A Paradigma Intézet blogja

2018 tétje a Fidesz szemszögéből

2017. szeptember 25. - ParadigmaIntézet
  1. A politikusok mindig emelik a tétet a választások előtt, mivel akinek a narratívája domináns lesz, az fogja nyerni a választásokat.
  2. A pártok kommunikációja a valóság értelmezéséről egyre inkább csak a politika világában nyer értelmet.
  3. A Fidesz emelte a tétet 2014-hez képest, hiszen akkor még a rezsicsökkentést akarták megvédeni a külföldi erőktől, 2018-ra viszont már az ország léte a tét: ha nem a Fidesz nyer, akkor Magyarország elveszti szuverenitását, és a Soros-terv kerül végrehajtásra. A narratíva alapján – a 2014-es választással ellentétben – már nem csak az ország, hanem Európa sorsa is függ a választásoktól.

forrás: facebook.com/FideszHU

2018 tavasza közeledtével a politikusok egymásra licitálva igyekeznek meghatározni a választások tétjét. A szavazatok többségét pedig azok nyerik meg, akik ezt hitelesebben tudják kommunikálni.

A különböző pártok és politikusok eltérő narratívái egymással versengve próbálnak értelmet adni a mindennapi történéseknek, a választópolgárok azonban gyakran tapasztalhatják, hogy ezek a valóságértelmezések egyre távolodnak egymástól. (Egy egyszerű példa: A Fidesz következetesen a migráns szót használja, míg a balliberális ellenzék a menekült, vagy menedékkérő kifejezést. Ezek a szavak azonban jelentős tartalombeli különbséggel bírnak, így a bevándorlási hullám köré különböző valóságokat kreálnak.)

A Fidesz esetében jól érzékelhető, hogy az elmúlt két sikeres választási kampányban volt egy fő üzenet. Minden fideszes politikustól hónapokon át ugyanazt az egy üzenetet, vagyis a választás tétjét hallottuk. Így kijelenthetjük, hogy a politikai marketingből jól ismert, a különböző választói csoportoknak szóló szegmentált üzenetek kora lejárt. A különféle társadalmi csoportoknak szóló, vagy eltérő szakpolitikai területekre fókuszáló üzenetek helyett az új stratégia egy darab üzenet, mellyel az egész ország megszólítható. A taktika egyszerű, és minden kétséget kizárólag hatékony.

2000-es évek elejével összevetve, amikor még szakpolitikai területenként azonosíthatóak voltak a különböző üzenetek, mára csupán egy egyszerű üzenet van, mely az összes politikai területre érvényes: maradjon meg az, amit eddig felépítettünk, maradjon meg a status quo.  2018 üzenete: külső erők veszélyeztetik azt az életet, amit élünk, de a kormány megállítja őket és megvédi az embereket.

A tétet így határozták meg 2014-ben:

“A tavaszi választások valódi tétje, hogy folytatódhat-e a rezsicsökkentés politikája, hiszen világosan látszik: a baloldal megszüntetné, eltörölné és felszámolná a rezsicsökkentésre irányuló eddigi intézkedéseket” – Kocsis Máté (2013. december)

“A választások tétje a rezsicsökkentés.” – Hende Csaba (2014. január)

“A következő választásnak az a tétje, hogy a rezsicsökkentési folyamat fennmaradhat-e.” – Szájer József (2014. február)

“A választások tétje, hogy folytatódik-e a rezsicsökkentés.” – Kósa Lajos (2014. március)

“A rezsicsökkentés megvédése a tét az áprilisi választásokon.” – Fidesz.hu 

És így 2017-ben:

Orbán Viktor kiemelte, a magyarországi választásoknak most európai tétje is van: ennek kimenetelétől függ, hogy végre tudják-e hajtani a Soros-tervet, le tudják-e bontani a kerítést.

Kövér László szerint sorsdöntő lesz a 2018-as választás, hiszen a tétje, hogy Magyarország megmaradhat-e a magyarok országának, ahol a magyar emberek érdekei az elsők, és ahol ők döntik el, hogy ki képviselje ügyeiket.

Nemzeti konzultáció lesz a Soros-tervről.

De miért pont ezek az üzenetek?

2010 és 2014 között a Fidesz legsikeresebb programja a rezsicsökkentés volt, 2014 és 2018 között pedig a határvédelem. A Fidesz azonban megtanulta, hogy a teljesítmény önmagában nem elég, így a kormányzathoz köthető médiafelületeken folyamatosan zajlik a siker hangsúlyozása. Az üzenet tehát a siker, a siker folytatása, vagyis választási ígéretek helyett a siker megtartása a tét.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr5713692602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása