A Paradigma Intézet blogja

Mi lesz így a Jobbikkal?  

2018. április 10. - Elek Dorián

A Jobbik a választási kampány alatt végig úgy pozícionálta magát, mint aki az egyedüli esélyes jelölt Orbán Viktor leváltására. A legnagyobb ellenzéki párt 25 parlamenti mandátuma azonban a Fidesz 134 mandátumához képest nem ezt mutatja. Főleg úgy, hogy egyéniben mindösszesen egy helyen sikerült a kormánypárt fölé kerekednie. Az eredmény után a pártban már meg is jelentek az irányvonalat kritizáló hangok, valamint Vona Gábor bejelentette, hogy visszavonul a politizálástól.

vonavege.jpg

kép forrása: index.hu

Vona távozása több kérdést is felvet a párt jövőjével kapcsolatban. Nem tartozott a Jobbik kifejezetten radikális arcai közé, ezért is tudta nagyon komoly hitelességvesztés nélkül végigvinni a néppártosodást. E mellett erősen centralizálta a Jobbikot, így el tudta kerülni a szakadást az irányváltás kezdeti szakaszában. Ennek viszont távozásával vége.

Jelen helyzetben három lehetséges forgatókönyv látszódik a Jobbik számára: folytatni a néppártosodást, visszafordulni a radikális gyökerekhez, vagy esetlegesen egy pártszakadás a kibékíthetelen belső feszültségek miatt.

  1. Radikalizálódás

Miért? - A néppártodsodással nem sikerült elérni azt a szavazatmennyiséget, mint amennyit vártak tőle. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy az efféle markáns politikai fordulatok, főleg az erősen mediatizált politka korában hatványozottan nehezebbek, és több időt is vesznek igénybe.  

Mielőtt Vona Gábor belekezdett volna pártja néppártosításába, komoly - és az ő esetében szükséges - taktikai lépésekkel marginalizálta a radikális erőcsoportokat a Jobbik vezetésében (az egyetlen komoly kivétel Toroczkai László maradt). A kudarcként értékelt választási eredménnyel azonban ezek a szélsőséges hangok felerősödtek. Mind Toroczkai László, mind pedig Novák Előd a középre húzódást és Vonát tette felelőssé a gyenge szereplésért. Bár a párt kudarcának oka könnyen lehet, hogy a gyökerek elhagyása volt, hosszú távon ez a megoldás mindösszesen a parlamenti bejutást garantálhatja. Amennyiben pedig az ellenzékváltó hangulat valósággá válik a következő időszakban, a középen álló Jobbik akár áldozatául is eshet a fejleményeknek.

A kormányváltó többséget ugyanakkor biztosan nem lehet összehozni olyan szélsőséges üzenetekkel, melyek egy részét a kormánypárt már átvette, és hatékonyan tematizálta az elmúlt években. Így ebben az esetben csak a romallenesség és az antiszemitizmus témája maradt. Ezek túlhangsúlyozására azonban nem lehet reális stratégiát építeni, hiszen sokat változott a nemzetközi környezet, valamint a kormánypárt retorikája is jobbra húzódott.

Érdemes megjegyezni, hogy a centrális erőtér számára persze a “visszaradikalizálódás” lenne a legidálisabb forgatókönyv, hiszen a Jobbik középre húzása miatt a kormánypárti média számára csak az maradt, hogy szélsőségesen iszlám-barátnak mutassa be a Jobbikot és Vonát. A többi ellenzéki párttal való esetleges választási koordináció, illetve a baloldali szavazók elcsábítása azonban így elképzelhetetlen lenne a jövőben.

  1. Folytatni a néppártosodást

Miért? - Bár a választási eredmények alapján a Jobbik nem tudott jelentős növekedést összehozni a szavazatok mennyiségében, a hitelesség és a középutas politikában rejlő növekedési potenciál miatt érdemes lehet tovább menni a Vona Gábor által kijelölt úton. Hitelességi szempontból továbbá könnyebben is magyarázható, mint a gyökerekhez való visszatérés, melytől látványosan és határozottan határolódott el a párt az elmúlt években.

A néppártosodás pártján állók ugyanakkor meggyengülhetnek Vona távozásával és a gyér választási szerepléssel, bár Mirkóczki Ádám legutóbbi nyilatkozatából nem ezt lehet kiolvasni. Amennyiben a párt felsővezetése ténylegesen a néppártosodási irányvonalat tekinti továbbra is követendőnek, akkor nehéz dolguk lesz a radikális szárnnyal. A mindenkori választási taktikát, vagy a párt újrapozícionálást mindössze egy dolog tudja legitimálni: a választási eredmény. Ez azonban egy jóval hosszabb folyamatot jelent.

Mindezek mellett a néppártosodás tűnik a logikus lépésnek, hiszen a ciklusonként bekövetkező irányváltást nem szokták honorálni a választók.

  1. Szakadás

Miért? - Az előző két forgatókönyv képviselői között húzódó kibékíthetetlennek tűnő ellentét egy pártszakadást is könnyen előre vetít. Ezt maximum úgy tudják elkerülni, ha egy Vonához hasonló, erős vezető emelkedik ki a belharcokból, és egyértelmű irányt mutat a pártnak.

A kérdés, hogy mennyire tudna életképes maradni a kettészakadt Jobbik? A keményvonalas szárnyának kifejezetten erős üzeneteket kéne megfogalmaznia az elmúlt években elpártoló, csalódott, és adott esetben a Fideszhez csatlakozó szavazóinak.

A néppártosodási irányvonal képviselői pedig azért lennének nehéz helyzetben, mivel nem csak a szélsőséges múlt miatti bélyeg, hanem a nyomás is rajtuk marad - mikor jönnek az irányváltástól remélt eredmények?

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr6213824052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2018.04.10. 16:40:14

Javaslom hogy a radikalizmust az országjárásba tegyék bele

ulpius66 2018.04.10. 20:39:39

AZ A SZARFASZÚ VÓNA SZÉTBASZTA A JOBBIK-OT!

Én az eddigi életem során CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A MIÉP-RE ÉS A JOBBIK-RA SZAVAZTAM!

Emiatt a szarfaszú VÓNA miatt most KÉNYTELEN VOLTAM a Fideszre szavazni!
(persze, ha visszatér az új JOBBIK vezetés a "régi" útra, akkor újra rájuk fogok szavazni....)

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.04.11. 07:41:52

Lehet megint szakadás csak annak semmi értelme nincs. Kicsi pártokból van ezer és ő lenne az ezeregyedik

bontottcsirke 2018.04.11. 07:59:45

@kublerek: Ebből az lesz, hogy az ilyen torockai féle minihitlerek meg novákemőke-féle törpesámánok fogják irányítani a pártot, mert mint ulpius is mondtam ebbe a középkori setétségbe ez kell.

Ennek a népnek nincs igénye semmire, ami kicsit is finom vagy kulturált. Ha kicsit is európai néz a hülye birka szemeivel. Nem érti. MErt disznyóbó van. Nem okosba. Gondolkodni kell rajta és azt nem szereti. A tutit szereti még ha szar is.

És nem érdekli, hogy egy hónaljban szűk mackónadrágiában él. Vágyik rá, hogy osztrák színvonalon éljen, de azért ne kelljen csinálni semmit. Csak legyen sárkány sör meg cigi. Meleg a szaporodáshoz meg az iváshoz. ÉS a kocsma tövének árnyékában a motoros fűkasza és a gumicsizma mellett a migránsoktól és sorostól retteg tökrészegen.

Gleccsertetű 2018.04.11. 09:42:05

@bontottcsirke: dolgozni kéne nem csak hangoskodni

bontottcsirke 2018.04.11. 09:45:55

@Gleccsertetű: há most megyek fűkaszálni csak előtte kicsi tiplit benyomok és megpuszilom orbánviktor fényképit!

Bryan élete 2018.04.11. 11:25:09

@ulpius66: fejcsd má ki, rajtad kívül kinekk és mijért vóna jó, ha a torockai féle vonal erősödne meg újjra? He?
Kinek?
Miért?
A zembeknek köll ennél még több háború, gyűlölködés, harcikedv?

A fidesz mindezt megadja, akinek erre van igénye, kérnetek sem kell máris teljesíti, de ti mit kerestek még ebben a szférában?

Magyar Gábor6817 2018.04.11. 13:36:11

A jobbik sorsa ugyan az lesz/lett mint az szdsz, miép, mdf sorsa...a fideß kicsinálta.

Ekrü 2018.04.11. 18:14:56

Ha van eszük akkor most nem hőbörögnek és főleg nem állnak egy színpadra se Gyurcsánnyal,se az MSZP-vel stb.Folytatják a néppártosodást és megpróbálják egy táborba csalogatni a baloldali szavazókat,hogy azon az oldalon ők legyenek egyedül.

laci_52 2018.04.11. 18:34:04

A néppártosodás zsákutca, néppártnak ott van a Fidesz, nincs hely mellette. A Jobbiknak vissza kell térnie a radikalizmushoz, azzal tud híveket szerezni.

paráznabillegető 2018.04.11. 18:39:26

@Magyar Gábor6817: igen.
kampó nekik ezzel.
turbónáciból igencsak kevés van. néppártosodni tovább már nem tudnak, ahhoz nagyon sok pénzt kéne beinvesztálni, de azt meg honnan, ki lesz a szponzor, egy torczkainak???
legvalószínűbb opció a szakadás, de akkor is eltűnnek, mint angliában a ukip.
hát ez a párt is ennyi volt.

CSL 2018.04.11. 18:47:00

Van Magyarországon kb 10% aki nyíltan szélsőséges pártra szavazna. A fela balra DK a másik jobbra! Ha a Jobbik nem akar törpe párttá válni akkor folytatja a néppártosodást és végre elkezdenek dolgozni. A gárdát is át kellett volna alakítani egy civil szervezetté és járni a vidéket segíteni a szegényeken, járdát javítani, felásni az öregek kertjeit, hasznos munkát végezni, ami szimpatikussá, szerethetővé tenné a pártot. Többet érne bármilyen plakátkampánynál, ha lenne egy pártalapítvány, ahol szegények pályázhatnának vidéken tüzifára. Én ébredtem már úgy, hogy a szobában befagyott a pohárba a víz! Az ilyen segítség sokat jelentene ezeknek az embereknek és ez ellen hiába Alah Akbátoznák Vonát...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.11. 18:51:28

Visszaindulnak a liberalizmus szakadéka felé vezető úton.

Bolsi Buster 2018.04.11. 19:06:44

Most már nem zsidókormány van, ergo a nemzeti radikalizmus nem tudna nagyobbra nőni.

Csak néppártosodhatnak, s reménykedhetnek h Orbán egyszer majd hibázik.

N. Barbie 2018.04.11. 19:40:48

Visszaterni a (szobeli) radikalizmushoz? Minek? 10%-nal tobb nincs benne. Csak ezt Torockai nem birja felfogni. Az elvekbol, a progjamjaikbol semmit nem adtak fel, csak eltavolitottak azokat, akik nem tudtak viselkedni, es ez igy helyes.
Ezt kell tovabb folytatni. Sajnos, ahogy fentebb mar irta valaki, penz nelkul nehez, kb. lehetetlen.
Evek ota jarjak az orszagot, de mire megy azzal, hogy egy faluba meghallgatjak 20-an, a tobbi ketszaz falubeli meg benyomja az M1-et es omlik az arcaba a fidesz propaganda 0-24-ben evek ota, hiszen penz nem szamit.
Ez ellen nem lehet versenyezni.

Ja, olvastam FB-n valami enyhe kioktato posztot, gondolom fideszes kovette el, hogy hat az ellenzek ne zuhanjon ossze, kovesse a fidesz peldajat, akik a 2002-es valasztas utan kokemenyen jartak az orszagot es azzal nyertek 2010-ben.
Aha, mondom ez melyik mesekonyvbe olvasta ezt. Teljesen osszezuhant a fidesz, de ugy, hogy 2010-ben is csak a sebeiket nyalogattak, lof@szt nem csinaltak.
Aztan jott egy oszodi beszed es konkretan olukbe hullott a gyozelem. Szo sem volt arrol, hogy a fidesz nagy munkaval megnyerte a valasztast, az mszp ellen szavazott mindenki, es a fidesz volt keznel. Ennyi tortent.
Na tanultak is belole, meg Finkelstein bacsitol. Az elso osszelopott milliardokbol (trafik/foldmutyi, kotvenybiznisz stb.) azonnal felvasaroltak a mediapiacot es evekig ontottek (es ontik tovabbra is) a propagandat, mert rajottek, hogy akinel az elsopro mediatulsuly, aze a hatalom.

Ja, amugy milyen erdekes, nyomatta miota a fidesz kanalis media, de orban es vezeto fideszesek is, hogy jaj ez a Vona mennyire hatalomehes, a hatalomert barmit megtenne.
Aha. Erre lemond a vereseg masnapjan, de meg a parlamenti mandatumarol is. Hat tenyleg ez egy hatalomehes ember cselekedete, ja, nem.
Az igazi hatalomehes politikuse az, amit orban csinalt: meg csak szoba se kerult, hogy lemondana egyik vereseguk utan se.

aquaticus 2018.04.11. 19:41:36

A legegyszerűbb, ha továbbra is Heller Ágnes igényeinek próbálnak megfelelni. (Természetesen csak ideológiailag...)

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.11. 19:52:58

@N. Barbie: Nem, egyáltalán ne így volt.

A fidesz annyira összezuhant, hogy csak pár %-kal vesztett 2002ben, 2006tól MOSTANÁIG a fidesz minden egyes hónapban nyerné az aktuális 7végi választást 12 éve!! Őszöd óta.

És polgári köröztek, médiát alapítottak/vettek, építkeztek, tüntettek stb. A Fideszt csak így lehet legyőzni és ha nem hibáznak nagyot Orbánék akkor így is csak sokára. De ma már Magyarországon is az Internet az elsőszámú információszerzési forrás /bizony, a vidéki nyuggerek között is!!!/ úgyhogy média nélkül is el lehet érni az embereket. Még a kommunizmus is megbukott, pedig akkor tényleg nem volt ellenzéki média!

Sir Galahad 2018.04.11. 20:25:45

@bontottcsirke: Az úgynevezett finom és európai értékek képviselői épp az ilyen magas lóról kioktató bicskanyitogató stílus miatt kerülnek négy évente szemétdombra. Lehet hülyének nézni a választópolgárt - az eredménye leolvasható a parlamenti arányokról. Tetszik?

Wendriner Piroska sakál és balerina (törölt) 2018.04.11. 20:34:51

@laci_52: A lopesz nem néppárt. A lopesz az új széljobb.

meszena 2018.04.11. 20:36:24

Van még az a lehetőség is, hogy a jobbik leválik a balliberális zárványokról, hiszen ezek a pártok vidéken azok szinte teljesen felszámolódtak. Eben az esetben kicsit jobbra húzódva járhatja a saját útját, és kis ügyességgel a következő választásnál kizárólag a fidesz és a jobbik között dől majd el a küzdelem.

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.04.11. 20:45:41

Az a gond, hogy a ballipsi pártokat utálják mint a szart, de médiában még mindig erősek, és most, hogy Simicska kiszál a Jobbik médiáiból, így hiába lesz a jobbiknak nagyobb támogatói köre, kezdheti elölről a médiaépítést vagy ráállhat gerillakampányokra, közösségi médiára.

És a ballib értelmiség és média meg a jobbik tagsága nem is lehetne eltérőb b érdekü embercsoport, szóval ebből nagyon nehéz vmi müködőképeset összegyúrni. Kétlem hogy 4 év elég lenne rá.

Alick 2018.04.11. 20:46:44

Radikalizáció, néhány témában:
- Orbán még mindig Soros-fióka, az ő kottájából játssza itthon a nagylegényt, nagy a duma, de érdekes módon érdemi cselekvés nélkül, pl. árnyékboksz a CEU ellen... ugyanakkor be van szarva attól, hogy migráció kérdésében az európai politikai elit jó részének beolvassa a saját hülyeségeiket.
- az ún. rendszerváltás nem volt más, mint hogy a kommunisták mentették a bőrüket és - a Soros által is irányított - EKA megkapta az indítást, hogy "most már majd ti is lophattok, ahogy sorra kerültök" - és ez vezetett a kleptokrata Magyarország kialakulásához.
- a politikusok mentális alkalmasságának vizsgálata - graz-i dosszié.

rockjano 2018.04.11. 21:03:28

radikalizálódni csak válság idején kifizetődő az most éppen nincs (persze még lehet)

Meg radikális fasisztoid pártnak ott a Fidesz elég nagyon ők arra...

Igazán a Jobbiknál sincs megoldás.... minthogy máshol sem az ellenzékben...

kvadrillio 2018.04.11. 21:14:06

újraválasszák ! :O)

Ad Dio 2018.04.11. 22:19:17

Ha a Jobbik szakad, vagy visszatér a radikalizmushoz, akkor a 2022-es esélyek is elszállnak a kormányváltásra. A mai cuki Jobbikra is csak orrbefogva szavaz a baller, de egy hirig radikáljobbra nem fog sehogy se.

Ad Dio 2018.04.11. 22:22:01

A Jobbik egyetlen esélye egy radikális rendpártiság lehetne, ami a korrupció következetes üldözésében mutatkozna meg ellenzékben. Ez olyan felületet adna, amihez tud kapcsolódni a baloldal ÉS a hitelesség, potencia látszatát kelti.

odamondó 2018.04.12. 05:59:43

Ki volt ez előre találva. A Jobbikot végül eladta a vona meg a simicska. Innen már nehéz lesz feljönni.

bontottcsirke 2018.04.12. 06:49:19

@Sir Galahad: Ezért hívják ezt mucsaiföldnek és aki ezen felülemelkedik az rendszerint elmegy innen. Azok a mucsaiak lepődnek meg a legjobban, akiknek a gyermekei is lelépnek és azt mondják az ismerőseiknek, hogyaszongya; jáj irénka lelépett a zsófikám, többet nem gyün aszongya, majd fészbukon vagy hun látom az onokámat.

gigabursch 2018.04.12. 07:04:33

Mi lenne...

Még jobb lesz.
Előjön a jobbik énje.

LebensraumamOsten 2018.04.12. 07:30:29

@ulpius66: Ne hazudj te senkiházi! Már hosszú évekkel ezelőtt zsebre tett téged a fidesz! Úgy voltál te jobbikos, vagy miépes, mint ahogy éneklő kanonok!
Ne játszd a kiábrándult szavazót! Valld be, hogy egy trollkodó állásért, pár zsák krumpliért böske utalványért és egy kis kamu - nem létező - rezsicsökkentés ígéretéért eladtad az amúgy is piszkos lelkedet. Neked ennyi igényed van. Te nem vágysz szép lakásra, jobb autóra, hogy éttermekben jót kajálhass, vagy elutazhass valami szép helyre pihenni, esetleg kulturálódni. De nem is tudnál, mert a fidesz annyira nem fizetne meg, hiszen pontosan látják, hogy TE ENNYIT ÉRSZ!

VáradiJános 2018.04.12. 07:33:26

@bontottcsirke: mégis ezen a mackónadrágos népen parazitáskodik a pereputtyod és ezek bújtatták a pincében a kilincsfejű anyádat és a tetűhintás apádat

LebensraumamOsten 2018.04.12. 07:34:41

@Ad Dio: Nincs rá igény az egybites fideszbirkák miatt. De ez jó is így, mert szinte bármit meg lehet tenni, ha van egy kis tőkéd, és találsz valami lezülött vidéki fideszes képviselőt, vagy potentátot, aki falaz cserébe. Ez az igazi aranykor a vagyonosabb vállalkozóknak! Nyilván nem a kisműhelyes szakikra gondoltam, hanem arra akinek van befektethető pár milliója, vagy pár 10 milliója. És persze nem túl erkölcsös, de ennyi pénzt amúgy sem tisztességes munkával szednek össze általában.

Kivlov 2018.04.12. 07:38:53

Radikalizálódás.
Vagy totális balra át és a maszopszadesz helyének betöltése. Mindkettő halott 5let.
Csináljanak inkább egy klasszik, gazdasagilag is jobboldali polgári pártot.

LebensraumamOsten 2018.04.12. 07:39:23

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Semmi baj kis cigókám! Látom valahogy kijutottál az intézetből egy pár órára, hogy kis pénzt szerezhess. De már biztosan keresnek. Nos neked hamarosan nem lesz mit pakolnod a bőröndbe, mert hazajönnek a haverok külföldről és kilóra megvesznek. Jobban, mint a mostani gazdid. És én tudom, hogy te méltányolod a magasabb árajánlatot, hiszen a minimálbér - ami mellett ugyanúgy éhen döglesz, hehe - mégiscsak jobb, mint most a közfoglalkoztatotti amiben vagy.

LebensraumamOsten 2018.04.12. 07:45:31

@Kivlov: Ez hülyeség. Az NSDAP is baloldali párt volt. A nevében is benne van és nem is tagadták soha. Igaz némi kiegészítésekkel látták el. De a bajszos bácsi is rájött - amúgy is rühellte a Junkereket, és nagytőkét - hogy a német népnek jól kell élnie, mert a büdös életbe nem szavaznak rá. Ez a világgazdasági válság után pláne meglátszott.
De a bajszos bácsi nem egy vagyonharácsoló hülye hadováló kiskakas volt, aki a haverokkal szétlopta Németországot. Ellenkezőleg, inkább Schacht-tal rendbe hozatta gazdaásgilag. Nem tüntetett el márka tízmilliárdokat a rendszerből, mint a bűvész. A németek nem lerobbant borsodi viskókban éltek és nem is egy narancskullancs polgi, vagy egyéb képviselő tartotta őket egzisztenciálisan sakkban.

simonpali 2018.04.12. 07:58:28

@N. Barbie: B+,mikor fogjátok fel végre, hogy a legeldugottabb, picsányi faluban is a legtöbb ember az rtl-t nézi?Esetleg hirtvt, tv2-öt, vagy valamilyen nóta tv-t.Vagy inkább arról van szó, hogy kell valami indok a szégyenteljes leégés megindokolására?

bontottcsirke 2018.04.12. 08:15:08

@VáradiJános: vagy inkább ezek az opportunista élősködők jelentették fel nagyapámat, amikor hazatért a frontról, mert szidta a helyi eftársakat. Igaz, csak félig-meddig tudott magyarul, mert sváb volt a szentem ezért is harcolt a németekkel, (ugye ismerős kicsipubi amikor fűzögették a falvak német kisebbségét, hogy lesz pénz pina paripa csak harcoljanak).

Mondta is, hogy náluk megvolt még a fogolytáborban is az alá-fölérendeltségi viszony. Nem úgy mint csülöklábú nagyapádnál, amik megölték egymást egy darab száraz kenyérért. Gondolom neked is már kéne ami a zsebemben van. Kis koszos körmeiddel turkálnál a vagyonomban. Hiszen fideszes vagy. Abból is a rosszabbik.

N. Barbie 2018.04.12. 10:37:05

@Borondot jol pakoljatok be lippsik: Igen, par szazalekkal vesztett es oriasi meglepetesre kikapott es ez betette nekik a kaput. Es a novekedest kizarolag az oszodi beszednek koszonhetik es hogy az utan egyre csak fordultak el a valasztok az mszptol. Mint irtam, a ballib oldal ellen szavaztak az emberek es ugy nyert a fidesz, mert ok voltak keznel. Szo sem volt ilyen mesebeli orszagjarasokrol, kokemeny talpalasrol, programismertetesrol meg hasonlokrol.

Ne a`ltassuk egymast, a videki (de varosi se) nyuggerek kozott, akiknek most a fidesz koszonheti a nyerest (es a falusi buta, iskolazatlan, igy konnyen manipulalhato retegeknek), nem altalanos az internethasznalat, plane az, hogy arra hasznalja, hogy utana nezzen a fidesz propaganda valosaganak. Ilyen nincs. Ahogy kozottuk sose volt az RTL a nyero.
Ahogy irtam, nem lehet azzal a media tulsullyal versenyezni, amit a fidesz osszevasarolt lopott penzbol.
Hiaba jut el egy part 4 ev alatt mondjuk ketszer 1 faluba szemelyesen, ha kozbe minden nap 4 evig a tv-be meg a fidesz propagandaja szol. Hiaba kampanyol kemenyen 1 honapig, ha a fidesz ugy 8 eve 0-24-ben onti a mocskot a szavazokra. Hiaba vesz maximum par szaz plakatot, amit jobbara csak BP-n es forgalmas utaknal tud szetszorni, ha a fidesznek a legutolso porfeszekbe is van tobb plakatja, hiszen telik az osszemutyizott milliardokbol.
Hiaba megy be az ellenzeki kepviselo 4 ev alatt 5 percre a "koz"mediaba, ha ugyanott a nap minden perceben a fidesz propaganda szol.
Igen, ez a media hatalma a mai vilagban es aki mast mond az hazudik.
Ja, igen, tudom, az aktualis kormanynak mindig is volt nemi tulsulya a mediaban, a kozTV-t is beleertve, de ezt a tulsulyt ami ma van, nincs az a talpalas, ami ellensulyozni tudna.
Ez neked is szol @simonpali: nezz utana a nyilvanosan elerheto nezettsegi adatoknak, aztan rajossz mekkora hulyeseget irtal

Szegyenteljes leeges? Ugyan mar. Az emberek fele szavazott a tolvajokra, a masik fele ellene. Ez mar onmagaban szep teljesitmeny, hogy az emberek fele nem dolt be az evek ota nyomatott gyulolkodesnek, alpari mocskolodasnak, riogatasnak. A Jobbik-nak lett ugy 20%-ka. Ezekkel az eroforrasokkal a fidesz vegtelen milliardjaihoz kepest szinten jo eredmeny.
Vagy nem tudom mit varsz? Hogy ilyen ellenszelben nyert volna egy ellenzeki part? Sajnos ez nem realitas. Mintha azt varnank, hogy Eszak-Koreaban ne a kedves vezeto nyerjen.

Lenyegeben ezeket irta az EBESZ is. Szabadon elmehetett mindenki szavazni? Igen (most a kulfoldon dolgozo tobb szazezer szavazorol nem beszelek, akik szandekosan szopatva voltak a kizarolag kovetsegen szavazassal). De a szavazasahoz megkaphatott minden parttol minden informaciot, egyenlo volt a verseny? Egyaltalan nem.
Ja, tudom az EBESZ is Soros ugynok.

N. Barbie 2018.04.12. 10:49:19

@simonpali: Ja, es akkor meg a fidesz altal atirt valasztasi torvenyrol nem is beszeltem, ami micsoda veletlen, minden elemeben a fideszt segiti.
Ezeket hivod te a szegyenteljes leeges megindoklasanak. En meg tenyeknek hivom oket.

ételizésítő 2018.04.12. 14:20:57

A Jobbik egy ember? Mert ha nem, akkor mitől "aki"?

ételizésítő 2018.04.12. 14:22:06

@ulpius66:
Ugyan, mindig is a Fidesz seggnyalója voltál.

ételizésítő 2018.04.12. 14:24:31

@Magyar Gábor6817:
Remélhetőleg igen.
És vége lehetne már az MSZP-nek, DK-nak, LMP-nek is, mert kiderült, hogy mind a Fidesz zsebében vannak. És jöhetnének új pártok új, a Parlamentben eddig nem járt emberekkel.
süti beállítások módosítása