A Paradigma Intézet blogja

Meddig tudják a konzervatívok az Egyesült Királyságban tartani Skóciát?

2020. augusztus 21. - Újvári Péter Ádám

2372002010974933807_4908355.jpgForrás: AFP/Getty Images

Július 30-án lemondott a Skót Konzervatív és Unionista Párt vezére, Jackson Carlaw, aki csak hat hónapig töltötte be a pozíciót. Carlaw-nak – mint nyilatkozta – arra a „fájdalmas konklúzióra” kellett jutnia, hogy jelen helyzetben nem ő az alkalmas személy arra, hogy a skót függetlenedés ellen kiállva vezesse a Tory-k (=Konzervatívok) skót alpártját. Ugyanis szerinte a 2021. májusában tartandó skót parlamenti választások kampányidőszakában egy „fiatalabb és frissebb hangra” van szükség. „Számomra semmi sem fontosabb annál, hogy kiálljak Skócia Egyesült Királyságban elfoglalt helyének ügye mellett.” Boris Johnson miniszterelnök azt mondta párttársáról, aki 1978 óta aktív tagja a Konzervatívoknak, hogy nagyon fontos „szolgálója” volt a pártnak. (BBC)

A Konzervatívok jelenlegi unionista és euroszkeptikus politikai termékkínálata Angliában és Walesben egyaránt mérhetően népszerű, azonban az Egyesült Királyság más részein, Észak-Írországban és Skóciában már kevésbé. Gyakorlatilag minden 2007 utáni skóciai politikai megmérettetés eredménye azt a gondolatot erősítette, hogy Skócia Egyesült Királyságról való leválása elkerülhetetlen és mindössze csak idő kérdése. A 2016-os Brexit-népszavazáson a skótok 62%-a szavazott arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unióban; az egész Királyságban ez az arány 48.1% volt. 

Vagyis Skócia – akárcsak Észak-Írország – akarata ellenére lépett ki az EU-ból, amennyiben a népszavazás regionális eredményeit nézzük. A fő függetlenség-párti politikai erő, a Skót Nemzeti Párt (SNP) az elmúlt bő tíz év összes választásán a legtöbb mandátumot nyerte el a többi történelmi, mainstream párttal szemben mind a skót, mind a westminsteri parlamenti választásokon. Az SNP és a szintén unió-ellenes zöld párt politikusai a westminsteri alsóház 59 skót székéből 48-at (81.4%), a skót parlament 129 székéből pedig 67-et (51.9%) foglalnak el jelenleg. Röviden: meghatározó és az Egyesült Királyság egységére nézve veszélyes mértékű társadalmi támogatással bír a skót közélet szeparatista tábora.

Az elmúlt évek politikai eseményeinek sorában kivételt képez a magas részvételi arányú (84.6%) 2014-es Skócia függetlenségéről szóló népszavazás eredménye: a résztvevők többsége, 55.3% voksolt a függetlenség ellen. Az eredmény azonban nem jelenti azt, hogy Skócia nem fog leválni. A Panelbase júniusi és júliusi közvéleménykutatásai (ld. itt, itt és itt) ugyanis azt mutatják, hogy a biztos szavazók (akik egy tízes skálán 8-10-re mondják annak az esélyét, hogy elmennek szavazni) körében 3-7%-kal többen vannak a függetlenség-pártiak. A kérdés az, hogy a Skóciában kormányzó SNP-nek sikerül-e abban a pillanatban kiírnia népszavazást, amikor éppen többen vannak a mozgósítható függetlenség-pártiak, mint nem.

carlaw_johnson.jpgBoris Johnson és Jackson Carlaw könyökpacsiznak (július 23.) (Forrás: Twitter)

Itt jön vissza a képbe Carlaw lemondásának fontossága. A Konzervatívok – mint jelenlegi és az utóbbi öt év másodszámú pártja – a rajtuk kívül a Munkáspártból és a Liberális Demokratákból álló unionista koalíció kulcsfontosságú tagjai. Ezért sok múlik azon, hogy a májusi skót választásokon egy karakteres vezető nélküli, belső küzdelmektől meggyengült Konzervatív Párttal találja-e szemben magát az SNP. Ha az SNP egy többségi kormányt tud alakítani, vagyis a mandátumok több, mint 50 százalékát meg tudja szerezni, sokkal nagyobb politikai nyomást tudnak gyakorolni Johnson kormányára, hogy az népszavazást írjon ki (ti. a skót kormány nem írhat ki népszavazást, ez a központi kormányzat alkotmányos joga).

Lehetséges forgatókönyvek

Áprilisban megjelent tanulmányukban Anderson és Keil (2020) négy lehetséges forgatókönyvet határoz meg a jelenlegi alkotmányos válság jövőjére vonatkozóan.

  1. A 2021-es skót parlamenti választáson nagy aránnyal (többséggel) nyer az SNP, ami fokozná a Londonra helyezett nyomást, hogy népszavazást írjon ki. A szerzők nem tartják valószínűnek, hogy a válsághelyzetben született és folyamatos válságkezelésre (Brexit, koronaválság) kárhozott londoni kormány proaktívan hozzájárulna egy újabb kataklizmaszerű alkotmányos forradalomhoz: Skócia függetlenedéséhez. Az SNP-nek és vezetőjének, Nicola Sturgeon-nek viszont ez lenne az ideális, mivel így törvényes keretek között, az Egyesült Királyság alkotmányával összhangban tudna végbe menni a függetlenedési folyamat, ami óriási legitimitást adna egy független skót államnak. A választási esélyeket illetően annyit érdemes megjegyezni, hogy a Skóciában alkalmazott választási rendszer (Additional Member System, AMS) csökkenti egy többségi kormány megalakításának az esélyét.
  2. Unilaterális (London ignorálása) és a brit alkotmány szerint illegális népszavazás útján történő függetlenedés. Ezt Sturgeon elutasítja, mivel mint ahogy Katalóniában is történt, a népszavazás az unionisták bojkottjába torkollna. Az a 45-50%, aki a függetlenedés ellen szavazna, nem ismerné el az eredményt, illetve a nemzetközi diplomácia sem valószínű, hogy elfogadná az új állam létezését.
  3. A skót és westminsteri kormányzat közötti jogi „leszámolás” a bíróságokon a népszavazás-kiírási jog kapcsán. Ez jobb lenne mind az SNP-nek, mind egy lehetséges skót államnak, mint egy „illegális” függetlenedés, de a brit kormány beleegyezése nélkül nem lenne feltétlenül könnyű létrehozni és fenntartani egy független Skóciát. 
  4. Az utolsó lehetőség, hogy elveszti hatalmát az SNP a választásokon, ami ellehetetlenítené a függetlenségi mozgalmat és egy második népszavazást. Ez nem valószínű. A What Scotland Thinks augusztus 10-i adatai alapján a választók 47%-a az SNP-nek adná regionális listás szavazatát (minden pártnak egy-egy képviselőjelölti listája van Skócia nyolc választási régiójában) és 57%-a egyéni választókörzeti szavazatát. A második helyen lévő skót konzervatívok esetében ezek az arányok 21 és 20 százalékon állnak.

A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet gyakornoka, jelenleg Culture, Politics and Society szakon hallgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr7716171174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nincs1agy 2020.08.22. 13:09:23

Ha kiválnak, egy jó ideig biztos nem lehetnek EU tagok, a spanyol és belga vétó miatt..

flydomi 2020.08.22. 13:10:34

A nagy illibsi konzervativ Londonistak folyamatosan Brusszeleznek, mig ok egy "nemzetallamot",Skociat akarjak meg mindig rabszolgasorban tartani,elnyomni.Kozben sivalkodnak es frocsognek,h el vannak nyomva,mig Skociat lancra verve dirigalnak nekik.2020 januar 1-tol a belpoltika feszultebb lesz. :-) Kis fasiszta nacista Boris es haverjai csunya pofont is kaphatnak. :-) Gondolom,lesz olyan fogadoiroda,ami az UK "eletben maradasara" is kiir fogadast. :-) UK=Szovjetunio=Kina. :-) Eszak Ireket elvesztettek. :-) Ezt tudja a Bohoc is,es tarsai. :-)

flydomi 2020.08.22. 13:11:41

@nincs1agy:
Az nem olyyn biztos.
Skocia nem egyenlo Kataloniaval.Skocia egy önálló "nemzet allam".

nincs1agy 2020.08.22. 13:20:29

@flydomi: Jogi értelemben nyilván nem, de mégiscsak arról lenne szó, hogy egy több évszázados nagy egységből közel sem konfliktusmentesen kiválva szeretnének csatlakozni az EU-hoz. Ezt nagy valószínűséggel megvétóznák a spanyolok, és a belgák is..

Boar. 2020.08.22. 14:05:33

@nincs1agy: Csatlakozni?
Visszatérni. Miután akaratuk ellenére, kényszerből kerültek a kerítésen kívülre.
Ennek a vétóját elég nehéz megideologizálni.

nincs1agy 2020.08.22. 14:32:26

@Boar.: Tök mindegy hogyan definiálod, a spanyol vétó borítékolható..

Ekrü 2020.08.22. 14:32:53

Most nemrég népszavaztak,hogy nem akarnak Angliától elválni.Gondolták volna meg jobban.Ez az egész úgy komolytalan ahogy van.

flydomi 2020.08.22. 15:28:40

@Ekrü:
Ugye csak trollkodsz? :-)
Gondolom,h igen. :-)

flydomi 2020.08.22. 15:36:03

@nincs1agy:
@Boar.: Tök mindegy hogyan definiálod, a spanyol vétó borítékolható..

"Boritekolhato".......vagyis nem 100%......
Egyebkent Katalonia statusza nem egyenlő Skocia statuszaval,igy a Spanyolok mellenyulnanak.....egy nemzetallamot el nem imerni Spanyol reszrol meresz dolog lenne.
Persze,ott is meg van tepazva az uralkodi birodalmi rendszer,igy nem csoda,ha nem tudnak maskepp gondolkozni.Csakhat ezzel nyiltan magukat kopik szembe. :-)

nincs1agy 2020.08.22. 16:29:53

@flydomi: Arra nem lehet alapozni egy kis 4-5 milliós ország jövőjét, hogy hát lehet, hogy a spanyolok nem fogják megvétózni. Különösen a jelenlegi katalán helyzet fényében..
A jelenlegi EU-ban azok az országok, akiknél függetlenedni szándékozó területek vannak nincsenek oda azért, hogy egy konfliktusosan kiváló Skóciát felvegyenek az EU-ba. Különösen nem azonnal..

flydomi 2020.08.22. 17:24:55

@nincs1agy:
Szerintem nem akarod elfogadni azt a tenyt,ahogy az angolok,h Skocia egy nemzetallam.A konfliktust nem Skocia okozza.

MAXVAL_birca geci 2020.08.22. 17:46:43

@MAXVAL bircaman közíró: Pofádat befogod birkageci putyin csicska !

Ekrü 2020.08.22. 18:26:52

@flydomi: Miért trollkodás az,ha valaki rávilágít arra,hogy nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a skótok bizony arra szavaztak,hogy az Egyesült Királyság tagjai szeretnének maradni.Vagy ez úgy működik,hogy ha úgy kívánja anyagi érdekem akkor maradok ha meg nem akkor nem?Azt csináljanak nekik hetente népszavazást attól függően ,hogy mi az éppen aktuális helyzet?Miközben vannak Európában olyan népek akiknek nem adatik meg ,hogy népszavazhassanak saját sorsokról (pld az Észak-Írek ) pedig ők nem kilóra mérik a nemzeti függetlenségüket.

nincs1agy 2020.08.22. 19:12:37

@flydomi: Tök mindegy, hogy nemzetállam per definitionem vagy sem. Nem ez a lényeg. Látod, hogy nem válhatnak csak úgy ki ők sem. Ugyanúgy izmozik a brit központi kormányzat, ahogy a spanyol Katalónia ügyében. Márpedig a spanyolok nem akarnak precedenst teremteni azáltal, hogy belemennek egy kivált állam EU-s felvételébe.

2020.08.22. 20:16:49

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.08.22. 20:17:15

Az EU vezető ill. hangadó országai szemében a "nemzet" szó eleve vörös posztó, így erősen valószínű, hogy hosszú évekig elücsörögnének egy esetleges skót felvételi kérelmen.

2020.08.22. 20:18:47

@MAXVAL bircaman közíró: "Bent maradnak."

a náci SS tisztek fasza a seggedben.

2020.08.22. 20:22:58

@Ekrü: nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a britek bizony arra szavaztak,hogy az EU tagjai szeretnének letni.Vagy ez úgy működik,hogy ha úgy kívánja anyagi érdekem akkor maradok ha meg nem akkor nem? Azt csináljanak nekik hetente népszavazást attól függően ,hogy mi az éppen aktuális helyzet?

na, ilyen kis elvtelen, idióta, önmagát pofán fosó selejtek a mongolFidióták, mint te.

2020.08.22. 20:25:34

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

2020.08.22. 20:28:22

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

2020.08.22. 20:34:11

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.22. 20:34:46

@MAXVAL bircaman közíró: "Bent maradnak."

a náci SS tisztek fasza a seggedben.

2020.08.22. 20:35:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

alimento.blog.hu/2020/06/15/covid_szkepszis/full_commentlist/1#c38614880

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

itt van még egy csomó tönkrement bank listája:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

totál elmebeteg vagy. csak a valósághoz nincs közöd.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

**********************************

"Egyetlen indítvány létezik, amelyet a kormánypártok és az ellenzék minden évben ellenszavazat nélkül elfogad, ez pedig a képviselők fizetésemelése. "

szeka.blog.hu/2020/04/16/kevesebb_penz_jut_majd_a_kormanyfo_hobbijara_bar_orban_viktor_errol_nem_igazan_vesz_tudomast/full_commentlist/1#c38420128

Nemcsak, hogy van olyan eset, amikor nem szavazták meg, de még jótékony célra is felajánlották, mert persze a Fidesz azért megszavazta.

index.hu/belfold/2018/07/18/jotekony_celra_forditjak_a_fizetesemelesuket_a_parbeszed_kepviseloi/

És ha már az idei emelésről volt szó, az MSZP azt is jótékony célra fordítja.

index.hu/belfold/2020/04/18/mszp_kozlemeny_fidesz_fizetesemeles_adomany_jarvany/

megint tátott szájjal futottál be a faszerdőbe!

**********************************

"Az a helyzet, hogy a világ egyetlen országában sincs elegendő védőfelszerelés vagy lélegeztetőgép. Mindenki Kínánál kuncsorog értük,"

jelenkor1.blog.hu/2020/04/03/miert_kritizaljak_muller_ceciliat/full_commentlist/1#c38368230

a világ legnagyobb lélegeztetőgép gyártója német. mindenki ott kuncsorog a NÉMET cégnél.

444.hu/2020/03/28/a-vilag-legnagyobb-lelegeztetogep-gyartoja-szerint-nincs-az-az-isten-hogy-le-tudjon-szallitani-annyi-gepet-amennyit-kernek-tole

megint csak a világról nincs semmi fingod, te mongolFidióta selejt!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.22. 20:37:51

@Tamerlane:

Olvasom, hogy az Angyal utcában élsz magénéletet. Az jobb, mint a seggtánc a Soros romkocsmában?

Ekrü 2020.08.22. 20:41:47

@Tamerlane:
"az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, "-Erről beszélek én is.Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Egyesült Királysághoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket.Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni.Undorítóak.
"de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát. "-Helyeseltem anno a skót népszavazást,az ő bajuk ha nem éltek vele hanem inkább eladták magukat. Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni és nem pedig a skótokat kéne engedni hetente szavazni attól függően,hogy az anyagi érdekük éppen mit diktál.

2020.08.22. 20:44:15

@Ekrü: nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a britek bizony arra szavaztak,hogy az EU tagjai szeretnének letni.Vagy ez úgy működik,hogy ha úgy kívánja anyagi érdekem akkor maradok ha meg nem akkor nem? Azt csináljanak nekik hetente népszavazást attól függően ,hogy mi az éppen aktuális helyzet?

na, ilyen kis elvtelen, idióta, önmagát pofán fosó selejtek a mongolFidióták, mint te.

2020.08.22. 20:46:54

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.22. 20:49:09

@Ekrü: Erről beszélek én is. Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Európai Unióhoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket. Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni. Undorítóak ezek az angolok. Mármint a brexites angolok, meg a mongolFidióták, akik támogatják őket.

"Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni"

a népszavazás nem fogyóeszköz, te kis degenerált! azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, te kis elmebeteg! nincs ilyen összefüggés, te mongolFidióta!

2020.08.22. 20:49:46

@Ekrü: Erről beszélek én is. Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Európai Unióhoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket. Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni. Undorítóak ezek az angolok. Mármint a brexites angolok, meg a mongolFidióták, akik támogatják őket.

"Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni"

a népszavazás nem fogyóeszköz, te kis degenerált! azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, te kis elmebeteg! nincs ilyen összefüggés, te mongolFidióta!

2020.08.22. 20:56:06

@Ekrü: Erről beszélek én is. Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Európai Unióhoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket. Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni. Undorítóak ezek az angolok. Mármint a brexites angolok, meg a mongolFidióták, akik támogatják őket.

"Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni"

a népszavazás nem fogyóeszköz, te kis degenerált! azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, te kis elmebeteg! nincs ilyen összefüggés, te mongolFidióta!

2020.08.22. 21:00:54

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.22. 21:09:29

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.22. 21:14:00

@Ekrü: nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a britek bizony arra szavaztak,hogy az EU tagjai szeretnének letni.Vagy ez úgy működik,hogy ha úgy kívánja anyagi érdekem akkor maradok ha meg nem akkor nem? Azt csináljanak nekik hetente népszavazást attól függően ,hogy mi az éppen aktuális helyzet?

na, ilyen kis elvtelen, idióta, önmagát pofán fosó selejtek a mongolFidióták, mint te.

Ekrü 2020.08.22. 21:15:13

@Tamerlane:
"nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a britek bizony arra szavaztak,hogy az EU tagjai szeretnének letni."-Egészen pontosan 1973-ban.Azóta felnőtt 2 generáció,míg a skót népszavazás nem is olyan rég,2014-ben volt.Majd ha itt is eltelik 43 év szavazhatnak újra. (Na jó,legyen csak 40...)
" azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, "-Öröm látni,hogy hogyan csináltok hátsófelet a szátokból.Tudod mit?Előbb legyen meg az észak-írek,katalánok ,székelyek népszavazása azt majd utána beszélhetünk a skótokéról.Úgy egészen pontosan 40 év múlva mint az angoloknál.

Ekrü 2020.08.22. 21:19:50

@Tamerlane:
"olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak."-Ők nem,viszont az angolok valószínű,hogy igen.:))))) Én meg csak a véleményem írtam le,ha neked ez nem tetszik,hát az a te bajod.Tudod,azt meg te nem mondhatod meg,hogy nekem mi legyen a véleményem.:)))))

2020.08.22. 21:23:36

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

2020.08.22. 21:26:08

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.22. 21:28:44

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.22. 21:30:04

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim Jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok csak 40 évente népszavazhatnak.

Azt meg már megbeszéltük, hogy olyat csak egy mongolFidióta gondol, hogy ha a skótok népszavaznak, akkor elfogy a népszavazás, és más országnak már nem jut.

Ilyen elmebeteg is csak egy Fideszes lehet, mint te.

2020.08.22. 21:31:53

@Ekrü: a véleményed egy önző faszfej idiótasága, a skótok is leszarják, én is, de a spanyolok is.

2020.08.22. 21:32:31

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.22. 21:35:22

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

alimento.blog.hu/2020/06/15/covid_szkepszis/full_commentlist/1#c38614880

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

itt van még egy csomó tönkrement bank listája:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

totál elmebeteg vagy. csak a valósághoz nincs közöd.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

**********************************

"Egyetlen indítvány létezik, amelyet a kormánypártok és az ellenzék minden évben ellenszavazat nélkül elfogad, ez pedig a képviselők fizetésemelése. "

szeka.blog.hu/2020/04/16/kevesebb_penz_jut_majd_a_kormanyfo_hobbijara_bar_orban_viktor_errol_nem_igazan_vesz_tudomast/full_commentlist/1#c38420128

Nemcsak, hogy van olyan eset, amikor nem szavazták meg, de még jótékony célra is felajánlották, mert persze a Fidesz azért megszavazta.

index.hu/belfold/2018/07/18/jotekony_celra_forditjak_a_fizetesemelesuket_a_parbeszed_kepviseloi/

És ha már az idei emelésről volt szó, az MSZP azt is jótékony célra fordítja.

index.hu/belfold/2020/04/18/mszp_kozlemeny_fidesz_fizetesemeles_adomany_jarvany/

megint tátott szájjal futottál be a faszerdőbe!

**********************************

"Az a helyzet, hogy a világ egyetlen országában sincs elegendő védőfelszerelés vagy lélegeztetőgép. Mindenki Kínánál kuncsorog értük,"

jelenkor1.blog.hu/2020/04/03/miert_kritizaljak_muller_ceciliat/full_commentlist/1#c38368230

a világ legnagyobb lélegeztetőgép gyártója német. mindenki ott kuncsorog a NÉMET cégnél.

444.hu/2020/03/28/a-vilag-legnagyobb-lelegeztetogep-gyartoja-szerint-nincs-az-az-isten-hogy-le-tudjon-szallitani-annyi-gepet-amennyit-kernek-tole

megint csak a világról nincs semmi fingod, te mongolFidióta selejt!

2020.08.22. 21:42:18

@Ekrü: nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a britek bizony arra szavaztak,hogy az EU tagjai szeretnének letni.Vagy ez úgy működik,hogy ha úgy kívánja anyagi érdekem akkor maradok ha meg nem akkor nem? Azt csináljanak nekik hetente népszavazást attól függően ,hogy mi az éppen aktuális helyzet?

na, ilyen kis elvtelen, idióta, önmagát pofán fosó selejtek a mongolFidióták, mint te.

nincs1agy 2020.08.22. 21:43:20

Már hogyne tudnák megvétózni, balfasz?

"Kurvára nem lehet azt megindokolni."

Bármit meg lehet indokolni. Épp arról van szó, hogyha a skótok belépését megszavazzák, akkor nehezebb lenne kimagyarázni később, hogy az esetleg függetlenné váló Katalóniáét miért nem.
Azok az országok, amelyekben a központi kormányzat által nem kívánt függetlenedési törekvések vannak ,nem nagyon szeretnének precedenst teremteni a skótok felvételével. Felfogod ezt libsidiot?

2020.08.22. 21:43:41

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

2020.08.22. 21:44:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

alimento.blog.hu/2020/06/15/covid_szkepszis/full_commentlist/1#c38614880

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

itt van még egy csomó tönkrement bank listája:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

totál elmebeteg vagy. csak a valósághoz nincs közöd.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

**********************************

"Egyetlen indítvány létezik, amelyet a kormánypártok és az ellenzék minden évben ellenszavazat nélkül elfogad, ez pedig a képviselők fizetésemelése. "

szeka.blog.hu/2020/04/16/kevesebb_penz_jut_majd_a_kormanyfo_hobbijara_bar_orban_viktor_errol_nem_igazan_vesz_tudomast/full_commentlist/1#c38420128

Nemcsak, hogy van olyan eset, amikor nem szavazták meg, de még jótékony célra is felajánlották, mert persze a Fidesz azért megszavazta.

index.hu/belfold/2018/07/18/jotekony_celra_forditjak_a_fizetesemelesuket_a_parbeszed_kepviseloi/

És ha már az idei emelésről volt szó, az MSZP azt is jótékony célra fordítja.

index.hu/belfold/2020/04/18/mszp_kozlemeny_fidesz_fizetesemeles_adomany_jarvany/

megint tátott szájjal futottál be a faszerdőbe!

**********************************

"Az a helyzet, hogy a világ egyetlen országában sincs elegendő védőfelszerelés vagy lélegeztetőgép. Mindenki Kínánál kuncsorog értük,"

jelenkor1.blog.hu/2020/04/03/miert_kritizaljak_muller_ceciliat/full_commentlist/1#c38368230

a világ legnagyobb lélegeztetőgép gyártója német. mindenki ott kuncsorog a NÉMET cégnél.

444.hu/2020/03/28/a-vilag-legnagyobb-lelegeztetogep-gyartoja-szerint-nincs-az-az-isten-hogy-le-tudjon-szallitani-annyi-gepet-amennyit-kernek-tole

megint csak a világról nincs semmi fingod, te mongolFidióta selejt!

2020.08.22. 21:46:10

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.22. 21:49:05

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.22. 21:51:52

@MAXVAL bircaman közíró: "Bent maradnak."

a náci SS tisztek fasza a seggedben.

2020.08.22. 21:54:48

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

nincs1agy 2020.08.22. 21:55:13

@Tamerlane: Képes vagy értelmes gondolatok közlésére is, vagy csak saját hülyeségeid másolására, te idióta chatrobot?

2020.08.22. 21:58:34

@Ekrü: nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a britek bizony arra szavaztak,hogy az EU tagjai szeretnének letni.Vagy ez úgy működik,hogy ha úgy kívánja anyagi érdekem akkor maradok ha meg nem akkor nem? Azt csináljanak nekik hetente népszavazást attól függően ,hogy mi az éppen aktuális helyzet?

na, ilyen kis elvtelen, idióta, önmagát pofán fosó selejtek a mongolFidióták, mint te.

2020.08.22. 22:02:37

@Ekrü: Erről beszélek én is. Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Európai Unióhoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket. Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni. Undorítóak ezek az angolok. Mármint a brexites angolok, meg a mongolFidióták, akik támogatják őket.

"Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni"

a népszavazás nem fogyóeszköz, te kis degenerált! azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, te kis elmebeteg! nincs ilyen összefüggés, te mongolFidióta!

2020.08.22. 22:06:52

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.22. 22:10:32

@MAXVAL bircaman közíró: "Bent maradnak."

a náci SS tisztek fasza a seggedben.

2020.08.22. 22:13:25

@Ekrü: nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a britek bizony arra szavaztak,hogy az EU tagjai szeretnének letni.Vagy ez úgy működik,hogy ha úgy kívánja anyagi érdekem akkor maradok ha meg nem akkor nem? Azt csináljanak nekik hetente népszavazást attól függően ,hogy mi az éppen aktuális helyzet?

na, ilyen kis elvtelen, idióta, önmagát pofán fosó selejtek a mongolFidióták, mint te.

2020.08.22. 22:15:51

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

2020.08.22. 22:17:12

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

nemecsekerno_007 2020.08.22. 22:23:40

@Tamerlane: Elhülyültél Fitymatyi. Már nagyon gyengén tolod.

2020.08.22. 22:29:25

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim Jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok csak 40 évente népszavazhatnak.

