A Paradigma Intézet blogja

Miért éri meg a Fidesznek?

2017. november 24. - ParadigmaIntézet
  1. A 2014-es választások előtt a balliberális ellenzéket bőven lehetett fragmentálni és ütni.
  2. Most az összeomló baloldal szavazóinak összeterelése a cél.
  3. A Fidesznek emelnie kell “házi ellenzéke” népszerűségét, hiszen velük együtt bukhat a centrális erőtér koncepciója.mierterimeg.png

Az országgyűlés az előző héten 184 kormánypárti, jobbikos és szocialista igen szavazat (2 nem, 4 tartózkodás) mellett fogadta el Gulyás Gergely és Répássy Róbert javaslatát. A törvény alapján azok a pártok, melyek állami kampánytámogatásban részesülnek, azonban nem érik el az 1%-os eredményt a 2018-as választásokon, kötelesek az államnak visszafizetni a pénzt.

A Fidesz többek között amellett érvelt, hogy az ÁSZ elnöke a törvényjavaslattal megegyező tartalmú módosítást kezdeményezett a házelnöknél, továbbá az ellenzéki pártok is több alkalommal kritizálták a küszöb nélküli pénzügyi támogatást. Arról nem is beszélve, hogy az eddigi szabályozás rendkívül sok visszaélésre adott lehetőséget, pl. a választások előtt nem sokkal alakult Új Magyarország Pártra országos szinten mindössze 1578-an voksoltak, azonban 149 milliós kampánytámogatásban részesült.

Természetesen ezek teljesen legitim érvek, azonban már a 2014-es választás alkalmával is felmerültek. Akkor miért éppen most döntött úgy a kormánypárt, hogy szigorít a szabályozáson?

A döntés mögött a politika logikája áll – az ellenzéki pártok erejében és népszerűségében jelentős változások történtek.

A 2014-es választások előtt a balliberális ellenzéket bőven lehetett fragmentálni és ütni, hiszen az össztámogatottsága még 25% körül volt. (Ha egy ilyen arányú eredmény születne 2018-ban is, az összes baloldali vezető elsírná magát örömében…)

Az összefogás eredménye akkoriban tökéletesen megfelelt a Fidesz számára, hiszen még így is kétharmaddal kezdte meg a következő ciklusát. A törpepártok nem egy szavazatot vittek el az egyéni választókerületekben az ellenzék kárára, pedig országos támogatottságuk még a 0,5%-ot sem érte el.

partok1124.pngforrás: valasztas.hu

Két budapesti fideszes mandátum is például elsősorban ennek köszönhető:

  • Budapest 15. számú EVK: 56 szavazattal nyert a fideszes jelölt az szocialistával szemben (Kucsák László vs. Kunhalmi Ágnes), miközben 1740 szavazat ment el olyan pártokra, amelyeknél még a legmagasabb arány is 0,6% volt a választókerületben. Ezek közül 8 párt rendelkezett országos listával (természetesen országosan is 1% alatt voltak), így ez 1323 “elveszett” szavazatot jelent.jeloltek1124.pngforrás: valasztas.hu
  • Budapest 13. számú EVK-ban is egészen hasonló volt a helyzet:jeloltek11244.pngforrás: valasztas.hu

Tehát a kétharmad megszerzésért nem volt nagy ár a kamupártok kampánytámogatására elköltött pár milliárd. Az ellenzék széttöredezettségét erősítő törpepártok a Fidesz érdekét szolgálták 2014-ben, most azonban az összeomló baloldal szavazóinak összeterelése a cél.

A Fidesz sikerének alappillére a status quo fenntartása, vagyis a centrális erőtér megőrzése. Amíg a kormánypártnak a jobb és baloldalon is van ellenzéke, addig sikerrel tudja folytatni jelenlegi politikáját. A koncepció szempontjából azonban az ellenzéki pártok mérete is kulcsfontosságú, hiszen releváns tényezőnek kell látszaniuk, azonban valódi kihívóvá nem nőhetik ki magukat. Ezek a feltételek maradéktalanul teljesültek az előző parlamenti választás alkalmával, hiszen a Jobbik 20,22; míg a balliberális összefogás 25,57%-ot kapott.

A szocialista párt teljes összeomlásával ugyanakkor az egyensúlyi helyzet megborult, ami viszont már nagyon is szembemegy a kormánypárt érdekével. Egy önmagát felemésztő MSZP helyén alakuló friss ellenzéki formáció valódi veszélyt jelenthet, nem úgy mint a mostani szocialisták.

A jelenlegi közvéleménykutatásokat figyelembe véve azonban több nem kamupárt is érintettje lehet az ügynek. Sem az Együtt, sem a Párbeszéd, sem a Liberálisok nem mérették meg még magukat országgyűlési választásokon egyedül. Ez pedig nem véletlen, hiszen a mérések alapján (a 3%-os hibahatárt szem előtt tartva) komoly esély van rá, hogy egyik párt sem érné el a szükséges 1%-ot. Az új szabályozás tükrében a külön indulás számukra nem csak kínos, de drága is lenne.

Most sokkal jobban rá vannak kényszerülve, hogy minél előbb együttműködés szülessen. Az összefogás mihamarabbi bejelentése pedig elemi érdeke a szocialistáknak, mivel ettől várják a zuhanórepülés megállását.

A Fidesznek tehát emelnie kell “házi ellenzéke” népszerűségét, hiszen velük együtt bukhat a centrális erőtér, és a középről politizálás évek óta jól működő elképzelése.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr7713692144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása