A Paradigma Intézet blogja

Mit kell tudni a holnapi nappal kapcsolatban?

Rövid választási összefoglaló

2018. április 07. - Németh Damján

Az elmúlt napokban a kampány sok újjal nem szolgált, a visszaléptetések azonban okozhatnak még izgalmakat vasárnap. A Jobbik teljesen kimaradt a koordinációból, így mind a 106 egyéni választókerületben indít jelöltet, az LMP pedig csak pár helyen lépett vissza a baloldali, vagy adott esetben a jobbikos jelölt javára. A kérdés persze csak az, hogy kinek, mire lesz ez elég vasárnap?

szavazas.jpg
Csupán hat olyan körzet van, ahol a releváns baloldali pártok teljes körűen meg tudtak állapodni, és egy jelöltet támogatnak a Fidesszel (és a Jobbikkal) szemben.

Az egyik ilyen Pestszentlőrinc, Budapest 15. számú választókerülete, ahol Kunhalmi Ágnes élvezi a baloldal teljes bizalmát. Szüksége is van rá, hiszen négy évvel ezelőtt mindössze 56 szavazattal maradt le az egyéni mandátumról. Itt 2014-ben az LMP jelöltje több mint 6%-ot kapott, tehát könnyen lehet, hogy az LMP szavazóbázisa jelenti majd a mérleg nyelvét.

Izgalmas a helyzet a Belvárosban is (Budapest 1. sz. EVK). Az LMP jelöltjét, Csárdi Antalt a teljes baloldali ellenzék támogatja, tehát reális esélye lehet a fideszes Hollik Istvánnal szemben, aki ugyan népszerűnek számít a körzetben, a mérések szerint azonban abszolút többsége nincs. A fő kérdés itt az lesz, hogy mennyit visz el a Jobbikos jelölt, és kinek a kárára, hiszen az előző választáson elért 7.82% jelentősen tudná befolyásolni a szavazás végkimenetelét.

Az Együtt jelöltje, Szabó Szabolcs 2014-ben csak szoros versenyben tudta legyőzni Németh Szilárdot Csepelen. Akkor az LMP nem volt a támogatói közt, most azonban a teljes baloldal összefogott, így az LMP könnyen lehet, hogy hozzájárult az Együtt jelenlétéhez a következő országgyűlési ciklusban.

Zuglóban kissé más a helyzet. Ettől függetlenül a baloldali pártok négy éve a zöldpárt nélkül is tudtak nyerni, az LMP jelöltjére (aki akkor is Barta János volt) a szavazók 9%-a voksolt.

AZ LMP visszalépett Balatonfüreden is, itt azonban nem a baloldal, hanem a jobbikos jelölt, Kepli Lajos javára. Elnézve a négy évvel ezelőtti eredményeket, bravúr lenne, ha Kepli meg tudná nyerni az EVK-t.

Pest 2. sz. EVK-ban Szél Bernadettet immáron a teljes baloldal támogatja, azonban lehet még ez is kevés lesz a győzelemhez. Az előző választásokon
Csenger-Zalán Zsolt 46.54%-ot ért el, mely igen magasnak mondható,.

Veszélyes játékot játszik tehát a baloldal, hiszen elenyésző számú választókerületben tudtak csak teljes mértékben megegyezni, továbbá ezek is csak az utolsó pillanatban történtek meg. Azért is nevezhetjük hazárdjátéknak, mivel ugyan 2014-ben Budapest 18 választókerületéből 8-ban nyerni tudtak, szinte kivétel nélkül csak minimális előnnyel. 

A másik lényeges kérdés, hogy hova vezet majd a Jobbikkal való meg nem egyezés? Tényleg a Fidesz malmára hajtja a vizet, vagy a legerősebb ellenzéki párthoz húznak majd a kormányt leváltani akarók?

Rengeteg kérdés, azonban már csak órák választanak el minket az országgyűlési választásoktól.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr9613814860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.08. 11:59:49

Holnapra minden világos lessz. Tiborcz nélkül is.

Éhesló 2018.04.09. 08:02:32

Hahahaha!
Nem jött össze, még soros pénzén sem.
A brüsszelita komisszárok támogatásával sem.
El kellene gondolkodnotok, már ha képesek vagytok erre egyáltalán.

Most lehetne esetleg pár évig szerény önkritika, hallgatás a hazudozás és magyargyűlölet helyett?

www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/l50.html
süti beállítások módosítása