A Paradigma Intézet blogja

Kidobott pénz?

Az EU-s mezőgazdasági támogatásokról

2020. szeptember 07. - Almási Dávid

Egy nemzetközi kutatócsoport új publikációja szerint az EU-s mezőgazdasági támogatások rendszere több szempontból elégtelen. Egyrészt gazdaságilag nem megtérülő, mivel a már amúgy is fejlett régióknak juttat aránytalanul több forrást. Ebből következően a szegényebb régiók és a kistermelők jelentős hátrányba kerülnek. Ez a praktika hozzájárul az Unió centrum- és perifériaországai közötti szakadék növekedéséhez, ám jelenleg nem látni sem politikai, sem gazdasági indíttatású akaratot a helyzet megváltoztatására.

 crop.jpg

(forrás: Unearthed)

Az EU-s támogatások eloszlása az új EU-büdzsé körüli viták kiemelt témája. Ennek fényében különösen érdekes, hogy, egy az utrechti, lundi és a svéd agrikulturális egyetem kutatói által közölt publikáció ijesztő trendet fedezett fel a legnagyobb EU-s támogatási keret elosztásával kapcsolatban.

Alapjáraton az EU központi büdzsének mintegy 40%-át adó, hatvanmilliárd eurós támogatási keret a világ egyik legnagyobb vissza nem térítendő juttatási programja. Azonban a CAP (Common Agricultural Policy, azaz közös agrárpolitika [KAP]) nincs gazdaságosan elköltve. A kutatók számításai szerint ebből mintegy 24 milliárd euró megy el a már alapból fejlett agrikulturális régiók támogatására, miközben a kevésbé fejlett területek, amelyek a legtöbb potenciális munkalehetőséget volnának képesek kínálni, fejlesztés nélkül maradnak. Ezáltal, írják a kutatók, a jelenlegi támogatási rendszer aránytalansága még jobban növeli az amúgy is extrém fejlettségi különbségeket az EU centrum- és perifériaországai között.

A 24 milliárd lényegében hatástalan támogatást el lehetne költeni sokkal jobb célokra is. Például az EU biodiverzitási stratégiája évek óta küszködik a finanszírozáshoz szükséges 20 milliárd euró előteremtésével. Kérdéses, hogy a gazdag mezőgazdasági nagyvállalkozók zsebének kitömése helyett nem lenne-e jobb helyen a pénz például a biodiverzitási alapnál.

Az aránytalanság okaként a kutatók a juttatási szabályok igazságtalanságát jelölik meg. A jelenlegi rendszerben a támogatás mennyisége többé-kevésbé egyenesen arányos a földterület méretével. Magyarán minél nagyobb a farm, annál több a juttatás. Ez azonban egyrészt, a legnagyobb farmokat hozza igazságtalan helyzeti előnybe, másrészt a környezetnek is rossz, hiszen ahogy az alábbi ábrán is látszik, a legszennyezőbb farmok részesülnek a legtöbb támogatásban, Így jelenleg a farmok egyáltalán nem érdekeltek a zöldebb gazdálkodási technikák használatában.

eusubsidies.png

(Relatív mezőgazdasági haszon versus károsanyag-kibocsátás. Forrás: CAPX)

A kutatók azt tanácsolják, hogy egy szükségalapú elosztási rendszert lenne érdemes kidolgozni, ami külön koncentrál a szegényebb régiókra és a kistermelőkre. Ennek a megoldásnak több előnye is lenne. Először is, a kevésbé termékeny régiók, ahol a gazdasági haszon aránylag kisebb, több energiát tudnának szentelni a természet megőrzésének, ha jobban el vannak látva forrásokkal, amiből a szükséges fejlesztéseket meg tudnák valósítani. Emellett a fejletlen, és emiatt gazdaságtalanabb és jobban szennyező régiók is hatékonyan tudnának fejlődni.

Hibái ellenére a CAP nem kapott jelentősebb átszabást az új EU-büdzsé keretein belül. A kutatók úgy vélik, hogy jelenleg nem látszik egyértelmű politikai akarat arra, hogy a jelenlegi, földméret-alapú elosztási rendszert megváltoztassák. Tehát nem valószínű, hogy a közeljövőben bármi is változni fog. Ráadásul, ahogy az Independent cikke feltárja, számos perifériaország, mint Magyarország, Csehország, Bulgária és Szlovákia oligarchái direkt haszonélvezői a jelenlegi rendszernek (gondoljunk csak Mészáros Lőrincre). Mivel a helyi elit jellemzően össze van fonódva a politikai döntéshozókkal, így kevés remény látszik arra, hogy bármiféle reformkészség felszínre törjön az EU nemzetállamai felől a közeljövőben.

 A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet gyakornoka, közgazdász hallgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr5116192206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2020.09.07. 13:02:53

Eddig is nyílt titok volt, hogy minden uniós támogatási rendszer fő haszonélvezői a gazdag államok. Gratulálok a kutatóknak, felfedeztek egy teljesen nyilvánvaló dolgot... A kutatásra szánt pénzt hasznosabban is el lehetett volna költeni.

chrisred 2020.09.07. 14:34:16

@Sir Galahad: Azt nem mondanám, hogy Spanyolország gazdagabb, mint Németország. Inkább úgy fogalmaznék, mindenki tisztában van azzal, hogy az uniós mezőgazdasági támogatásoknak semmi köze nincs a hatékonysághoz, inkább egyfajta szociális juttatás.

euratom 2020.09.07. 18:27:17

Például az erdő/bozót tüzek egyik fő oka a vidék elnéptelenedése. A gondozatlan védett pl. Natura 2000 területeken meg meg nagyobbak a tüzek.

tatárfejű kutya 2020.09.07. 19:26:17

Jó jó, hogy még több pénzt a szegényebb gazdáknak, csak az a baromi nagy igazság, hogy a magyar úri paraszt ugyan mit csinálna a több forrással?!

Élárulom...elhorvátországozná a nyáron vagy még nagyobb platós fordot venne magának...

Mert az biztos, hogy nem forgatná vissza a mezőgazdaságba!

Annyi a magyar mezőgazdaság, hogy bevetik a szántókat búzával-kukoricával-repcével, oszt ősszel meg beleengedik a kombájnt, oszt jónapot!

Az almát vesszük Lengyelországból, a hagymát kínából, a paprikát-paradicsomot Spanyolországból...ez aztán a mezőgazdaság.

Boar. 2020.09.07. 19:32:20

Hajrá, lehet küzdeni ellene. Aztán ha az élelmiszerárak hirtelen megugranak, akkor meg lehet anyázni...
A biodiverzitás meg a természetközeliség nagyon szép jelszavak csak ha ennyi embert kell etetni és lehetőleg olyan áron, hogy meg is tudják venni az élelmiszert, akkor szükség van az intenzív mezőgazdaságra.
Ja, egyre nagyobb termőterületet használnak a bioüzemanyagok alapanyagául szolgáló növények termesztésére...ezt is kisírták a zöldek pedig csak a szar taszigálása az abroszon...aztán közben teremjen kaja is, meg legyen olcsó is, meg a gazdákat se támogassuk...
Baszni is meg szűznek is maradni...

frikazojd · http://kocs.ma 2020.09.07. 20:31:32

sajnos a támogatás egyszerűen terület alapú. nagyobb területen termelsz fuszujkát = több pénzt kapsz. Ezért kell a fideszes oligarcháknak a termőföld.

Az is csúsztatás, hogy a nyugati államok kapják a pénzt. Nem igaz. A gazdák kapják, terület alapon. Nyilván egy nagyobb országban több gazda is van.

Arról megint nem az EU tehet hogy a fideszes rablók fél dunántúlnyi terület után kapják a pénzt törvényesen. Na hozzájuk képest Héthektáros József tényleg alig kap valamit, de azért az is elég ahhoz, hogy Tenerifféről hazaugorjon tüntikézni az új traktorjával, ahogy az évente egyszer legalább előfordul akár az aszály akár az árvíz miatt.

nemecsekerno_007 2020.09.07. 21:25:22

Csak a mezőgazdaságban gyerekek?!?!
Akkor nem mindenütt?!?!
És erre EU-s kutatás kellett?!?!

