A Paradigma Intézet blogja

Miért is lesz Botka-Vona vita?

2017. szeptember 29. - ParadigmaIntézet
  1. A két jelölt teljesen eltérő háttérrel érkezik: a stabilitást és erőt mutató Jobbik vs. a belső ellentétektől hangos, az elmúlt 25 év leggyengébb támogatottságával bíró MSZP.
  2. Vona Gábornak az lehet a célja, hogy minél hamarabb egyértelműsítse, hogy ő a legkompetensebb ellenzéki jelölt.
  3. Botka László a párton belüli pozíciója megerősítésére tesz még egy kísérletet.

Szeptember 27-én érkezett a hír, hogy jövő hétfőn rendhagyó miniszterelnök-jelölti vitát láthatnak majd a nézők az egyik legnagyobb kereskedelmi csatornán. Baló György műsorában Botka László és Vona Gábor mérheti össze retorikai képességeit, és küzdhet meg a “második erő” pozíciójáért. Első ránézésre ugyanis ez tűnik a vita tétjének.

A két legnagyobb ellenzéki párt, vagyis az MSZP és a Jobbik miniszterelnök-jelöltje egy “rég elfeledett műfajban” készül egymásnak feszülni. Ez kifejezetten érdekes fejlemény így fél évvel a választások előtt, hiszen nehezen értelmezhető, hogy mégis melyik félnek áll az érdekében.

Először is szedjük össze azokat a pontokat, amelyek miatt mind a két félnek megérte elvállalni a vitát:

  • Nézettség
    A miniszterelnök-jelölti viták mindig is népszerű műsornak számítottak: 2006-ban például több mint 1 millió választópolgár nézte élőben az Orbán-Gyurcsány vitát, ezen felül is a diplomások 42.4%-a.
  • Nyilvánosság
    A jelöltek a programpontjaikat szélesebb közönségnek tudják bemutatni, továbbá egy este erejéig biztosan tematizálják a közbeszédet.

Természetesen azt azért figyelembe kell vennünk, hogy a vitázó jelöltek közül egyik sem a regnáló kormányfő, tehát el fog maradni az ellenzéki fél részéről a számonkérés, és kisebb érdeklődés övezi majd a csörtét.

Az ország helyzetének értékelésénél valószínűleg nagy egyetértésben lesznek, a legtöbb szakpolitikai terület megvitatása során pedig arra fognak jutni, hogy hazánk rendkívül rossz állapotban van. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a vita a “közembereknek” szól, tehát az adott kérdésekbe csak olyan szinten lehet belemenni, ami még az átlagember számára is érdekes lehet. Így azok a szakpolitikai részletkérdések, melyek alapján a két párt markánsan eltérő véleményen van, sok időt nem fognak elvenni a vitából.

Miért érdekes a vita a Jobbiknak?

Vona Gábor teljesen más pozícióból, és más céllal közelít a vitához, mint Botka László. Bár a Jobbiknak a néppártosodás ellenére sem nőttek meg különösebben a népszerűségi mutatói, évek óta tartja stabilan a pozícióját a szocialisták előtt. A baloldallal ellentétben a Jobbik képes egységként fellépni, hiszen a párton belüli hatalmi harcokat már több mint egy éve lejátszották, így a következő fél évben valóban a kampányra tudnak összpontosítani. Ez rendkívüli fontossággal bír, hiszen valódi kihívóként tud megjelenni a kormányváltást akaró, de bizonytalan pártpreferenciájú szavazók számára. Vona Gábornak tehát az a célja, hogy minél hamarabb egyértelműsítse, hogy ő a legkompetensebb ellenzéki jelölt.

Botka László hattyúdala?

A szocialisták miniszterelnök-jelöltje nehéz napokon van túl. Az eseménydús hét vége felé járva nehéz lenne megjósolni, hogy pár hét múlva is ő lesz-e az MSZP jelöltje Orbán Viktor leváltására. Pozícióját tulajdonképpen nem is a kormánypárt veszélyezteti, hanem a saját táborán és pártján belüli, nagy médianyilvánossággal zajló belharc, melynek ő lehet a vezéráldozata. Botka láthatóan nem akar belenyugodni az MSZP kudarcába, és továbbra is az a célja, hogy releváns, megkerülhetetlen tényezőként mutassa magát a közönség számára. Egy olyan vita, ahol a nagy nyilvánosság előtt úgy tudja beállítani magát, mint a Fidesz legjelentősebb kihívója, ezt a képet erősíti. Tényleges célja tehát egyelőre még a párton belüli támogatás visszaszerzése, amelyre túl sok lehetősége nem lesz már.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr5613692584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása