A Paradigma Intézet blogja

1 hónappal a választási sokk után - Hódmezővásárhely hibás következetései

2018. május 11. - Paradigma Intézet

Az április 8-i választás óta eltelt 1 hónapban a legtöbb cikk azzal kapcsolatban született, miszerint a vidék, legfőképp pedig a kisebb városok és községek döntötték el a választást - a vidéki városok véleményét elnyomta a falvak lakóinak “tájékozatlansága és tudatlansága”.
Jelen bejegyzésünkben az előbbi állításnak az ellentét kívánjuk bebizonyítani Hódmezővásárhely példáján, mely a februári polgármester-választás után az ellenzék legnagyobb reménységének számított.

lazar.jpg

kép forrása: MTI

  1. A helyi és az országos politika teljes összekeverése

    • Miért is volt eleve butaság messzemenő következtetéseket levonnia az ellenzéknek a polgármester-választás eredményéből?
    • A helyi és az önkormányzati választások pártpolitikai szempontból teljesen más logika alapján működnek, főként ha a polgármester-választásokat nézzük.
    • Példának okáért vegyük a 2014-es önkormányzati választást, mely során a települések 77%-ban, vagyis 2448 városban/községben választottak független polgármestert.
    • A 2018 februári hódmezővásárhelyi választás során nem egy ellenzéki, hanem egy független jelölt verte meg a fideszes indulót. A kormánypárt kihívója egy vállaltan keresztény-konzervatív beállítottságú ember.
  2. A taktikai szavazás módszerét Hódmezővásárhelyen valószínűsíthetően sokan alkalmazták. Ennek ellenére az EVK nyertese Lázár János.

    • Nézzük csak meg a lenti táblázatot: a 2 legtöbb szavazatot kapott jelölt (Fidesz és Jobbik) a voksok 91%-át birtokolja!
    • Módszertan:
      • A Csongrád megye 04. sz. EVK 80090 választópolgárt jelent, melyből 57558-an mentek el szavazni.
      • Az adott választókerület eredményei szempontjából most viszont csak azt az 50 szavazókört nézzük, mely Hódmezővásárhelyt jelenti, vagyis nem vizsgáljuk Algyő, Ambrózfalva, Apátfalva, Csanádalberti, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Kövegy, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Mártély, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, Pitvaros és Székkutas eredményeit.
      • Továbbá csak a 3 legnagyobb párt szavazóköri szavazatait összesítettük, mivel az LMP-s jelölt a voksok csupán 1,76%-t szerezte meg. (A táblázat könnyebb átláthatósága érdekében az MSZP-Párbeszéd listáját MSZP-ként, a Fidesz-KDNP listáját Fideszként jelöltük.)
  3. Nem igaz, hogy a Csongrád megyei 04-es választókerületben a kisebb falvak döntötték el az eredményt.

    • Összesítve az 50 db hódmezővásárhelyi szavazókör adatait, a körzet “fővárosában” is a Fidesz, vagyis Lázár János nyerte a választásokat.
    • Lázár János (Fidesz): 13.244, Dr. Kiss Attila (Jobbik) 11.649 szavazat

hodmezo1_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr1013908214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lévai András 2018.05.11. 20:28:14

Az ellenzék vereségének fő oka, azon kívül hogy leváltjuk Orbánt és a NER-t elküldjük a történelem szemétdombjára, nem volt pozitív mondanivalójuk.
Ugyanakkor politikai káoszt, Fidesz által generált tüntetéseket vizionáltak, ami szintén nem hajtotta malmukra a vizet.
Amint Medgyessy 2002-ben, úgy a Fidesz 2018-ban sikeresen manipulált kevésbé oskolázott rétegeket pénzosztással. Előbbi 19 000 Ft-os nyugdíj kiegészítéssel, utóbbi Erzsébet - utalvánnyal és választási rezsicsökkentéssel.
A Fidesz generálta migrációs témának az ellenzék nem találta ellenszerét, de nem is nagyon kereste. El voltak foglalva saját belharcaikkal - lásd: politikai káosz ígérete és gyakorlati bemutatót tartottak ebből kicsiben, míg a Fidesz biztonságot ígért.
Hódmezővásárhely után az ellenzék hátradőlt, majd a szavazás napján Karácsony betolt egy szerencsétlen ultimátumot Áder felé - aki köztársasági elnökként csak kormányképes erőt bízhatott meg kormányalakítással, ha józanul gondolkodunk - miközben a Fidesz beleerősített a kampányába.

