A Paradigma Intézet blogja

Mi lesz így az LMP-vel?

2018. április 11. - Elek Dorián

A Fidesz harmadik kétharmados győzelme után minden ellenzéki párt önvizsgálatot tartot(tott) a héten. A Jobbikban már azonnal a választások után megindultak belső harcok, hiszen lemondott a párt elnöke, Vona Gábor, aki létrehozta és felépítette a pártot. A szocialisták irányából azóta sem lehet túl sok mindent hallani, a DK pedig elérte a reális célját, azaz megugrotta a parlamenti küszöböt, így az önreflexióra ott nagy szükség nem is lehet.

berni.jpg

kép forrása: index.hu

Az LMP-nél azonban nem lehet elkerülni azt az égető kérdést, hogy mennyire tekinthető legitimnek az a stratégia, amely csupán arra volt elegendő, hogy a megalakulása óta a harmadik parlamenti ciklusát kezdje meg a párt ellenzékben.

Az index.hu szerint már a választás napján komoly belső feszültségek feszítették az LMP-t.  Másnap Szél Bernadett pártja kapta a legtöbb kritikát, mivel bár kommunikációjukban határozottan nyitottságot mutattak az ellenzéki koordinációra, azonban elmaradt a proaktivitás, amikor a valós visszalépésekre került volna sor. Egyéniben ráadásul csak Csárdi Antal győzedelmeskedhetett, mely igencsak meglepetésnek számít, hiszen minden jelentős ellenzéki jelölt az utolsó pillanatban lépett vissza a belvárosban.

Változásra mindenképpen lehet apellálni, ha csak a párt nem a parlamenti bejutást tűzi ki, mint örökös célt. Az LMP-nél pedig nem volt elérhetetlenül magasra helyezve a tét (mint például a Jobbik esetében), és olyan komoly irányváltásról se beszélhetünk, mint a néppártosodás, tehát nehezen elképzelhető, hogy radikális változás állna be a párt eddigi politizálásában.

Két út tűnik járhatónak: nyitás az együttműködésre az összes ellenzéki párttal, vagy visszatérni a gyökerekhez, és maximum olyan formációkkal közösködni, akik nem voltak még kormányon.

Vissszatérés a gyökerekhez

Miért? -  A párt anno azzal a szlogennel jött lére, hogy “Lehet más a politika”. Semmiféle együttműködés. Még a kommunikáció szintjén sem. Ez alól maximum az új ellenzéki szereplők jelentenek kivételt.

Ez egy valid taktika lehet a jövőben is, azonban kérdés, hogy lesznek-e új szereplők (a Momentum kivételével), akikkel olyan szövetséget lehet építeni, mely négy év múlva alkalmas lesz valós alternatívát állítani a Fidesszel szemben.

Amennyiben ezt az utat választják - és a hírek szerint a párt tagságának többsége ezen az állásponton van - akkor az Mszp és a DK teljes összeomlására lenne szükségük. A választási rendszer nem fog megváltozni, és az önérdekkövető politikusok is meghatározó elemei lesznek az ellenzéki palettának, így ha nem akarnak ugyanabba a hibába beleesni, mint ezen a választáson, akkor a következő időszakban elemi érdeke a pártnak, hogy rendezze a potenciális szövetségeseinek körét.

Nyitás

Miért? - Látható, hogy a 6-8%-os eredményt nem képes átugrani a párt, így elkezdődött a diskurzus arról, hogy mi lehet a jövőjük.

A “hagyományos” baloldali formációk majd egy évtizede tartó marginalizálódásával lehetősége van az LMP-nek a baloldal/liberális politikai űr betöltésére. Ehhez azonban a balodallal való együttműködéstől való elzárkózást el kell felejteni, legalábbis rövid távon mindenképp.

Az LMP már az utóbbi időszakban is bejárt egy olyan utat, melynek az lett az eredménye, hogy az elnökségen belül felmerült a választási koordináció lehetősége. Ez a megalakulásukkor ugye teljesen elképzelhetetlennek tűnt.  

Az önmagát lassan, de biztosan felemésztő MSZP helyén azonban ott van a lehetőség. Ezt viszont le kell nyomni a párt tagságának a torkán, és amennyiben a Jobbik is a néppártosodási úton halad tovább - ezzel pedig nyit a baloldali szavazók irányában - komoly konkurenciát jelenthetnek egymásnak. 

Az biztosan látható, hogy a párt sikerességének érdekében olyan médiaháttérre lesz szüksége, mellyel hatékonyabban el tudja majd juttatni az üzeneteit a választókhoz. A Fidesz és a Jobbik sikereiben is kulcsfontosságú volt az a tényező, miszerint a szélesebb szavazói rétegekhez célzottan el tudtak jutni a pártok témái, valóságértelmezései. Ahhoz, hogy az LMP “szintet lépjen”, ezen a területen mindenképpen kell fejlődnie. Az elmúlt napok hírei alapján azonban ezzel a párt vezetésében is tökéletesen tisztában vannak.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr1613826626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éhesló 2018.04.12. 08:50:55

Buktatok.
Harmadjára is.
Nem kicsit, nagyon.
Ilyen böszme banda Európa demokratikus történelmében még nem volt.
Sehol.

De nem tanultatok semmit egy bukásotokból sem.
Ahogy elnézem ez most sem változik.
Nem vagyok emiatt szomorú.
Dolgozzatok keményen, minden változásra, fejlődésre képtelenül a következő ordas buktátokon.
Történelmet írtok.
A ballibbant PC őrület bukásának történelmét.

Kivlov 2018.04.12. 15:25:54

semmi nem lesz. ennyien vevők arra a semmire, amit ezek kínálnak. korábban azt mondtam, ők a szadesz2.0. Annyival csak jobbak, hogy nem feküdtek le a maszopnak. még...

2018.04.12. 15:27:36

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: mondjuk fogalmad nincs mit jelent az , hogy ballib , amúgy igazad van

Brix 2018.04.12. 15:30:08

Semmi...Az Lmp majdnem 400 ezer szavazatot kapott, jóval többet mint 4 éve. Most az lesz a szerepe, hogy megpróbàlja a néppàrtosodàs útjàt...Tér van felfelé, csak pénz nincs hozzà, a pàrtépítéshez vidéken...A Momentum es az Lmp kormànyt fog alakítani, mert Fideszék kivénhednek, diszkreditàlódnak, kb. 4-8 év mulva....

tothh · http://polizis.blog.hu 2018.04.12. 15:46:25

Én úgy látom, a párt tagságában van egy nagyon erős mag, akik a teljes elzárkózás hívei. És főleg a baloldaltól zárkóznak el teljesen. Számukra közös élmény, hogy az irtózatos szívóhatás ellenére kitartottak, és bejutottak négy éve, meg most is. Ők még azon esetekben is elutasították a koordinációt, ahol ez amúgy racionális lett volna. Viszont ezen szerintem épp hogy nem múlott ellenzéki mandátum. Tegnap néztem Lengyel László kifakadását a HírTv-ben. Úgy tűnik, neki szent meggyőződése, hogy Ungár, Hajdu Mária, és Kreitler-Sas visszalépésével nyertek volna Budán a DK jelöltjei. Namost, nézetem szerint az LMP jelentős szavazói bázisa a "kiábrándult fideszesek", azok közül is a régi, polgári világ iránt nosztalgiát érző (és a "ballibre" semmiképp se szavazó) választók. E három kerületben pedig a Fidesznek kifejezetten jó, ilyen szavazók számára is rokonszenves jelöltjeik voltak. Szóval LMP-s jelölt hiányában sanszos, hogy inkább Gulyásra, Simicskóra, meg Varga Mihályra szavaznak át.
Az LMP sorsát egy külső tényező határozhatja meg. Ha kialakulna egy a régi fideszre emlékeztető polgári kis párt, akkor kénytelenek lennének balra nyitni. Ha viszont nem, akkor lényegében csak ők maradnak a mostani fideszes stílussal azonosulni nem tudó, de egyébként jobbközép szavazók mentsvárai.
Viszont mindkét forgatókönyv esetén nyitni kellene nagyobb tagság, és főként a vidék irányába. Ez esetben viszont az elején említett "kitartó" tagság féltékeny lehetne az újonnan bejövőkre...
Mindenesetre van négy évük rá, én az említett okok miatt nem írnám le őket...

Lehetnék én is 2018.04.12. 16:18:53

Ez a párt ennyit tudhat, 5-10%-ot.
Ezt meg kell hagyni náluk, ha megdolgoznak érte.
Az elveikkel ugyan nem értek teljesen 1-et, de legalább önállóak voltak, maradtak. Ezt a ballib oldalon kevesen mondhatják el. Mondjuk a DK is az maradt csak az ő értékeik meg nem érnek még 1%-ot sem.
Nem megnyerni kell a választást, hanem olyan karaktert felmutatni, amivel formálhatja valaki a politikát. Az összefekvés, összebújás, összefogás nem az.
Ha nem legyőzni akarná az ellenzék a Fideszt, hanem parlamenti munkával erősíteni az országot, sok kérdésben lehetne támogatni őket, és több kérdésben lehetne számítani a Fidesz együttműködésére is. Most nem a teljes elutasítás, szembenállás a jó módszer, szerintem. Most a Fidesz van abban a helyzetben, hogy válogathat, nem mindig lesz így. Arra most kell felkészülni, lehet a kompromisszumok többet hoznak a dafke hozzáállásnál. Például azzal is előbbre léphetsz, ha valaki kiszámítható ellenzékben.

hidroponi 2018.04.12. 16:30:40

mar a kezdetben a fidesz teglaja volt az lmp..schiffer beepitett ugynokkel.
ezt igazolja hogy 2014 utan ujra lebuktak, hogy a fidesz szedte ossze az ajanlo alairasokat nekik.. schiffer csak szinleg vonult vissza de droton rangatja a partot a fideszkozpontbol..

dare 2018.04.12. 16:57:39

Nagyon mérges vagyok az Lmp-re, mivel sárosak a 2/3-ban ők is.
10-15 körzetig simán jók lettek volna visszalépésekben, ehelyett inkább beálltak újra pofonládának.
És pont azokat pofozzák jelenleg a legjobban, akik legalább kompromisszumkészek voltak, az elvhű kūlönutasok meg a háttérben lapulnak.
4 éve volt értelme a kūlönutaskodásnak, de most más volt a helyzet.
Az Mszp és a Dk nekem se a szívem csūcske, de a haza viszont igen.
Csak Paks2, de a kínai vasút miatt se lett volna ez mindegy, és még ezernyi más dolog miatt se, ami az elkövetkező 4 évben vár ránk.
Majd a nagy elvhűk tegyék fel majd maguknak a kérdést 2-3 év múlva:
Így is megérte?

Ungár remélem jó vételt csinál majd.
Viszont a fūggetlen média már olyan itt lassan, mint a fehér holló.
Remélem a fūggetlenség fenntartásáért teszi azt, amit tesz.
Nagyon nagy szūkség lesz a következő 4 évben a fūggetlen médiára.

dare 2018.04.12. 17:01:04

@hidroponi: Schiffer elvhű, nem fog beállni csápolni a szocikhoz, de a Fideszhez se.
Amit ő képviselt, azt egyik párt se képviseli jelenleg hazánkban.
Nem Fidesz tégla, ebben teljesen biztos vagyok.

lobster thermidor 2018.04.12. 17:50:29

@dare:
Ja, nem tégla, hanem betontömb.

democratix 2018.04.12. 17:51:40

Érdemes lesz majd visszaolvasni ezeket az ötleteléseket, 4, 8, 12 vagy akárhányév múlva, amikor a választások már itt is úgy zajlanak majd mint Oroszországban, előre borítékolható hatalmas arányú Fidesz győzelemmel, lecsukott ellenzéki vezetőkkel, bezárt sajtótermékekkel, bárminemű valós tét nélkül.

Lehet itt álmodozni, de azért nem árt, ha lélekben felkészültök rá, hogy ez a választás volt az utolsó, nagy jóindulattal még szabadnak nevezhető, ahol le lehetett volna váltani a Fideszt. Több ilyen esély nem lesz, se 22-ben, se semmikor, ennyi volt, kész, vége, 28 évig tartott a magyar demokrácia.

Csak gondoljatok bele, hogy mekkora a tétje a bukásnak Orbán és környezete számára, hány NER lovag egzisztenciája, hány ezer millárd közpénz jellegét vesztett közvagyon és nem utolsó sorban hány évtized szabadsávesztés lógott a levegőben! És ezek csak exponenciálisan növekedni fognak a következő években, pláne, hogy az utolsó gátak is kikerültek a rendszerből.

Orbán mégegyszer nem fogja magához ennyire közel engedni a bukás szelét, erre mindenki már most mérget vehet!

Az LMP által aranytálcán átnyújtott kétharmaddal pedig meg is kaptak minden szükséges eszközt az örökös hatalmon maradáshoz, innentől újra úgy csűrik-csavarják az alkotmányt, a válaszátsi törvényt, a médiatörvényt vagy bármit, ahogy az érdekükben áll.

Az LMP most lehetett volna kormányváltó erő, a demokrácia visszaállításának egyik főszereplője, ehhez képest innentől legfeljebb statiszták lehetnek Orbán illiberális államában, a legtöbbünk szemében pedig a magyar demokrácia elárulói, akik az egójukért odadobták egy nemzet jövőjét.

Őszintén szólva tök mindegy, hogy az LMP merre folytatja, a tetteiknek innentől nem lesz semmi jelentőssége. Ha Orbánnak érdekében áll, megtartja őket látszatellenzéknek - végülis elég sokat tettek ezért - ha nem, majd tesz mást a helyükre.