Muhahahahahaaa :))))))

inkábbkeddenvásárolj 2020.09.07. 21:29:35

@frikazojd: 7 hektárra évenként kb. 500e Ft/év támogatást kap a József. Az új traktor 7milliótól indul. Ha nagyon hülye, akkor vesz a 7 hektárjához egy traktort (de persze a saját pénzéből, nem a támogatásból). Ha kevésbé hülye, akkor vesz a traktorjához még vagy 50 hektárt. Ja, azt mégsem, mert ennyi földet már Józsefek Magyarországon nem tudnak venni.

hegyilany 2020.09.07. 21:37:19

@frikazojd: "sajnos a támogatás egyszerűen terület alapú. nagyobb területen termelsz fuszujkát = több pénzt kapsz" Alapvetően igen, de nem teljesen. A második pillér támogatásai az agrár-környezetvédelmi erőfeszítéseket honorálják, nem a termelést. És az új KAP-ban tovább nő a második pillér aránya.

@Boar.: Agrárkörnyezetvédelem és termelékenység nem hogy összeegyeztethetetlen, hanem hosszabb távon éppen hogy csakis ez működik. Az intenzív gazdálkodás már középtávon komoly talajpusztuláshoz, talajerő-romláshoz, a beporzók eltűnéséhez, stb. vezet, ez pedig súlyos termelékenység-csökkenéshez. Ez nem úri huncutság, hanem abszolút szükség! Nem fordítanának erre ennyi erőforrást közösségi szinten, ha közgazdaságilag nem lenne egyértelműen bizonyított a szükségessége.

Kedves szerző! Az "agrikulturális egyetem" kifejezéstől eltörik a szemem. MEZŐGAZDASÁGI vagy AGRÁREGYETEM.

cavalry 2020.09.07. 21:39:13

Sok mindent tudok erről a játékról mert én is osztottam a támogatást mint munkakör, stb. Kabaré ez az országunk. Ha adsz támogatást pld traktorokra stb. akkor nagyobb traktort vesz az idióta mint ami kell neki. Mert az olyan szép. Kér támogatást halastó iszap kitermelésre, de kamu az egész épít belőle üdülőt. Meg mindent csak nem azt amire kérte (úgy sem tudják ellenőrizni hogy kitermelte e az iszapot) A kicsiknek adni érdekes, mert nem gazdaságosan termel, ha kiesik a termeléséből nem folytatja senki, a gyerek már elhúzott akárhová. Öntözés szinte nincs, ami van az is korszerűtlen, az állatállomány zuhan létszámban. Ha bejön a kanadai búza meg kukorica, akkor annyi. A gyümölcsösök kiszáradnak mert nincs öntözés, de nem is értik mi a gond - ültetnek a magas dombra helyette kukoricát, ami szintén kiszárad. Meg kell nézni a statisztikát 50 évre vissza és lehet csodálkozni.A nagybirtok egy darabig fog termelni kvázi korszerűen utána eladják az egészet.

hegyilany 2020.09.07. 21:41:14

@chrisred: Igen, ez így van. Nem csak a termelés a cél, hanem a vidéki népesség megtartása, tájfenntartás, stb.

élhetetlen 2020.09.08. 01:40:27

@hegyilany: Hogyne, Nem csak a termelés a cél, hanem a vidéki népesség megtartása. Az új földesúr megtartja a vidéki népességet cselédnek, vagy napszámosnak, vagy rá sem néz a birtokára, mert nem ellenőrzik, hogy művelik-e, de kapja a föld alapú támogatást. Lehet, hogy csak pletyka volt, de cikkeztek műkörmös végzettségű földbirtokosról is. Elképzelem, hogy mennyit tett a vidéki népesség megtartása érdekében.

chrisred 2020.09.08. 04:32:24

@hegyilany: Ja, ebből a szemszögből nézve lényegében az alapjövedelem egyfajta ágazati formája.

kunzoo 2020.09.08. 07:00:27

@chrisred:
Ehyfajta kompenzáció arra hogy a világpiacon hátrányos helyzetben van az EU mezőgazdasága. Mivel itt nagyon sok növényvédőszer be van tiltva, a versenytársaknál meg nem. Itt nem lehet hormonozni az állatokat, az usában igen. Szóval nem egyenlőek a feltételek.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.08. 08:23:22

A mezőgazdasági támogatás ezért van, hogy legyen a folyamatos, de nem túl magas túltermelés. Ha az nincs akkor rettenetes ingadozás lenne. Ha kevés a termés a gazda tönkre megy. Ha túl sok, nem tudja eladni, tönkre megy. A támogatás a veszteséges termelés fenntartását biztosítja és a felesleges kilengéseket simítja el. Elég baj ha ezt nem értitek. Aki meg nagyban csinálja és ért hozzá, az idén repcét vet, ha abból túl sok lett és csökkenti a repce támogatását az EU és a kukoricáét növeli, akkor kukoricát fog vetni. Ha meg nagy a túltermelés és a parlagon hagyott földért fizetnek, akkor nem veti be. Különben a mezőgazdasági termelés itthon a GDP-nek mindössze 4-5 százaléka, ezen hiába rugóztok.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.08. 08:24:52

@kunzoo: hozzászólásáról nem is szólva, ahogy írta, így védekeznek az USA és kínai dömping ellen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.08. 08:27:19

@élhetetlen: Konkrétan tudom hogy ellenőrzik. Műhold felvételeket elemeznek mesterséges intelligenciával az Államkincstárnál és a pontosan megmondják hol, mikor mennyit műveltek, vetettek és mennyi termett. És ezeket a felvételeket az EU is ellenőrzi.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.09.08. 08:36:45

@hegyilany: A beporzók eltűnésében a használt imidakloprid és társai vastagon benne vannak. Ami persze az intenzív gazdálkodás része.

0dzsud0 2020.09.08. 08:46:31

@frikazojd: "Na hozzájuk képest Héthektáros József tényleg alig kap valamit, de azért az is elég ahhoz, hogy Tenerifféről hazaugorjon tüntikézni az új traktorjával..."

LMAO ekkora állatságot leírni, te jó ég!

@inkábbkeddenvásárolj: "Ja, azt mégsem, mert ennyi földet már Józsefek Magyarországon nem tudnak venni."

Naja, de ha éppen volna is eladó, annyi pénzből egyébként sem tud venni szart sem.

A kutatásról: most tényleg sikerült kikövetkeztetni, hogy a támogatási rendszer úgy van kitalálva, hogy mindig a magországok járnak jól? :D Akkor ez nem is könyöradomány vagy szeretetszolgálat? Tényleg, bazmeg? :D

Eltelt az EU-csatlakozásunk óta már több, mint 15 év, ha úgy tetszik, lejárt a türelmi idő. Aki 18 éves kor felett még most is abban él, hogy a jószívű tagállamok ahelyett, hogy megtartanák a pénzüket, olyan jófejek, hogy másnak adják, az sajnos menthetetlen, vitaképtelen. Ha ez megvan, akkor könnyen rá lehet jönni, hogy miért nem lehet olyan soha, hogy Magyarország nem kap támogatást, és miért lehet ezzel kapcsolatosan bárminemű, EU-fenyegetőzést kiröhögni...

HaD 2020.09.08. 08:54:22

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: a 4-5% pont annyira kamu mint pl. a GDP hiszti. Mondjuk számolni kellene az élelmiszer ipari vegyipari fuvarozási valamint kereskedelmi kihatásait...egyebekröl nem beszélve,mintbpl. vendéglátás. Továbbá a azt hogy ha kivennénk a mg.-t egy ország gazdaságából akkor monnnyuk mi maradna az említett szektorokban??? ...az ajudi vagy a merdzsó???..és azok beszállítói????

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.08. 08:58:02

Az EU minden "támogatása" olyan, hogy az elvett pénzünk ötödét ünnepélyesen visszaadják.

HaD 2020.09.08. 09:07:20

nota bene...a magyar mezögazdaság(ésatöbbi) tönkretételében jeleskedö "elit", ide értve a rendszerváltónak hívott banda minden hazaáruló tagját , feladata elsödleges az volt hogy leépítsék a magyar kvótákat,tönkretegyék/felszámolják az élelmiszer termelés láncolatát ,ide értve a maezögazdaságot az élemiszer ipart és az élmiszer kereskedelemet. Ezt "sikeresen" teljesítették" is mire sor került az ejus csatlakozásra. Idöközben kisíbolták maguknak amit tudtak és mire az ejus csatlakozás elérkezett addigra már csak a jutaiért kelett tartani a zsebüket....és azóta is tarják. Mindeközben gyakorlatilag az ország betagozódott a nyugati feldolgozó ipar alsó szintjére...afféle labanc világ csak nagyban. Lábon ki a jószágot be meg jöhet a feldolgozott cucc(egy két marginális hazai kivétellel,de a amit hazainak mondanak a valós tulajdonviszonyok tükrében sem az)...ja és mindezt a Lild az Aldi a Spar és társai fölözik le még....a magyar parasztot mega az erste meg a raifeisen és tárasaik finanszírozzák a nyugati kamatok 3x -áért. Ezt hozta nekünk antaljózsi meg horn meg orbán és tettestársaik....ehhez képest a támogatás csak a nyugati államok pénzének nagymértékü visszaforgatása...amit lefölözhet a "magyar elit"....kvázi konc a zsákmányból....milka csoki:)

chrisred 2020.09.08. 09:11:44

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Az alapjövedelemnek meg az lenne a célja, hogy az európai középosztály meg tudja őrizni a társadalmi, kulturális és szociális helyzetét.

HaD 2020.09.08. 09:14:01

...az elödeik(felmenö retye rutya) meg a ruszkik felé nyomta a mezögazdaságban megtermelt javakat...csak ott még fel is lehetett dolgozni...más kérdés hogy pusztán az ellentételezés az Volt hogy "jól megvédtek"minket(is) a gaz kapitalistáktól...jól elkatonásdiztak amíg nem futottak bele afganisztában amit az amcsik" megtámogattak egy kis" olajválsággal meg egy kis fegyverkezési versennyel(lásd még csillagháborús projekt:)) amikor is feltette a tappancsát a maci...egy idöre. Ezzel bukott a kgst pumpa is ....ehelyett kaptuk az erre felkészített bandáva együtt a rendszerváltást

nemecsekerno_007 2020.09.08. 09:41:41

@0dzsud0: Telitalálat. Csak azt nem értem, hogy lehetnek a ballibek ennyire naívak.

MEDVE1978 2020.09.08. 09:42:30

Mindenki másként tekint a CAP-ra.
Az EU valóban versenyhátrányban van, hiszen az amcsik full engedélyeznek bármilyen genetikai és vegyi változtatást, meg a vállalataik aztán visszaélnek a gazdasági erőfölényükkel stb. Jó példa erre egyébként a Bayer által felvásárolt Monsanto, ami 1. olyan génmódosított vetőmagokat árult, amelyek sokkal jobb termőátlagot hoztak, mint a nem génmódosított vetőmagok. 2. Szerződésben előírta, hogy ha te megveszed a vetőmagod, akkor irreálisan magas bírság mellett a termény magjait már nem vethed el újra, mert akkor meglopod őket. Csak akkor vetheted el újra a magokat, ha fizetsz nekik vagy vehetsz tőlük új magod. 3. Olyan gyomirtót csináltak, ami gyakorlatilag mindent kiírtott az ő génmódosított terményeiken kívül. 4. A génmódosított termények simán átterjedtek (természetes) módon más gazdák földjeire. A következmény az lett, hogy az egyes mikropiacokon (asszem Indiában talán) mindenki ráment a Monsantos vetőmagokra. Így kezdetben megnőtt a versenyelőny, mindenki többet tudott termelni, viszont lement a termények ára és csökkent a haszonkulcs. Utána pedig nem tudták újra megvenni a magvakat, ezért tönkrementek az ottani őstermelők, kistermelők. Aki persze "illegálisan" vetett, azt a Monsanto terrorizálta és szétperelte. Emiatt több ezren lettek öngyilkosok.

Na mindezt az EU egyelőre nem engedélyezi, pedig óriási a nyomás a tőke oldaláról. Aki nem hülye, annak látszik, hogy ez monokulturákhoz vezet, ami pedig kiszolgáltatottsághoz, nagyobb kockázatokhoz, a méhek tömeges megdögléséhez stb.

A kérdés az, hogy fogyasztói szempontból mi a jobb. A paradicsom példája nagyon jó. Bementek a Lidlbe: lehet kapni normál paradicsomot, ez általában holland fejlesztés. Nagy, szép, lédús, piros, teljes mértékben ízetlen. Ára mondjuk 300-700 Ft szezontól és leértékeléstől függően. Meg vehetsz mondjuk 2000 Ft/kg-ért pici cseresznyeparadicsomot, aminek van íze is.
De ma Magyarországon ugye nem ez a helyzet: kimész egy piacra, ott tudsz venni mondjuk Lucullust befőzni és találhatsz még igazi szelvényes magyar parasztparadicsomot, esetleg eredetileg olasz fejlesztésű ökörszív paradicsomot. Mindegyiknek egyedi íze, illata van.
Ha beengedi az EU a nemzetközi trendet, akkor marad a szupermarket minőség: alap, ízetlen szar X Ft-ért, ehető minőség - de az is csak egy-két féle - 3 vagy 4 X Ft-ért.

Ezért nyilván érdemes védeni az EU agrárszektort. Azt, hogy itt is egyre inkább a letarolás és a politikai játszmák mennek, sajnos igaz. Nyilvánvaló az is, hogy a kertek Magyarországa 40-es évek beli koncepciója gazdaságilag önfenntartóan nem megvalósítható sajnos.

Az uniós agrárpolitika azért elég nagy részben szociálpolitika is (kellene, hogy legyen) és célja kellene legyen a falusi népesség megtartása.

Kivlov 2020.09.08. 09:58:25

És erre most jöttetek rá? :D :D :D

Az tönkretette a tradícionális mezőgazdaságokat, hogy piacot csináljon a sok minőség nélküli nyugati sz*rnak. Illetve elszívja az innen felszabaduló munkaerőt.
Pofabefogásért cserébe meg küldött egy kis agrártámogatást. kb ennyi a sztori.

nemecsekerno_007 2020.09.08. 11:45:47

Lenne egy kérdésem. Őszintén kérdezem.
Ti ennyire naívak vagytok vagy csak megjátszátok az ál-naívat?
Már azzal kapcsolatban, hogy valójában minden a pénzről szól.
Tényleg komolyan kérdezem.

grafoguru 2020.09.08. 11:51:36

Az tök jó, amikor egy cikk forrásául egy olyan publikációt jelöl meg, ami önmaga egy máshol publikált cikk.
Kedves (valaha volt) Index. Igazán hiteles...

ulpius66 2020.09.08. 11:56:36

Egy nemzetközi kutatócsoport (az utrechti, lundi és a svéd agrikulturális egyetem kutatói) új publikációja szerint az EU-s mezőgazdasági támogatások rendszere több szempontból elégtelen. Egyrészt gazdaságilag nem megtérülő, mivel a már amúgy is fejlett régióknak juttat aránytalanul több forrást. Ebből következően a szegényebb régiók és a kistermelők jelentős hátrányba kerülnek. Ez a praktika hozzájárul az Unió centrum- és perifériaországai közötti szakadék növekedéséhez, ám jelenleg nem látni sem politikai, sem gazdasági indíttatású akaratot a helyzet megváltoztatására."

HÁT EZTET ÉN INGYEN IS MEGMONDHATTAM VOLNA!

Alick 2020.09.08. 12:27:50

@MEDVE1978: Legalább Trump kinyírta a TTIP-t.

Bambano 2020.09.08. 12:28:43

az agrártámogatási rendszer célja, hogy az összeszedett uniós büdzsét legálisan ki lehessen osztani a saját lakosságnak.

ezt a célját tökéletesen betölti. minek változtatnának?

inkábbkeddenvásárolj 2020.09.08. 14:17:29

El kéne már felejteni ezt a "csak fölveszi a támogatást, és a földjére rá se néz" című történetet. Egy átlagos magyar szántón, átlagos évben a támogatás másfélszeresét lehet megkeresni a termeléssel, átlagos agrártechnológia mellett. Ennyire hülyének azért nem kéne nézni még az oligarchákat sem, hogy egy ekkora jövedelemről csak úgy lemondanának, mert mondjuk nincs kedvük hozzá. A föld befektetés, még akkor is, ha nyomott áron jut hozzá aki a közel van ma a tűzhöz (vagy focihoz), a befektetés pedig az azzal elérhető jövedelem miatt értelmes. Nem pedig az elérhető jövedelem harmada miatt.

kvadrillio 2020.09.08. 15:03:05

ORBÁN NE LOPJ !!!!! MERT AKIT ENNYIRE MEGRÉSZEGÍT A HATALOM ÉS EKKORA kleptokratává válik, meglopja a népét, annak nagyon tsúúúnnya halála szokott lenni !!!!!

Iványi lelkész úr véleménye :

„Ha valamivel megsértettem, legfeljebb azzal, hogy nem voltam hajlandó mögé beállni, vagy nem voltam hajlandó kritika nélkül végignézni azt, amit csinál, mégpedig az ellen, amiért még harminc évvel ezelőtt együtt küzdöttünk. Hogy valakiből dühöt vált ki az, hogy nem mindenki hagyja szó nélkül, hogy valaki betegre lopja magát. Mert azt biztosan állíthatjuk, hogy nem tisztességesen jutott hozzá anyagi előnyökhöz. És nem tisztességes az sem, hogy úgy alakította a jogszabályokat, hogy ő meggazdagodjék. Szóval, ő nem munkával kereste azt a vagyont, ami a rendelkezésére áll. Sőt: hazudik, hogy ő a legrosszabbul kereső személy a kormányban… Állítása szerint, alig egy millió körüli a fizetése, és ez így ordas nagy hazugság. Ennél tisztességesebb lenne, ha vállalná, hogy ő akar lenni az ország, vagy a világ leggazdagabb embere. Már nem is tudom, melyik az igaz… Tényleg Bill Gates és a többiek vannak megcélozva. Legalább az egész ország egy évi költségvetésének összegét ellopták az elmúlt tíz évben. Az olyan 30-40 ezer milliárd forintnak megfelelő összeg. Én még azt is el tudom képzelni, hogy ő gazdagabb, mint az angol királynő. De minek?”

kvadrillio 2020.09.08. 15:25:13

SZÓVAL EZEK A FASZOK, DZSENTRI ÉLETMÓD NÉLKÜL NEM TUDNAK LÉTEZNI ?!!!!! N U, EZÉRT KELL ŐKET ELZAVARNI A P.BA !!!
Luxus vadászházat épített Mészáros Lőrinc cége a Hanság közepén Luxusvadászházat épített Mészáros Lőrinc cége a Hanságban Ágoston Zoltán követés 2020.09.08. 07:58 Kétszintes, tizenkét szobás, lehallgatásbiztos vadászházat épít a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó mezőgazdasági cég, a Lajta-Hanság Zrt. a Mosonmagyaróvár és Újrónafő határán fekvő krisztinabereki tó partján – derül ki a 24.hu cikkéből. A portál úgy tudja, hogy  a Lajta-Hanság Zrt. 1,5 milliárd forintot költ a beruházásra. Ez jelentős összegnek számít a cég életében, amely 2019-ben 4,2 milliárd forint árbevétel mellett 543 millió forint profitot ért el. Bár Újrónafő korábbi rendezési terve alapján a vadászház nem kaphatott volna építési engedélyt, 2019-ben az önkormányzat a cég kérelmére módosított a szabályozáson.  A 6,2 hektáros telekhez egy 25 ezer hektáros vadászterület is tartozik, az egészet pedig a felső tízezerhez tartozó vendégeknek ajánlja a szintén Mészáros-érde

kvadrillio 2020.09.08. 15:27:35

@kvadrillio: ... Mészáros-érdekeltségnek számító Vért Vadászati Kft.

ESZEM-FASZOM MEGÁLL, AMIKOR TELE VAGYUNK MUNKANÉLKÜLIEKKEL MEG MINIMÁLBÉRÉRT DOLGOZÓKKAL , AKKOR EZEK A MAGUKAT POLGÁRNAK KÉPZELŐK DZSENTRI JÁCCANAK NAGYBAN A KÖZÖS PÉNZBŐL !!!!!
süti beállítások módosítása