A Paradigma Intézet blogja

A világ egyik legkomplexebb gazdasága: Magyarország

De jó ez nekünk a válság idején is?

2020. március 29. - Gáspár Kristóf

A magyar a világ egyik legkomplexebb gazdaságának számít, annak minden előnyével és hátrányával együtt is. Exportorientáltságunk különösen felértékelődik az utóbbi évek konjunktúráját követő hirtelen és erőteljes válságban, amit a koronavírus-járvány idéz elő. Mire számíthatunk, mitől függ a magyar gazdaság megmenekülése vagy összeomlása?

Magyarország 2007 óta globálisan a TOP 10-be tartozik gazdasági komplexitást tekintve. Ezt a mutatót alapvetően két ismérv határozza meg: a nagy hozzáadott értékű, illetve diverz termékek aránya az ország exportjából. Ennek megfelelően a mutató szerint a komplex gazdaságú, vagy másképpen soklábon álló országok közé, akiknek exportját nem kizárólag a nyersanyagok (például olaj) teszik ki, hanem valamilyen többlet gyártási folyamat is történt és így kész termékek kerülnek exportálásra. Ide jellemzően az elektronikai, kémiai, gépipari és egyéb komplex szektorok termékei tartoznak.

kép: Visual Capitalist

Hazánk helyzete azért kifejezetten érdekes, mert az Európai Unióhoz való csatlakozás és a világgazdaságba való integrálódás óta számát és arányát tekintve is megnőttek ezeknek a jelentős hozzáadott értéket igénylő ágazatoknak a szerepe a magyar gazdaságban. Itt természetesen az elsősorban német autógyárakat és egyéb japán, koreai vagy amerikai elektronikai eszközöket előállító multikra kell gondolni. Alapvetően ezen a cégek magyar leányvállalatainak, illetve az őket beszállítóként kiszolgáló magyar, vagy vegyes vállalkozásoknak köszönhető „békeidőben” a gazdasági növekedés.

Ám azt, hogy mi lesz velük és így a teljes magyar gazdasággal egy már alapvetően is belassult és a járvány miatt pedig igazi válságba jutó európai és globális gazdaságban, annak súlyosságát egyelőre még megbecsülni sem tudjuk. A komplexitás, illetve a nyitott gazdaság, exportorientáltság alapvetően jó dolog – még ha a gazdasági teljesítőképességről ez sokat nem is mond el, – válság idején viszont éppen ezek az ágazatok tudnak óriási visszaesést produkálni pillanatok alatt.

Mindezek miatt jelenleg két kérdés is döntő fontosságú a következő évek gazdasági nehézségeinek súlyosságára vonatkozóan:

  1. A nemzetközi viszonylatban kifejezetten csekélynek tűnő magyar kormányzati mentőcsomag mire lesz képes önmagában, illetve az Uniótól érkező 2000 milliárd forintos válságcsomaggal együtt?
  2. Sikerül-e megmenteni a német gazdaságot, úgyhogy abból a keleti partnereknek, országoknak, leányvállalatoknak is jusson?

A tét hatalmas mindkét kérdésben, azt nem tudni egyelőre viszont, hogy melyikben milyen átfogó és hosszútávú megoldási javaslatok jelennek meg. Ennek oka a járvány okozta bizalmatlanság, amely köztudottan nem a legjobb barátja a gazdasági teljesítménynek.

Forrás: https://www.visualcapitalist.com/countries-ranked-by-their-economic-complexity/?fbclid=IwAR1RLOWGiB_8zhZcPGHaAlw-LoMozcc5qpPIQr699ByQT8_5S8PJqLr6rvo

A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet elemzője.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr615569316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2020.03.30. 12:56:35

remélem bedől minden, aztán akkor keményvalutálval megvehetek végre egy tömböt.. aztán hóelsőnapján körbejárok, begyujtom a lovettát és döjfösködök.

Krva ne mentsen meg sneki semmit. Ez most az én nagy lehetőségem.

clemens 2020.03.30. 16:20:44

Tehát fogalmad sincs róla hogy mi fog történni.
Ezzel még vagyunk így néhány millióan, de legalább nem akarunk tanulmányt írni róla.

midnightcoder2 2020.03.30. 17:23:05

Már eleve a kérdés felvetés is hülyeség. Ez a gazdaság nem egy döntés eredménye hanem történelmi szükségszerűség. Volt itt 40 év szocializmus, egy levert 56-os forradalom, egy Kádár elvtárs, egy csődbe ment béketábor, egy gengszterváltás, valamint 30 tehetségtelen / gazember kormányzati illetve ellenzéki politizálás. Plusz a nyugati politikusok impotenciája ami Kínát a világ műhelyévé tette. Ezek határozták meg alapvetően hogy ma milyen a gazdaság, és nem valamiféle tudatos döntés hogy mi ezt akartuk volna.

midnightcoder2 2020.03.30. 17:26:06

@232323: Ha itt bedől minden, akkor a keményvalutádnak max. akkor veszed hasznát ha nem túl kemény, és nem sérti fel az aranyad.

Erinaceus 2020.03.30. 19:12:49

A német gazdaság visszaesése a magyar leányvállalatoknak csak jó. Amit otthon leépítenek, azt első körben a költséghatékony, de elég közel lévő "near-shore" telephelyekre, tehát többek között Magyarországra helyezik ki.

TSandor Toth 2020.03.30. 21:17:54

Ha kevesled a mentőcsomagot dobj be te is egy kis aprópénzt. Te biztos ügyesebb vagy mint a Varga Misi. 4 okoskodó hülyegyerek sörrel egy asztalnál az már azt jelenti, hogy Intézet?

apro_marosan_petergabor 2020.03.31. 01:30:25

A felvetés fura, vagy ellentmondásokkal teli.
- Most akkor csak az autógyártókra épül a gazdaságunk (összeszerelő műhely vagyunk - az ellenzék bárgyú, olcsó szlogenje) - vagy komplex? Inkább az induló felvetés az igaz
- Valóban nem vagyunk nyersanyag exportőr, mint az emirátusok, vagy Venezuela stb.
- Bár vannak források, amelyben erősek - és viszonylag függetlenek - vagyunk abovó, ilyen a mezőgazdaság, mely jó termőföldekre, elegendő vízre, napsütésre, gyakorlatra kiegészítő feldolgozóiparra stb. épül
- Ezért gazdaságunk is kevésbé sebezhető
- 2000 milliárdos EU szubvenció - már sokan elmondták ilyen nincsen, ahhoz a pénzhez képest ami eddig ide áramlott, el lett használva, vagy be lett tervezve - nem jött többlet EU-s pénz

kiskutyauto 2020.03.31. 01:54:08

Na persze kurva komplex... csaló korrupt állammaffia oligarcha, bitorló tulajdonosok, bérrabszolgák, összeszerelőüzemek, közmunkások... jelentős elit szolgáltató szféra, amiből az átlagember ki van zárva (pl magánegészségügy, turizmus ugyebár hotelek, üdülők stb), alsó hangon 3 millió földönfutó, még 3 millió hitelcsapdában vergődő bérrabszolga... tényleg ez aztán a világ egyik legkomplexebb, aljas náci pokol-gazdasága...

scr 2020.03.31. 07:57:18

Ennek a cikknek a célja az volt, hogy még egyszer meg lehessen említeni az EU (nem is létező) 2000 milliárdját és hogy milyen csekély is a gonosz Orbán kormányzat hozzájárulása a válságkezeléshez?

midnightcoder2 2020.03.31. 08:09:53

@kiskutyauto: A hitelcsapdát a derék szoci elvtársaknak köszönhetjük akik elhitették a lúzerekkel, hogy a Pannon Puma száguld, holott akkor már rég döglött volt, és mindenki aki nem a közmédiából vagy az indexről tájékozódott, kb. tudta is.

HaD 2020.03.31. 08:19:04

@apro_marosan_petergabor: víz az addig lesz amíg az osztrákok a szlovákok vagy az ukránok nem gondolnak mást...de főleg az osztrákok...aztán lehet gyalog átsétálni a Duna medrében:)...és most ne a nemzetközi jogra kell gondolni,hanem a víz fizikai kezelésére...a mg pedig alapanyag-exportőrbe ment át,"hála" a módszerváltás utáni alkuknak...a komplex(!) feldolgozó ipart valamint a kapcsolódó logisztikai és kereskedelmi rendszert hazavágták az elvtársak(élén hornékkal orbánékkal és tettestársaikkal)....a kapcsolódó biotceh K+F hátteret leépítették a mg gépgyártás megszűnt élelmiszer ipari gépgyártás meg nem is igen volt...legalább is nem érdemi. Amennyiben nem lett volna egy alapvetően hazaáruló elit aki azóta is regnál kisebb nagyobb trükkökkel,akkor ma Magyarország jóval kevésbé lenne kitéve a nagy reccsnek.. egy magas szintű mg és feldolgozó ipar valamint kapcsolódó gépipar és kutatás fejlesztés és hazai kereskedelem komoly és meghatározó lehetne a régióban,hisz erre van adottságunk...sajna pont a víz az ami a gyengénk...a folyóvizek(amelyek szintje nem rajtunk múlik..lásd még paksi kockázat:))esetleges elapasztása a talaj víz szint markáns csökkenésével járna...a mélyebben lévő vízkészletek elérése pedig külön kérdés de hogy nem olcsó és az biztos...de erre is lehetett volna saját ipart fejleszteni mint tették pl. Izlandon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.31. 09:43:38

Az EU-t hatékonyan segítjük immár 30 éve hatalmas pénzinjekciókkal.

Emmett Brown 2020.03.31. 11:35:03

@apro_marosan_petergabor: a komplex gazdaság és az összeszerelő műhely az nem egymást kizáró fogalmak, SŐT. a komplex gazdaság ugyanis ebben az értelemben nem azt jelenti, amit te hinni szeretnél, miszerint full hightech saját fejlesztésű dolgok készülnek, hanem pont azt hogy itthon sokféle dolgot SZERELNEK össze, és nagy a késztermékek aránya a nyersanyagokhoz képest.

Ezért verünk rá kurvasokat Norvégiára, mert náluk az olaj igencsak fontos tényező. és ahogy látod, a lista vége tele van "bányászországokkal".

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.31. 11:51:06

@apro_marosan_petergabor: " ilyen a mezőgazdaság, mely jó termőföldekre, elegendő vízre, napsütésre, gyakorlatra kiegészítő feldolgozóiparra stb. épül"

A mezőgazdasági termelés 2000 milliárd, az autógyártás 8000. Csak hogy tudd az arányokat!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.31. 11:53:26

@midnightcoder2: "A hitelcsapdát a derék szoci elvtársaknak köszönhetjük"

Bocsika, a devizahitelezést a fidesz tette lehetővé 2001-ben. Az általuk kezdett támogatott lakásépítés vitt egy csomó ember bele a lakáshitelekbe. Mellesleg már most nagyobb a hitelállomány mint 2008-ban volt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.31. 11:57:31

@HaD: Az egész magyar ipar elavult, veszteséges és tőkehiányos volt. Egy Mercedes gyártó sort meg ma itthon össze se tudnának rakni. Nem azért mert nincs meg hozzá a tudás, hanem mert nincsenek meg a képzett alvállalkozók és melósok. Jött pár éve egy spéci hegesztéssel foglalkozó német cég. Száz jelentkezőből csupán KETTŐ munkás volt alkalmas a megfelelő minőségű hegesztésre. Szedték a sátorfájukat.

midnightcoder2 2020.03.31. 12:20:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ja, ők tették lehetővé, de a szocik alatt futott fel az akkori kommunikáció hatására.

midnightcoder2 2020.03.31. 12:23:14

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: A mai gyártósort a 30 évvel ezelőtti németek sem tudták volna összerakni. Sõt, gyanítom hogy a németek is nagy bajban lennének, ha azokat az alkatrészeket amik a kicsi kínaiak szállítanak nekik a gyártósorhoz, odahaza kellene elkészíteni.