A lényeg, hogy a pár hét múlva felálló 4. Orbán kormány minden egyes demokrácia tipró cselekedetnél jusson eszébe mindenkinek, hogy mindez azért történhet meg, mert Schiffer András, Sallai Róbert Benedek és Szél Bernadett győzelemre segítették ezt a rendszert! Ezt a három nevet sose feledjük!

lobster thermidor 2018.04.12. 17:58:22

A magyar vidéken soha nem fog értékelhető eredményt elérni egy olyan párt, amelyben a fő politikacsináló egy vidéki emberek életé hírből sem ismerő nagyképű belvárosi ügyvéd, és egy pökhendi milliárdos zsúrpubi. Ugyanis ezzel a semmirekellő, olykor vérlázítóan lekezelő stílussal még egy sokat látott, viszonylag edzett ős belvárosinak is kinyitják a zsebében a bicskát. Ahogyan az erdélyiek nem fogadják el a magyar baloldalt, a magyar vidéket pont úgy taszítja az lmp.

democratix 2018.04.12. 18:07:52

@lobster thermidor: Csatlakozom! Számomra is érthetetlen, ahogy az LMP-sek egészen elképesztő stílusban kommunikáltak a saját támogatóikkal is, ha azok esetleg nekik nem tetsző kérdést merészeltek feltenni. Hadházy kb. az egyetlen kivétel.

dare 2018.04.12. 18:26:02

@lobster thermidor: Tudom hogy a megnyilatkozásai okot adnak a feltételezésre, volt olyan nyilatkozata amit én se tudtam már hova tenni, de sok olyan is, ami viszont nem.

Érdekes egy figura, szőnyegbombázásra kiválóan alkalmas a kétkedőknek. :D

Verdan 2018.04.12. 18:32:52

A független, se ide, se oda nem álló politizálás jó dolog, és nagy szükség van ilyen pártra egy jól működő demokráciában.

Csakhogy ez nem egy jól működő demokrácia. Lassan már nem is demokrácia.

Az LMP-sek nem ismerték fel, hogy 2008-as megalakulásuk óta megváltozott körülöttük a világ. Makacsul ragaszkodtak egy olyan elvhez, ami demokratikus választáson teljesen valid, viszont amikor az a tét, hogy demokrácia vagy diktatúra, ott már nem lehet közpén állni, ott már oldalt kell választani. Ezt ők nem ismerték fel, és mivel nem álltak egyértelműen, tettekkel a demokrácia pártiak oldalára így automatikusan a diktatúrát akrókhoz sorolódtak, pláne, hogy a tetteik végüli ténylegesen is hozzájárultak a Fidesz kétharmadához.
Nem mondom, hogy ez volt a céljuk, de itt a hülyeség most nem mentség. Én is azt látom, hogy egy soha vissza nem térő esély úszott most el, innentől kezdve sokkal rosszabb lesz a helyzet, mint azt bárki el tudta volna képzelni.
És ennek a felelősségét aliga tudja magáról lemosni az LMP.

Fröccs Öntő 2018.04.12. 19:26:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: szerinted helynévaló túlárazott projektekkel közpénzt lopni? És aki ezt szóvá tszi az liberális?

kopasz barmok mindenhol (törölt) 2018.04.12. 19:37:47

A Lófaszt Más a Politika nevű kamupártot a fideszes bűnbanda hozta létre, ezt négy általánossal is le lehet venni, akármennyire vergődött Bettike, hogy a Viktor így meg úgy. Ez tette aránylag hitelessé, azonban a fő cél az ellenzék megosztása volt. A másik nagy kamupárt a Jobbik, amely amolyan katalizátor a náci fideszesek számára: amikor radikálisok voltak, akkor a Viktor ezekhez hajtotta át a mélymagyar bunkókat, amikor meg civilizálódtak (néppártosodás), akkor ez a csürhe visszatért a vezérhez, aki a választások előt átment full náciba. Ez még egy őstulok fideszesnek is nyilvánvaló.

kabátlopó-merkel 2018.04.12. 20:00:02

Köszönjük a hazaáruló LMP-nek (és főleg a siffernek) az újabb 2/3-ot. Jó lenne, ha elhúznátok a politikai térről jó messzire. Mocskos fidesz-bérencek. Ki nem merjetek jönni a szombati tüntetésre, mert meg lesztek lincselve.

hidroponi 2018.04.14. 21:21:56

@lobster thermidor: belvarosi ugyved? kire gondolsz..orban meg ugyved se! egy jogasz, aki meg ugyved sem lehetne..nem is dolgozott soha eleteben..
millardos zsurpubi? rogan? habony? szijjarto? ok lennenek a videk ismeroi? :DDD
süti beállítások módosítása