A Paradigma Intézet blogja

Mi van veled Oroszország?

Avagy hogyan lehetséges, hogy kevesebb a koronavírussal fertőzöttek száma a világ legnagyobb országában, mint Luxemburgban?

2020. március 24. - D. Hajnal Boglárka

Oroszország lakossága 232-szer több, mint Luxemburgé, mégis harmadannyi azonosított koronavírussal fertőzött beteget diagnosztizáltak a kontinensnyi méretű országban, mint a nyugat-európai törpeállamban. Vajon ilyen hatékony a Putyin vezette ország védekezése, vagy csupán egy kiváló kozmetikázás eredménye ez az adat, esetleg mindkettő?  
Kép: Andrey Rudakov/Bloomberg

Az elmúlt időszakban  minden nap számtalan hírt olvashattunk arról, hogy az egyes országokban mennyit tesztelnek, hogyan változik  a fertőzöttek száma és ezzel összefüggően hogyan alakul a halálos áldozatok aránya, azonban Oroszországról viszonylag keveset hallani. Jelenleg annyit tudunk, hogy a 17 000 000 km²  területű hatalmas országban kevesebb koronavírus fertőzöttet sikerült azonosítani, – szám szerint 253-at - mint a törpeállam méretű Luxemburgban,  – ahol eddig 670 azonosított fertőzöttje és 8 halálos áldozata van a járványnak - hozzátéve ehhez azt is, hogy míg az előbb említett országban 146 millióan élnek, addig az utóbbiban csupán 628 ezren.

Ezen adatok hitelességét illetően azonban az orosz közvélemény erősen megosztott.  Március elején az Orosz Szövetségi Biztonság Szolgálat nagy erőkkel igyekezett egy posztot eltávolítani, amely azt állította, hogy a kormány bár igyekszik elkendőzni ezt a tényt, valójában 20 000 azonosított fertőzöttet tart számon az országban. Miután a posztot eltávolították, felmerült kérdésként az is, hogy vajon az orosz tesztek mennyire hitelesek, és vajon nagy pontossággal mutatják-e ki a pozitív/negatív eredményeket. David Berow, az első azonosított moszkvai beteg ezzel kapcsolatban azt posztolta ki Instagram oldalára, hogy a második tesztje negatív lett, holott az első és harmadik pozitív eredményt mutatott. További tény, hogy a tesztelés egyetlen laboratóriumban folyik, és az itt alkalmazott rendszer kisebb érzékenységű, mint más vírus tesztek, ezért hamis negatív eredményt adhat.

Az adatok hitelességét firtatja Anastasia Vasilyeva, egy, az orosz ellenzék táborába tartozó doktornő is, aki szerint a hatóságok úgy kendőzik el a valós betegek számát, hogy másfajta betegségként diagnosztizálják az eseteket.  Az orvos szavait a moszkvai egészségügyi szervek cáfolták, továbbá a WHO helyi képviselője sem adott hitelt ezeknek a kijelentéseknek, szerinte ugyanis ha más betegségekkel kendőznék el a hatóságok a koronavírus betegeket, azoknak más statisztikákban látszódnia kellene.

Vladimir Putyin orosz elnök mindenesetre múlt héten bejelentette, hogy a tömeges fertőzést sikerült megállítaniuk, és a helyzet jól kontrollált, köszönhetően a rengeteg elvégzett tesztnek, valamint a korai erőteljes fellépésnek. Az elnök a közvélemény szkepticizmusára úgy reagált, hogy az egészségügyi minisztérium adatai bár objektív tények, a kormánynak és a hivataloknak sem lehet meg a teljes képük a fertőzöttséget illetően, hiszen a hosszú lappangási idő, valamint az, hogy sok esetben az emberek fel sem ismerik, hogy koronavírussal fertőzöttek, mind ellenük játszó tényezők.

Bármennyire is szkepticizmusra adhat okot az, hogy Oroszország sokszor elkendőzi a valós híreket, és erőteljes cenzúra működik, azt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy ahogyan az orosz hivataloktól tudni lehet, Putyin stratégiája valóban működőképes. Ezt az állítást erősíti meg a WHO helyi képviselője, Dr. Melita Vujnovic is, aki szerint a helyzetet  továbbra is relatíve jól kezeli az ország, és a tömeges tesztelés valóban kulcsa lehet a vírus féken tartásának, ahogyan azt Oroszország példáján keresztül láthatjuk.

Forrás: https://edition.cnn.com/2020/03/21/europe/putin-coronavirus-russia-intl/index.html?fbclid=IwAR2c3fUn8IQAPauT1trS-TR5S7voPp-9GhBKqvvooYCubECaHDvGOQAdoVg

A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet gyakornoka, politológus végzettségű, jelenleg közgazdálkodás és közpolitika mesterszakon tanul. 

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr4515548582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2020.03.24. 11:22:20

BEKIÁLTÁS: PUTYIN HARCA A VÍRUSSAL - Nem ritkaság, hogy televíziós kamerák is közvetítenek az orosz kormány üléséről, főleg, amikor Putyin államfő is jelen van. A március 17-ei megbeszélésnek azonban külön hangsúlyt adott, hogy miközben a koronavírus-járvány még csak súrolta Oroszországot, mintha a jelenleginél kedvezőtlenebb helyzetre készülne Moszkva. A Bekiáltás blogban olvasható cikkemből viszonylag részletes áttekintést kaphat az érdeklődő a jelenlegi oroszországi járványhelyzetről, s a tervezett intézkedések rendszeréről. A dolog talán attól válik érdekessé, hogy nekünk nem adatik meg a saját kormányunk ülésein történtekről, legalább a bennünket közvetlenül érintő ügyekben hasonló részletességgel való tájékozódás. Egyébként az orosz elnök honlapján a szó szerinti szöveg angolul és oroszul is megtalálható, no és persze a kormányülésről készült videófelvétel. Bizony mondom, nagy ravasz ez a Putyin. Be ne dőljön neki senki! :) # bekialtas.blog.hu/2020/03/18/bekialtas_putyin_harca_a_virussal#more15533370

CÍMKÉP: Az oroszországi, a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos, Vlagyimir Putyin részvételével zajlott kormányülésen televíziós kamerák is jelen voltak (Forrás: az orosz államfő honlapja)

ZÁRÓKÉP: A koronavírus-járvány helyzete az eurázsiai és az észak-afrikai országokban a 2020. március 13-ai állapot alapján (Forrás: Johns Hopkins University CSSE intézete)

Ágoston Ferenc 2020.03.24. 12:42:53

Nagyon szép kis fordítás/szemle! Ami a problémám, az javarészt a CNN-es cikk hibája, a 146 milliós orosz népességi adat a Krím-félsziget elfoglalását legitimálja, enélkül csak 144 millióan lennének, másik problémám, hogy az egész cikk felvetése hamiskás, a járvány terjedésének szempontjából sokkalta relevánsabb a népsűrűség, mint a lakosság száma, ilyen tekintetben a 8 fő/km2 az orosz adat (181. a világon) a luxemburgi pedig 237 fő/km2 (38.), nem olyan meglepő, hogy ott a lakosság nagyobb százaléka fertőződött meg. Ami a fordítással kapcsolatban hiba: értem én, hogy a CNN-es cikk születése idején még csak 253 orosz fertőzött volt (ez 20.-ai adat), de mikor ide kikerült ez az írás már elérhető a 23.-ai adat, ami 438 fő az oroszok esetében 875 fő Luxemburgban. Másik dolog, a "másfajta betegségként diagnosztizálják" az eredeti cikkben tüdőgyulladás és akut légúti fertőzés néven szerepel, a "más betegségek" elég sutácskán hat a cikk fordításában. Az a mondat "hogy vajon az orosz tesztek mennyire hitelesek, és vajon nagy pontossággal mutatják-e ki a pozitív/negatív eredményeket." felettébb magyartalan (ha nem a magyar az anyanyelve a szerzőnek akkor utólag is elnézést). Végezetül az FSZB nem Orosz Szövetségi Biztonság Szolgálat, hanem Szövetségi Biztonsági Szolgálat (ha nagyon akarjuk lehet az Orosz Föderáció Szövetségi/Föderális Biztonsági Szolgálata), továbbá a Putyin stratégiája működőképes résznél azért illik megjegyezni az április 22-ei orosz népszavazást is, amit ő írt ki. Habár van korábbról pontosabb szemlézése is a cikknek, (www.jovotv.hu/2020/03/22/mit-csinalt-jol-a-kiterjedt-jarvany-elkerulese-erdekeben-oroszorszag/) azért még is jó látni, hogy a gyakornokok is megkapják a lehetőséget az intézettől a fejlődéshez, ehhez szeretnék én is hozzájárulni ezzel a tanító célzatú hozzászólással, csak így tovább, lesz ez még jobb is! ;)

Graves 2020.03.25. 09:10:09

Hoppá, tömeges tesztelés a ruszkiknál? Akkor a csicska szembemegy a főnökkel?

Bogyó 2 2020.03.25. 09:12:00

Hagyjuk már az orosz propagandát! Egyszerűen nem értem, hogy miért mindenki Putyin országán lovagol ebben a témában. Mert itt nem Oroszország az érdekes, hanem az az ország, ahol Putyin az elnök. Ha valóban azt néznénk, hogy relatíve hol kevés a fertőzött, akkor egyáltalán nem Oroszország a legérdekesebb. Tegnapi adatok: Oroszország: 472 fertőzött. a 146 millió lakosra, ez azt jelenti, hogy 309 ezer főre jut egy fertőzött. Jópár ennél kedvezőbb adat van. a szomszédos Ukrajnában ez 462 ezer, Mexikóban 352 ezer, Indonéziában 439 ezer, India pedig 2 505 ezer. És akkor nem említem a tényleg gyanús afrikai országokat, ahol pl. Nigériánál ez 4 524 ezer. Persze, lehet gyanús India, Ukrajna meg Mexikó is, de az oroszok tényleg megbízhatóbbak? Miért nem születnek mi van veled Ukrajna című cikkek? Ja, az ottani elnök nem olyan celeb mint Putyin.

Gösser söralátét 2020.03.25. 09:22:32

Hofi besír. Az ő életútja kutyafaca az index utóbbi éveihez képest.
Zseniálisan van minden "bírálatot" tartalmazó cikk végszava felvezetve úgy, hogy a végső konklúzió mindig Putyin, a muszka vagy orbán dicsérete akik minden körülmények között csak jól tudnak cselekedni és áldás létük a világnak.

Gösser söralátét 2020.03.25. 09:36:30

Az külön tetszik, hogy poszter négyzetkilométerre bontja le a fertőzést.
Bogaram. Egy tömött nagyvárosban (Moszkva ha jól tudom talán 10 millió személy környékén jár) nem fog lassabban terjedni a vírus azért, mert 3000 kilométerrel arrébb mindenkire jut "x" négyzetkilométer üres tajga.

Fikalnyik Eugén 2020.03.25. 10:05:50

Mondjuk egy belsőorosz iparváros méretesebb lakótelepének néhány négyzetkilométerén többen élnek, mint egész Luxemburgban, tök fals az összehasonlítás.
No de valaki itt fentebb írta, hogy nem mindegy minek könyvelik el a halálozást, máris már a statisztika. De tényleg, az elhízás a WHO szerint betegség, akkor az elhízásba halnak meg mondjuk a texasi dagadtak, vagy a szövődményként fellépő szívelégtelenségbe. Mert a koronavírusba se lehet meghalni, hanem az általa okozott tüdőleállásba.

Ekrü 2020.03.25. 10:12:21

Engem sokkal jobban érdekelne az,hogy az EU vezetői miért nem csináltak semmit a járvány kitörésekor és miért kell szégyenszemre azt látni,hogy az olaszoknak nem az EU,hanem Oroszország, Kína és Kuba !!!!!! küld segítséget? Alapvető lett volna,hogy a járvány Kínai megjelenésekor az EU vezetői összeülnek,lezárják az EU külső határait és beutazási tilalmat rendelnek el.Ehelyett lapítottak/lapítanak mint sz@r a fűben...

BéLóg 2020.03.25. 10:22:23

@Ágoston Ferenc: Ferikém, a Krím félsziget az oroszoké volt és most újra az, lehet ez neked nem tetszik.
Szólok, hogy ha a KORONAVÍRUS helyett EGYÉB megbetegedést írnának, akkor az pontosan "más betegség", mondjuk annyira nem tartalak értelmesnek hogy erre rájöjjél. Tudod ami nem EZ, az bizony MÁS.
Valamint az általad magyartalannak mondott mondat igazából egyáltalán nem magyartalan.
De majd leírod ide nekünk az eredetit és a TE magyarosch fordításod és akkor el lehet dönteni.
Na Isten álgyon! (sic!)

Moin Moin 2020.03.25. 10:35:13

AZ EU tagállamai kölcsönösen segítik egymást folyamatosan: pl. Németország olasz betegeket lát el Lipcsében, ill. segítségét ajálnoltta fel az elzászi betegek kezelésben is. De a legnagyobb segítség az EKB és a minapi adósságplafon-elengedés volt. Ez lehetővé teszi, hogy a nem túl jó költségvetési helyzetben lévő tagállamok is gyakorlatilag korlátlanul költhessenek a járvány megfékezése érdekében.

clemens 2020.03.25. 11:06:52

Szerintem a vodka lehet a megoldás kulcsa.

felső határ nincs 2020.03.25. 11:15:27

Minden kormannyal szemben felmerulnek ketelyek, hogy elkendozi vagy szimplan nem ismeri a ferozottek valos szamat.
De ez nem is fontos, hisz az eros szervezetueknel nincsenek tunetek egyaltalan. De mi van a halottakkal, abban is hazudnak az oroszok (is)?

Es mi van Kinaval? Ok is hazudnak? Mert az amcsi mediaban ez a slager.

Es mi van a milliard lakosu Indiaban? Ok is hazudnak?

Mindenki hazudik, csak a CIA mond igazat? Mint amikor szaddam bacsira rafogtak, hogy nincsrajta sapka, utana meg megse talaltak meg a tomegpusztito fegyvereit, ahogy hazudta Amerika tobbek kozt a katonai szovetsegeseinek is?

Vigyazni kell Uncle Sammel, mert nagyon hazudos, ha a politikai-katonai rivalisokrol van szo!

felső határ nincs 2020.03.25. 11:18:16

@Moin Moin: Az adossagplafon elengedes tenyleg oriasi segitseg! Megengedik, hogy a tokukig eladosodott orszagok meg jobban eladosodjanak. Ezt imadja az IMF, es Bajnai-Gyurcsanyi fele elQrok, arrol meg nem illik beszelni, hogy ez tovabbi 100 ev adosrabszolgasagot jelent az erintett orszagok lakoira.

Vén motoros 2020.03.25. 11:18:42

@Moin Moin: Mert azt hiszed, hogyha nem engednék az adósságpalfon túllépését, akkor az adott ország inkább hagyná megdögleni a lakosságát, Brüsszeltől félve? Azt hiszem, hogy most bármely ország, amelyik a túlélésért küzd, vastag sugárban sz@rja le a brüsszeli bürokratákat. DE AZ TÉNY, hogy egyelőre érdemi segítséget Olaszországnak CSAK Kína, Kuba és az oroszok nyújtottak. Az olasz miniszterelnök saját nyilatkozata alpján is az EU minden vonatkozásban cserben hagyat Olaszországot, és egyik EU-s országtól sem kaptak semmit. Kuba segítségét azért nem érdemes lebecsülni, mert Kubában az elmúlt évtizedekben annyi orvost képeztek, hogy Kuba az orvosexportjával elárasztotta az akkor baloldali vezetésú Dél-Amerika országokat. Az embargót kikerülő támogatásért Kuba orvosexporttal fizetett. Ha nekünk annyi orvosunk lenne, akkor - ahogy Dobó István mondta - a maklári mezőn fogadnám a törököt (vagyis a koronavírust).

Clyde Sandy 2020.03.25. 11:24:56

@Ekrü:

Természetesen igazad van, sőt történelmi léptékben pláne.
A 30-as években az akkori SZU elárasztotta Európát az olcsó gabonájával, ez igenis
nagy segítség volt az ottani munkásoknak.
Nyugodtan eltekinthetünk a milliónyi éhen halt ukrán parasztoktól, mert nem ez a lényeg hanem hogy az orosz mindig is segítőkész volt nem úgy mint a mai EU.

Ekrü 2020.03.25. 11:35:43

@Clyde Sandy: Nem a 30-as években járunk,hanem 2020-at írunk,amikor egy világjárvány kellős közepén csücsülünk.Az EU tagjaiként úgy gondolom megoldást elsősorban az EU-tól kell kérni,illetve kapni,elvégre a cél az egyesült Európa lenne,nem igaz?Nekik kéne/kellet volna rögtön lépni és összehangolt védekezési stratégiát kidolgozni a tagállamok között az EU területére.Ehelyett foglalkoznak mindennel,Putyinnal,Grétával,csak épp azzal nem amivel kéne.Itt az Indexen is számtalan blog/cikk jelent meg ,hogy Oroszország így meg úgy,de egy cikket sem láttam arról,hogy ugyan már mit is csinálnak az EU vezetői a vészhelyzet enyhítésére?Mert jelenleg nagyon úgy néz ki,hogy semmit...

Andi és Tito 2020.03.25. 11:36:05

@Ekrü: Miért lenne szégyen, hogy olyan segít, aki tud segíteni? Ez sokkal inkább gyanús. Február óta várom ki lesz a megmentő az elszabadult vírus történetében... Szerintem ebből sok mindenre lehet következtetni.

Ekrü 2020.03.25. 11:43:18

@Andi és Tito: Talán mert Olaszország az EU része és elsősorban az EU vezetőinek lett volna a feladata az EU-n belüli védekezés kidolgozása, összehangolása és persze a segítségnyújtás is.Ehelyett azt látja az ember ,hogy a sokat szidott országok segítenek,az EU vezetői meg köszönik szépen lesz@rják az egészet.Lényeg,ők jól legyenek.
"Szerintem ebből sok mindenre lehet következtetni. "-Ezek már összeesküvés elméletek.Ugye azt te sem gondolod komolyan ,hogy pld. Kuba megmentőként világuralomra tőr...:)))) Ráadásul ez nem menti fel az EU vezetőit.

Andi és Tito 2020.03.25. 11:50:23

@Kabai Domokos Lajos: Nagyon jó az összefoglaló a blogodon, pont ilyet kerestem, köszi! Kár hogy nem lehet kommentelni, lenne pár bekiáltásom. Gondolom ezért nem engeded, mert nem csak én kiáltoznék ott, érzékeny téma, megértem.

felső határ nincs 2020.03.25. 11:51:45

@Ekrü: Ilyeneket ne mondjal, mert a birodalmistak (idehaza gyurcsanyistak-momentan-istak) majd ezzel fognak ervelni, hogy ideje tanulni a benazasbol, nagyobb EUt kell epiteni, kevesebb jogkort a magyaroknak, tobb jogot Brusszelnek!

A ruszkik meg bomlasztanak, pr-oznak mint mindenki mas. Kiveve Kubat, akik legalabb oszinten komcsik. Viva la revolucion!

Moin Moin 2020.03.25. 11:54:02

@Vén motoros: Hm... Mesélnél a kiváló és nagykapacitású kubai egészségügy eszközoldaláról is?
Ja, az alig van! Schade!
Továbbá (és a fentiektől nem függetlenül): a kubai orvosképzés színvonala, khm. nem épp világelső - más csupán amiatt sem, hogy a mai az orvosokat képző generáció sem jutott hozzá a ma már alapvetőnek számító egészségügyi technológiához és abban jártasságot sem szerzett.

A "hagyja megdögleni a lakosságot"-kezdetű megszólalásodhoz: ha egy eu-s tagállam a korlátok EU által történt feloldása nélkül kezdene a saját feje szerint eladósodni, akkor ez (nagyon leegyszerűsítve) azt jelentené, hogy a nemzetközi hitelezők ygakorlatiag hitelképtelennek tekintenék és legfeljebb igen magas kamatra kapna kölcsönt. Erre jó példa a görögök előző évtizedbeni vesszőfutása. ... Tudod, a hitelezőknek mindenek előtt az adós hitelképessége és megbízhatósága a döntő - és egy a szabályozásra szaró hitelfelvevőt nemigen fogadnak tárt karokkal/trezorokkal... De ne higgy nekem, számodra ott a Fidesz-média alternatív valósága!

Ekrü 2020.03.25. 11:57:39

@felső határ nincs: Azt mire föl kéne a nagyobb EU nekik?Mivel indokolnák?Láthatóan az EU az első válsághelyzetben megbukott,ebből köszönjük ennyi is elég.Gyakorlatilag felveszik a sok pénzt a semmire.Grétivel jópofizni nem sok ész kell,az ember nem ezt várná el az EU vezetőitől...

Andi és Tito 2020.03.25. 11:57:50

@Ekrü: A három felsorolt országból pont nem Kubára vonatkozott legjobban a megjegyzésem :)
Az egész EU nagy bajban van, mindnehol ég a ház, mindenki el van foglalva a saját helyzetével, tök érthető, hogy kívülről jön a segítség, ahol még van tűzoltó kapacitás.
Most akkor mi van? Az EU ne mondja meg nekünk mindenki azt csinál amit akar, vagy az EU védjen meg minket és intézkedjen egységesen? A kettő együtt nem megy.

Moin Moin 2020.03.25. 11:59:06

@felső határ nincs: Nézd: aki/amely nemzetgazdaság nem képes a saját szükségleteit kitermelni + vészhelyzeti tartalékot is képezni, ill. ezáltal a hosszútávú nemzetközi pénzpiaci hitelességét prezentálni, annak bizony nem marad más útja, mint az, hogy "száz évre eladósodva" oldjon meg válsághelyzeteket. (Vagy: hagyja megdögleni a jónépet...)

Az, hogy ez ország ezt el képes-e kerülni, alapvetően az adott orzság versenyszférájának termelékenységétől és versneyképességétől függ. Ezt pedig nem a lefüggönyözött, titkos szobákban összegyűlő "bilderbergista zsidó gyíkemberek" döntik el, hanem az adott nép általános társadalmi stratégiája. E téren [a társadalmi stratégiák terén] jól állnak pl. a hollandok, németek, skandinávok - a magyarok (olaszok, spanyolok, görögök) meg szarul...

Bogyó 2 2020.03.25. 12:00:20

"DE AZ TÉNY, hogy egyelőre érdemi segítséget Olaszországnak CSAK Kína, Kuba és az oroszok nyújtottak."
Persze! Az, hogy Németország a saját kórházaiban kezeli az olasz betegeket az nem érdemi segítség. www.origo.hu/nagyvilag/20200324-nemetorszag-mas-orszagokbol-is-vesz-at-betegeket-hollandiaban-szigorubb-intezkedeseket-hirdettek.html
Mindig csak a diktatúrák segítsége érdemi. És azért ne felejtsük már el azt se, hogy melyik ország szabadította rá a járványt a világra, úgy. hogy lesöpörték az orvost, aki kétségbeesetten próbált figyelmeztetni és azóta meg is halt. Nem, ezek nem számítanak, csak megint a komcsik segítsége. Az EU-s országok azok szörnyű helyek, a rengeteg önző brüsszeli bürokrata. A kínaiak meg Putyin bácsi viszont nagyon aranyosak, folyamatosan segítenek mindenkit, hát persze.

felső határ nincs 2020.03.25. 12:03:42

@Ekrü: Az EU a 2008as valsag kezeleseben is megbukott, kesobb es kevesbe sikerult kimaszni mint az USAnak vagy Kinanak. Ennek ellenere azota tobb jogkor kerult Brusszelbe. Most is erre szamitok.
Eleve a mediterran gazdasagok korona-mentocsomag cimen valo eladositasa egy tovabbi bilincs nekik, nehogy Brusszel ellen lazadjanak, mint az angolok.

De a migrancsinvaziot is eleg sajatosan kezelte a brusszelita polip.

Ekrü 2020.03.25. 12:05:10

@Andi és Tito:
" A három felsorolt országból pont nem Kubára vonatkozott legjobban a megjegyzésem"-Pont az a legnagyobb szégyen az EU-ra nézve,hogy egy Kuba segít ott ahol az EU megbukott...
"Az egész EU nagy bajban van, mindnehol ég a ház, mindenki el van foglalva a saját helyzetével, tök érthető, hogy kívülről jön a segítség, ahol még van tűzoltó kapacitás."-A járványról már januárban lehetett tudni,még mielőtt az EU területére ért volna.Az EU vezetőinek már akkor lépni kellett volna,hisz tudott dolog volt mi folyik Vuhanban.Nem Grétike lett volna fontos,hanem már akkor összeülni és meghozni azokat az intézkedéseket amik gátolják a járvány terjedését.Pl. Ki és beutazási tilalom az EU területére,a külső határok lezárása,a tagállamok védekezésének összehangolása stb.De még jelenleg sem látom,hogy nagyon fontos lenne nekik...

Bogyó 2 2020.03.25. 12:05:32

@Andi és Tito: "Az EU ne mondja meg nekünk mindenki azt csinál amit akar, vagy az EU védjen meg minket és intézkedjen egységesen? A kettő együtt nem megy. "
Pontosan. Odavágják, hogy az EU milyen impotens és amennyire ez igaz, az leginkább azért van, mert pont ők fűrészelik alatta a fát folyamatosan, lásd brexit történet. Farage-nak fogalma sincs mi lesz majd így Britanniával, de már nagyon dolgoznak rajta, hogy valójában egy kvázi tagság legyen mint Svájc, Norvégia esetén. Cserébe nem szólhatnak bele a döntésekbe, de a sok nagyokos beveszi, hogy most ők mennyire önállóak. Nem veszik észre hogy globalizált a világ, s London ennek az egyik legfőbb haszonélvezője.

Clyde Sandy 2020.03.25. 12:07:12

@Ekrü:
Ugyan azt mondjuk, miért nem veszed észre ? Én csak példákat sorolok fel, mennyire
igazad van és nem csak per pillanat.
Az orosz vezetők mindig is segítőkészek voltak a külföld irányában. Lássunk párat:
1848. Magyarországon 200 000 ezren segítettek.
1917 után, hány tag-köztársaságnak segítettek, hogy sikerüljön a szovjet rendszer,
sajnos Kun Béláéknak nem sikerült eleget....
A háború előtt segítettek a lengyel népnek a Molotov-Ribbentrop jogi papír által, majd segítettek Finnországnak, az addig független Balti államoknak is.
45-ben felszabadítottak minket is, majd 56-ban segítették az állam helyreállítását.

Ekrü 2020.03.25. 12:07:50

@felső határ nincs: Ez az egész nagyon szomorú.Elgondolkodik rajta az ember ,ha ennyire nem fontos az EU vezetőinek a tagállamok sorsa ,akkor mi szükség van rájuk...

zsindekksz ISIS Al Qaida mind CIA projekt 2020.03.25. 12:08:30

Az EUCCCP csak virtuális nullákat irogat, meg pénzt nyomtat. Trampli, dettó. Sőt még a német vakcina- fejlesztést is le akarta nyúlni.

De orvosi szközöket, teszteket, fertőtlenítő tartálykocsikat, orvosokat, ápolókat csak Kína, Oroszország és Kuba küldött eddig Európába. Míg a kedves németek lefoglalták a Hamburgban álló, Magyarországnak szánt kínai szállítmányt, 160.000 maszkkal.

Az meg, hogy Kína szabadította a világra a vírust- hamarosan kínai külügyminiszteri bejelentés lesz, melyik országból- földrészről is- származik a 0. beteg...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.25. 12:10:13

Oroszország köszöni, jól van.

Bár nem tudja teljesen kivonni magát a liberális járványok alól, hatásuk mindenképpen gyengébb ott. Az oka ennek, hpgy 1453 óta Moszkva a kereszténység központja. A Moszkva központjában álló majdnem 2 km magas láthatatlan kereszt, melynek talapzata a frigyláda, sugározza a jót, ez mindenképpen segíti az országot.

felső határ nincs 2020.03.25. 12:10:27

@Moin Moin: A magyarok eppen ledolgoztak az adossagukbol, ellentetben a mediterranokkal. Pont ezert lettek kozellensegek, a Birodalom gyuloli a fuggetlenseget, a szabadsagot.

"amely nemzetgazdaság nem képes a saját szükségleteit kitermelni + vészhelyzeti tartalékot is képezni, ill. ezáltal a hosszútávú nemzetközi pénzpiaci hitelességét prezentálni" - blablabla

A gazdasagnak semmi baja, az allamhaztartas helyzetet csak javitja par ezer/tizezer nyugdijas/kronikus beteg likvidalasa. A mediahisztire adott kormanyzati valasz viszont valsagba sodorja a turizmust, ami kulonosen faj a mediterranoknak.

Mindekozben, se az oroszoknal, se a kinaiaknal, de meg a suru indiaban sincs korona-valsag. A CIA-sajto ezt elintezi annyival, hogy mindenki hazudik, kiveve ok, de hat nekik a pontos idot se lehet elhinni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.25. 12:12:32

@Ágoston Ferenc:

A Krím Oroszország része, ez ténykérdés. Azoknak is az, akik szerint a félszigetnek Ukrajnához kellene tartoznia.

Ekrü 2020.03.25. 12:12:44

@Clyde Sandy: Ha nem vennéd észre 2020 van és egy világjárvány kellős közepén csücsülünk.Úgy gondolom ,ahelyett ,hogy olyanokat ekézünk akik segítenek,inkább azokat kéne számonkérni,akiknek ez a feladatuk volna.Itt az EU vezetőire gondolok.De itt az Indexen számtalan cikk jeleneik meg ,hogy így meg úgy az oroszok (mintha sok közünk lenne hozzá,hogy mi van náluk) ,de egyetlen egyet sem láttam ami megkérdezni,hogy ugyan mit is csinál ilyen vészhelyzetben az EU.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.25. 12:14:27

@Ekrü:

Szerimtem jó hír, hogy az EU ismét bizonyította alkalmatlanságát.

A kisemberek tudják: minél rosszabb Brüsszelnek, annál jobb az embereknek.

Andi és Tito 2020.03.25. 12:16:40

@Ekrü: Ha januárban korlátozták volna a beutazást, amikor még semmi járvány nem volt errefelé, mindenki fellázadt volna a csúnya gonosz elnyomás ellen, mert a nép még nem tudta, nem értette, hogy baj van, sokan még most sem fogják fel. Grétike azért kellett, hogy már előre kidomborítsák a mostani válság hasznát. (Grétike győzött! Nem röpködünk, nem szórakozunk és beindult végre a távmunka...)

Bogyó 2 2020.03.25. 12:22:23

@felső határ nincs: "Az EU a 2008as valsag kezeleseben is megbukott" És miben különbözik az USA és KÍNA? Abban, hogy központosítottabbak. Többszázmilliós népesség, de kevésbé számít mit akar Kalifornia, Florida vagy New Jersey, ahogy Tibet meg az ujgurok se szólhatnak bele. Tehát sikeresebb válságkezelés, ha pl nem lesz majd vétójoga a magyar, a lengyel, a francia vagy a svéd elnöknek, miszterelnöknek. A migránskérdés hasonló. Persze, hogy sajátos módon kezelte. Nemzetbiztonsági, honvédelmi kérdésekben nem nagyon van beleszólása az EU-nak. pont ezen szeretnének egyesek változtatni. Egységes eu-s határvédelem stb. Röhejes is, hogy mi itt az EU közepén - mert ilyen szempontból most Szerbia EU-tagsága lényegtelen - Battonyától Celldömölkig majd megállítjuk a többmilliós áradatot, ha egyszer tényleg nekiindulnak és már nemcsak Németország lesz cél.

Ekrü 2020.03.25. 12:25:33

@Andi és Tito:
"Ha januárban korlátozták volna a beutazást, amikor még semmi járvány nem volt errefelé, mindenki fellázadt volna a csúnya gonosz elnyomás ellen, "-Ne viccelj már...Külső határokról írtam nem a belsőkről.Ha a Vuhani hírek után azt mondja az EU-s vezetés ,hogy az EU-kívülről senki sem léphet be az EU területére,csak akkor ha előtte vállal 2 hét karantént senki nem tiltakozott volna....

Clyde Sandy 2020.03.25. 12:30:38

@Ekrü:
Komoly baj lehet a szöveg-értéseddel: senki nem ekézi a segítő oroszt, így én sem.

Ekrü 2020.03.25. 12:31:19

@MAXVAL bircaman közíró: Én alapvetően szerettem az EU tagja lenni.De már nem vagyok meggyőződve róla,hogy jó ez nekünk...

Ekrü 2020.03.25. 12:31:59

@Clyde Sandy: Aha...Akkor maradjunk is ennyiben...

felső határ nincs 2020.03.25. 12:32:34

@Ekrü: A hatalom celja a hatalom.

A Brusszelitak is tobb hatalmat akarnak, lehetoleg minnel atlathatatlanabb penzkoltessel, minnel bonyolultabb atlathatatlanabb burokraciaval, minnel kevesebb demokraciaval. De ok ugyanugy babok csak, mint a birodalmista partok a nemzetallamokban. A Birodalomnak mar reg nem Europa a szekhelye.

Majd utolag lehet megmondani, hogy ki profitalt a korona-krizisbol, bar az mar az euro-dollar aranyparon lathato, hogy Europa all a fasz rossz oldalan. En azt mondom, hogy a korona-hiszti egy globalis 9/11, azaz az egyeni szabadsag tovabbi korlatozasara lehet szamitani. Rutinszeruen adjak mar ki az europai mobilszolgaltatok a polgarok mozgasi adatait a kormanyoknak a userek beleegyezese nelkul (Ausztria volt az elso), termeszetesen a polgarok erdekeben. Mindezt a buzijogokra oly erzekeny filantropikus jogvedo szervezetek (TASZ, Amnesty) es a fuggetlenobjektiv media teljes kussolasa mellett termeszetesen. Patriot Act 2 varhato.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.25. 12:33:45

@Ekrü:

Ultimátumot adunk Brüsszelnek: vagy átépíti magát igényeink szerint, vagy szétrobbantjuk a kócerájt.

Andi és Tito 2020.03.25. 12:34:36

@Ekrü: "... senki nem tiltakozott volna..." A magyar falvakban. Mindenki más teljesen kiakadt volna Európában, mert szükség van, volt a mozgásra és akkoriban nyoma sem volt még járványnak meg pániknak, mindenki a tagadás fázisában volt, velünk nem történhet meg, azt hittük ez csak Ázsiában lehetséges. Sokat változott a hozzáállás január óta.

Ekrü 2020.03.25. 12:37:16

@felső határ nincs:
"A hatalom celja a hatalom. "-Ez így igaz...
"Rutinszeruen adjak mar ki az europai mobilszolgaltatok a polgarok mozgasi adatait a kormanyoknak a userek beleegyezese nelkul"-A "nagy testvér" figyel...Szomorú,de sajnos így van...
" filantropikus jogvedo szervezetek (TASZ, Amnesty) es a fuggetlenobjektiv media teljes kussolasa mellett "-Én lassan az összes ilyen szervezetet kiebrudalnám az országból...

