A Paradigma Intézet blogja

Az örmény-azeri konfliktusról: okok és következmények

2020. július 30. - Almási Dávid

Július 12. óta újabb határvillongásokra került sor Örményország és Azerbajdzsán határán. A két állam kapcsolata már a Szovjetunió felbomlása óta viharos, de a mostani konfliktus több szempontból is egészen újszerű. Ezért ebben az írásban a jelenlegi határvillongások kiújulásának okait és következményeit fogjuk feltárni.

armenia_image.jpg

Örmény katona a fronton. Forrás: Guardian

 

Előzmények:

A két állam viszonya gyakorlatilag már a sztálini éra óta romlik, ugyanis a szovjet diktátor autonóm tartománnyá nevezte ki Hegyi-Karabahot, ezt az örmény-azeri határon lévő, Azerbajdzsán fennhatósága alatt álló, de etnikailag többnyire örmény területet. 1988-ban, miután a Hegyi-Karabahi parlament megszavazta az Örményországgal való egyesülést, véres háború tört ki a két ország között, mely során az örmény és karabahi csapatok megszállták nemcsak Karabah területét, de Azerbajdzsán több más tartományát is. Ma Hegyi-Karabah egy, de facto független, habár de jure Azerbajdzsán részét képező terület.

 

A helyzet:

Kezdésnek fontos leszögezni, hogy bár az előző konfliktusokban jellemzően a kisebb és szegényebb Örményország kerekedett felül, Azerbajdzsán gazdasági előnye egyre inkább behozhatatlannak látszik. Nem elég, hogy az azeri népesség három és félszer akkora, mint Örményországé, de az ország számottevő olajvagyonának köszönhetően rendkívüli gazdasági gyarapodást ért el az utóbbi időben. Így eshetik meg, hogy Azerbajdzsán GDP-je jelenleg mintegy 190 milliárd dollárra rúg, míg az örmények egy szelíd 33 milliárdból kénytelenek gazdálkodni. Emellett, ahogy azt később bemutatjuk, az azeriek kezdik nemzetközi befolyássá változtatni a gazdasági erejük, ami nemzetközi beavatkozás esetén az irányukba billentheti a mérleget.

Jelenleg valószínűsíthetően már több tucat katona és számos civil halt meg mindkét oldalon, habár mind Örményország, mind pedig Azerbajdzsán igyekszik az ellenfél veszteségeit kihangsúlyozni, és a sajátjait elhallgatni. A konfliktus azonban több szempontból is újszerű: a bevetett fegyverarzenál immáron nem csak a korábbi határvillongásokban használt kézifegyverekben merül ki, hanem jelentős szerepet kap a legújabb katonai technológia, így az automata drónok, illetve a nehézfegyverzet, mint a tankok használata is. Ezek használata inkább az azeri oldalra jellemző, ami nem csoda: Azerbajdzsán az utóbbi években mintegy 2.7 milliárd dollárt költött a hadserege modernizálására, ami majdnem hatszor akkora, mint Örményország hadikiadásai. Mégis, a korábbi évekhez hasonlóan, az azeriek mintha nem tudnák a hadtechnológiai előnyüket kiiktatni: a napokban az azeri hadsereg egy magas rangú parancsnoka vesztette életét egy örmény, feltehetőleg drónnal végzett támadás során. Azonban egyelőre úgy látszik, hogy az azeriek jobban képesek tömöríteni a potenciális szövetségeseiket. Lássuk tehát a konfliktus világpolitikai szereplőit.

 

Nagypolitika:

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a közvéleményt váratlanul érte a konfliktus kiújulása. Washington kivár és a tárgyalás megoldást szorgalmazza, míg a két régiós hatalom, Oroszország és Törökország némileg válasza eltérő. Míg az Putinék az USA-hoz hasonlóan megbékélésre sürgetnek, mégis hadgyakorlatot tartanak a térségben. Emellett azonban jelzésértékű, hogy a hagyományosan örménybarát oroszok ezúttal nem Jerevánt, hanem Bakut értesítették a hadgyakorlatról (habár ezen a ponton elhamarkodottság lenne megítélni azt, hogy ennek mekkora valódi jelentősége van).  A törökök az azeri fél mellett foglalnak állást. Ez szintén rossz hír az örményekre nézve, hiszen egy, a korábbi éveknél aktívabb török beavatkozás harapófogóba szoríthatja őket. Emellett Iránban a lakosság egyharmadát kitevő azeri kisebbség tüntetésekbe kezdett, mind Teheránban, mind nagyobb vidéki városokban, katonai beavatkozást sürgetve. Félő, hogy a közelmúlt tüntetéssorozata miatt amúgy is kissé instabil teheráni rezsim engedni fog a követeléseknek, és aktívabb katonai jelenlét mellett dönt majd.

Energiapolitikai szakértők pedig egy kevésbé ismert, a háttérben meghúzódó okra hívták fel a figyelmet. A mostani konfliktus ugyanis nem a hagyományos Hegyi-Karabahi területen, hanem attól északabbra, az Kaszpi gázvezeték környékén zajlik. Különösen érdekes, hogy a harcok a gázvezeték újonnan megépült déli szakasza közelében folynak. Így nem nehéz összekötni a pontokat, miszerint a hagyományos vallási és etnikai ellentétek mellett a térség geopolitikai jelentőségének növekedése is szerepet játszik a villongások eszkalálódásában. A gázvezeték megszerzése az energiaszegény örményeknek különösen fontos lenne – kérdés az, hogy képesek lesznek-e rá a növekvő azeri és nemzetközi nyomás alatt.

 

Következmények:

Még nem látni tisztán a folytatást, azonban a konfliktus általános trendjei már kezdenek kibontakozni, láthatóvá válni. A két ország hagyományos ellentétjét fokozni látszik a két ország határvidékének megnövekedő geopolitikai jelentősége. Emellett jelenleg az azeriek szövetségi rendszere jobban tömörülni látszik, ami rossz hír az eddigi konfliktusokban a hagyományosan nyertes oldalnak kikiáltott örmények számára.

A magyar kormány, hiába tűzte zászlójára a keresztény közösségek védelmét, általában mégis a muszlim Azerbajdzsánnal tart. 2013-ban ugyanis az örmény kormány kérése ellenére Azerbajdzsánnak adtuk ki Ramil Szafarovot, az örmény katonatársát egy magyarországi képzésen hideg vérrel legyilkoló azeri őrnagyot. A jelenlegi konfliktus esetén azonban a mai napig nem született hivatalos kormányzati állásfoglalás, habár várható, hogy Magyarország ezúttal is a legfőbb régiós szövetségesével, Törökországgal együtt Azerbajdzsán mellett foglal majd állást.

Végezetül szeretettel ajánlom Önöknek Serj Tankian, a System of a Down rockzenekar örmény származású énekesének a karabahi konfliktusról szóló számát.

A bejegyzés szerzője a Paradigma Intézet gyakornoka, közgazdász hallgató.

A bejegyzés trackback címe:

https://paradigma.blog.hu/api/trackback/id/tr8416084320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2020.07.31. 08:16:55

az a 190 milliárd dolláros azeri GDP elég hihetetlenül hangzik. meg az is, hogy az irániak harmada azeri kisebbség lenne.

nemecsekerno_007 2020.07.31. 08:55:17

Ilyenek ezek az ütközőzónák. Csóró örmények.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.31. 09:34:03

Az azeriek képtelenek belenyugodni, hogy egy örménylakta terület nem hajlandó azeri uralom alatt élni, ez az egész ügy háttere.

nincs1agy 2020.07.31. 10:12:38

Vajon mikor jön már elő valamelyik fogyatékos a baltás gyilkossal? :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.31. 10:34:05

"Azerbajdzsán fennhatósága alatt álló, de etnikailag többnyire örmény terület"

Sose állt azeri fennhatóság alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.31. 10:37:26

@Emmett Brown:

Inkább 15-25 % a valós szám.

25 %, ha az azeri származású perzsákat is beleszámoljuk. S 15 %, ha csak az azeri identitású irániakat számoljuk.

Viszont midenképpen több azeri él Iránban, mint Azerbajdzsánban.

chrisred 2020.07.31. 11:39:47

@MAXVAL bircaman közíró: Dehogynem, az Azerbajdzsáni SZSZK része volt.

staropramen 2020.07.31. 11:43:03

Ezt a posztot finom lélekkel felületesnek mondanám. Nevezhetném összelapátoltnak is de nem teszem.
A történelmi előzmények ismerete nélkül ugyanis nem érthető meg az örmény/ török-azeri szembenállás,sem Karabah helyzete.
Szerintem vedd vissza a posztot és dolgozz még rajta.

chrisred 2020.07.31. 11:44:40

@MAXVAL bircaman közíró: Milyen az azeri származású perzsa? Az azeriek a türk, a perzsák az indoiráni népek közé tartoznak.

staropramen 2020.07.31. 11:53:47

Olyannyira, hogy a török és azeri nyelv gyakorlatilag azonos.

kewcheg 2020.07.31. 11:58:29

Hazánk mindig fellép a keresztény közösség védelmében, ahol az ellenség nem muszlim arab, török vagy kínai, mert ilyenkor sajna az ellenséggel kell tartani.
Cserébe viszont mindig fellépünk a kereszteny közösseg védelmében az unión belüli drogos libsi rattyantak, pedók,csirák,alkohol helyett drogmámorban fetrengők ellenében...Azér...na lássuk be, ez is valami

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.31. 12:05:59

@chrisred:

Az Azerbajdzsáni SZSZK nem volt állam, az egy "megye" volt az SZU-ban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.31. 12:13:18

@chrisred:

S nem lehet keveredés? De igen.

Azerbajdzsán két részből áll: egy kisebb északi részből, s egy nagyobb déli részből.

Az azeriek olyan eredetileg perzsák, akik eltörökösödtek az oszmán hódítások hatására. Majd egy részük ismét perzsa identitást vett fel. Innen a kettős identitás egy részüknél.

A mai Azerbajdzsán állam egyezik Észak-Azerbajdzsánnal, ez az a terület, melyet az oroszok meghódítottak a XIX. sz. elején.

Az azeri nemzeti identitás Észak-Azerbajdzsánban alakult ki az orosz uralom alatt. Majd az orosz hatalom után erős török hatás következett. Délen ez kevésbé zajlott, ott ma is gyakori a kettős azeri-perzsa identitás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.31. 12:17:34

@staropramen:

Az azeriek már a szovjet időkben is simán nézték a török tv-csatornákat. Gyakorlatilag 99 %-ban tök ugyanaz.

chrisred 2020.07.31. 12:35:15

@MAXVAL bircaman közíró: Aminek a közigazgatásához tartozott Hegyi Karabah. Erről volt szó, az azerbajdzsani hatóságok irányítása alatt állt.

chrisred 2020.07.31. 12:38:27

@MAXVAL bircaman közíró: Lehet keveredés, de akkor azt nem azeri származású perzsának nevezik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.31. 12:38:56

@chrisred:

Szovjet hatóság alatt volt az egész terület, azeri hatóság 1992 óta van, s azóta SOSE volt Karabah azeri irányítás alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.31. 12:39:47

@chrisred:

Pedig ez a helyes szó.

Az azeriek eleve nyelvet váltott perzsák, akik átvették a török nyelvet pár évszázada.

Tom Sinner 2020.07.31. 12:40:26

"azeriek mintha nem tudnák a hadtechnológiai előnyüket kiiktatni: " Ez nem kiaknázni akarna lenni?

Tom Sinner 2020.07.31. 12:46:13

Ja, a közgazdász hallagtók is kényszeresen harmadik nyelven írnak mindent? A Putintól kiégtem...

chrisred 2020.07.31. 12:46:57

@MAXVAL bircaman közíró: Igen, vagyis ők perzsa származású azeriek.

Szalay Miklós 2020.07.31. 12:57:00

Egy alapos kis összefoglaló a háborúról, arról, hogy a politikai konfliktusok kapcsán hogyan manipulálják a népet, és hogy mit lehet tenni egy békésebb világért:

egyvilag.hu/temakep/077.shtml

Történelemtanár_ 2020.07.31. 13:23:21

Már az is csoda, hogy a harmadakkora területű és harmadakkora népességű, parányi kis törpeállam Örményország (mely kb akkora mint Albánia) egyáltalán talpon tud maradni az olajmilliárdos és muszlim Azerbajdzsán ellenében.

kvadrillio 2020.07.31. 16:51:29

HU
1:08
0:00 / 13:18
Budai villa, nyaraló, különvonat - Milyen ember volt Kádár János?

MILYEN ??? HÁÁÁÁÁÁÁT.....A MAIAKHOZ KÉPEST A VILÁG LEGNORMÁLISABB POLITIKUSA VOLT !!!!!

SAJNOS EZEK MEG MÉG SOKASODNAK MEG SZAPORODNAK IS.......HAZUG DISZNÓK MIND !

kvadrillio 2020.07.31. 16:55:54

Miért tilos a Balatonon balatoni halat árulni?
ATV Magyarország

AZÉRT MERT LEGFŐBB KLEPTOKRATA VEZETŐNK A KEGYELTJEINEK, A TÖBBI KLEPTOKRATA SISEREHADNAK ADTA A BALATONT ...KÉÁKSZALAG-VERSENYEKHEZ !!!!!

NEMBAJJJJ ! NEMSOKÁRA VISSZAVESZI A NÉP ÉS ELZAVARJA ŐT A PEREPUTTYÁVAL EGYÜTT EGY SZÁL GATYÁBAN HONOLULUBA SPORTOLNI !!!!! :o)))

MÁR ALIG VÁROM !!!!!

kvadrillio 2020.07.31. 16:56:24

Miért tilos a Balatonon balatoni halat árulni?
ATV Magyarország

AZÉRT MERT LEGFŐBB KLEPTOKRATA VEZETŐNK A KEGYELTJEINEK, A TÖBBI KLEPTOKRATA SISEREHADNAK ADTA A BALATONT ...KÉÁKSZALAG-VERSENYEKHEZ !!!!!

NEMBAJJJJ ! NEMSOKÁRA VISSZAVESZI A NÉP ÉS ELZAVARJA ŐT A PEREPUTTYÁVAL EGYÜTT EGY SZÁL GATYÁBAN HONOLULUBA SPORTOLNI !!!!! :o)))

MÁR ALIG VÁROM !!!!!

kvadrillio 2020.07.31. 16:56:57

nnna....politikusok helett inkább ezt hallgatom, nézem !!! :O)
Chase Rice - Ready Set Roll
Chase Rice
Neked ajánlott

kvadrillio 2020.07.31. 17:04:07

most még ezt is megnézem és meghallgatom és közbewn táncolok is ...:O)))
#You #ChaseRice #TheAlbumPtII
Chase Rice - You (Official Audio)
449 937 megtekintés
•2020. máj. 15.

kvadrillio 2020.07.31. 17:09:27

#ChaseRice #GonnaWannaTonight #Vevo
Chase Rice - Gonna Wanna Tonight
9 677 855 megtekintés
•2015. jan. 22.

és.....MÉG EZT IS MEGNÉZEM ÉS MEGHALLGATOM !!! :))))))))))))))))))

kvadrillio 2020.07.31. 17:14:14

nnna.....megvolt már A GARÁZS-KONCERTEM ! MEG AZ AEROBIKOM IS ! :)))

Wacunao 2020.07.31. 17:16:10

@Tom Sinner: valamint:
"... mind Örményország, mind pedig Azerbajdzsán igyekszik az ellenfél veszteségeit kihangsúlyozni, és a sajátjait elhallgatni." - ennek sincs sok értelme... :)

kisqtya 2020.07.31. 17:31:11

Eléggé felületes, összecsapott írás.. Az oroszok az örményekkel vannak, és az USAban is erős az örmény lobbi, +erdogan is a bögyében van kb mindkettőnek..

Buchhalter 2020.07.31. 22:20:49

@kisqtya: ez egy kritikán alul összedobott cikk! Tele pontatlansággal és sületlenséggel! Törökországot számottevő erőként feltételezni egy vicc! Tele van adósággal és már lassan a fél világgal hadilábon áll.Lásd : USA,Szíria, Görögország,Ciprus,Egyiptom,Bulgária, félig meddig Oroszország.Izrael és sikerült összerúgni a patkót Franciaországgal (Ciprus miatt) Ausztriával( Szürke Farkasok garázdálkodása Bécsben),Hollandiával.Kínával is hűvös a viszony az Ujgur kisebbség miatt.És ezért inkább Kína Iránt támogatná.Szaúd Arábia szintén betesz mindenhol Erdoganak. Oroszország pedig biztos ,hogy kiáll továbbra is az Örmények mellett. Különben a cikkíró utána nézhetett volna : 1988-1994 között már dúlt háború és nem néhány tucat katona halt meg.Cirka 5000 örmény és 30 000 Azeri.Katonai morálban az azeriek sehol sincsenek. Link:hu.m.wikipedia.org/wiki/Hegyi-karabahi_h%C3%A1bor%C3%BA

Buchhalter 2020.07.31. 22:20:50

@kisqtya: ez egy kritikán alul összedobott cikk! Tele pontatlansággal és sületlenséggel! Törökországot számottevő erőként feltételezni egy vicc! Tele van adósággal és már lassan a fél világgal hadilábon áll.Lásd : USA,Szíria, Görögország,Ciprus,Egyiptom,Bulgária, félig meddig Oroszország.Izrael és sikerült összerúgni a patkót Franciaországgal (Ciprus miatt) Ausztriával( Szürke Farkasok garázdálkodása Bécsben),Hollandiával.Kínával is hűvös a viszony az Ujgur kisebbség miatt.És ezért inkább Kína Iránt támogatná.Szaúd Arábia szintén betesz mindenhol Erdoganak. Oroszország pedig biztos ,hogy kiáll továbbra is az Örmények mellett. Különben a cikkíró utána nézhetett volna : 1988-1994 között már dúlt háború és nem néhány tucat katona halt meg.Cirka 5000 örmény és 30 000 Azeri.Katonai morálban az azeriek sehol sincsenek. Link:hu.m.wikipedia.org/wiki/Hegyi-karabahi_h%C3%A1bor%C3%BA

staropramen 2020.08.01. 07:21:06

@Wacunao:
Van értelme. Példának itt egy első világháború idejéből származó vicc:

A faluban a kisbíró a szokásos dobpergetés után elmondja az új háborús híreket. Hős csapataink sikeres támadással 51 kilométert haladtak előre Galíciában. Az ellenség 1000 katonáját megölték és 500-at ejtettek foglyul.
Egy idős bácsi, aki látott már háborút, megkérdezi: és a mi veszteségeink?
Mire a kisbíró: Azt Józsi bácsi odaát hirdetik.

flydomi 2020.08.01. 11:18:10

@MAXVAL bircaman közíró: Az azeriek képtelenek belenyugodni, hogy egy örménylakta terület nem hajlandó azeri uralom alatt élni, ez az egész ügy háttere.

Ugyes vagy illibant fasiszta arja kevert belgradi magyar. :))
Elmerottyant vezered es az elmerottyant fideSS a muszlimok,vagyis a torokok mellett allnak,es kiallnak az Azeri muszlimok mellett is. :D
Kozben anyazak a muszlimokat. :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.01. 11:47:49

@flydomi:

Reálpolitikai szempont ez. Senki se állítja, hogy háborút kellene hirdetnünk az azeriek ellen. A törökök fontos szövetségesek. Ettől azonban még az örményeknek van igazuk Karabah ügyében.

Disztopia 2020.08.01. 11:54:27

@Aëtius_: És amellett minden ütőkártya Azerbajdzsán kezében van: erősebb gazdaság, kőolaj, több ásványkincs, erősebb nemzetközi kapcsolatok, a muszlim államok + türk országok támogatása, nagyobb népesség, nagyobb terület. .... Mindezzel Örményország csak hegyvidéki terepét tudja felvonultatni, melyen lázálom háborúzni.

sZulamith 2020.08.01. 13:18:06

Volt szerencsém az azeri baltás ügy idején külföldön nyaralni, vigyáztam nehogy megismerjenek, mint magyart. Örmények mellett vagyok. Bátor nép, sajnálatos ez a harci állapot.

Buchhalter 2020.08.01. 13:51:39

@Stavros.: ha annyira nyerők lennének az azeri komáid már rég bedarálták volna Karabahot. De nem. Az 1988-1994-es háborúban az általad lenézett Örmények bedarálták a török önkéntesekkel felduzzasztott azeri hadsereget. 5000 örmény ellenében az azeriek 30 000 halottal és több ezer eltünttel zárták a harcokat és kábé semmit se nyertek.Oroszországgal a háta mögött nincs sok aggódni valójuk.A muszlim államok meg egyáltalán nincsenek szövetségben egymással.Törökország ellentétben áll Egyiptommal,Szíriával Iránnal és Szaúd Arábiával.Líbiában és Irakban keveri a szart.Országon belül pedig szorgosan írtja a kurdokat ,akiket viszont teljes mell szélességgel támogatnak az amcsik a franciák és az angolok fegyverekkel és kiképzőkkel. Vannak becslések,hogy amióta a faszfej Erdogan (2016) tisztogatott a török tiszti karban évi 2-3000 török katona hal meg feleslegesen a különböző hadszíntereken.Szóval a szavakon kívül biztos nem fog se katonát se pénzt adni az azerieknek,mert nincs rá kerete.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.03. 08:50:15

@Stavros.:

Azerbajdzsán politikája azon alapszik, hogy egyszerre szövetségese Törökországnak és Oroszországnak. Oroszország ellenében nem léphet fel Azerbajdzsán.

Az orosz politika pedig az, hogy egyszerre támogatja az azerieket és az örményeket. S ha bármelyik elkezdene oroszelles irányt venni, az oroszok azonnal növelnék a másik fél támogatását.

Amikor a korábbi - 2018-ban megdöntött - örmény vezetés alá akarta írni az EU társulási egyezményt, Oroszország másnap extra katonai szállítmányokat határozott el Azerbajdzsán részére. Lassan az örmény vezetés ki is hátrált az EU-egyezményből, helyette azt mondta, inkább híd lesz a két erő között.

Amikor a 2018-as felkelés, tüntetéssorozat elsöpörte az örmény vezetést, az új vezetés azonnal kijelentette, nem lesz változás a külpolitikában, ők csak az előző "korrupt" vezetés ellen harcoltak.

Ha megszűnne az orosz támogatás, a törökök és az azeriek megsemmisítenék Örményországot. A jelenlegi helyzet meg mindenknek jó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.03. 08:59:10

@Buchhalter:

Az azeriek részére Karabah csak egy zavaros, távoli, múltbéli jelkép.

Az örmények részére meg önvédelem, a haza védelme.

Számtalan határontúli örmény (az ormények 75 %-a Örményországon kívül él) segítette a karabahi háborút. Csak az USA-ból milliárdok mentek a célra. Plusz több tízezer önkéntes.

Az egész téma olyan, hogy az örmények közt 100 %-os támogatottságú. Még örményül egy szót se tudó, egyébként ökörködéssel foglalkozó, örmény származású celebek - lásd Kim Kardasian - is hirtelen komolyan kezdenek beszélni, ha ez a kérdés merül fel.

Buchhalter 2020.08.03. 09:07:34

@MAXVAL bircaman közíró: szerintem Törökország nem fog senkit sem megsemmisíteni.Adósság hegyek és külpolitikailag egyre többen kihátrálnak mögüle,vagy elég fagyos a viszony.2016 óta az évi 2-3000 török katona halott már így is nehezen nyomható le a török lakosság torkán + az elszállt infláció és igen magas munkanélküliség.

Wacunao 2020.08.03. 11:26:35

@staropramen:
Befelé nyilván. Nade itt a kifelé (a nemzetközi közvélemény felé) történő kommunikációról van szó, ott meg inkább az ellenség kegyetlenségét szokás kihangsúlyozni, nem a sajátot :)
süti beállítások módosítása