Azt meg már megbeszéltük, hogy olyat csak egy mongolFidióta gondol, hogy ha a skótok népszavaznak, akkor elfogy a népszavazás, és más országnak már nem jut.

Ilyen elmebeteg is csak egy Fideszes lehet, mint te.

2020.08.22. 22:30:40

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim Jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok csak 40 évente népszavazhatnak.

Azt meg már megbeszéltük, hogy olyat csak egy mongolFidióta gondol, hogy ha a skótok népszavaznak, akkor elfogy a népszavazás, és más országnak már nem jut.

Ilyen elmebeteg is csak egy Fideszes lehet, mint te.

2020.08.22. 22:34:36

@MAXVAL bircaman közíró: "Bent maradnak."

a náci SS tisztek fasza a seggedben.

2020.08.22. 22:36:58

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.22. 22:38:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

alimento.blog.hu/2020/06/15/covid_szkepszis/full_commentlist/1#c38614880

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

itt van még egy csomó tönkrement bank listája:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

totál elmebeteg vagy. csak a valósághoz nincs közöd.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

**********************************

"Egyetlen indítvány létezik, amelyet a kormánypártok és az ellenzék minden évben ellenszavazat nélkül elfogad, ez pedig a képviselők fizetésemelése. "

szeka.blog.hu/2020/04/16/kevesebb_penz_jut_majd_a_kormanyfo_hobbijara_bar_orban_viktor_errol_nem_igazan_vesz_tudomast/full_commentlist/1#c38420128

Nemcsak, hogy van olyan eset, amikor nem szavazták meg, de még jótékony célra is felajánlották, mert persze a Fidesz azért megszavazta.

index.hu/belfold/2018/07/18/jotekony_celra_forditjak_a_fizetesemelesuket_a_parbeszed_kepviseloi/

És ha már az idei emelésről volt szó, az MSZP azt is jótékony célra fordítja.

index.hu/belfold/2020/04/18/mszp_kozlemeny_fidesz_fizetesemeles_adomany_jarvany/

megint tátott szájjal futottál be a faszerdőbe!

**********************************

"Az a helyzet, hogy a világ egyetlen országában sincs elegendő védőfelszerelés vagy lélegeztetőgép. Mindenki Kínánál kuncsorog értük,"

jelenkor1.blog.hu/2020/04/03/miert_kritizaljak_muller_ceciliat/full_commentlist/1#c38368230

a világ legnagyobb lélegeztetőgép gyártója német. mindenki ott kuncsorog a NÉMET cégnél.

444.hu/2020/03/28/a-vilag-legnagyobb-lelegeztetogep-gyartoja-szerint-nincs-az-az-isten-hogy-le-tudjon-szallitani-annyi-gepet-amennyit-kernek-tole

megint csak a világról nincs semmi fingod, te mongolFidióta selejt!

2020.08.22. 22:45:59

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.22. 22:47:06

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.22. 22:48:19

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.22. 22:49:29

@Ekrü: Erről beszélek én is. Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Európai Unióhoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket. Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni. Undorítóak ezek az angolok. Mármint a brexites angolok, meg a mongolFidióták, akik támogatják őket.

"Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni"

a népszavazás nem fogyóeszköz, te kis degenerált! azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, te kis elmebeteg! nincs ilyen összefüggés, te mongolFidióta!

2020.08.22. 22:52:17

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.22. 22:55:59

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.22. 22:57:10

@Ekrü: Erről beszélek én is. Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Európai Unióhoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket. Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni. Undorítóak ezek az angolok. Mármint a brexites angolok, meg a mongolFidióták, akik támogatják őket.

"Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni"

a népszavazás nem fogyóeszköz, te kis degenerált! azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, te kis elmebeteg! nincs ilyen összefüggés, te mongolFidióta!

2020.08.22. 22:58:37

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

2020.08.22. 23:03:08

@Ekrü: nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a britek bizony arra szavaztak,hogy az EU tagjai szeretnének letni.Vagy ez úgy működik,hogy ha úgy kívánja anyagi érdekem akkor maradok ha meg nem akkor nem? Azt csináljanak nekik hetente népszavazást attól függően ,hogy mi az éppen aktuális helyzet?

na, ilyen kis elvtelen, idióta, önmagát pofán fosó selejtek a mongolFidióták, mint te.

2020.08.22. 23:04:25

@Ekrü: a véleményed egy önző faszfej idiótasága, a skótok is leszarják, én is, de a spanyolok is.

2020.08.22. 23:05:33

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

2020.08.22. 23:07:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

alimento.blog.hu/2020/06/15/covid_szkepszis/full_commentlist/1#c38614880

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

itt van még egy csomó tönkrement bank listája:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

totál elmebeteg vagy. csak a valósághoz nincs közöd.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

**********************************

"Egyetlen indítvány létezik, amelyet a kormánypártok és az ellenzék minden évben ellenszavazat nélkül elfogad, ez pedig a képviselők fizetésemelése. "

szeka.blog.hu/2020/04/16/kevesebb_penz_jut_majd_a_kormanyfo_hobbijara_bar_orban_viktor_errol_nem_igazan_vesz_tudomast/full_commentlist/1#c38420128

Nemcsak, hogy van olyan eset, amikor nem szavazták meg, de még jótékony célra is felajánlották, mert persze a Fidesz azért megszavazta.

index.hu/belfold/2018/07/18/jotekony_celra_forditjak_a_fizetesemelesuket_a_parbeszed_kepviseloi/

És ha már az idei emelésről volt szó, az MSZP azt is jótékony célra fordítja.

index.hu/belfold/2020/04/18/mszp_kozlemeny_fidesz_fizetesemeles_adomany_jarvany/

megint tátott szájjal futottál be a faszerdőbe!