Bogyó 2 2020.03.25. 12:38:54

@MAXVAL bircaman közíró: Így van, a kisemberek az egész világon az EU országaiban élnek a legnagyobb elnyomás alatt. Borzasztó sorsa van a szerencsétlen holland és dán kisembereknek. Tragikus. Irigykedve tekintenek a boldog keleti társadalmakra, ahol a nagy vezetők mindig is irány mutattak és megkímélik őket az olyan úri gonosz huncutságoktól mint pluralizmus, fékek és egyensúlyok rendszere, többpártrendszer, politikai váltógazdálkodás, szabad választás, személyes adatok és magánszféra védelme, utazási szabadság, gyülekezési jog, kisebbségi jogok stb. Nem terhelik őket ezekkel a gonosz ármányokkal, hanem lehetővé teszik nekik, hogy szolgálhassák népeik nagy vezetőit, mi más is volna a kisemberek érdeke? A nyomorult brüsszeli bürokraták képtelenek felfogni, ez az egész európai közös gondolat még az egymás elleni háború esélyét is elvette a kisemberektől, hogy hősökké válhassanak, már több mint 70 éve nem volt erre lehetőségük. Vágyakozva tekintenek Kína, Oroszország, Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Mongólia és Korea kisembereinek sorsát látva. Persze nem az elkorcsosult szenvedő dél-koreaiakara kell gondolni, hanem a boldogan éhező , ruházataik sokféleségét büszkén kerülő és az áramkimaradásokban is nagy tapasztalatokkal rendelkező északiakra, a XXI. század új embereszményére egy ideális államban.

Vén motoros 2020.03.25. 12:43:43

@Moin Moin: Nem vagy te dogmatikus? Vagyis, hogy a koronavírus válság után a világ, a világgazdaság, és az EU is úgy működik majd tovább, mint eddig?! Mintha misem történt volna? Esetleg panteista-deista, hogy az Isten (vagyis a brüsszeli bürokraták) megteremtették a világot, adtak neki egy kezdő lökést, aztán a továbbiakbam minden megy tovább az isteni úton, az isteni akarat szerint?)

Az én becslésem, hogy a koronavírus válság végére (ha egyáltalán lesz olyan, hogy egzaktul "vége van"), a világ fejlettebb részén kb. ötvenezer-milliárd dollár kár fog keletkezni. Nincs kétségem afelől, hogy a szigorú monetáris politika helyett a Nemzeti bankók beizzítják a bankóprést. (Inflációs veszély ide-oda.) Ahogy mondani szokták: "helikopterről fogják szórni a pénzt!" Ninc skétségem afelől sem, hogy az EU politikailag igencsak meg fog lazulni. A brüsszeli bürokratákat meg kb. annyira fogják komolyan venni, mint "Macsákék Icukáját: 'Esze semmi, fogd meg jól!', Gugyerák Lajos (el-ypszilonnal) felejthetetlen mondáasa alapján.)
Amúgy pont a németek kezdték a helikopterezést: 550 milliárd Eurós pénzeső, simán átlépik az eddig szen tehénkénz kezelz költségvetési korlátokat (veszteséges költségvetés, GDP-hez viszonyítva 60%-nyi államadósságuk feltornászása.
Mintha feltámadna a múlt, egy SZDSZ-es dogmatikus liberális kioktató hangját hallanám ki tőled, a szokásos lekezelő szellemi fölény gúnyos mosolyával az ajkán.

Ekrü 2020.03.25. 12:45:35

@Andi és Tito:
"azt hittük ez csak Ázsiában lehetséges."-Mármint ki hitte ezt?Te?Mert ugye aki nem hülye,az pontosan tudta,ha nem szűrjük meg ki jöhet Európába akkor a járvány itt is megjelenik.Szerinted a külső határ lezárása/ellenőrzése mit jelent?Mert szerintem azt,hogy akik pld.Ázsiából (tehát NEM az EU területéről) jönnek azok akkor léphetnek az EU területére ha előtte 2 hét karanténba vonulnak mielőtt belépnének az EU-ba.Szerinted ki morgott volna érte?Max. aki a karanténban csücsül,mert szerintem a józan többség helyeselte volna.Meg különben is, egy járvány megfékezése NEM szeretem/nem szeretem kérdése.Erre vannak a választott vezetők nem pedig arra,hogy különböző partikon jópofizzanak egymással.

felső határ nincs 2020.03.25. 12:47:41

@Bogyó 2: Az USA es Kina abban kulonbozik, hogy egynyelvu birodalmak, nincs Wisconsini meg Washingtoni identitas. Egyik sem demokratikus, egy europai nemzetallam egyelore tobb egyeni szabadsagot garantal az egyszeri polgarnak.

Az europai hadsereg csak alom, ezt maga a Birodalom furja, aki a NATOn keresztul tudja kontrollalni a kulpolitikankat.

"Tehát sikeresebb válságkezelés, ha pl nem lesz majd vétójoga a magyar, a lengyel, a francia vagy a svéd elnöknek, miszterelnöknek."- a 2008as penzugyi valsagkezeles eredmenye eppen az ellenkezojet mutatja, van aki kilabalt, van aki nem. Aki a globalistak receptjebol fozott, mint Gorogorszag, az megszivta. A lazadok gazdasagai mind megeloztek minden tekintetben. Termeszetesen nincs realitasa az EUn kivuli letnek sem, tehat az EU ugyanolyan szukseges rossz Magyarorszagnak, mint Orban a magyar polgarnak. Minden mas opcio rosszabb.

Tovabb kell bomlasztani es tamadni az istentelen Brusszelita babkormanyt, es hajlitani az akaratat. Nem esszuk meg az emberi jogi diktatumokat. Kereszteny alapon allunk, ez nem Amerika, es nem is a Szovjetunio, nincs jo tapasztalatunk az ateista antihumanista rezsimekkel.

AngeI 2020.03.25. 13:15:56

Úgy, hogy időben elkapták a fonalat, ellentétben pl. az EU-val..

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.03.25. 14:02:55

@Bogyó 2:

Gazdagságra gondolsz? Abban valóban jól áll a nyugat. De másban nem.

Örömhernyó 2020.03.25. 14:06:02

Oroszország hatalmas területű ország, dehát pont ezért nem terjed ott annyira a vírus. Mert a tajgában elég ritkán röffen össze kétezer ember egy bulira. A sűrűn lakott területeken jobban tudnak terjedni a járványok, hisz emberről emberre terjed a többségük.
Ha Szentpéterváron és Moszkvában felüti a fejét a koronavírus, akkor azért ott is lesz probléma egyhamar.

@/\ngel: Egyszerűen vannak ritkán lakott területek, ahol nehezebben terjed a vírus.
Eddig Afrika is ilyen volt, hiába hatalmas a népessége, a területe is hatalmas.
Az 1347-1351-ig tomboló pestisjárvány is jól elkerülte a ritkán lakott Lengyelországot, pont mert nem voltak akkor még annyira benne a nemzetközi kereskedelem vérkeringésében.
Ellenben Észak-Itália sűrűn lakott kereskedővárosait, Nyugat-Európa fejlett városi központjait szinte elnéptelenítette a pestis. Ilyen helyzetekben előny, ha nem egymás szájában laknak az emberek. Egy tanyán, farmon, ha 6 hónapnyi élelem, víz, tüzelő és lőszer fel van halmozva, akkor simán kihúzhatják az emberek, a napelemes rádión hallgatva a híreket a világ pusztulásáról.
Nagyvárosban lakni nagyon szuper dolog, amíg nem történik valami hatalmas gebasz. Akkor hirtelen nagyon rosszra fordulhat a helyzet.

Emmett Brown 2020.03.25. 14:10:51

@Ekrü: Magyarországot gátolta valaki abban, hogy odafigyeljen az Iránból beutazókra?

Örömhernyó 2020.03.25. 14:12:50

Tehát Oroszországban alacsony a népsűrűség, gondolom alig teszetelnek egyelőre, tehát hivatalosan alacsony a fertőzöttek száma. A valós adatot meg lehet tippelgetni.
Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban tesztelik a halottakat is és ha koronavírus miatt halt meg, azt feltüntetik a statisztikákban. A németeknél azonban a halottakat ritkán tesztelik a vírusra, ha volt valami betegsége előtte az illetőnek, akkor az alapbetegséget adjak meg a halál okának. Tehát ha egy tüdőrákos ember koronavírus miatt meghal, akkor is rákos halálozási statisztikához húzzák be a strigulát. Ilyen ez a statisztika.
Az oroszok nem feltétlenül csak manipulálnak a statisztikájukkal, lehet, hogy fogalmuk sincs, hogy hány beteg vagy halott van. De náluk a hatalmas távolságok segítik lassítani a járvány terjedését. Kivéve majd a nagyvárosaikban, ahol ha megjelenik a vírus, akkor ugyanolyan durva helyzet állhat elő, mint a spanyoloknál vagy az olaszoknál.

Clyde Sandy 2020.03.25. 14:13:51

@Ekrü:
Abban is maradhatunk, hogy a járvány elleni válság kezelésre kapott Uniós pénz
úgy negyed részét fordította az egészségügyre a Magyar Királyi Kormány nemrég,
a többit egyéb célokra. Tehát mielőtt fórumozol olvass Magyar Közlönyt !!
/ ne kérj tőlem linket, nem elegáns /

Ekrü 2020.03.25. 14:44:23

@Emmett Brown: Az,hogy egyes országok mikor milyen intézkedéseket hoztak és hoznak jelenleg,az mennyiben menti fel az EU vezetőit?Vagy úgy gondolod nekik aztán semmi dolguk vészhelyzetben?Akkor miért is vannak ott?Partizgatni?

Ekrü 2020.03.25. 14:45:46

@Clyde Sandy:
"ne kérj tőlem linket, nem elegáns "-Aha.Én meg úgy gondolom,ha valaki állít valamit az az alap,hogy linkkel alátámasztja...Legalábbis én így szoktam...

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2020.03.25. 14:47:55

@Clyde Sandy: Semmilyen EU penzt nem kaptunk eddig a jarvany kezelesere, kivancsi vk mirol beszelsz...

Es mast sem.

mikmaq 2020.03.25. 15:01:45

A posztolónak (aki, igazi észosztó módjára természetesen miután a posztot kiböfögte magából, a hozzászólásokkal már nem foglalkozik) jelezném, hogy Oroszország még januárban lezárta a Kínával határos határait és nem is enged be onnan turistákat éppen a koronavírus miatt. Persze, ezt az egyébként nyilván jelentős tényt nem is kell a cikkben megemlíteni, hiszen a mondanivalót ásná alá egyből, és a CNN "hírén" alapuló állítások sem lennének olyan ütősek. Itt egy cikk a bajtársaktól a lezárásról: 24.hu/kulfold/2020/01/28/koronavirus-kina-oroszorszag-hatar-lezaras/

Emmett Brown 2020.03.25. 15:56:13

@Ekrü: nem gondolom, hogy semmi dolguk ne lenne.

Viszont nem tudom milyen jogosultságaik vannak erre, azaz felülírhatják-e a tagállamok döntését, rájuk kényszeríthetnek-e egy határzárat?

Ezt félretéve is: szerintem azt gondolták az elején, hogy ha a kínaiaknak is ment, akkor az eutagoknak is fog. Azt mire kiderült hogy szopó van, addigra mindenhol az lett, és onnantól a tagállamok inkább maguknak spórolták az erőforrásokat (kivéve a németek). Brüsszelnek meg akarmekkora ellenség is, messze nincs olyan hatalma mint Moszkvának/Pekingnek/Washingtonnak hogy intézkedjen.

Mégis csak az kellene hogy Brüsszel diktáljon? Az nem megy, hogy lépten nyomon a szuverenitásáról szól a fáma, oszt amikor tényleg meleg a helyzet, akkor megy a duma, hogy #dehátmiértnemcsinálnaksemmit

Egyébként a jenkik is eléggé balfaszok, ott New York eléggé ki is van akadva.

Clyde Sandy 2020.03.25. 16:02:57

@Soha ne tegyel haver a fekete lora:
Lásd fent. De én is csak a netről nézegetek apróságokat, és ezt találtam.

AngeI 2020.03.25. 16:17:04

@Örömhernyó: Oroszországban vannak nagyvárosok, és ezekben sem terjed úgy a betegség , mint nyugaton.

Ekrü 2020.03.25. 16:30:06

@Emmett Brown:
" rájuk kényszeríthetnek-e egy határzárat?"-Bocs,de a külső határzár az nem egyenlő a teljes határzárral.Attól még EU-n belül minden további korlátozás nélkül lehet utazni.
Attól meg,hogy összehangolják/koordinálják a tagállamok védekezését,hogy segítséget nyújtanak a legjobban rászorulóknak az NEM egyenlő a "diktálással". Erre ugyanis pont az EU vezetőinek lett volna a legnagyobb lehetősége.
"Az nem megy, hogy lépten nyomon a szuverenitásáról szól a fáma, oszt amikor tényleg meleg a helyzet, akkor megy a duma, hogy #dehátmiértnemcsinálnaksemmit "-Tudod ezzel csak az a baj,hogy amikor nem volt semmi gond akkor lépten-nyomon beleavatkoztak az államok önrendelkezésébe,most meg,amikor vészhelyzet,katasztrófa van és tényleg cselekedni kéne akkor "mossák kezeiket" és magukra hagyják a tagállamaikat.Erre mondják,hogy bajban ismerszik meg az ember.Hát az EU vezetői bemutatkoztak....

AngeI 2020.03.25. 16:34:52

@Emmett Brown: Épp arról van szó, hogy bebizonyosodott, hogy Brüsszel most sem volt képes hatékony cselekvésre..

Ekrü 2020.03.25. 16:48:24

@Clyde Sandy:
Mérce mint hiteles forrás...Na ne röhögtess....
Az meg ,hogy az egyházak is kaptak a járványügyi alapból az teljesen normális,mivel az egyházaknak is vannak kórházaik és bizony mindig kiveszik a részüket a járvánnyal vagy katasztrófával kapcsolatos munkákból is.Elég csak a baptista szeretetszolgálatra vagy a katolikus/református karitatív szervezetekre gondolni.
Ez még mindig nem bizonyítja azt amit te állítasz...

Clyde Sandy 2020.03.25. 16:56:09

@Ekrü:
Nem érdekel a Mérce, nem ismerem különösebben, de ha jól látom a Magyar Közlönyből vették páran a tényeket, lehet ott hazudnak....
Valamint ezek szerint a leghatékonyabb fegyver a vírus ellen az egyházi örökség védelme, és egyéb beruházás.
"2,77 milliárd forintot juttatott az egyházi örökség védelmére és egyéb beruházásokra."
Van erről valami anyagod hogy csökkent a járvány ezáltal ?? Na jó nem kell válasz mert még kiderül ezt nevezik lélegeztető-gépnek.

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2020.03.25. 17:16:58

@Clyde Sandy: EU penzrol volt szo. Mi koze a linkednek EU penzhez?

Ekrü 2020.03.25. 17:19:27

@Clyde Sandy:
"Nem érdekel a Mérce, nem ismerem különösebben"-Szóval nem érdekel,nem ismered,de azért rá hivatkozol...:)))))))))
"de ha jól látom a Magyar Közlönyből vették páran a tényeket,"
"Magyar Közlöny 43. száma"
"2,77 milliárd forintot juttatott az egyházi örökség védelmére és egyéb beruházásokra."-Nos,ez itt a Magyar Közlöny 43.száma.Mutasd már meg nekem,hol van ebben az ,hogy a járványügyi alapból kapnak pénzt az egyházak...
magyarkozlony.hu/dokumentumok/26646df923342066e76f0a565d0067ff35f14a9e/megtekintes
magyarkozlony.hu/?year=&month=&serial=43

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.25. 17:24:01

Putyin dobott egy te-gurumát a korona víruson és ippont adtak rá.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.25. 17:25:27

@/\ngel: Sok eszed van. A járvány a tagállam hatáskörébe tartozik.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.25. 17:27:38

@felső határ nincs: Na és már tudod miből számolják egy járvány halálozási rátáját?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.25. 17:30:40

@felső határ nincs: "A magyarok eppen ledolgoztak az adossagukbol," - Ja. Ledolgozták az adósságot 19900 milliárdról 29600 milliárdra. :-))

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2020.03.25. 17:34:11

@felső határ nincs: "Vigyazni kell Uncle Sammel, mert nagyon hazudos, ha a politikai-katonai rivalisokrol van szo!" - Viszont van nekik NASA, amelyik ki tudja számolni a halálozási rátát. :-))

Clyde Sandy 2020.03.25. 17:40:21

@Soha ne tegyel haver a fekete lora:

A járványveszély elleni védekezésre jelentős összeget csoportosított át az Európai Bizottság a koronavírus miatti válságkezelés támogatására. Ebből Magyarország 11,4 milliárdot kapott. A jelentős gyorssegélyként értékelhető járványügyi alap(!) összegéből Magyarország kormánya – érthetetlen motivációból – 2,77 milliárd forintot juttatott az egyházi örökség védelmére és egyéb beruházásokra.

hirklikk.hu/kozelet/orban-a-jarvanyugyi-alapbol-is-adott-2-7-milliardot-az-egyhazaknak/361363

Clyde Sandy 2020.03.25. 17:46:26

@Ekrü:
hirklikk.hu/kozelet/orban-a-jarvanyugyi-alapbol-is-adott-2-7-milliardot-az-egyhazaknak/361363

A járványveszély elleni védekezésre jelentős összeget csoportosított át az Európai Bizottság a koronavírus miatti válságkezelés támogatására. Ebből Magyarország 11,4 milliárdot kapott. A jelentős gyorssegélyként értékelhető járványügyi alap(!) összegéből Magyarország kormánya – érthetetlen motivációból – 2,77 milliárd forintot juttatott az egyházi örökség védelmére és egyéb beruházásokra.

Ekrü 2020.03.25. 17:51:43

@Clyde Sandy: Bocs,de mi a fene ez a "Hírklikk"? Ez olyan Mérce szintű újság/blog? Te azt mondtad,hogy benne van a Magyar Közlöny 43. számában.Én belinkeltem a Magyar Közlöny 43.számát,mutasd meg hol van...De ne gyere nekem kétes hírű hírportálokkal...

Clyde Sandy 2020.03.25. 18:14:48

@Ekrü:
Ha a Magyar Királyi Kormányt így bemocskolja egy kétes hírű hírportál, akkor ha életed végéig luxusban akarsz élni, akkor gyorsan pereld be őket egy csinos összegre.
Tudod hányan teszik ezt ma még nálunk is ha valaki valótlant állít ???
És ha megnyeri meg is kapja a kártérítést.
A Magyar Közlönyt egy másik lap említi, amiben a pénz elköltése van.

Ekrü 2020.03.25. 18:34:29

@Clyde Sandy: Ki mondta ,hogy bemocskolja? :)))) Bocs ,de az ilyen szintű hírportáloknak csak az idióták hisznek,a többiek max.mosolyognak rajta...
"A Magyar Közlönyt egy másik lap említi, amiben a pénz elköltése van. "-No,az is jóféle lehet, ha arra nem vette a fáradtságot ,hogy leellenőrizze azt amit leír...

sóhegy049 2020.03.25. 18:49:20

ON:
- Oroszország... Gondolom, hogy ott is ennyi került be már kórházba és ezért a lacsony a szám. Nem ismerős valahonnan?
A világon mára sokan "feliratkoztak" már végre, mert hihetetlen volt, hogy sok helyen nincs jelen? Még mindig vannak páran, akik kifelejtették magukat.

Clyde Sandy 2020.03.25. 18:53:06

@Ekrü:

Látod állandóan egyetértünk : nem mocskolja senki a kórmányt :-))
Vagyis igaz, hogy a kapott EU pénz jó részét másra fordították, nem az egészségügyre a járvány ellen.
Gondolod hülyék a kórmány :-)) sajtófigyelői, és egy ilyen magas labdát nem ütnek le ha nem igaz a hír ?? A sajtóper eléggé hatásos eszköz.
Őszintén, én innen a képernyő előtt azt is elfogadtam volna ha mindet a vírus ellen
költik, de ez furcsa, és eléggé jellemző változatnak tűnik.

Ekrü 2020.03.25. 19:25:50

@Clyde Sandy:
A "ki mondja,hogy bemocskolja :))))" NEM egyenlő azzal,hogy "nem mocskolja senki". Az első variáció ugyanis azt jelenti,hogy próbálkozhatnak de úgy sem sikerül .Hol tanultál szövegértést?Magyar Bálint-féle oktatási rendszer alatt? :))))
"sajtófigyelői, és egy ilyen magas labdát nem ütnek le ha nem igaz a hír ?? "-Miért kéne foglalkozniuk vele?Azért mer a Mérce meg valami Hirklikk nevű balos szennylap (amiről most hallottam életemben először) ezt írta? "Ugat a bolha" kategória...:)))))))

Vén motoros 2020.03.25. 19:37:23

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Erre a marhaságra azt válaszolom neked, hogy a mai nyugdíjam tizenhatszor magasabb, mint 1980-ban a 380 fős vállalatom igazgatójának a fizetése volt. Ha összehasonlítasz két adatot, az időben korábbit valorizálni illik. Ha nem teszed, az vagy szándékos csúsztatás, vagy.... szándékos csúsztatás.

Clyde Sandy 2020.03.25. 20:19:21

@Ekrü:
Mondom, teljesen egyetértünk : az igazat írják azaz a pénzt nem arra fordították.
Igen külön engedéllyel Magyar Bálintnál tanultam a magyart, ahol a próbálkozás
nem cselekedet.
Az M1 tv is mindig igazat idéz amikor a kórmányfő azt nyalatkozta : azért nem jó a sok vírusteszt mert csak 50-70 %-os a pontossága. Ezért nincs É-Koreában vírus.
________

Nem akarok itt virológiai kiselőadást tartani, csak jelezni szeretném, hogy olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni, tehát nem lehetséges kiszűrni.”
_____

444.hu/2020/03/16/orban-viktor-olyan-a-virus-termeszete-hogy-nem-tudjuk-szurni-tehat-nem-lehetseges-kiszurni?fbclid=IwAR1N4ApRnVpCsDiotoGMXKd1b7WbTi93pbni7gP-On4tNYJ8vJC7jyfvtdU

Ekrü 2020.03.25. 20:26:31

@Clyde Sandy: Ezeknek a valótlanságoknak amit ideömlesztettél mi köze van ahhoz ,hogy az EU vezetői csesznek bármit is tenni?Hogy egy ország amelyik tagja az Európai Uniónak hamarabb kap segítséget Kubától mint magától az EU-tól? Majd ha ezekre válaszoltál beszélünk.Addig pedig:
Stultus stulta loquitur!

2020.03.25. 20:33:37

@Bogyó 2:

"Jópár ennél kedvezőbb adat van."

Maradjunk annyiban, hogy jó pár ország van, ahol kisebb az IGAZOLT fertőzöttek aránya.
Az Oroszoknál intenzíven tesztelnek, míg Ukrajnában talán annyira nem. (ez csak feltételezés)

apro_marosan_petergabor 2020.03.25. 21:15:00

Igen. Először általánosságban.
Érdemes megnézni az index blogokat. A "független médium" 90%-ban elkötelezett libero, ballib, vagy bolsevik blogokat hoz le. A blogok általában hozzák azt, amit az Index működtetői elvárnak, egy mélyen elfogult libero-bolsevik álláspontot, amelyet persze "tényekkkel" (csúsztatásokkal, elhallgatásokkal, ferdítésekkel, vag ymezei hamisításokkal) igyekeznek alátámasztani.
Mindezt simán, e blogtól függetlenül írtam, csak úgy, általánosságban.
Konkrétan:
A cikk igyekszik a független megfigyelő látszatát kelteni, na de Putyin országáról, nem jöhet le olyan rezümé, ami pozitív kicsengésü. Ha valami jó, el kell magyarázni, köze nincs hozzá a vezetésnek, vagy éppen annak ellenében történt...
Ha valami nem jó, akkor pedig pont azért. Sőt.
Ezért ezeket a dolgokat nem egy Index blogból kell szemügyre venni.
Nagyan nagy tisztelet az igen ritka kivételnek.

Clyde Sandy 2020.03.25. 21:37:19

@Ekrü:
Mondom, mindig mindenben egyetértünk !
Például az is valótlanság, hogy az a hülye Kína, D-Korea, Japán, Szingapúr, Tajvan stb. a józan észt követve számolatlanul szűrt mindenhol, és mára megfogták a járványt, és újra indul az országuk működése.
Itt pedig vannak akik attól várják a csodát akikbe folyamatosan belerúgtak, köpködik
és a segítségét is másra költik - igaz csak néhány szabadon hazudozó újság szerint.
De mi a cél : erősíteni az EU ellenességet, vagy ésszel megállítani a járványt?
Jobb ha belenyugszol : rossz módszerrel nem lehet jól kijönni ebből a helyzetből, már
a Vezér is látja, de elkésett. Ma már nem lehetséges Napóleon trükkje amikor 2x is jól jött ki a vereségből. Itt az emberek egészségéről, életéről, vagyonáról van szó, és ha csak másra mutogatnak, külső bűnbakot keresnek akkor garantált a kudarc, ami sajna a kis-embereknek fog leginkább fájni, nem a NER lovagoknak.
Nekem mindegy, ha a Vezért istenné koronázzák és holnapra megalapítja az Anti-EU-t ami lőn világhatalom, de attól ez a gazdasági válság ami itt lesz még neked is fájni fog. Kivéve ha jó vagyont tettél meg a tőzsdén a dollár erősödésére.

AngeI 2020.03.25. 22:01:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Ajánlás sem volt,semmi. Azért végül nagy sokára megtiltották a beutazást EU-s szinten a nem EU-s állampolgárok részére kevés kivétellel.

index.hu/kulfold/eurologus/2020/03/17/eu_beutazasi_tilalom_30_nap_europai_vezetok/

Putyinék kicsit korábban kapcsoltak..

Ekrü 2020.03.25. 22:04:39

@Clyde Sandy:
"Mondom, mindig mindenben egyetértünk !"-Ne álmodozz...
"De mi a cél : erősíteni az EU ellenességet, vagy ésszel megállítani a járványt?"-Az EU ellenességet nem az fogja megállítani,ha tagadunk olyan nyilvánvaló dolgokat,hogy az EU vezetői láthatóan béna kacsaként működnek.Ha egy szövetség vezetői cserben hagyják a tagországaik lakóit akkor ne csodálkozzanak rajta ha ezen tagországok lakói egy idő után azt mondják,hogy elég.Nem kéne alábecsülni az embereket,mert ők pontosan látják,hogy mit tett,illetve nem tett az EU vezetősége a járvány kirobbanása óta és azzal is tisztában vannak ,hogy mi lenne az elvárható.Erre nem az a megoldás,hogy elhallgatjuk,hanem az ,hogy számonkérjük ezektől a vezetőktől,hogy miért nem látják el a feladatukat.Na ez az amit itt az Indexen nem látok...Írnak mindenről,oroszokról,Kínáról,"fúj orbán-ról" ,de arról ,hogy ezek a vezetők láthatóan vagy alkalmatlanok az unió vezetésére vagy ennyire lesz@rják az embereket azt nagy bölcsen elhallgatják és azt hiszik ha nem írnak róla akkor az embereknek nem szút szemet.Pedig de...

Péter 2 2020.03.25. 22:22:36

@Ekrü: Se Oroszország, se Kína nem ingyen és nem érdek nélkül segít. Kína egyébként csak a korábban nekik küldött olasz kontingenst viszonozta most. Kuba tényleg önzetlennnek tűnik most, de csak ő. Szóval, azért ne galoppírozzuk el magunkat.

Az EU meg nem tud eszközzel segíteni, mert az EU nem egy önálló ország, gyártókapacitással és egyébbel, mindannyiunk MELLETT. Az EU egyszerűen mi vagyunk EGYÜTT. Ez most nem egy földrengés Európa egyik végében, amikor a másik vége neki tud állni segítséget küldeni; most mindenhol egyformán baj van, mindenhol egyformán kell az ember, az eszköz. Ettől még, amennyire megoldható, megy az egyes országok között a segítség, de megy a piszkálódás is, például a Kínából jövő eszközökre keresztbelicitálgatás, meg hasonlók.

Szóval, pont most, pont ennek alapján ítélni meg az EU-t teljesen elhibázott megközelítésnek tűnik.

Leslie Berger 2020.03.25. 22:24:29

@inteligens elenzéki: Kedves egymással elbeszélgető mindentudók - nagyon szorakoztató olvasni azt a sok épuletes baromságot, amit ossza tudtok okoskodni. magyarországi fotelotokból ti tényleg jobban tudjátok, hogy is mennek a dolgok...

Csak tájékoztatásul - hogy tovább okoskodhassatok:
Azért nincs annyi fertőzött itt Oroszországban, amiért ott M.o-n sincs.
Ha nem csinálnak teszteket, akkor nincs is eredmény... Ha nincs eredmény, nincs fertőzött...
S, hogy a gyengeelméjűek is értsék: A "sok tesztet végeznek", az azt jelenti, hogy egy 20 ezres város kap 1 azaz 1 db tesztet, s azt is csak akkor használhatják, ha nagyon gáz van... Na így mennek errefelé a dolgok.
Tovébbi jó okoskodást. :):)

Clyde Sandy 2020.03.25. 22:35:04

@Ekrü:
Mondom, hogy mindenben egyetértünk !! :-))
Tök igaz, az EU nem segített eléggé.
De az is igaz, hogy a legfontosabbat nem tud adni sem az EU, se más : ÉSZT !
index.hu/kulfold/2020/03/25/romania_kijarasi_tilalom_bukarest_teszt_koronavirus/
Helyette van egy mindenható tiszti-főorvos aki falusi körzetiből avanzsált, de legalább megbízható káder / na jó presbiter /.
Szépen kihangsúlyozta : a teszt nem állítja meg a vírust. Pont.
Mintha az lenne a célja a tesztnek, és nem az, hogy a még tünetmentes fertőzőket izolálják.
Egy szónak is száz a vége, a magyar nép akkor járt jól, ha az oroszoktól távol tartotta magát, és most se a statisztikák fényezésével próbálkozzon mindkét autoriter cég,
amikor élő példák mutatnák a jobb megoldást. Jóccakát.

Clyde Sandy 2020.03.25. 22:45:24

@Leslie Berger:
Sajnos ez igaz, lassan itt is belátják, de kénytelenek a gombhoz varrni a kabátot.
Azaz a szűkös egészségügyi ellátórendszer meghatározza hány fertőzöttet képes ellátni. Egy általános iskolás is ki tudja számolni ehhez hány teszt kell.
Két dolog van : átlag 3%-os halálozási arány, és a 80 % enyhe tünetes beteg.
Ezzel sakkoznak, hátha majd úgy lehet beállítani : a vezetőség jól dolgozott.
Egy ellaposított, azaz elhúzódó járvány egészségügyileg kezelhető, gazdaságilag viszont sokkal károsabb, mert később indulhat újra a normális élet. Nagyobbat bukunk.

sóhegy049 2020.03.25. 23:16:42

@apro_marosan_petergabor:
Világosítsd fel a nem nemzethy ellenséget, hogy akkor honnan jön a teljesen hiteles info?
Komolyan kérlek erre!

Muhammad Balfas 2020.03.25. 23:45:42

@Leslie Berger: A pártszimpátia közvéleménykutatásokat 1000-1500 fős mintákon végzik, mégis elég jól meg tudják tippelni a teljes sokaság pártpreferenciáit.
Másrészt a tüdőgyulladádos esetek adatainak drasztikus emelkedése mutatná, ha komoly gond lenne.Emiatt nem tudta letagadni Irán sem a valóságot..

VT Man 2020.03.26. 08:21:27

@felső határ nincs:
Nagy Britannia is hazudik (igazából csak megtagadja a tesztelést sok gyanús esetben), ami meglepõ... Hiszen britannia 400 éves demokrácia.

Szégyen.

apro_marosan_petergabor 2020.03.26. 09:11:13

@sóhegy049:
Nagy a net, számos különböző forrást találhatsz, magyar, angol, német nyelven.
Itthon pedig nem árt mindenféle "szinű" forrásból tájékozódni:
pl. Origo + Index + Pesti Sracok + 888 + 444 + Mandiner + Magyar Nemzet
Ezekből együtt nagyobb esélyed van egy reálisabb képre, mint mondjuk egy index blog-ból... (bár azok között is komoly különbség van a valósághoz való hozzáállás, illetve a maipulációs (agymosó) szándék tekintetében)
Másrészt azt is lassan megtanulod, hogy melyiknek milyen a nyelve, melyiket hogyan kell értelmezni, mikor, mit lehet - jó eséllyel - elfogadni, s nem.
Vagy amikor széttárod a kezed - nem értelmezhető a valóság...

teéjesenmindegy 2020.03.26. 10:04:37

Nem vagyok egy Oroszország szakértő, de az nem lehet, hogy esetleg a kevéssé nyitott társadalmuk, meg a multikulti hiánya az oka annak, hogy kevés a beteg?

teéjesenmindegy 2020.03.26. 10:07:45

Aki meg azt mondja, hogy nem csinál semmit az unió, az menjen a picsába.
Buric például aggodalmát fejezte ki a jogállam meg a demokratikus alapelvek miatt. Mi ez, ha nem segítség?

Leslie Berger 2020.03.26. 11:39:29

@teéjesenmindegy: nem lehet...
egyébként meg baromira semmi köze hozzá...
Az oroszok ugyanúgy utazzák körbe a világot mint mások. A kínai orosz határ meg hetekig nyitva volt, amikor Kínában már gáz volt. Sőt... buzgón indultak a turista csoportok Kínába..

Péter 2 2020.03.26. 11:44:47

@teéjesenmindegy: Ha ezeket a marhaságokat hagyni lehetne egyszer. :-)

Itt van egy egész jó összefoglaló, hogy miért ostobaság azt várni, hogy majd az EU mindent megold: index.hu/kulfold/eurologus/2020/03/26/mit_tehet_mit_nem_az_eu_koronavirus_gazdasag_jarvany/

Az EU-nak nincsenek erre lehetőségei. Azok a lehetőségei, amit a tagállamok megadnak neki. És pont ezekben a kérdésekben nem adtak. Ez van, ilyen a helyzet, amúgy is triviálisan az egyes országok feladata, teljesen felesleges most a habot verni, hogy miért nem az EU, mert most nem az EU van soron. Ettől nem ment tönkre az EU, nem esett szét, nem ez mutatja meg, hogy mi benne a baj vagy mi nem, hanem ilyen EU-t alkottunk magunknak, most ezek a lehetőségei. Ha azt akarjuk, hogy legközelebb az EU-nak több lehetősége legyen, akkor azt előbb meg kell adni neki. Ti meg mindent akartok, csak ezt nem. Akkor ez van.

teéjesenmindegy 2020.03.26. 12:56:15

@Leslie Berger: Ühüm. Hát Kína ugye akkora mint Európa. Szóval az, hogy utazgattak buszok, az annyit jelent, mint ha Lisszabonban járvány van, de Helsinkibe utazgatnak.
Az meg, hogy az orosz elmegy turistáskodni nem ugyanaz, mint hogy az iráni diák végigbulizza a fél várost betegen.
De nyilván nincs semmi összefüggés.

teéjesenmindegy 2020.03.26. 13:07:16

@Péter 2: "miért ostobaság azt várni, hogy majd az EU mindent megold:"
Mindent? Hát a "mindent megold" meg "a lófaszt nem csinál" között azért van némi átmenet, ugye?

"Ettől nem ment tönkre az EU"
Tényleg. Csak a tagállamok szépen egyesével.
"nem esett szét,"
Lehet szabadon utazni? Mehet a munkaerő, az áru és a szolgáltatás?
"nem ez mutatja meg, hogy mi benne a baj vagy mi nem,"
Akkor mégis mi mutatja meg azt, hogy itt van egy inkompetens, lófaszra nem való gittegylet, ami békeidőben elpofázgat meg elokoskodik, probléma esetén meg annyit ér mint vadkanon a csöcs?
"hanem ilyen EU-t alkottunk magunknak, most ezek a lehetőségei."
De ha ezt valaki bírálni meri, akkor az ki akar lépni, akkor az antidemokrata náci, ugye?

"legközelebb az EU-nak több lehetősége legyen, akkor azt előbb meg kell adni neki. Ti meg mindent akartok, csak ezt nem." Hogy én mit akarok, meg mit nem, az külön dolog. Már bocs, az nem úgy van, hogy valaki vagy valami bizonyítja az alkalmasságát és utána kap esetleg nagyobb lehetőségeket? Adjunk ezeknek lehetőséget? Mire fel? Hogy meghatározzák, hogy transgender osztályok is legyenek az intenzíven? Majd ha a banán görbületét kell megint meghatározni, akkor majd szólunk nekik.
Be kell látni. Marha jó dolog az unió, amíg minden elketyeg magától. Akkor lehet tanácskozgatni, meg okoskodni liberális alapjogokról, meg buziházasságról, meg orvosmérnökökről akik áldásként jönnek erre a határon. Amikor meg fröcsög a szar, akkor meg lapít.

Péter 2 2020.03.26. 13:25:55

@teéjesenmindegy: Nézd, attól függ. Ha értelmesen akarjuk megvitatni, hogy mi jó az EU-ban és mi nem jó még, arra is van lehetőség. Nyilván száz éve nem volt példa ilyne pandémiára, vagyis az EU idejében még soha nem volt, tehát se előre megbeszélni, se végiggondolni, se tesztelni nem tette senki.

A transgenderezés meg a görbületezés hülyeség. Egyszerűen ez van, hülyeség. A görbület ráadásul tényleg szánalmas hülyeség, mert mindenki azt szajkózza most is, hogy ez EU elő akarta írni a görbületet, pedig egy fenét akarta előírni. Simán felvetettek egy osztályozási kategóriát, hogy mi számít első osztálynak, mi másodiknak, mi harmadiknak. Aztán elvetették, nem ez volt az első ötlet, ami felmerült, és nem is az utolsó. Egyébként, tudtál róla, hogy bár elvetették, a kereskedők maguk akarták, több országban évtizedek óta úgy volt, sőt, mind a mai napig, teljesen önkéntesen, most is úgy osztályozzák az uborkát?

Szóval, kábé ennyi értelme van a többi hasonló felvetésnek is, sajnos. Bulvárlapok riogatásának a szintje, utánajárás, utánagondolás nélkül.

Most semmi más nem történik, hogy azok, akiknek bármi okból nem teszik az Unió (és legtöbbjüknek -- nem tudhatom, te közéjük tartozol-e, csak mondom -- valójában fogalmuk sincs arról, hogy mi tetszik és miért nem, csak ezeket a számukra politikusok által előregyártott panelokat ismételgetik), most rárepültek erre a járványra, és ebben látják a meggyőződéseik bizonyítékát, hogy lám, most esett szét az Unió. Szerintem keserűen csalódni fognak ebben a reményükben, de végül is, majd meglátjuk.

A védekezés meg most a helyi erők dolga. Nem az EU-é. Teljesen felesleges az EU-n kérni számon, mert ez most se jogilag, se józan paraszti ész számára nem az EU dolga. Nincs is EU, ahogy már mondtam. Mi magunk vagyunk, összesen, együtt. Az az EU, nem valami rajtunk kívül álló, felettünk lebegő entitás. Most az EU szintjén maximum annyit lehet, hogy a közös pénzből ide-oda tologatunk. Ez történik, de ez sincs tagállami viták nélkül, tehát pont azért nincs azonnali és tökéletes megoldás, mert nem az EU dönt, a tagállamok pénzügyérei együtt döntenek, és nincs konszenzus.

Ebben pont az a mulatságos, hogy ha te komolyan azt akarnád, hogy ilyen esetben az EU kezében mindent felülíró lehetőségek legyenek, akkor ehhez pont az kellene, hogy kvázi Egyesült Európai Államok legyenek, vagyis ne a mindenkori tagállamok aktuális huzakodása döntsön. Ugyanakkor pont te nem akarod ezt, nyilvánvalóan. Te egy minél inkább széttagozott Európát akarsz, ugyanakkor (szerintem szemforgató módon) ilyenkor meg azért siránkozol, hogy a széttagozott Európa döntéseiben is széthúz ilyenkor. Akkor szerintem ne siránkozz miatta...

teéjesenmindegy 2020.03.26. 14:29:29

@Péter 2:
"az EU idejében még soha nem volt, tehát se előre megbeszélni, se végiggondolni, se tesztelni nem tette senki."
Akkor mi a faszért van mondjuk járványügyi központja? (ECDC)
Nem volt idejük végiggondolni, hogy aszongya a központ neve járványügy, akkor esetleg végiggondoljuk, hogy mit kellene csinálni járvány esetén?
Tessék:
ec.europa.eu/health/communicable_diseases/overview_hu
"A fertőző betegségeknek az országhatárok nem állják útját, és gyorsan terjedhetnek, ha nem lépünk fel ellenük időben. Ezért járványkitörés esetén gyors és összehangolt EU-szintű cselekvésre van szükség."
Hmm. De ismerős szöveg. Menekültválságnál mi is volt? Összehangolt és gyors és európai megoldást kell találni? Hogy megtalálták, mi? Junker talán még most is osztogatja a 120 ezres kvótáját.

Az uborkamizériáról meg annyit, hogy ha magunk is úgy osztályozzuk, akkor minek is van az unió? De hagyjuk. Ha a prájdot megdobálja pár hülye, akkor előmászik az unió ugatni. Ha valami idióta beszól a rabbinak, akkor előjön az unió és aggódik a náciveszély miatt. Olaszország épp megdöglik, Spanyolország dettó, a járványügyi központ vezetőjét meg még nem láttuk megszólalni.

Én speciel nem ismételgetek panelokat, van saját véleményem. Mi nem tetszik nekem? Hogy van egy világtól, mindentől elrugaszkodott szervezet, ami csak arra jó, hogy maguk között hülyeségekről elvitatkozgassanak.
Most úgy komolyan, a dobrev/szanyi/dajcstomi/jávor brigádból melyikre bíznál rá bármit?
Én speciel nem drukkolok hogy szétessen, de hogy így, ebben a formájában szart sem ér az egész, az biztos.

"Az az EU, nem valami rajtunk kívül álló, felettünk lebegő entitás. "
Ez akkor is így van amikor épp menekülteket akarnak idebaszni, függetlenül attól, hogy mit akar egy ország?
Aztán ha már szóba hozod a pénzt, az összes kelet-európai deviza esett az elmúlt hetekben. Nem illene az uniónak kiállnia a tagországok mellett? Legalább egy-két mondat erejéig?

" hogy ha te komolyan azt akarnád, hogy ilyen esetben az EU kezében mindent felülíró lehetőségek legyenek"
Te nagyon félreértesz. Én nem akarom azt, hogy ezeknek a balfaszoknak mindent felülíró lehetőségei legyenek. És nem siránkozom.
Csak úgy megjegyeztem, hogy itt van ez a fasza unió, akik aztán mindent olyan kurvára tudnak, annyira el tudnak pofázni buzijogokról meg homoki négerekről, meg demokratikus alapjogokról, meg tulajdonképpen minden szarról, de gyakorlatilag meg semmire sem jók.
Bocs, nem kéne mondjuk telelennie mindennek a járványügyi központ nyilatkozataival? Nem kéne BÁRMIT is csinálniuk?
Legalább drukkolni?

Péter 2 2020.03.26. 14:39:18

@teéjesenmindegy: Uborka; aztán hagyhatjuk szerintem sorsára, mert tényleg egy sokszorosan félreértett, minden egyes alkalommal félremagyarázott röhejről van szó. Ez egy szabvány. Életben is volt valamennyi ideig, évtizedig vagy kettőig, most nem néztem utána, kábé mindenki elfogadta, és amikor megszüntették, akkor már mindenki rég jónak tartotta, úgyhogy meg sem kellett volna szünteni. Éppen ezért gyakorlatilag ma is mindenki használja, akkor is, amikor már formálisan nincs hatályban. Hogy miért EU? Mert a szabványok ilyenek. Akkor van értelmük egy országok, világrészek közötti kereskedelemben, ha nem egyes országok vezetnek be eltérő szabványokat, hanem közösen egyet, ugyanazt.

Sok baj van az EU-val, szó se róla. De az EU egy politikai szervezet, amit a mi politikusaink csinálnak, úgy együtt. Olyan is. Nem jobb nálunk egy fikarcnyival sem. Dolgozni kellene rajta, hogy jobb legyen, de momentán Magyarország hivatalos álláspontja olyasmi, mint a tiéd, inkább rombolni akarja, és -- ne haragudj meg rám, de tényleg -- értelmes érvek helyett transgendert, buzijogokat meg homoki négereket emleget egyfolytában. Hát ezért nem lesz jobb, vagy ha lesz, akkor lehet, hogy nélkülünk lesz jobb, akik csak szétszedni akarjuk, mert, hát, legyünk őszinték, kicsit akadálya az itthoni lopkodásnak. Nem nagy akadálya, mert jószerivel tényleg csak a szájukat tudják jártatni, többet nem, de azért mégis, az sem nagy öröm.

teéjesenmindegy 2020.03.26. 15:48:33

@Péter 2: Hát igen, a lopkodás az érv, a buzijogok pedig nem. Miért is?

Melyik krízis, válság, vészhelyzet volt az amit az unió megoldott? Vagy legalább valami értelmes megoldási javaslata lett volna?
A járványnál látszik, hogy teljesen alkalmatlanok. A migráncsügyben is azok voltak. A krími helyzettel sem csináltak semmit. A klímára persze van megoldása a sok okosnak - dízelek kitiltása, meg bicilkli - ami egy fing erejével ér fel egy tornádóban. Görög válságot megoldották? Nem még azt sem, pedig ott aztán tényleg csak számokkal kellett volna bűvészkedniük. Persze voltak konferenciák meg munkacsoportok százával.
Már bocs, hol van az, hogy rombolni akarja bárki? Ha kritikát fogalmazok meg az már rombolás? Ez egy annyira hatékony és működő szervezet, hogy egy rossz szava sem lehet senkinek? Mert ha mégis talál rá szavakat, akkor összedől a francba?
Ez így, amit csinálnak egy vödör szart sem ér. Ez van.

Péter 2 2020.03.26. 15:54:51

@teéjesenmindegy: Nem, ha te kritizálsz, az nem rombolás, természetesen. De azért szerinted nem érthetünk egyet abban, hogy a mai kormányzati irányvonal inkább rombolni akarja az EU-t, mint erősíteni?

Azért ez sajátságos kérdés. Amennyire én tudom, a lopkodást azért senki nem szokta pozitív emberi tevékenységnek tekinteni, ehhez képest az, hogy a buzikat hagyjuk békén élni, és illessék meg őket is ugyanazok a jogok, mint az embereket általában (mert, tudtommal, ők is azok :-) ), hát, izé, engem annyira nem zavar. Nem tudom, téged miért...

teéjesenmindegy 2020.03.26. 16:23:23

@Péter 2: Orbán azt mondta, hogy kritikával él, hogy jobb legyen. Ha ez neked rombolás, akkor az.
Miért nem illeti meg a buzikat ugyanaz a jog, mint mondjuk engem? Miben vannak korlátozva, mesélj. A lopkodás meg rohadt unalmas, tulajdonképpen mindenre rámondjátok.

Tessék. Tényleg milyen kár lenne, ha ezt a haladó, és értelmes testületet szétvernék a francba.
"Az otthon maradó EP-képviselők írásban szavazhatnak: a szavazólapot ki kell nyomtatni, majd kitöltve és aláírva beszkennelni. Rengeteg képviselő jelezte, hogy nincs otthon nyomtatójuk, és jobban szeretnének online voksolni. Az EP válasza erre az volt, hogy akkor rajzolják le a szavazólapot kézzel vagy kérjék meg helyi asszisztenseiket, hogy az irodában nyomtassanak, majd vigyék el a papírokat - miközben számos európai országban kijárási tilalom van."
Bravó. Hatékony szervezetnek tűnik. Óramű pontosságú.

Péter 2 2020.03.26. 17:22:52

@teéjesenmindegy: Ez valóban röhejes, egyetértünk. Viszont szerintem az is hasonlóképpen röhejes (vagy hát igazából nem röhejes, hanem szomorú), hogy nálunk nem akarták időkorlátohoz kötni a felhatalmazást, és sok támogatónál a fő ok az volt, hogy mi van, ha a parlament nem tud összeülni. És fel sem merült bennük, hogy online is lehet szavazni (és valóban, ennél a fentinél valamivel értelmesebb módon; egyébként meg is lep, mert két napja még arról volt szó, hogy kiépítették a normális online megoldást, ezek szerint nem).

A kritikában nem állunk messze egymástól, ne érts félre. Csak nekem nem az a reakcióm, hogy akkor el kell zavarni az egészet, hanem az, hogy át kell alakítani valami jobbá. Viszont sokaknak, akikkel ilyeténképpen politikai vitában állok, meg az, hogy el kell zavarni az egészet, megbukott, sose volt jó még az ötlet se, satöbbi. Én azt szeretném, hogy legyen és jó legyen, nem azt, hogy ne is legyen egyáltalán.

teéjesenmindegy 2020.03.26. 18:42:47

@Péter 2: Nálunk nem akarták időkorláthoz kötni, viszont a felhatalmazás csak arra szólt, hogy a vírus miatt intézkedjenek, illetve az okozott károkat enyhítsék.
Szóval nem tudta volna Orbán megtámadni a Maldív szigeteket, ha úgy hozta volna kedve.
Egyébként nem tudom, hogy meg lehet-e oldani az online szavazást, főleg ilyen hirtelen. Annak azért csak titkosnak kéne lennie, meg nem ártana ha működik is..

Én megmondom őszintén, hogy nem hiszek abban, hogy ugyanazokkal az emberekkel, ugyanazokkal a marhaságokkal bármit is javulni fog valaha. És akkor most kb. ott vagyok ahol a jelenlegi magyar ellenzék, hogy fogalmam sincs, hogy mit kéne tenni, de ez így szar. És teljesen jogosan érzi úgy egész kelet-európa, hogy ki lett vele baszva ezzel a csatlakozással.

Péter 2 2020.03.26. 19:10:02

@teéjesenmindegy: A felhatalmazás ennél bonyolultabb. Ha érdekel egy jogi elemzés, a 444-en volt, szerintem akkor is érdemes elolvasni, ha politikai okokból nem szereted a 444-et (ezt nem tudom, csak tippelek, hogy hátha; de ott tények vannak, konkrétan, elolvasod, magad eldöntöd). Gyakorlatilag az a törvény úgy, ahogy most el is fogják fogadni, minden törvény áthágására feljogosít (az eredeti alkotmánybeli vészhelyzet csak bizonyos törvényekére), és a parlament felügyelete Magyarországon, szóval, ha akad valaki, aki úgy gondolja, hogy ma Magyarországon a parlament jelenlegi többsége és a kormány egymástól független aktor, és a parlament nem pont és kizárólag éppen azt szavazza meg, amit a kormány elrendel neki, hát...

És nagyon ravaszul nem az van benne, hogy a járvány ellen, hanem hogy a járvány következményei ellen... A következmények meg, ugyen számosak és hosszútávúak lehetnek, még akkor is, ha a járványnak vége van. Szóval, nem biztos ám, hogy annyira légből kapott ötlet volt, hogy ezt azért mégis csak szorítsuk időkorlátok közé.

Az online-t meg lehet, hát hogyne lehetne, pillanatok alatt, csak titkosított levelet kell küldeni, praktikusan PGP. Kapásból megoldható, semmi gond.

Amit a végén írsz? Nem tudom, nem hiszem. Én nem úgy érzem. Félre ne értsd, ahogy írtam már, nem vagyok hurráoptimista, nem gondolom, hogy ez lenne minden világok legjobbika, de határozottan úgy gondolom, mindent összevetve, szabadságot, utazást, gazdaságot, lehetőségeket, mindent egybevetve, hogy jól jártunk. Én személy szerint is, környezetem is, de úgy általában mindenki is. Persze, innen kellene továbblépni, és a jó irányba.

teéjesenmindegy 2020.03.26. 19:59:07

@Péter 2:
"szabadságot, utazást, gazdaságot, lehetőségeket, mindent egybevetve, hogy jól jártunk."
A szabadság jó dolog, utazni is jó. Azt azért lehetne akkor is, ha közben van hazai ipar, esetleg a gyerek nem rohan külföldre dolgozni ahogy megkapta a papírját. A vállalkozásokat esetleg lehetne úgy is támogatni, hogy nem csak a német gépet veheti meg a vállalkozás, egy várost is lehetne úgy fejleszteni, hogy nem csak a német buszt vennék meg.
2 éve mutattam egy kínai ismerősnek egy építkezést. Nagy betúkkel ott van, hogy az unió támogatta. A térkő, a tégla, a cementeszsák mind német volt. A munkagép szintén. Akkor ezzel ki járt jól?
Szóval egyik részről megy a sírás, hogy összeszerelőüzem, de az ég világon semmit nem tudna itt kezdeni félmillió kutatómérnök. Ugyanúgy a német multinak dolgozna.
Nem emberbaráti szeretetből meg jófejségből vettek fel mindenkit az unióba. Nagyon megérte nekik.

Azt most ugye senki nem gondolja komolyan, hogy mondjuk vége a járványnak júniusban, és akkor a patásék még egy év múlva is majd vészhelyzetre hivatkozva nemtudomhogymitcsinálnak...
Ez most az ellenzék öntökönrugása volt, szerintem. Bocs, ég a ház, ezek meg attól rettegnek, hogy mi lesz a jogállammal. Hmm. Kb. Antallék voltak ekkora balfaszok. AZok is elvitatkozgattak mindenről, hogy most akkor hordó vagy zsidó, csak közben épp csődbe ment az ország.

teéjesenmindegy 2020.03.26. 20:00:26

@Péter 2:
Azért óvatosan ezekkel, a pillanatok alatt meg lehet oldani. Nem értek hozzá, de gondolom nem véletlen milliárdos szoftverek vannak a titkosításra...

Péter 2 2020.03.26. 22:09:45

@teéjesenmindegy: Viszont én értek, úgyhogy hidd el nekem, amit írok (a politikában nem kötelező, de ebben nyugodtan :-) ).

Nincsenek milliárdos szoftverek a titkosításra. Az összes mai, valamirevaló titkosítás teljesen nyílt algoritmus, nyílt forráskód, szabad felhasználású szoftver. Benne van a gépedben a processzorban, amin most éppen gépelsz, vagy a telefonodban, ha azon olvasol éppen.

CSAK az a megbízható titkosítás, ami közismert, köztudomású, bárki megismerheti, megvizsgálhatja, próbálkozhat a feltörésével (és természetesen, ENNEK ELLENÉRE nem fejthető vissza). A kriptográfiában az az egyes számú alaptörvény, hogy a saját magadnak csinált, titokban tartott titkosítás megbízhatatlan, használhatatlan, értéktelen szemét. Akkor is, ha nagy cég vagy, sok pénzzel, ezen ez semmit nem változtat.

Péter 2 2020.03.26. 22:21:50

@teéjesenmindegy: Van hazai ipar. Nem olyan, mint álmainkban szeretnénk, és nem akkora, mint álmainkban szeretnénk, de van. Oké, persze, ez régi sztori, nyilvánvaló, hogy annak idején sok nyugati cég piacot vett nálunk, persze, ismerjük az összes fájdalmat, és sok közülük jogos. De ötven év szocializmus után voltunk, tőke nélkül, lehetőség nélkül, valahogy ki kellett veckölődni a semmiből, és ennek volt ára. Magunktól nem tudtunk, kellett a segítség, és a segítség nem csak önzetlen. Tudtuk előre, ez nem valami utólagos visszatekintés, a privatizáció nem volt se igazságos, se tökéletes, de nélküle rövid úton végünk lett volna. Nem lett, eljutottunk oda, ahova eljutottunk, azért már sok tekintetben felzárkóztunk, bár sok másikban még nem teljesen. Erre mondtam, hogy szerintem az egyenleg tekintetében jól jártunk, és nem arra, hogy ne lett volna közben negatívum. Megérte nekik, hát még szép, hogy megérte nekik, azért akartunk kapitalizmust csinálni, hogy legyen, akinek megéri, mert attól megy előre a világ. Nem is gondoltuk, hogy majd tíz éven belül mindenben egyenrangúak leszünk, most eltelt harminc, és azért amúgy már igazán nem vagyunk olyan rossz pozícióban, mint annó, amikor kezdtük.

A gyerek külföldre? Hát, az egy másik történet. Ebben megint nem fogunk egyetérteni, tudom, de abban bizony az emúlt tíz év rohadtul felelős. Persze, nem kell előhozni, hogy máshonnan is mentek el. Mentek. De: legtöbbször nem új életet kezdeni, hanem csak dolgozni, azzal, hogy visszajönnek. Nálunk sokkal több van, aki már nem jön vissza. És ami ennél is nagyobb baj: mindenki más, velünk többé-kevésbé hasonló sorban levő országhoz képest is nagyon sokkal inkább a magasan képzett, értelmiségi réteg megy el, és nem annyira a kevésbé képzett melós. Ez a kettő így együtt nagyon nagy baj. És nagyon sok közülük már messze nemcsak a pénz miatt megy el, mert -- ha nem is minden szektorban, de egyre többen -- már itthon is lehet (majdnem) versenyképes fizetéshez jutni. Hanem a közállapotok, a közhangulat miatt.

teéjesenmindegy 2020.03.27. 09:19:03

@Péter 2: Van hazai ipar? Mondj már pár márkát amit mondjuk nem világszerte, de legalább európában ismernek. A livejasminen kívül.
Nem a világ legkorrektebb dolga okoskodni, és megmondani 20 évvel később, hogy mit kellett volna csinálni, de ennél szarabbul nem tudtunk volna kijönni az egészből.
Talán ha szőnyegbombáznak. Tényleg felesleges belemenni, de valahogy baromságnak tűnik, hogy egy csoportot elnyomunk és ellehetlenítünk 40 évig, majd az örökösöknek odaadunk kárpótlási jegyet, hogy aztán azt elszórhassák gombokért és a konkurencia felvásárolhassa.
Biztos, hogy lehetett volna jobban, rosszabbul nem nagyon tudom elképzelni, hogy hogyan.
"Nem is gondoltuk, hogy majd tíz éven belül mindenben egyenrangúak leszünk"
Hát, ebben nagyon nincs igazad. Ez volt megígérve. Hogy hű, most aztán minden milyen fasza lesz. Nyithatunk cukrászdát Bécsben. MOndjuk ez igaz is. A takarító nyitja ki mindenhol...

"egtöbbször nem új életet kezdeni, hanem csak dolgozni, azzal, hogy visszajönnek. Nálunk sokkal több van, aki már nem jön vissza. "
Erre semmi statisztika nincs. Ezt te sejted, a litván (vagy lett) országa meg üres. Ez propaganda.
Arról se nagyon tudsz, hogy máshonnan ki és hova megy el. Az biztos, hogy NyE tele van románnal, lengyellel, akik ugyanolyan arányban képzettek mint a magyarok. Illetve még egy, hogy Magyarországon rohadt sok túlképzett büfészakos van/volt.
Aztán mivel eladható tudása nincs, kimegy mosogatni.

Ezt a közhangulat dolgot hagyjuk. Soha egyik sem azért ment ki, mert jajj a közhangulat. Angliában olyan jó a közhangulat - tudod Brexit, stb. Ugyan már.

Vagy beszélgetünk, vagy elkezdjük a propagandát nyomatni.
süti beállítások módosítása