belevauvau 2018.05.11. 22:52:09

@Lévai András: a túrót papa. Az alap koncepció, hogy egy, az egy ellen legyen megmérettetés (legyen az ellenzék jelöltje független, vagy akár pártkatona), nagyon is kézenfekvő volt, hiszen már 14-ben eldőlt, másképp nem lehetséges megbontani a Fidesz túlhatalmát.
És akkor most az alap-problémáról is kellene pár szót ejteni, történetesen, hogy önhitt akarnokokkal ("vonagabikkal" "széllbernikkel" "$allaierbékkel" Gyurcsányt azért nem sorolom ide, mert már 14-ben tűpontosan meghatározta a lényeget) nem lehet nekiszaladni a választásoknak, mert abból az lesz, ami lett. Mehogy a nagy duma az volt, hogy már a maszop meg a gyurcsánypárt elosztotta egymásközt a mandátumokat, és hogy akkor inkább külön indulunk, mert ezt így nem tűrhetjük, meg egyébként is "egyfaszszopógyurcsánnyal" az ég világon semmit, de a Gyurcsánnyal végleg nem, stb. Csak hogy, ha azok a bizonyos "tiszta pártok" ha nem akartak volna a "patásördöggel" összeborulni, akkor miért nem alakítottak a Gyurcsány, maszop kizárásával egy külön pártszövetséget, amely prezentálhatta volna azt az alternatívát, amelyre a szavazók állítólag vágytak. Ehelyett mi történt? Inkább egymást (és persze Gyurcsányt) savazták, ahelyett, hogy megtegyék azt, amit a választók minimálisan elvártak tőlük. De mint a példa mutatja, erre sem voltak képesek.
Na, szóval itt tartunk, már mint ott, hogy egyes ellenzéki pártokel tudtak b@szni, azt el is b@szták. Ennyi.

NemodaBuda 2018.05.12. 07:39:28

@Lévai András: És ennek elégnek is kellett volna lennie ! Orbánéknak ennél kevesebb mondanivalójuk volt és van !

LKerekes 2018.05.12. 09:47:53

Egyszerű. A 106 egyéniben alig tudtak kiállítani ellenzéki jelöltet, aki értelmes, megbízható bizalomra érdemes egyéniség .

nemecsekerno_007 2018.05.13. 18:54:01

@NemodaBuda: "És ennek elégnek is kellett volna lennie ! Orbánéknak ennél kevesebb mondanivalójuk volt és van !"

:) Nekik elég, mert ők közben csinálnak is valamit. :D

hidegsegg 2018.05.13. 18:57:30

@belevauvau: Ugyan öcsisajt. Olyan emberek szavazatát érvényesnek elfogadni, akik mondandójuk végére odabiggyesztik hogy "Ennyi" utoljára akkor volt haladó gondolat, amikor a balatonkenesei honvédüdülőben A,B,C és D menü közül választhattál másnapra.

