A Paradigma Intézet blogja

Az ellenzék 22-es csapdája

2018. január 24. - ParadigmaIntézet
  1. A kormányváltás szempontjából elengedhetetlen az ellenzéki pártok közötti koordinált jelöltállítás.
  2. Egy párt túlélése szempontjából azonban nem tekinthető logikus lépésnek a független jelölt javára való visszaléptetés.
  3. Ha egy párt nem lép vissza, akkor jelentős mértékben a Fidesz pozícióját erősíti, ha visszalép, akkor viszont elesik a töredékszavazatoktól.22es_csapda.png

Az elmúlt héten jelentette be az MSZP, hogy visszalép a Baranya megyei 1. számú egyéni választókerületben a független Mellár Tamás  javára, továbbá a 4. számú EVK-ban is visszalép a független jelölt győzelme érdekében.

Ugyan az MSZP az alábbi cselekedetével a kormányváltást támogatja, a párt túlélése szempontjából nem tekinthető logikus lépésnek a visszaléptetés. De miért is?

A töredékszavazat intézménye hazánkban is létezik, mely azt jelenti, hogy az országos listára felkerülnek azok a szavazatok is, melyek nem eredményeztek mandátumot az egyéni választókerületben.

Példának okáért 2014-ben:

  • a Baranya megyei 1. sz. EVK-ból 16706 db töredékszavazat
  • a Baranya megyei 4. sz. EVK-ból 12131 db töredékszavazat került a baloldali összefogás országos listájára.

Ha egy ellenzéki párt azonban visszalép a jelöltállítástól egy EVK-ban, akkor eleve elveszíti annak a lehetőségét, hogy az adott körzetből plusz voksokat nyerjen a párt listájára.

Fontos megállapítanunk, hogy ha a pártok együttműködnek, és kölcsönösen léptetnek vissza jelölteket a különböző körzetekben, akkor az könnyen kiegyensúlyozhatja az egyes EVK-k töredékszavazat-veszteségeit, a független jelölt támogatásnál azonban ténylegesen elesnek a pártok az esetleges voksoktól.

A következő kérdéses EVK a Veszprém megyei 1. számú körzet, ahol 2014-ben még Navracsics Tibor nyert, 2015-ben azonban már Kész Zoltán független politikus, akivel szemben a baloldali ellenzék végül nem indított más jelöltet, támogatva ezzel a kétharmad megszűnését. Kész az országgyűlésbe bekerülve nem ült be egyik ellenzéki frakcióba sem, és április után is függetlenként folytatná a politizálást.

  • Nyertek-e  tehát az ellenzéki pártok a független képviselővel? A kétharmad megszűnése természtesen szimbolikus jelentőségű volt a számukra, a választás után azonban a független képviselők önálló életet élnek, szavazásaikat nem befolyásolhatják a pártok.

Az MSZP 2018-ban azonban indít saját jelöltet, Mesterházy Attila volt miniszterelnök-jelölt személyében (aki ezt már 2017 februárjában bejelentette), hiszen az MSZP-DK megállapodás alapján a szocialisták kapják ezt a körzetet.

A többi párt részéről is érkeztek már visszalépések: Molnár Róbert, Gémesi György Új Kezdet pártjának alelnöke, valamint a már 2015-ben is induló LMP-s jelölt, Gerstmár Ferenc döntött úgy, hogy előre kiszáll a versenyből.

A legnagyobb baloldali ellenzéki párt számára tehát fontos stratégiai kérdés, hogy ebben a körzetben megteszi-e a visszaléptetést, hiszen Kész Zoltán esélyes jelöltnek számít a kormánypárti Ovádi Péterrel szemben. Ha nem lép vissza, akkor ezzel jelentős mértékben a Fidesz pozícióját erősíti, ha visszalép, akkor azonban elesik a töredékedékszavazatoktól, továbbá a DK-val szembeni pozícióját is gyengíti.

Az elmúlt időszakban az Együtt részéről is érkezett “visszavonulás” az egyéni választókerületekben: a párt visszalép az LMP-s Szél Bernadett és Hadházy Ákos javára. Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy hiába esik el töredékszavazatoktól az Együtt, egy párt csak akkor kaphat listáról mandátumot, ha elér minimum 5%-t a választásokon. Jelen esetben ez az eredmény azért erőteljesen megkérdőjelezhető az Együtt vonatkozásában, tehát a törpepárt jóval kevesebbet veszít a visszaléptetéssel, mint egy nagyobb párt, mely nagy valószínűséggel bejut a parlamentbe.

A legnagyobb dilemmát biztosan a budapesti körzetek fogják jelenteni, hiszen az összes baloldali párt a fővárosi választókerületekben számít a legesélyesebbnek. Legjobb példa erre a 17. számú EVK, ahol a jelenlegi országgyűlési képviselő Együtt-es színekben indul, ellene azonban az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó is jelölt lesz a Fideszes Németh Szilárd mellett.

A kormányváltás szempontjából tehát elengedhetetlen az ellenzéki pártok közötti kölcsönös visszaléptetés, a független jelöltek támogatása azonban csak amiatt lehet érdeke egy pártnak, hogy a kormánypártot gyengítse.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr113692112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása