A Paradigma Intézet blogja

Összeesküdött mindenki mindenki ellen:

A koronavírus egyik leghangosabb narratívája

2020. május 19. - Buka Dávid

Az elmúlt hónapokban ezrével láttak napvilágot a COVID-19 jelenséget övező összeesküvés-elméletek. Ezek mindannak ellenére elképesztően népszerűek, hogy a jelentős részükről az első pillanatban megállapítható az, hogy a valósággal köszönőviszonyban sincsenek.

ossze_eskuves_cikk.jpg

Kép forrása:https://www.arabnews.com/node/1660656

Példának okáért, az a híresztelés, miszerint a kínai biológiai-hadviselés részeként jött létre a vírus: (https://www.bbc.com/news/blogs-trending-51271037). Az orosz állami televízióban is megjelentek hasonló „hírek”, amelyek indirekten az USA-ra mutogattak, mint bűnbak (https://www.bbc.com/news/world-europe-51413870). Az igazán érdekes viszont az, hogy amint haladtunk egyre mélyebbre a járványhelyzetbe, úgy ezek az elméletek egyre nagyobb és nagyobb teret nyertek. Idővel pedig vezető politikusok kezdték el ezeket megemlíteni, ezzel is hitelt és nyilvánosságot adva az ilyesfajta narratíváknak.

Egy korábbi bejegyzésben írtunk arról, hogy Kína a saját nemzetközi megítélését milyen hatékonysággal volt képes volt manipulálni, és miként öltötte magára az önzetlen segítő szerepét(https://paradigma.blog.hu/2020/03/26/kina_feladta_a_lecket_mi_pedig_roluk_masolunk). Most viszont úgy néz ki, hogy a Kínai Kommunista Párt képes volt még egy hatalmasat csavarni a helyzetén. Donald Trump nagy következetességgel Pekinget vádolja a globális járványhelyzetért: „Chineese virus”-nak hívja (kínai vírus) és jóvátételt követel a kommunista rezsimtől a vírus által okozott károkért. Az USA kormányának szóvivői pedig folyton lebegtetik a járvány szándékos kifejlesztésének és eleresztésének lehetőségét.

Kína pedig pont ugyanezt csinálja. Zhao Lijian, a kínai külügyminiszter egyre gyakrabban kommunikálja azt, hogy a vírus az USA-ban keletkezhetett. Március 12.-én azt tweetelte, hogy az amerikai hadsereg hozta be a kórokozót Kínába, ezután egy nappal pedig egy cikket osztott meg, melyet azzal kommentált, hogy további bizonyíték arra, hogy a vírust az USA-nak „köszönhetjük”. Érdekes módon a cikk azóta teljesen eltűnt az internetről. Lassan ott tartunk, hogy a vírusnak semmi köze sincs Kínához, sőt nekik köszönhetjük, hogy nem lett nagyobb baj.

tweet_kina.png

Kép forrása: https://twitter.com/zlj517

Valójában ezek a konspirációk szinte minden alkalommal cáfolhatóak, hiszen szinte lehetetlen elképzelni, hogy bárkinek is érdeke lett volna szándékosan ekkora nemzetközi krízist okozni. Többek között azért is, mert a globalizmus sajátossága, hogy mindenki megégeti magát egy ilyen szituációban. Tekintettel arra, hogy az USA és Kína egymás legnagyobb kereskedő partnerei, a látszólagos konfliktusok ellenére sem érdeke egyik félnek sem a mostani helyzet.

Az tudni lehet, hogy egészen biztosan nem mesterségesen előállított a vírus, mivel ezt viszonylag könnyedén meg lehet állapítani annak szerkezeti felépítéséből. Erről szinte teljes konszenzus van a hozzáértők között. Ezért is érdekes, hogy ennek ellenére folyamatos vizsgálatokat rendelnek el a CIA-nál, a mesterségesség lehetőségéről. Az viszont nagyon is előfordulhat, hogy a vírus természetes eredetű, és vizsgálat közben szabadult ki valahogy. Mint jól tudjuk, Wuhan volt az origója a járványnak, és ott található a Wuhani Virológus Intézet (WIV).

A kínai kormány pedig egyáltalán nem járult hozzá ahhoz, hogy bármilyen külföldi kutatócsapat segédkezzen ennek az eshetőségét kideríteni az ottani hatóságoknak. Ez természetesen nem jelenti azt egyértelműen, hogy valami olyat takargatna az állampárt, melynek közvetlenül van jelentősége a koronavírus helyzet kialakulásában. Ettől függetlenül nem zárhatjuk ki a lehetőségét annak, hogy talán a járványhelyzet legnagyobb fordulata még mindig várat magára.

Források:https://www.sciencealert.com/here-s-what-scientists-think-of-the-coronavirus-was-made-in-a-lab-rumour

https://www.bbc.com/news/world-52224331

 

A bejegyzés szerzője politológus hallgató, a Paradigma Intézet gyakornoka

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr7715707958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása