Néhány százalék.Többségük idős ember.
"mellesleg ez nem természetes szelekció, ugyanis nem valamilyen pozitív tulajdonság viselői maradnak életben." Az a pozitív tulajdonság, hogy valaki ellenálló a vírussal szemben..A gyenge immunrendszerűeket szelektálja ki a rendszer. Persze ebbe a fejlett orvostudományunkkal gyakran beleugatunk..

"A pártfunkciból lett milliárdos Magyarországra jár, itt fektet be és szerez befolyást... "

Jár?? Itt lakik.. Az Apró villában..:DDD

Bunkóné Barom Ildikó 2020.03.28. 09:55:52

@Igazamvanvagyigazamvan?: És ez most hogy jön ahhoz, hogy a globalizáció miatt nagyibb sebességgel terjed a járvány??
süti beállítások módosítása