**********************************

"Az a helyzet, hogy a világ egyetlen országában sincs elegendő védőfelszerelés vagy lélegeztetőgép. Mindenki Kínánál kuncsorog értük,"

jelenkor1.blog.hu/2020/04/03/miert_kritizaljak_muller_ceciliat/full_commentlist/1#c38368230

a világ legnagyobb lélegeztetőgép gyártója német. mindenki ott kuncsorog a NÉMET cégnél.

444.hu/2020/03/28/a-vilag-legnagyobb-lelegeztetogep-gyartoja-szerint-nincs-az-az-isten-hogy-le-tudjon-szallitani-annyi-gepet-amennyit-kernek-tole

megint csak a világról nincs semmi fingod, te mongolFidióta selejt!

2020.08.22. 23:08:37

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.22. 23:09:47

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

2020.08.22. 23:11:17

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim Jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok csak 40 évente népszavazhatnak.

Azt meg már megbeszéltük, hogy olyat csak egy mongolFidióta gondol, hogy ha a skótok népszavaznak, akkor elfogy a népszavazás, és más országnak már nem jut.

Ilyen elmebeteg is csak egy Fideszes lehet, mint te.

2020.08.22. 23:13:53

@Ekrü: Erről beszélek én is. Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Európai Unióhoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket. Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni. Undorítóak ezek az angolok. Mármint a brexites angolok, meg a mongolFidióták, akik támogatják őket.

"Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni"

a népszavazás nem fogyóeszköz, te kis degenerált! azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, te kis elmebeteg! nincs ilyen összefüggés, te mongolFidióta!

2020.08.22. 23:19:31

@Ekrü: a véleményed egy önző faszfej idiótasága, a skótok is leszarják, én is, de a spanyolok is.

2020.08.22. 23:22:34

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.22. 23:23:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "A legutóbbi válság során is épp a bankok keresték gennyesre magukat."

alimento.blog.hu/2020/06/15/covid_szkepszis/full_commentlist/1#c38614880

Ja, mint a Lehman Brothers. ja nem, már megint elmebeteg pszichopata vagy, nácikurva! kussoltál volna, nem égetnéd magad.

itt van még egy csomó tönkrement bank listája:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_banks_acquired_or_bankrupted_during_the_Great_Recession

totál elmebeteg vagy. csak a valósághoz nincs közöd.

Ennyit tudtok, ti, kis mongolFidióták. Elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

**********************************

"Egyetlen indítvány létezik, amelyet a kormánypártok és az ellenzék minden évben ellenszavazat nélkül elfogad, ez pedig a képviselők fizetésemelése. "

szeka.blog.hu/2020/04/16/kevesebb_penz_jut_majd_a_kormanyfo_hobbijara_bar_orban_viktor_errol_nem_igazan_vesz_tudomast/full_commentlist/1#c38420128

Nemcsak, hogy van olyan eset, amikor nem szavazták meg, de még jótékony célra is felajánlották, mert persze a Fidesz azért megszavazta.

index.hu/belfold/2018/07/18/jotekony_celra_forditjak_a_fizetesemelesuket_a_parbeszed_kepviseloi/

És ha már az idei emelésről volt szó, az MSZP azt is jótékony célra fordítja.

index.hu/belfold/2020/04/18/mszp_kozlemeny_fidesz_fizetesemeles_adomany_jarvany/

megint tátott szájjal futottál be a faszerdőbe!

**********************************

"Az a helyzet, hogy a világ egyetlen országában sincs elegendő védőfelszerelés vagy lélegeztetőgép. Mindenki Kínánál kuncsorog értük,"

jelenkor1.blog.hu/2020/04/03/miert_kritizaljak_muller_ceciliat/full_commentlist/1#c38368230

a világ legnagyobb lélegeztetőgép gyártója német. mindenki ott kuncsorog a NÉMET cégnél.

444.hu/2020/03/28/a-vilag-legnagyobb-lelegeztetogep-gyartoja-szerint-nincs-az-az-isten-hogy-le-tudjon-szallitani-annyi-gepet-amennyit-kernek-tole

megint csak a világról nincs semmi fingod, te mongolFidióta selejt!

2020.08.22. 23:25:05

@Ekrü: Erről beszélek én is. Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Európai Unióhoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket. Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni. Undorítóak ezek az angolok. Mármint a brexites angolok, meg a mongolFidióták, akik támogatják őket.

"Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni"

a népszavazás nem fogyóeszköz, te kis degenerált! azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, te kis elmebeteg! nincs ilyen összefüggés, te mongolFidióta!

2020.08.22. 23:28:00

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.22. 23:29:08

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim Jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok csak 40 évente népszavazhatnak.

Azt meg már megbeszéltük, hogy olyat csak egy mongolFidióta gondol, hogy ha a skótok népszavaznak, akkor elfogy a népszavazás, és más országnak már nem jut.

Ilyen elmebeteg is csak egy Fideszes lehet, mint te.

2020.08.22. 23:30:25

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.22. 23:35:29

@Ekrü: Erről beszélek én is. Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Európai Unióhoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket. Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni. Undorítóak ezek az angolok. Mármint a brexites angolok, meg a mongolFidióták, akik támogatják őket.

"Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni"

a népszavazás nem fogyóeszköz, te kis degenerált! azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, te kis elmebeteg! nincs ilyen összefüggés, te mongolFidióta!

2020.08.22. 23:36:48

@Ekrü: Erről beszélek én is. Pár éve anyagilag az érte meg nekik,hogy az Európai Unióhoz tartozzanak ezért pár inggombért eladták a függetlenségüket. Most meg szintén anyagi haszon reményében szeretnék visszacsinálni. Undorítóak ezek az angolok. Mármint a brexites angolok, meg a mongolFidióták, akik támogatják őket.

"Úgy gondolom most a döntés jogát elsősorban az Észak-Íreknek,Katalánoknak,Erdélyieknek kell megadni"

a népszavazás nem fogyóeszköz, te kis degenerált! azért nem kell a skótoktól elvenni a jogot, hogy maradjon másoknak, te kis elmebeteg! nincs ilyen összefüggés, te mongolFidióta!

2020.08.22. 23:40:50

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

2020.08.22. 23:41:58

@Ekrü: az a "legutóbb" még a Brexit előtt volt, megváltozott a helyzet, de a mongolFidióta, diktatórikus fasz nem akarja megadni a népnek a döntés jogát.

2020.08.22. 23:53:47

@Ekrü: nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a britek bizony arra szavaztak,hogy az EU tagjai szeretnének letni.Vagy ez úgy működik,hogy ha úgy kívánja anyagi érdekem akkor maradok ha meg nem akkor nem? Azt csináljanak nekik hetente népszavazást attól függően ,hogy mi az éppen aktuális helyzet?

na, ilyen kis elvtelen, idióta, önmagát pofán fosó selejtek a mongolFidióták, mint te.

2020.08.22. 23:56:24

@Ekrü: nem is olyan régen volt egy népszavazás,ahol a britek bizony arra szavaztak,hogy az EU tagjai szeretnének letni.Vagy ez úgy működik,hogy ha úgy kívánja anyagi érdekem akkor maradok ha meg nem akkor nem? Azt csináljanak nekik hetente népszavazást attól függően ,hogy mi az éppen aktuális helyzet?

na, ilyen kis elvtelen, idióta, önmagát pofán fosó selejtek a mongolFidióták, mint te.

2020.08.23. 00:04:46

@Ekrü: olyat még Hitler, Sztálin, Kim jong Un meg Lukasenko sem gondolt, hogy ő mondja meg, hogy a skótok hány évente népszavazhatnak. Te mindannyiuknál túlteszel abban, hogy mekkora diktátor fasz vagy.

2020.08.23. 00:08:37

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

2020.08.23. 00:09:58

@Ekrü: a véleményed egy önző faszfej idiótasága, a skótok is leszarják, én is, de a spanyolok is.

2020.08.23. 00:13:42

@MAXVAL bircaman közíró: "Bent maradnak."

a náci SS tisztek fasza a seggedben.

2020.08.23. 00:18:26

@nincs1agy: Skóciának ahhoz, hogy az EU-tagság kérdése egyáltalán felmerüljön, függetlenednie kell. Ha ez megtörténik, és ha kérvényezik az EU-tagságot, akkor Spanyolország szempontjából a rossz dolog már megtörtént, amit egy felvétel elutasításával már nem tudnak megakadályozni. Kurvára nem lehet azt megindokolni, hogy miért ne lehessen tag egy ország,a mely előtte már egy másik ország részeként tag volt. Úgyhogy kurvára nem biztos, hogy Spanyolország vétózna.

na most te egy olyan mongolFidióta vagy, aki még azt se tudja átlátni, hogy egy éjszakára tárva-nyitva hagyott iskolaablak bizony megnöveli a kockázatát annak, hogy kirámolják az iskolát. Úgyhogy te ne képzelegj olyat, hogy bármit is meg tudz jósolni! Te egy mongolFidióta selejt vagy, mint a többi Fideszes.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.08.23. 01:29:23

A Radar szerint 40 új komment, ám ide belépve egyetlen újat sem látok. Vagyis mind szűrve lett, mert Matyóka írta őket.

fkv.115 2020.08.23. 17:25:18

@nincs1agy: Így meg azután se, mert Anglia kilép az EU-ból.

fkv.115 2020.08.23. 17:27:01

@MAXVAL bircaman közíró: Mi van, már buzibárokat látogatsz? Kötelező a fideszben, minden agitpropos párttagnak?

Bandibacsi34 2020.08.24. 07:01:37

Ha az angolok cserebe lezarnak a hatart, elvinnek a munkahelyeket(atomraketak stb.), a skot fontot nem ismernek el meg lenne b..va Skocia. Nekik fontosabb az Unio, mint az angoloknak(kiveve a királyi csaladot, de az egy mas tortenet).

nincs1agy 2020.08.25. 19:45:36

@fkv.115: Annyi esélyük lehet, hogy a spanyolok Gibraltár miatt szívózni akarnak az angolokkal, de erre szerintem nem lehet alapozni egy kis ország jövőjét. Se GB se az EU,irtó nagy szívás lenne..

kiskutyauto 2020.08.27. 21:44:18

Mind a konzervatívnak csúfolt hazug álszent társadalmi terrornak, mind a királyságoknak a végnapjait éljük (együtt járnak kéz a kézben 1500 éve ugyebár az egyházak és az elnyomó arisztokrácia)... így a Brit Monarchia ill Egyesült Királyság is hamarosan elköszön és rajtuk múlik, hogy csúnyán vagy szépen...
süti beállítások módosítása