szepipiktor 2018.05.13. 19:02:47

Nem éretem, meddig megy ez még?
a) miért erőlteti még mindig ennyi ember az összefogósdit, az egy jelölt állítását? Ez nem önkormányzati, hanem parlamenti választás volt, itt nem volt alternatíva a full összefogásnak, mert akkor a pártlista is ugrott volna stb.
b) Miért hiszik ennyien, hogy az egy élőszereplős Sim City? Ki hiszi el, hogy az, ami a pártoknak és a sok megmondó szakértőnek, bloggernek ideális, az jó a társadalomnak? Nem az, ezt igazolták az eredmények!
c) miért hiszik ennyien, hogy ha nincs a társadalom egy meghatározó részének (passzívak és a fidesz kolalboránsok) pártja, nincs ideológiai alapú pártja, akkor az a halmaz ostoba baromként, bőgve vonul az utasításokat végrehajtani?
d) miért hiszik még mindig ennyien, hogy mondjuk a jobbik szavazótábora és a baloldal hajlandó egymásra szavazni?
e) miért hiszik ennyien, hogy a fidesz pénzével, hatalmi túlsúlyával, rutinos hadvezéreivel, nehzéfegyvereivel a blogegrek által erőltetett Facebook mozgalmak, lufieregetések, flashmobok megfelelő eszközök? Irányítók nélkül ráadásul...
.
28 évvel a gengszterváltás után már képben van a nép, a fidesz megkapja a kollaboránsait és a rettegőket, a tudatos állampolgárok meg otthon maradnak, így a hatalmas ellenzéki erőknek marad a cicaharc és a saját táboruk. Még a szabályokat sem voltak képesek megérteni! Tényleg a népnek kell a kendermagos juhász és asztaltársasága? A sok régről ittmaradt ex-mszmp-s? A frissen kitenyésztett KISZ-utódok? A vidéki anyukák, nagytmamák nem menyeket, vejeket, unokákat akarnak, hanem csak azért, hogy egy másik társaság lophasson támogatja leszármazottjainak melegházasságát, feminista-aktivizmusát?
Vajon azok, akik még mindig EZT erőltetik, voltak már a nép között? Beszélgettek valódi emberekkel egy kiskocsmában?
Nem kellene már végre felfogni, hogy az ellenzéknek semmi programja, mondanivalója, ajánlata nem volt a társadalom számára, csak az, hogy orbán takarodj?
És ha eltakarodik, az miért lesz jó a népnek? Mert OK, jó lesz az ellenzéknek és a bloggereknek, "szakértőknek". De a népnek? Az jó, ha a magyar alapok helyett a google, a magyar nyelv helyett valami idegen nyelv, szakma helyett marketing, HR és médiaszak?
A fidesznek volt programja, pédául aki nem rá szavaz, nem kap enni!
Az ellenzék mondta, hogyha rá szavaznak, lesz mit enni?
NEM!
Vitatkoztak a koncon és lássuk be, semmi nem változott volna a csere után, csak nem a migránsokat gyűlölnénk, hanem a hímsoviniszta szemét férfiakat, a heterokat, a magyarul beszélőket, és mindenkit, akik nem a multik fogaskerék igényeinek akanak megfelelni.
Van egy egyszerű, az Y generáció számára is érthető dolog:
A közelé 1/3 passzív azért nem mozdult, mert az ellenzéket SEM AKARTJA!
A fidesz ezt tudta, erre játszott, hogy nehony elinduljanak ezek is... És ettől rettegett az ellenzék is, így maradt számukra a hazudozás!!!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.05.13. 19:42:47

@NemodaBuda: "Orbánéknak ennél kevesebb mondanivalójuk volt"

A mondanivalójuk az volt, hogy csináljuk, amit eddig. Programbeszéd helyett ott volt négy évnyi kormányzás, és mindenki azt gondolhat róla, amit akar. Rengeteg ember gondolta azt, hogy még mindig ez a legjobb ajánlat.

Ellenzéki Tüntető 2018.05.13. 19:50:12

@Androsz: lofazst köcsög orbánt lámbavasra huzuk és végre viszajön gyurcsán ÚR! Az orvosok fizetését viszaálitjok a 2010-es értékre a tanárokét is! azt akarom hogy az eu vezese az országot ne a magyarok!!!

Ellenzéki Tüntető 2018.05.13. 19:51:56

@Lévai András: ne okoskodjál megköpködjük a magadfajtát ha valami rohatt orbánista!!! elég ha a parlament közelébe van meglincseljük geci

api99 2018.05.13. 19:57:31

1 SOHA, semmilyen körülmények közt nem szavazok mszmpszökevény pártokra (mszpdk). Ha hitler a másik jelölt, legfeljebb nem megyek el szavazni. Tehát SOHA
2 NEM szavazok olyan pártra, aki szövetkezik ez előbbiekkel. SOHA.
3 A jobbiknak egy-egy kikacsintást elnéztem, de nagyon nehezen.
4 Ha bármikor, bárhol felmerülne, hogy mszpdk hatalomba kerülhetne, úgy húznám az X-et a fityiszre mint a huzat.

Mondhatjátok, hogy egy szavazó vagyok. Higgyétek el, az 1millában sokan vannak még így.

Egyetlen pici lehetőséget láttam a kormányváltásra, ha a legnagyobb ellenzéki jobbikra hajlandóak szavazni a balosok /nem a pártok nyilván, hanem a szavazóik/.
Nem jött össze.
Mint ahogy a néppártosodás sem, mert nem szereztek a fityisztől, középről egy szavazót se, vagy max annyit, amit a szélén elvesztettek.

Fel kell készülni egy +3 v. 4 fityesz ciklusra (amíg ov nyugdíjba nem vonul)
Ez csak kizárólag akkor nem lesz meg, ha bejön egy válság. Esélytelen másként leváltani. Tökmindegy, hogy ki mennyit nyavalyog itt -engem is beleértve.

Egyébként nem igaz, hogy nem volt mondanivalója az ellenzéknek.
Vonáék 18 hónapig írták a programjukat. Komoly gazdaságpolitikai és szociális alapvetés volt. Nem baj, majd a fityesz lopkod belőle - mint eddig is mindig tette. (Ha nem ágyazná mindemellett korrupcióba, még ok is lenne)
Nem tudták eljuttatni ezek szerint még az itt tájékozódókhoz sem, hogy nekik milyen pontjaik vannak. Hogy jutott volna el akkor a kevésbé tájékozottakhoz. Komoly hibák ezek. Meg kellett volna találni az utat a fityesz keresztbetevései közepette is.
Nem sikerült.

nick papagiorgo 2018.05.13. 20:18:21

Nem akarom a saját vállamat veregetni, de pl. én (és sokan mások is) megmondtuk, hogy ne keverjünk össze egy önkormányzati választást (ahol függetlenek (is) indulnak, és a jelölt "beágyazottsága" sokkal jobban számít) egy parlamentivel.

Ez az ellenzék (egyik) hülyesége volt, hogy Hm után úgy vélte, hogy a Fidesz legyőzhető - sose volt az. Ha megnézzük a közvéleménykutatókat is, sose volt esély, mindenki azt mondta, hogy a Fidesz győz, a kérdés csak az volt, hogy mennyivel. Ezzel a hazugsággal etették a választóikat, ami egyfelől érthető (mert nyerni akartak), másfelől viszont most már nem tudják kontrollálni azt az általuk feltüzelt tömeget, aki nem tud belenyugodni a választások elvesztésébe, és folyton csalást kiált, meg utcára vonulgat, a siker legkisebb esélye nélkül.

Persze az ellenzéknek más hülyeségei is voltak (a legfőbb, hogy 4 évig nem csináltak kb semmit, nem is tudom, mire gondoltak, amikor nyerni akartak, az "orbánellenes hang,ulat" erre önmagában kevés). A legszomorúbb, hogy még most se tudják vagy akarják levonni a konzekvenciákat, mindenki csak a másikra mutogat, hogy "ő a hibás", meg lemond az Izé, helyette megválasztják Josét (aki aző balkeze), de ettől semmi sem változik. Ha valóban nem változik semmi az ellenzéki pártok stratégiájában, négy év múlva megint ugyanez lesz, már most szólok.

élveteg 2018.05.13. 20:22:58

"Nem igaz, hogy a Csongrád megyei 04-es választókerületben a kisebb falvak döntötték el az eredményt."

Szerintem máshol sem igaz Én végignéztem a városom Győr szavazóköri eredményeit Az összesben fölényesen nyert a fidesz Aztán azt nem lehet mondani hogy Győr az elmaradott hely lenne Az egyik legfejlettebb leggazdagabb város az országban

marosy 2018.05.13. 20:27:15

Ismét pofára esett a gennybaloldal.

Index.hu.hazudik 2018.05.13. 20:28:55

@Lévai András: Kedves András, legyünk végre őszinték és mondjuk ki: a migrációs témának nincs és nem is lehet ellenszere, nem is szabadna beszélni róla abban az értelemben ahogy a baloldaliak vagy liberálisok teszik. Nemzet és élet ellenes. Ebben az országban egy liberális kemény magon kívül senki az ég egy adta világon nem akar látni se niggereket se arabokat ebben az országban. Alapvetően nem azért mert a magyar xenofób és rasszista, hanem mert érzik, tudják, hogy az a vége ennek az országnak. Ki kell mondani hogy Robert Fico, szocialista, baloldali ember létére sem akar bevándorlókat látni Szlovákiában. A magyar szocialista érzelmű szavazók sem akarnak, ahogy az itt élő zsidó liberálisok sem. Az ellenzéki oldalon egyedül Schiffer értette ezt meg, az SZDSZ zsidók még ezt sem értették, Köves Slomó viszont igen.
Mondjuk ki, a választók kibaszott nagy többsége nem akarja megváltoztatni se a hagyományainkat, kultúránkat, szokásainkat, vallásunkat etc etc A status quo marad, az emberek csak jobban, könnyebben szeretnének élni. Se a DK, LMP, Együtt, PM vagy Momentum nem beszélt másról mint ideológiáról. Ráadásul olyan ideológiáról ami a gyakorlatban megbukott. Nem kérnek belőle az emberek. Leszarják hogy mit gondol Brüsszel vagy Luxemburg. A magyar emberek 90% most is halálbüntetés párti. Teljesen jogosan, és nem azért mert maradi bunkó, hanem mert a szemet szemért elv az, ami minden ideológia és pártos faszkodás és bármilyen izmus nélkül is működik. Amíg a magyar baloldal nem eszmél rá arra hogy hazafiként is lehet valaki baloldali, addig nem fog nekik babér teremni, de arra sem vevők a népek hogy adjunk mindenkinek anélkül hogy adnának valamit érte. Alapjövedelem? Mekkora orbitális faszság. Senki nem azért dolgozik és fizet súlyos adókat hogy azt a baloldali faszkalap politikusok újra elosszák a mindenre alkalmatlan és ostoba lumpen-prolik közt. Isten ( nem kötelező hinni ) Haza, Család az utóbbi kettő nélkül Magyarországon nincs élet, se civilként se politikusként. A választási eredmény is ezt bizonyítja. A liberális balos lózungok az egyénről, a melegség a másság dicséretével, a jutalmat a semmiért politikával nem eladható termék hála Istennek ebben az országban.

nick papagiorgo 2018.05.13. 20:32:51

Még egy dolog: Márki-Zay úr sikeresen mozgósította - a Fideszeseket.
És most is ezt teszi.

Én nem tudom, hogy ő meg a tüntetéseken felszolaló többi "megmondóember" honnan a fenéből veszi a legitimitását, Márkira még csak-csak szavaztak, de Erzsi macska gazdájára, Gulyás Marcira meg a többiekre pl. a kutya se. Ennek ellenére valami feltűnési viszketegséből addóan ellenállhatatlan kényszert éreznek, hogy fellépjenek és megmondják a frankót. Csak épp semmi értelme.

A választásokon pártok indulnak, nem a "romkocsmák népe". Ha valaki meg akar változtatni valamit is, alapítson pártot, vagy lépjen be egybe. Ezt az alapvető dolgot legalábbb fogjuk már fel.

morph on deer 2018.05.13. 20:43:15

@szepipiktor:
“c) miért hiszik ennyien, hogy ha nincs a társadalom egy meghatározó részének (passzívak és a fidesz kolalboránsok) pártja, nincs ideológiai alapú pártja, akkor az a halmaz ostoba baromként, bőgve vonul az utasításokat végrehajtani?”

Gondolom azért, mert az a halmaz ostoba baromként, bőgve vonult az utasításokat végrehajtani.
Ez elég alapos indoknak tűnik, nem?
Te mit gondolsz?

Index.hu.hazudik 2018.05.13. 20:54:10

@nick papagiorgo: örülök hogy valaki érti és érzi hogy mit akarok mondani a vér béna fogalmazásom ellenére is.

nick papagiorgo 2018.05.13. 20:54:18

@morph on deer:
Elég sokan elkövették azt a hibát, hogy a választókat kb vagy hülyének nézték, vagy épp ezzel ellenkezőleg, olyan okosnak, intellektuálisan fejletteknek stb. stb, hogy felismerik, hogy "az ember nem csak kenyérrel él", és a "biztonság" meg a "szabadság" közül majd az utóbbit választja, és a "fennkölt eszmék" vannak olyan fontosak a számára, hogy elmegy, és leszavaz a Fidesz ellen.

Aztán egyik feltevés se jött be. A választás kb ezen is csúszott el :)

nick papagiorgo 2018.05.13. 21:03:29

@Index.hu.hazudik:

a fidesz nem véletlenül kapott kétharmadot :)

Tulajdonképpen ezek (amiket Te is leírsz) teljesen megérthető alapvető emberi gondolkodásból eredő tények. Az van, hogy az ember (úgy általában) ha választhat a "gazdagság és biztonság", meg a különféle "eszmék" között, akkor az előzőre szavaz. Főleg ha pl. tudja, hogy az MSZP alatt legalább akkora lopás folyt, mint a Fidesz alatt, tehát ezzel pl. nem (sem) kellene kampányolni :)

Az ellenzék nem tudja az embereket ( saját törzsbázisán kívül, akiket nem is kell) megszólítani. Nincs mivel. Annyi puskapor van a tarsolyukban, ami régen is volt, hozták a 2014-es eredményt kb se többet se kevesebbet, nem értem, miért vártak most többet, mi lett volna az a "plusz", ami bármit hozzáad. REngetegen még mindig azt mondják, hogy "jó, de mondja már el valaki, hogy én miért szavazzak rájuk?" - és erre még mindig nincs válaszuk.

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.13. 22:03:37

Soha egy percre sem volt kétséges Orbán győzelme 2007 óta.

A lipsik kitaláltak maguknak vmi alternatív valóságot, s most abba már bele is ragadtak, ugorgyunk.

Behajtó70 2018.05.13. 23:08:15

@Index.hu.hazudik: végre egy értelmes mondat! Köszi!

Makkasz 2018.05.13. 23:16:27

Ha ezeket a kovetkezteteseket az eredeti szavazokori szavazolapok alapjan csinaltad, nemelyiket exitpollal alatamasztva, akkor rendben.
Ha nem, az ok sokkal egyszerubb, a valasztas elcsalasa.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.14. 06:31:42

A nép nem akarja az 1990-2010 közti liberális görénykurzust ismét, s akkor se akarja, ha MZP vezényelné le ezt. Ennyi az egész.

Ratyi Manó 2018.05.14. 06:35:12

@LKerekes: ellenben a fidesz olyan szuper jelölteket tudott állítani, mint kósa lajos

Ratyi Manó 2018.05.14. 06:36:04

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: ne igyál többet!

és mikor lesz a jobbódalnak jobbódali vezére?

meddig lesz a KSIZ titkárok csapata?

Ratyi Manó 2018.05.14. 06:43:52

@Index.hu.hazudik: alapjövedelem faszág? Semmiért pénzt? Ez egymillió fidesz szavazót hozott. erzsébet utalvány ajándékba?

Behajtó70 2018.05.14. 06:49:21

@Ratyi Manó: fájdalamas olvasni ennyi ostobaságot, mint amit idehánytál!

Behajtó70 2018.05.14. 06:52:48

@Ratyi Manó: sokpártrendszer van cucika! Csak alkalmatlan szarok vagytok! Lásd: valasztási eredmények harmadszor!

Behajtó70 2018.05.14. 06:53:38

@Ratyi Manó: 16 évesen volt a középsuliban. Ez a szégyent, mi? Mekkora ostoba vagy!

Behajtó70 2018.05.14. 06:56:04

@Ratyi Manó: Ahelyett, hogy kígyók kígyóznának, mi?! Kósa megcsinált egy példa értékű Debrecent. De ez nyilván elkerülte a figyelmedet.

Ratyi Manó 2018.05.14. 06:57:16

Éljen az egypártrendszer!

Behajtó70 2018.05.14. 06:57:57

@Makkasz: tettél feljelentést konkrét dolgokról? Ja, bocs!

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.14. 07:03:42

@Ratyi Manó:

S milyen jelentősége van annak 2018-ban. hogy ki volt KISZ-titkár a 80-as évek elején?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.14. 07:04:52

@Ratyi Manó:

MZP konzervatív-liberális, ez ugyanaz, mint a 2010 előtti Fidesz. Minek kellene ez? A 2010 előtti kurzus megbukott, s MZP fűrerségével se lesz sikeres.

Ratyi Manó 2018.05.14. 07:14:04

@Behajtó70: szeresd viktort!

mindenkinél jobban!

szeresd!!!!

Ratyi Manó 2018.05.14. 07:16:06

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: semmi, ha utána 8 évig liberális volt :D

röhejes

és még az volt pintér kövér dajcs martonyi de hosszú a sor. Persze mindenki csak a 80aasa évek elején

meg a végén

komolyan:

MINDEN baj azzal, hogy ezelk a geci kommunisták itt vannak és nem változott magyarországon semmi

Ratyi Manó 2018.05.14. 07:17:47

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: csak ez amostani a világok legjobbika?

Csak Orbi?

És ezért egymilliárd dollárt kell lőrinc nevén hazavinnie?

Európai téridő 2018.05.14. 08:21:06

@NemodaBuda: Hofi G az ellenlábasai sülnek fel. éza szellemében: Nálunk nem mákból készül a duma, dehogy! Dumákból! Dumákkal pedig Dunát lehet rekeszteni, OV pedig nem dumál, hanem cselekszik, úgy, ahogy, de mostanában rendre az ellenlábasai sülnek fel. A cselekedetek tényeket eredményeznek, a tények állásából pedig az sejlik elő, hogy az Európa nyugati felének több évszázados gazemberségeiből "Keleten" "kitermelődött" helyzet miatt az itteniek hócipője lassan-lassan megtelik. A nyugat-mucsai érvek pedig, fokról fokra kiüresednek és agitproppá silányulva állnak össze egy selejthalmazzá.

2018.05.14. 08:32:23

@L@szepipiktor: @Magyar ember ne viseljen baseball sapkát: @Index.hu.hazudik:
Teljesen egyetértek és köszi a bőven kifejtett gondolatokat.

Egy párt sem állt elő az ötlettel, hogy egyszerűsítsük az egészen kisvállalkozók adminisztrációját, konkrétan egy bizonyos mennyiség alatt számla nélkül árulhass a piacon. Ehelyett semmitmondó bullshitet és tömény ideológiát nyomtak. Sőt, Bangóné még azt is megengedte magának, hogy kijelentse: Majd április 8. után megmondja terveit a kerítéssel. Erre nem szavazunk.

Másrészt nem értem annak a morális fennsőbbségnek az indokait, amit az ún. demokratikus baloldal sugároz magából.

werinter 2018.05.14. 08:44:46

@Index.hu.hazudik: Teljesen igazad van, viszont ez a jobboldal-baloldal felosztást végérvényesen el kellene felejteni. A Fidesznek köze sincs a jobboldalhoz, se a konzervativizmus, sem a kereszténységhez és semmilyen olyan dologhoz, amiket előszeretettel hangoztatnak. Ugyanez igaz az MSZP-DK, meg a többi magát "baldoldalinak" nevező pártról is.
Ahogyan Vona is megmondta anno, jelenleg két nagy oldal van az országban: akik Magyarország érdekeit szolgálják és érte vannak, meg akik ellene.
Az biztos, hogy az MSZP-DK, stb pártok ellene vannak. Az is biztos, hogy a Fidesz is ellene van, nekik csak a zsebeik megtömése a lényeg, illetve, hogy "orbánc geci" kiélje a mérhetetlen hatalomvágyát.
A Momentum és társai (mikropártok) túlságosan ideológiákkal és kézzel megfoghatatlan (értelmetlen) dolgokról vitáznak, nem a realitás talaján mozognak.
A Jobbikról meg már nem lehet egyértelműen eldönteni mit akarnak.
A legracionálisabbak azok voltak akik nem vettek részt ebben a "választásnak" gúnyolt színjátékban, hanem otthon maradtak.
Továbbra is az a véleményem, hogy az összes mostani politikust, pártot és minden olyan embert aki a hatalom közelében van, el kellene tüntetni és teljesen tiszta lappal előröl kezdeni mindent. Legalábbis a rendszerváltáskori pártokkal és személyekkel mindenképp ez lenne a teendő.
Észre kellene venni ,hogy ezek a férgek tették tönkre az országot, teljesen mindegy, hogy Gyurcsány van Orbán, vagy Áder. Mind egy kutya.
Régiós elsőkből, sereghajtók lettünk minden téren.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.14. 09:03:27

@Ratyi Manó:

Kommunista ma Mo-on alig van, így harcolni ma a kommunizmus ellen röhejes dolog.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.14. 09:12:47

@Ratyi Manó:

Most ez a választási lehetőség: ballibek vagy Orbán. Más nincs.

Ratyi Manó 2018.05.15. 11:34:59

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: minden fideszes kommunista. A családjuk, a vagyonuk, az eszméik. MInden

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.15. 12:15:39

@Ratyi Manó:

Azaz:
- el akarjék törölni a magántulajdont?
- proletárdiktatúrát akarnak?
- az állam lassú elhalását?
- a pénz megszüntetését?
- tervgazdaságot?

Ratyi Manó 2018.05.15. 12:58:41

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

igen el akarják törölni a magántulajdont, csak az övék legyen minden
igen, ezek proletárok, már diktálnak is
nem, ez nem, az állam legyen, mert annak a pénzéből élősködnek
pénz megszüntetése???? ne bolondozz. Egyébént az erzsébet utalvány az mi a fasz?
tervgazdaságot? Ugye ez nem komoly, már az van.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.15. 13:25:00

@Ratyi Manó:

"igen el akarják törölni a magántulajdont, csak az övék legyen minden"

Ez ellentmondás. Ha mindent maguknak akarnak, akkor NEM akarják eltörölni a magántulajdont, mert ha ezt megtennék, nem lenne az övék semmi.

"igen, ezek proletárok, már diktálnak is"

Nem ez volt a kérdés...

"nem, ez nem, az állam legyen, mert annak a pénzéből élősködnek"

Tehát nem.

"pénz megszüntetése???? ne bolondozz. Egyébént az erzsébet utalvány az mi a fasz?"

Az utalvány pénz.

"tervgazdaságot? Ugye ez nem komoly, már az van."

TYehát a maghyar gazdaságot uraló nyugati cégek a kormány tervutasításai alapján működnek?
süti beállítások módosítása