A számítógépek menthetnek meg minket a járványtól?

2020. március 31. - Ozoróczy Ákos

Az új koronavírusnál látott már fertőzőbb és halálosabb kórokozót az emberiség, azonban nagyobb világjárvánnyal még nem néztünk szembe. A terjedés mértéke nem csak a vírus magas fokú fertőzőképességének, hanem a globalizáció okozta gyors és sokirányú potenciális terjedési útvonalnak is köszönhető. Globalizált, fejlett világunkból azonban szerencsére nem csupán a vírus profitál.

kép: Reuters

A mesterséges intelligencia bár messze nem nevezhető emberi 'mértékben' intelligensnek, azonban olyan mennyiségű adat feldolgozására és értelmezésére képes, melyről egy ember csak álmodhat. Ezt a tulajdonságát használhatjuk most fel a vírus elleni harcban. Szerencsénkre a mesterséges intelligencia beidegződésektől, előítéletektől és politikai céloktól mentesen vizsgálja a rendelkezésére álló objektív adatokat. A BlueDot nevű mesterséges intelligencia 2019 végén hívta fel a figyelmet „szokatlan tüdőgyulladásos esetekre” Wuhanban (az eseteket egyébként a wuhani piaccal kapcsolatba kerülők körében fedezte fel, így a vadhúsos sejtést is 'neki' köszönhetjük). Kilenc nappal ezután érkezett a WHO bejelentése: felfedeztek egy újfajta koronavírust a wuhani kórházban.

Hogyan előzte meg a mesterséges intelligencia az embereket? A BlueDot-ot programozói beszélt és írott nyelv feldolgozására alkalmas szoftverrel és gépi tanulást lehetővé tevő algoritmussal látták el, melyet több ezer forrásból származó adatok alapján korai vírusok felderítésére használ. Ezek a források például: egészségügyi intézetek, repülőgép járatok, általános híradások, meteorológiai és állategészségügyi adatok. Az azóta is folyamatosan termelődő, szinte végtelen információ alapján a BlueDot segíthet nyomon követni a vírus terjedését, például a fertőzött területen élők utazási mintái alapján.

A szoftver és az azon dolgozó szakértők nemcsak a kezdetét, hanem a terjedés sebességét és irányát is meg tudták jósolni, beazonosítva a fő csomópontokat. Mindezt úgy, hogy az ismert utazási szokásokra vonatkozó adatok alapján, a jövőre vetítve megtudta becsülni a wuhani lakosság mozgását.

Ezen információk azonban mondhatni feleslegesek már, ugyanis a jóslatok ellenére sem sikerült meggátolni a vírus terjedését. Itt zárójelben érdemes hozzátenni, hogy a terjedésben komoly szerepet játszott a politika, ami meg ugye, nagyon is emberi dolog - tele hibával. Tehát miben segíthet még e technológia a járvány elleni harcban? A kínai Baidu cég újonnan fejlesztett, pekingi vasútállomáson használatban lévő szoftvere képes percenként 200 ember hőmérsékletének megmérésére biztonsági kamerákon keresztül, és kiszűrni minden embert, akinek a testhőmérséklete meghaladja a 37,3 °C-t.

Egy másik szoftver, melyet már 100 kínai kórházban munkába állítottak 5000 koronavírusos eseten tanulta meg pusztán egy mellkas CT-ből diagnosztizálni a betegséget. A beüzemelése óta 96%os sikerrátával működik és mindössze 20 másodpercre van szüksége a diagnózishoz, míg egy orvosnak 15 percre.

A mesterséges intelligencia az előrejelzésen és a diagnosztizáláson túl a gyógymód keresésében is hasznosnak bizonyulhat. Általában egy működő vakcina kifejlesztésének ára egymilliárd dolláron túl is lehet, időben pedig több évig (3-5-10, ki tudja) eltarthat. Szerencsére ez ma már nem így van. A Google tulajdonában lévő DeepMind mesterséges intelligencia kutató labor a napokban publikálta, hogy a COVID-19 szerkezetében fellelhető fehérjékről új információt fedezett fel, mely segíthet a vakcina kifejlesztésében. A cég figyelmeztet, hogy a módszer még fejlesztés alatt van, és akár hónapokig is eltarthat a procedúra.

Addig is a legfontosabb a social distancing, (közösségtől való elszigetelődés) melyben szintén segítségünkre lehet a technológia. Több vállalat és szervezet törekedik olyan automata rendszerek kifejlesztésére, melyek segítenek az egészségügyi dolgozók biztonságát megőrizni. Kínában robotok visznek ételt és gyógyszert a betegeknek, majd fertőtlenítik a szobát, más robotok rizst főznek emberi felügyelet nélkül, ezzel csökkentvén a veszélyeztetett emberek létszámát az épületben. A kórházon kívül közösségi tereken fújnak fertőtlenítő sprayt, és osztanak kézfertőtlenítőt. Seattleben az orvosok robotokat használnak a betegekkel való kommunikációra és a gyógyításukra, ezzel minimalizálva a szükséges érintkezések számát.

Mint láthatjuk a mesterséges intelligencia (és az ezzel nem feltétlen rendelkező robotok) figyelmeztetnek a járvány terjedésére, diagnosztizálják a betegeket, segítenek csökkenteni a fertőzésveszélyt és kifejleszteni a gyógymódot. A gépi tanulást alkalmazó szoftverek már évek óta a jövő nagy üzleti lehetőségének tűnnek és gazdasági szerepüknek növekedését pedig a koronavírus járvány csak növelheti; ellentétben a globális gazdaság jelentős részével, mely súlyos visszaesést él meg. 

A Netflix és a marihuána részvények mellett a mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek egy része is folyamatos és kitartó növekedésben van ebben a pillanatban is. Az Nvidia például, amelyet sokan videókártya gyártóként ismerhetnek, MI chippek gyártásával is foglalkozik. Ezek pedig elengedhetetlenül szükségesek a vírus kutatói számára, így ezekben a spekulatív befektetéseknek kedvező időkben, mint a mostani is, egy megbízható alternatíva lehet az Nvidia és iparági versenytársai is.

Források: 
https://thenextweb.com/neural/2020/03/21/why-ai-might-be-the-most-effective-weapon-we-have-to-fight-covid-19/

https://bdtechtalks.com/2020/03/09/artificial-intelligence-covid-19-coronavirus/

https://www.investors.com/news/technology/nvidia-stock-shows-resilience-coronavirus-market-correction/

A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet gyakornoka, nemzetközi gazdaságtan hallgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr2415573374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apro_marosan_petergabor 2020.04.01. 09:27:53

A cikk érdekes, de a blikkfangos címeket nem ajánlom, nem újságíróknakk sem...
A számítógépek nem fognak bennünket megmenteni. Legfeljebb segítenek az emberek áltl rájuk írt programok a járvány elleni küzdelemben.
A "mesterséges intelligencia" is, akárcsak a számítógép, emberi találmány, sok okos, szorgalmas ember produktuma. Mivel sokan nem értenek a számítógépekhez, fgalmuk sincsen, mit jelent a programozás - könnyű fétisizálni, misztifikálni ezt a dolgot - ezáltal ezeket az embereket még jobban eltávolítani a modern élet ettől a szegmensétől. Pedig pont fordított lenne a cél, senkinek se legyen idegen ez a világ, mindenkinek legyenek alapvető ismeretei, nagyjából helyes képe ezekről a dolgokról.
Ezt pedig az emberekhez közelebb vívő, nem a misztikumot erősítő cikk címek (is) segítik.

deckard_r 2020.04.01. 09:44:58

A vakcina/gyógyszer fejlesztésnek a target keresés a legkevésbé időigényes lépése. Az egyre komplex biológiai rendszerekben való tesztelés (sejtkultúra->állatmodell->humán fázis I-II) az igazán idő és pénzrabló és ezek közül csak ritkán és kevés lépés hagyható ki ha hatékony ÉS biztonságos terápiás eszközt akarsz. Segíthetnek az MI által feldolgozott információk az egyes lépések hatékonyabbá tételében, de nem tudja kiváltani és gyanús, hogy ez még nagyon-nagyon sokáig így lesz...

csakeztengedte 2020.04.01. 12:13:52

Hogyne menthetne meg.
Azelőtt tud figyelmeztetni, mielőtt a bevett módszerekkel észlelni tudnánk egy fertőzés terjedését.

Google keresések, bizonyos oldalak látogatása, gyógyszertári forgalom növekedése, háziorvosi estek, kórházi kórlapok elemzése, egy területen. Percre pontosan tudja ezeket követni és elemezve azokat figyelmeztethet, hogy valami nem normális történik.

népszopás 2020.04.01. 22:16:18

a 2.0 direkt vár majd egy-két hetet, és csak aztán szól :)