apro_marosan_petergabor 2020.03.31. 12:25:32

@Emmett Brown:
Hogy mit szeretnék hinni, s te mit gondolsz, hogy hiszek, lényegtelen.
Inkább mondom, kicsit máshonnan közelítve. Az "összererelő üzem(-ek)" automatikusan felhozza a gazdaságot:
-Felszippantja a rengeteg mérnököt(van értelme képezni őket), akik igy belenőnek, tanulnak a legújabb hi-techbe (Győrben gyártják az E Audit is), részben üzemeltetői, részben innovativ, majd egyre inkább innovativ módon (nem lehet 3 startup cégre gazdaságot építeni - libero mantrája a foxi-maxi közgázról kiszakadt "piaci" szakértőknek...)
-Ezek rengeteg alvállalkozót működtetnek, komoly elvárásokkal, s azok, hogy versenyképesek maradjanak szintén doszta mérnökösködnek és innoválhatnak (teszik is -magam is láttam pl. az egyik menő autógyárban a beszállított full magyar fejleszésű komoly automatát, egy részfeladatra)
- Mindez visszahat az egyetemekre is (Széchenyi ragyogoan megerősödött az AUDI által, tobzódnak rajta a fejl. projektek)
/Csak azért, mert örök libero mantra, hogy az összeszerelő üzem nem perspektiva - DE, nagyon felemelt bennünket, lásd fentebb/

apro_marosan_petergabor 2020.03.31. 12:29:13

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Csak hogy tudd, ez kb. a teljes magyar EÜ keret évente.
Igen, lehetne nagyobb is, ha a maszop-szadesz csapat nem rohasztotta volna le regnálása alatt, nem adta volna el a élemiszer ipart, nem mondott volna le a kontingensekről stb. Szerencsére (aktív vidék támogatás miatt) újra feljövőben van, s lesz.

apro_marosan_petergabor 2020.03.31. 12:31:29

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
- Lásd válaszomat Brownnak, igen szépen fejlődik tudásunk a Hi-techben...
- Ja, jé, kell hegesztő SZAKMUNKÁSOKAT is képezni, nahát, nem csak gender bölcsiket, meg marxista szakértőket az egyetemen?

ursus artos 2020.03.31. 12:42:37

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Bocsika, a devizahitelezést a fidesz tette lehetővé 2001-ben. "
Először is abban a 2001-es törvényben arról van szó, hogy a forint konvertibilissá válik.
Másodszor akkor, annak lehetett devizahitelt felvenni, akinek devizában volt a jövedelme, ide értve a vállalatokat is.
Harmadszor a lakáshitelezés 2001-ben forint alapú volt és a kamattámogatásról szólt...
Negyedszer ezt szüntette meg 2002-ben a demokraták kormánya és ezzel átterelte a lakosságot a deviza hitelek felé, miután lehetővé tették a bankoknak, hogy azoknak is nyújthassanak ilyen hitelt, akiknek forintban van a jövedelme.

ursus artos 2020.03.31. 12:45:29

@apro_marosan_petergabor: "Csak azért, mert örök libero mantra, hogy az összeszerelő üzem nem perspektiva"
És perspektíva abból a szempontból is, hogy munkát ad nagy létszámban képzetlen vagy rosszul képzett vagy nem releváns, nem megfelelő tudással rendelkező tömegeknek.

Emmett Brown 2020.03.31. 12:57:50

@apro_marosan_petergabor: még mindig nem érted a lényeget.

a komplex gazdaság az nem egy minőségjelző, hanem egy leíró, és a komplex gazdaságnak nem az összeszerelő üzem az ellentéte.

És pont ez a fejtegetés lényege, hogy ha csökken a golbális kereslet a hightech autók és hightech elektronikai cuccok iránt, akkor annak az összeszerelő üzemek mellett a hightech beszállítók is megisszák a levét.

HaD 2020.03.31. 13:33:28

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: ha nem akart volna a magyar elit lóhalálában befeküdni a nyugatnak(mondjuk hazaáruló módon a baksisért amit azóta is kapnak) hanem mondjuk a volt keleti blokk országaival kooperált volna ...és itt nem az oroszokra gondolok csak,bár üzleti alapon velük lehet jobban megérte volna seftelni...hanem a lengyelekre a csehekre és rátámaszkodni vaskosan a balkánra meg Ukrajnára mint olcsó melósokra, alapanyagért és energia hordozóért cserébe akkor talán ha lassabban is de Magyarország igen is képes lehetett volna technológiát fejleszteni a mezgazd élelmiszeripar és a kapcsolódó logisztika és kereskedelmi rendszer számára...ad abszurdum K+F-ben is otthon lehettünk volna...valaki fentebb azt írta hogy mekkora az autó ipar szerepe a gazdaságban...csak azt felejtik el hogy a szállítmányozással logisztikával és a kereskedelemmel együtt az élelmiszeripar részesedése többszöröse az autó iparénak...arról nem beszélve hogy a gdp mániásoknak a jövedelem képződés mintha nem is létezne...márpedig hogy az autóiparon Magyarországon legfeljebb a haszon amennyit a magyar melós elkölt a harmad annyi béréből mint a német idehaza és azt hazai termékre/szolgáltatásra költi... ma meg az osztrák jókat röhög azon hogy magyarok tízezrei mennek hozzájuk melózni az üvegházaikban...nálunk meg a vörös/zöld bárók azért kapják az ejus zs-t hogy kukoricát meg búzát termeljenek majd azt alapanyagként kiseprik a digóknak meg a németeknek de főként az osztrákoknak....mindeközben a "vizek országa" egy halom termálforrással megspékelve hektáronként 3-4 t búzát meg 7-8 tonna kukoricát bír elővezetni ha jól megy...ahelyett hogy magasabb feldolgozottságú és értékű terményekkel foglalkozna...ja...csakhogy antaljózsik meg hornok meg orbánok nem erre szerződtek...úgy már mindjárt más....

HaD 2020.03.31. 13:36:30

természetesen nem azt akartam ezzel mondani hogy Magyarország belföldi fogyasztással és termeléssel is fenntartható de hogy nem az lett volna az egyedüli pálya hogy 10 millió fogyasztót meg 5 millió olcsó melóst "leszállítsanak" a nyugatnak az biztos...bár lehet megszerveztek volna itt is egy kis csaucseszku féle bulit elrettentséként az elvtársaknak:)...

HaD 2020.03.31. 13:41:10

csak megjegyzem hogy nem vagyok egy orosz barát de ha ebből a válságból van gyors kiút az az hogy vagy velük vagy Afrikával kezd Európa bizniszelni a kínaiak mellett és egyre inkább helyettük... már csak geopolitikai alapon is ez lenne a logikus...az amcsi zsidók meg szórakoztassák magukat a kínai haverjaikkal:)...mondjuk ennek hiányában mire visszatér Európa a kínaiak kebelére az nem lesz egy gyors menet...de persze az is egy út...hisz "egy az út" :):)

kiskutyauto 2020.03.31. 13:47:45

@midnightcoder2: "hitelcsapdát a derék szoci elvtársaknak köszönhetjük" Kevered a szezont a fütyimmel... a libsit a bolsival, a szocit meg mindkettővel... mind jelentősen eltér, ha valaki gondolkodni tud, az látja... A bolsik ilyet nem csináltak volna soha már csak elvből sem... a libek, nem bolsik... hogy kényszer szövetségben voltak a hatalomért az kb olyan mint szarbán szaros szövetségei Torgyánnal vagy most a "csuhásokkal" (akiket korábban imára vezényelt)... a hitelcsapda a rablókapitalista ultralibek áldásos munkája, Kókával az élen... meg is buktak, el is tűntek a süllyesztőben... a szocik pont ez ellen vannak, csak elqrták, kiengedték a kezükből az irányítást... náci szarbánmaffia még ennél is keményebben rablókapitalista, mert saját köreinek rabol limit nélkül... belső halálos és vérszomjas tébolyult ellenség, aki saját népét tizedeli vérezteti, és csak az élhet élhető életet aki lábat csókol neki... mint egy kellemes középkori királyságban, aki az igazat ki merészeli mondani, azt sárba tapossák, örülhet ha túléli... az egész hitel őrület már bőven elkezdődött a első szarbánérában... maradjunk abban, tehát még ezt sem lehet a libsikre rátolni teljesen, csak részben...

kiskutyauto 2020.03.31. 13:48:50

@HaD: Igen persze... Afrika meg Ázsia... klasszikus agyhalál.... ezt mosta az agyadba a szarbáni sátánizmus...
süti beállítások módosítása