A Paradigma Intézet blogja

Világnézeti gettók termelődnek

A pártos elfogultság és a politikai előítéletesség előretörése

2018. április 13. - Paradigma Intézet

Az internet és a közösségi média nem a nyilvános vitáknak kedvez, hanem működésének hatására „ideológiai gettók” alakulnak ki, mely a politikai táborok közötti szakadék mélyüléséhez vezet. A Google és Facebook a személyes igényeinkhez szabják a hírforrásokat, vagyis akaratlanul is a szűrőbuborékok csapdájába kerülünk. Ez azt jelenti, hogy nem jutunk hozzá azokhoz a plusz információkhoz, amelyek megingathatnák a világképünket.

getto.jpg

kép forrása: fundbox.com

Vasárnap este a lakosság nagy részét meglepetésként érte a Fidesz újabb 2/3-os győzelme. Sokan értetlenül álltak a televízió előtt - saját közegükből és tájékozódási forrásaikból teljesen más választási eredményre számítottak.

De miért is van ez? Az amerikai példák egyre inkább összecsengenek a magyar kontextussal.

A Pew Research Center kutatásai már 2014-ben kimutatták, hogy az emberek személyes (face to face) szituációkban sokkal inkább beleállnak a vitába, mint a közösségi médiában. Az online közeg durván visszafogja a vitára való hajlandóságot. Az emberek mind a személyes, mind az online szituációban csak akkor szeretnek vitába bonyolódni, ha úgy gondolják, hogy a hallgatóság egyet fog velük érteni. Ezek az empirikus eredmények összecsengenek Elizabeth Noëlle-Neumann hallgatási spirál-modelljével, miszerint az emberek eltitkolják a véleményüket, ha úgy gondolják, hogy az ellentétes a médiában tapasztalt többségi állásponttal. A Facebook és a Twitter felhasználók csak akkor szeretnek személyes kapcsolatokban felhozni egy vitatémát, ha úgy gondolják, hogy az internetes hálózatuk egyetért velük az adott témával kapcsolatban.

A Pew Research Center másik kutatása a politikai megosztottságot vizsgálta az Egyesült Államokban. A konzervatívok azt nyilatkozták, hogy inkább olyan emberekkel szeretnek barátkozni, akikkel egyeznek a politikai nézeteik; a válaszadók 2/3-ának a közeli barátai ugyanazokat a nézeteket osztják, mint ők. A liberálisokra pedig az jellemző, hogy blokkolnak, vagy „unfriendelnek” valakit a közösségi médiában, ha nem egyeznek a politikai nézeteik.

Az amerikaiak életét tehát egyre inkább befolyásolja a politikai előítéletesség, manapság a pártállás szerinti előítélet egyre nagyobb. „Már nemcsak a politikát, hanem a randevúzási döntéseket, a házasságokat és a munkavállalást is befolyásolja. A pártos elfogultság (partyism) bizonyos értelemben erősebb a rasszizmusnál is”- írja Cass Sunstein. Az 1960-as években a republikánusok 5%-a, míg a demokraták 4%-a állította, hogy „elégedetlen” lenne, ha a lánya vagy a fia a saját pártján kívül házasodna. 2010-re ezek a számok (Shanto Iyengar, Gaurav Sood és Yphtach Lelkes kutatásai alapján) felmentek 49% és 33%-ra. Hogy meg tudják jósolni, melyik attitűd befolyásolja jobban a viselkedést, több mint 1000 embert kérdeztek meg arról, hogy mely érettségiző diákoknak kéne elnyerniük az ösztöndíjakat. A kutatás tanulsága az lett, hogy ha még az ellenzéki oldalon álló jelölt jobb bizonyítvánnyal is rendelkezett, a legtöbb ember (kb. 80%) a saját pártjához közel álló jelöltet választotta.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr6313831838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.15. 14:19:32

Olvass sokféle hírforrásokat, s képben leszel, ilyen egyszerű ez.

Valóság nevű unokahúgotok 2018.04.15. 14:37:29

Ez a poszt azt állítja, hogy "általában" zártak az információs buborékok és úgy fogalmaz, mintha ezt a zártság általánosan és hasonló arányban lenne meg a konzervatív és a liberális közegekben és személyekben. Holott ez nem igaz - elég megnézni a posztban is leközölt adatot: míg a konzervatívok (az USA-ban: republikánusok) körében 49%-os a más véleményen lévők elutasítása, addig ez a liberálisok (demokraták) közegében csak 33%, ami szignifikáns eltérést igazol!

Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy MIÉRT utasítják el a konzervatívok, ill. miért a liberálisok a más véleménycsoportba tartozókkal való szorosabb kontaktust, akkor még inkább kitűnik a különbség: a konzervatívok azért elutasítók, hogy megvédhessék a maguk információs buborékát az az annak ellentmondó ADEKVÁT információktól és a véleményüknek ellentmondó, azt tarthatatlanná tévő bizonyítékok koherens láncolatától, addig a liberálisoknál az elutasítás (vagy pontosabban: elkerülés-késztetés) oka az, hogy a tapasztalataik szerint a konzervatívok agresszíven és irracionálisan viselkednek vitahelyzetekben, a tényeket pedig szelektíven és tendenciózusan kezelik. E viselkedésük magyarázata roppant egyszerű és nyilvánvaló: az objektív valóság ellentmond a bennük élő képzeteknek és ezért nem akarnak frusztrálódni…

Folytak vizsgálatok a konzervatív és a liberális érveléstechnikákat illetően: azt tapasztalták, hogy a konzervatívok emocionális módon kommunikáltak, a liberálisok pedig alapvetően racionálisan. A konzervatívok attitűdje a "hívőkre" volt jellemző, a liberálisoké pedig a természettudósokra. Ez is azt igazolta, hogy a konzervatívok a számukra kellemetlen valóság elől menekülnek, a liberálisok pedig csaupán az ékszerekre hallgatni képtelen és emiatt erőszakos konzervatívok elől.:-)

nemecsekerno_007 2018.04.15. 14:42:10

"Azért ilyen puha, hogy ne fájjon..."

Mennyi mindent fogtok még előbányászni, hogy megpróbáljátok megmagyarázni a bizonyítványt? Jó nagy a Világ, nagyon sok példát lehet összeszedni a termeszek nemi életétől kezdve a Vénusz retrográd forgásán át a napszélig amivel meg lehet próbálni megmagyarázni a nehezen magyarázhatót :)

Gyerekek 2020 után tényleg kevesebb pénz jön az EU-ból és ha ez a köldöknéző, ál-intellekutel mentalitás marad, akkor felkopik az állunk. Akár a patás a miniszterelnök, akár nem muszáj lesz megtanulni pénzt csinálni, minél többen teszik ezt, annál jobb. És azt a pénzt exportból kell csinálni, különben lóf@szt se ér, úgyhogy gondolkozzatok azon milyen terméket v. szolgáltatást tudtok kitaláéni ami a globális piacon is versenyképes, mert síránkozásért nem fizet senki.
Maximum ha írtok egy újabb "Szomorú vasárnap"-ot

bigdata 2018.04.15. 15:12:48

Első ránézésre mellbevágó lehet, hogy
"Az 1960-as években a republikánusok 5%-a, míg a demokraták 4%-a állította, hogy „elégedetlen” lenne, ha a lánya vagy a fia a saját pártján kívül házasodna. 2010-re ezek a számok (Shanto Iyengar, Gaurav Sood és Yphtach Lelkes kutatásai alapján) felmentek 49% és 33%-ra."

Persze érdemes összevetni azzal, "miszerint az emberek eltitkolják a véleményüket, ha úgy gondolják, hogy az ellentétes a médiában tapasztalt többségi állásponttal."

Nem tudom, ki hogy van vele, de személyes tapasztalatom szerint face to face nagyon kevesen akarnak egyáltalán beszélni politikáról, néhány felszínes frázison túl legfeljebb ha szakpolitikai kérdésekben. Ezzel szemben online élénk gyalázkodáshelyesebbeneszmecsere zajlik oldalak hívei között. Így az ennek ellenkezőjét tényként tálaló hírt kétkedve fogadom.

ekat 2018.04.15. 15:47:29

Bigdata-val értek egyet, az emberek családi / baráti körben nem politikáról társalognak, egy halom jóismerősömről elképzelésem sincs, hogy kire szavaztak, ha szavaztak egyáltalán, és ez így van jól.
Itt nálunk online viszont tényleg a legkülönbözőbb blogokon iszonyat-mocskolódás megy a kétoldali fanatikusoktól. Mondjuk fanatikust felesleges is meggyőzni akarni bármiről, nem tudom, minek írnak egymásnak egyáltalán.... Gondolom csak a frusztrációikat élik ki. :)

midnightcoder2 2018.04.15. 16:39:10

@bigdata: A faszbúkon ez azért nehezebb, legalábbis ha az életed fenn van rajta. Mert Pl. a politikai véleményed esetleg negatív hatással lehet Pl. a karrieredre is. És nem csak akkor, ha liberális vagy, sőt. Ezért is van, hogy a balliberális blogokon általában vagy sehogy, vagy max. faszbúkkal kommentelhetsz. A ballibek (tisztelet a kivételnek) nem annyira szokták szeretni azokat a tényeket amik megcáfolják az elképzeléseiket a világról. Kitiltva is jóval előbb leszel egy a post mondanivalóját cáfoló link beküldése miatt, mint ha mondjuk cigányozol vagy zsidózol.

Jakab.gipsz 2018.04.15. 17:36:11

Vannak olyan szófordulatok, mondatok a melyek tetteket helyettesítenek, pl, este hétkor ott leszek.

Hasonlóan tetteket helyettesít a "Nyitott társadalom és ellenségei" , mondat töredék is, olyan állásfoglalásra kényszerít amelyről nem tudhatok semmit sem és csak a távoli jövőben valósulhat meg, (pontosan úgy ahogyan egykor a kommunizmus ígérete) és már is kész egy világnézeti gettó. Azért mert ki ne akarna "nyitott társadalomban élni", mindenki, és kik az ellenségei, mindenki aki nem akar nyitott társadalomban élni, és kész egy nyelvtani csapda. Azaz a 22-es csapdája.
süti beállítások módosítása