A Paradigma Intézet blogja

A Jobbik dilemmája

2018. június 21. - Elek Dorián

Tegnap a Jobbik a Fidesszel együtt megszavazta az Alaptörvény-módosítást és a Stop Soros törvénycsomagot, amely ellen eddig hangosan fellépett. Ezt követően az elmúlt évek egyik legértelmezhetetlenebb interjúját hozta össze Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője tegnap délután.

mirkoczki.jpg

kép forrása: index.hu

Az interjú három legérdekesebb állítása valahogy így foglalható össze:

  1. Az alkotmánymódosítás alapvető céljaival egyetértenek, de mivel az életszerűtlen és alkalmazhatatlan, így károkat sem fog okozni.
  2. A hajléktalanoknak ennél rosszabb már nem lehet, amúgy meg nem lehet betartani a törvényt.
  3. Nézzük csak meg, hogy aki nem támogatta, az mit fog kapni a Fidesz sajtóbirodalmától.

Vajon miért döntött így a Jobbik és mit lehet kiolvasni az olykor szürrealitásba csúszó válaszokból?

A néppártosodás útján megindult Jobbiknak komoly dilemmával kellett szembesülnie az elmúlt hetek után: formálódik egy, a Jobbiktól jobbra álló politikai csoportosulás, ami nem a Fidesz.

Ezidáig elég volt a Fideszhez képest pozicionálni magukat és csak annyira néppártosodniuk, amennyire az még lenyomható a tagság torkán. A szakadás után azonban ennek vége. Amennyiben nem akarják a szavazóik egy jelentős részét egyik pillanatról a másikra átlökni Toroczkaiékhoz, akkor valamennyire be kell húzni a féket és meg kell szólítani a radikálisabb szavazókat. A módosításban megjelenő rendpárti gondolatokkal pedig jó eséllyel egyetért a régi-új szavazóbázis is.

A párt láthatóan a konszolidációnak szentelné a következő időszakot, ami érthető a választás utáni fejetlenséget követően. Mirkóczki pedig el is mondta a legnagyobb félelmét, miszerint ha nem szavazták meg volna az alkotmánymódosítást – amivel alapvetően ugye egyetértenek és jó eséllyel a Jobbik is beterjesztett volna valami hasonlót, ha kezdeményező szerepben lenne a törvényhozásban –, akkor a kormánypárti média a nyári uborkaszezonban biztosan sikerrel áttolt volna pár százaléknyi szavazót Toroczkai kezdeményezése alá. Tehát a Jobbik elsődleges, rövid távú célkitűzése a Fidesszel szembeni nyílt konfrontáció elkerülése és szavazótáborának egyben tartása lehet.

Fontos látni, hogy a kormánypártnak elemi érdeke a centrális erőtér fenntartása, amihez szüksége van egy szélsőségesen jobboldali ellenzékre. Pont ebből a pozícióból manőverezett ki a Jobbik az elmúlt években. A tátongó űr betöltésére pedig már meg is van a friss jelentkező, így Toroczkai felemelése fontos a kormánypárt számára. Ezt láthattuk az elmúlt hetekben, amikor olyan teret és megjelenési lehetőséget kapott a kormánypárti médiában, mint ellenzéki politikus eddig soha. 

Ez jelzésértékű a Jobbik számára, hogy mi jöhet. Így a politikai kalkuláció nyilván azt diktálta, hogy ameddig nem kristályosodik ki a folytatás, illetve az, hogy miként fogja tudni a Jobbik újrapozicionálni magát a szakadás után, addig nem kéne ekkora ziccert adni az ellenfeleinek. Hiszen kevesebb mint egy év van hátra a következő megmérettetésig és addig legkésőbb biztosan rendeznie kellene a sorait a Jobbiknak és felépítenie a kampányát az EP-, illetve az azt követő önkormányzati választásokra.

Azzal pedig, hogy életszerűtlennek és alkalmazhatatlannak ítélte, a Fidesszel való szavazás élét akarta elvenni – több-kevesebb sikerrel. Pedig van éle, hiszen a választások előtt nehezen lehetett volna elképzelni valami hasonlót a Vona Gábor vezette Jobbiktól. Az biztos, hogy a terep jóval nehezebb lett Mirkóczkiék számára, és biztonsági játéknak tűnik az, amit most folytatnak. Az interjúkban a kommunikációs paneleken viszont egészen biztosan van mit fejleszteni, mert az új politikai realitásra a tettekben már igen, a szavakban még nagyon nem készültek fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr3014062965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lajos Csánó 2018.06.21. 17:59:28

A jobbik ellenzék?Szerintem nem is volt,nekik nagy szerepük volt a 2/3 Fideszes győzelmében,az LMP mellett!

Világít a torony 2018.06.22. 02:59:42

Kellemes helyzetben van a Jobbik. Választási kudarc, pártszakadás réme és most el kell számolniuk a szavazóik felé, hogy mire költötték a büntetés befizetésére összedobott 100 millát. Mert be nem fizették.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.22. 10:22:37

A Jobbik kezd rájönni: le kell térniük a liberális görénykurzusba vivő csúszdáról.

Muad\\\'Dib 2018.06.22. 10:26:48

@Világít a torony:
"...el kell számolniuk a szavazóik felé, hogy mire költötték a büntetés befizetésére összedobott 100 millát..."
Kokainra meg kurvákra, mert nagy volt a stressz a büntetés miatt. :D

chrisred 2018.06.22. 11:08:32

Szóval a szavazásnál az befolyásolta őket, hogy mit fog szólni hozzá egy másik párt propagandagépezete. "Ellenzék" 2018...

6.Lenin 2018.06.22. 13:54:44

Mit -és kinek- számít valamit is, hogy mit, mond,ír, tesz a mai ellenzéknek nevezett valami? A Jobbiknak nevezett valami (ma már) miért lenne más?

maxval bircaman szeredőci anyabaszó 2018.06.22. 13:55:31

@maxval balcán bircaman: Baszd meg a kurva anyádat a ravatalán rohadt oroszbérenc gecifaló !

Világít a torony 2018.06.22. 14:42:55

@maxval balcán bircaman: Jobbik és a liberális? Liberális görénycsúszda?
Az agyatlanságnak vannak lépcső fokai. Jó utat lefelé.

2018.06.22. 15:01:03

A Jobbik elorbánosodott, azaz elfogadta ennek a bűnbandának a hatalmát.

6.Lenin 2018.06.22. 15:07:05

Mindenki behódol a Fidesznek, hogy utána eltűnjön a homályban.
Ilyen marhaságot is csak nagy gondolkodók képesek kitalálni.
Szekértolók, akik vállalják, hogy az út végén felszívódjanak a jelentéktelenségben.
Csodálatos elmék országa Mo.
süti beállítások módosítása